مسایل بین‌المللی

ترور ”پی یر جمیل“ ، منافع چه کسانی را تامین می کند؟

پی یر جمیل، وزیر صنایع دولت لبنان ، در روز سه شنبه 30 آبان ، در شرق بیروت به دست افراد مسلح ناشناس، به قتل رسید. این خبری بود که خبر گزاری های جهان ، در این روز با پوششی وسیع آن را منتشر کردند و به طور غیر مسئولانه و سئوال برانگیزی مسئولیت این ترور مشکوک را به دوش مقامات دولت سوریه انداختند. ”سعد حریری“ رییس فراکسیون اکثریت در پارلمان لبنان، بلافاصله پس از وقوع قتل، انگشت اتهام خود را به سوی سوریه نشانه رفت و دولت بشار اسد را مسئول قتل پی یر جمیل دانست“ (بی بی سی، 30 آبان 1385).
جرج بوش نیز روز بعد از ترور، ضمن متهم کردن ایران و سوریه گفت : ”آمریکا از استقلال لبنان در برابر دست اندازی ایران و سوریه دفاع خواهد کرد (آسوشیتد پرس 1 آذر 1385). سایر رسانه های انگلیسی و آمریکایی نیز با برجسته کردن مواضع سیاسی ضد سوری ”پی یر جمیل“ ، تلاش کردند تا سوریه را عامل ترور معرفی کنند . اما باید دید در شرایط بغرنج و بحرانی لبنان و منطقه، این اقدام تروریستی منافع چه کسانی را تامین می کند و چرا در چنین شرایطی صورت می گیرد؟ این چندمین ترور پس از قتل ”رفیق حریری“ در سال گذشته است. بنا به گزارش بی بی سی در روز30 آبان 1385 ، ” پس از ترور آقای حریری، 24 اقدام تروریستی دیگر نیز در لبنان صورت گرفته است. این ترورها ، به ویژه پس از ترور ”حریری“ ترور های حساب شده و دقیقی به نظر می رسند که به سرعت توانسته اند جو ضد سوری را در لبنان افزایش و نفوذ سنتی سوریه در این کشور را کاهش دهند. پس از قتل ”حریری“، دولت سوریه تحت فشار جدی بین المللی قرار گرفت و مجبور شد تا نیروهای خود را از لبنان خارج سازد، هرچند که در آن زمان نیز دولت سوریه هرگونه ارتباطی را با این قتل انکار کرد، اما با این حال فشار زیادی از سوی آمریکا و اسراییل ، بر این کشور وارد شد. در شرایط کنونی نیز، در زمانی که نوک تیز حملات آمریکا و اسراییل بر ضد سوریه متوجه است، احتمال سازماندهی و یا دخالت سوریه در چنین ماجراجویی ای، تا حدود زیادی غیر منطقی و غیر ضروری می نماید. این شرایط موقعیت بسیار دشواری را برای سوریه فراهم آورده است و به سختی می توان بر این باور بود که چنین خطای فاحشی از سوی سران سوریه سر بزند. علاوه بر این ها باید دید که سوریه با چنین تروری چه چیزی را به دست می آورد؟ آیا این حرکت سودی را برای سوریه در بر خواهد داشت یا منبع فشار های بیشتری از سوی آمریکا و اسراییل خواهد شد؟ آنچه در این مدت کوتاه ، پس از قتل ”جمیل“، نمایان گر شده ، جو کاملأ متشنج و بحرانی است که بر لبنان حاکم شده و افزایش اختلافات درون دولت است. بنا به گزارش“ تایمز خلیج“ در 2 آذر 1385، ” ترور پی یر جمیل، لبنان را قدم دیگری به سوی شرایط سیاسی خطرناک می برد، آنچه که مدتی است آغاز شده … کشتار ، آشکارا بخشی از روند ایجاد عدم ثبات است که با ترور نخست وزیر سابق، رفیق حریری ، آغاز شد.“ به طور یقین نیروهایی ، چه در داخل و چه در خارج از لبنان وجود دارند که مایل نیستند مشکلات مصنوعی ایجاد شده بین سوریه و لبنان حل شود و مایلند این دو کشور هرچه بیشتر روابط تیره و پر جنجال خود را ادامه دهند.
خاور میانه ، به ویژه عراق ، در شرایط بحرانی و سختی به سر می برد، در گیری ها و کشتار مردم در عراق رو به فزونی است و در چند هفته اخیر صحبت از فشار به آمریکا برای مذاکره با ایران و سوریه در مورد حل مسئله ی عراق بوده است.
دولت بوش که پس از اشغال عراق ، عمده ترین دلایل نا آرامی ها در این کشور را دخالت های ایران و سوریه اعلام کرده است، قاعدتاٌ تمایلی به چنین مذاکراتی ندارد . با کشته شدن یکی از اعضای دولت لبنان، که شدیدأ ”ضد سوری ” است، تمام توجهات به سوی سوریه ، به عنوان ”عامل ترور“ معطوف شده است و این فرصتی مناسب برای بوش است تا از مذاکره با سوریه طفره برود و شرایط عراق را آنگونه که مایل است، حفظ کند. از سوی دیگر، چنین حرکتی وضعیت متشنجی را در لبنان بوجود می آورد و هرگونه خواست منطقی و منطبق بر قانون اساسی کشور برای تشکیل یک دولت ائتلاف ملی را ”اقدامی کودتایی“ جلوه خواهد داد. و این در شرایطی است که مردم و نیروهای سیاسی ملی- مردمی لبنان برای غلبه بر بحران موجود و ایجاد ثبات در کشور نیاز به آرامش و حرکتی قانونمند در جهت اجرای قانون اساسی دارند. عدم ثبات در لبنان ، دولت این کشور را در موضع ضعف در برابر نیروهای خارجی، به ویژه اسراییل، قرار می دهد، یعنی کشوری که در تابستان امسال، در تجاوزی جنایت کارانه، بخش وسیعی از کشور و پایتخت آن را ویران کرد و صدها هزار تن از مردم لبنان را کشته، زخمی و آواره کرد. ادامه چنین شرایطی توان حرکت و تعیین موضع دولت لبنان را از بین خواهد برد و در این میان اسراییل، کماکان، با بهره جویی از این موقعیت ، شرایط خود را به لبنان تحمیل خواهد کرد و راه گشای سیاست های کلی ایالات متحده در منطقه خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا