مسایل سیاسی روز

نگاهی به رویدادهای ایران

ضرورت تشدید مبارزه برای رهایی دانشجویان دربند
نگرانی از واگذاری چاپ برگه‌های اخذ رای به بخش خصوصی
بحران گاز و برق، وضعیت مردم محروم، و بی‌کفایتی دولت ارتجاع
دامنه خصوصی‌سازی به آثار و بناهای تاریخی رسید!

* ضرورت تشدید مبارزه برای رهایی دانشجویان دربند

یورش مزدوران ارتجاع به جنبش دانشجویی کشور همجنان ادامه دارد. بر اساس گزارش خبرنامه ”امیر کبیر“ مزدوران رژیم ولایت فقیه 15 تن از فعالان دانشجویی چپ را دوباره دستگیر و به شکنجه گاه بردند. در گزارش این خبرنامه از جمله آمده است:
”در حالی که سخنگوی قوه قضاییه صبح دیروز، سه شنبه ۲۵ دی، خبر از آزادی قریب الوقوع ۱۱ نفر از فعالین دانشجویی چپ در بند را داد، خبر رسید روز دوشنبه دست کم ۱۵ نفر دیگر از دانشجویان طیف چپ بازداشت شده اند. کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق بشر اسامی دانشجویانی که در روز دوشنبه بازداشت آن ها تایید شده را به این شرح اعلام کرد:
۱- مرتضی اصلاحچی، دانشجوی دانشگاه علامه
۲- بیتا صمیمی زاد، دانشجوی دانشگاه امیرکبیر
۳- آناهیتا حسینی، دانشجوی دانشگاه تهران
۴- سروش ثابت، دانشجوی دانشگاه شریف
۵- محمد پورعبدالله، دانشجوی دانشگاه تهران
۶- ساناز اللهیاری، خواهر مهدی اللهیاری دانشجوی در بند
۷- امین قضایی
۸- سروش دشتستانی
۹- بیژن صباغ
۱۰- کاوه عباسیان
۱۱- مرتضی خدمتی لو
۱۲- بهزاد باقری
این کمیته همچنین اعلام کرد خانواده این دانشجویان، ضمن اعلام این مطلب” که فرزندان شان از بعدازظهر روز گذشته، به منزل مراجعه نکرده و دستگاه های تلفن همراه آنان خاموش است.” نسبت به شرایط آنان ابراز نگرانی کردند. همچنین خانواده امین قضایی و سروش دشتستانی، با تأیید خبر بازداشت این دو دانشجو، گفتند که مأموران وزارت اطلاعات، امروز با مراجعه به منزل آنان، اقدام به تفتیش و بازرسی منزل نمودند.
تاکنون از چگونگی بازداشت افراد نامبرده و محل نگهداری آنان اطلاعی در دست نیست. با این وجود به نظر می رسد، کلیه بازداشت شدگان به زندان اوین منتقل شده باشند. گفتنی است، هم اکنون شمار دانشجویان دربند به حدود ۶۰ تن رسیده است.“
پیش تر در روزهای ۱۱ تا ۱۶ آذرماه، نیز حدود ۳۰ تن از فعالان دانشجویی طیف چپ از سوی نیروهای اطلاعات بازداشت و به بند ۲۰۹ انتقال یافته بودند.
همچنین در خبرها آمده بود که ابراهیم لطف اللهی، دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور، سنندج، که بعد از خروج از جلسه امتحان، روز یکشنبه 16 دی ماه دستگیر و روانه شکنجه گاه های مزدوران اطلاعاتی رژیم شده بود، بر اثر شکنجه های وحشیانه مأموران وزارت اطلاعات به قتل رسیده است.
حزب توده ایران ضمن ابراز همبستگی رزمجویانه با دانشجویان دربند و مبارزان جنبش دانشجویی کشور از همه نیروهای مترقی و آزادی خواه ایران و جهان می خواهد تا صدای اعتراض خود را بر ضد ادامه موج سرکوب جنبش دانشجویی و جنایات مزدوران اطلاعاتی رژیم بلند کنند. باید همه تلاش ها را برای آزادی مبارزان دربند جنبش دانشجویی به کار گرفت.

* نگرانی از واگذاری چاپ برگه‌های اخذ رای به بخش خصوصی
در هفته اخیر وزارت کشور در یک اقدام بی‌سابقه، با انتشار آگهی، مراحل مختلف چاپ اوراق و برگه‌های رای برای انتخابات آتی را به مناقصه گذاشت. اعلام این خبر نگرانی نیروهای مختلف اجتماعی و سیاسی را برانگیخت زیرا با توجه به تجربه دخالت‌های آشکار و پنهان ارتجاع در انتخابات پیشین، این خطر وجود دارد که اینک با سوءاستفاده در چاپ برگه‌های رای امر تخلفات دامنه وسیع تر و شکل جدیدتری به خود بگیرد. اعتراضات و واکنش‌ها به این تصمیم به گونه‌ای بود که مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور، را وادار کرد تا در این زمینه به‌اصطلاح ”روشنگری“ کرده و هدف دولت را از این طرح توجیه کند. وی بیان کرد که، قصد از این تصمیم، کاهش هزینه‌ها برای دولت و بالابردن کیفیت مطرح بوده است. باید عنوان کرد که تا پیش از این مسئولیت چاپ، لیتوگرافی و شماره‌گذاری برگه‌های رای بر عهده چاپخانه‌های مرکزی دولتی مانند چاپخانه وزارت ارشاد بود. با این حال از آنجا که موضوع چاپ و کنترل و نظارت بر مراحل مختلف برگه‌های رای‌گیری از حساسیت خاصی برخوردار است، و می‌تواند دست نهادهای معینی را برای تخلفات بیشتر بازبگذارد، به امری مورد مناقشه تبدیل شده است. علاوه براین واقعیت این است که تا کنون هیچ چاپخانه‌ای در ایران تجربه‌ای در این زمینه ندارد و طبعاً امکان خطا در کدگذاری برگه‌های اخذ رای را بالا می‌برد. هر چند که بنابر گزارش روزنامه کارگزاران، پورمحمدی تاکید کرده است که ماموران حراست در چاپخانه‌ای که این کار را بر عهده بگیرد، کنترل و نظارت خواهند داشت. البته این یکی از موضوعات نگران کننده در انتخابات آینده خواهد بود، زیرا که در مرحله شمارش آرا نیز دست نهادهای ناظر و ارگان‌هایی که بدون هیچ‌گونه کنترلی وظیفه شمارش آرا را دارند، کاملاً باز است. به همین دلیل است که عبدالله ناصری، سخنگوی ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان، در یک گفت‌و‌گوی مطبوعاتی چنین می‌گوید: ”ما در تمام مراحل از لحظه ثبت‌نام تا زمان اعلام نتایج نسبت به صحت و سلامت انتخابات دغدغه داریم و پروسه انتخابات را تنها مرحله اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ها نمی‌دانیم. یعنی ما به صورت جدی نگران شمارش آرا هستیم و امیدواریم در این مرحله هم مشكلی به‌وجود نیاید…“ البته امید داشتن برخی از نیروها به این که ”مشکلی“ به وجود نیاید، خوشبینی ساده لوحانه ای بیش نیست. زیرا که تجربیات متعدد در انتخابات گذشته و واقعیات موجود، همه نشان از آن دارد که نیروهای ارتجاع همه سعی خود را براین گذاشته است تا با بهره‌گیری از همه اهرمها بر سر راه اجرای یک انتخابات آزاد مشکل ایجاد کند. درست به همین خاطر است که باید انتظار داشت که نیروهای موسوم به اصلاح‌طلب، آن هم با تجربه‌هایی که در انتخابات مجلس هفتم و نهمین دوره ریاست جمهوری (که منجر به حذف آن‌ها شد) از سر گذراندند، به انتخابات پیش‌رو و توطئه‌های گوناگون ارتجاع با خوش‌باوری و ساده‌لوحی نگاه نکنند. و یک بار برای همیشه این اندیشه را که همواره و همیشه می‌توان به دور از دخالت دادن مردم در تعیین سرنوشت خویش، و تنها با دنبال کردن سیاست ”رایزنی در بالا“ می‌توان در تعیین سرنوشت کشور نقش بازی کنند، فاصله بگیرند. باید از هرگونه امکان برای افشای این‌ گونه اقدامات و دخالت‌های بی‌جای رژیم ارتجاع در برگزاری یک انتخابات غیر سالم و غیر دمکراتیک کوشش به عمل آورد. نیروهای ضد ولایت فقیه و ضد ارتجاع و استبداد در این عرصه وظیفه‌ مهمی بر دوش دارند.

* بحران گاز و برق، وضعیت مردم محروم، و بی‌کفایتی دولت ارتجاع

اکنون دو هفته است که مردم بسیاری از شهرها و روستاهای میهن ما با بحران گاز و برق رو به رو هستند. این بحران که در برخی مناطق منجر به قطع کامل سیستم گاز رسانی و برق رسانی شده است در سرمای زمستان مردم میهن ما را به‌ویژه محرومین و زحمتکشان را رنج می‌دهد. طبق گزارش رسانه‌های همگانی، تا کنون بر اثر این بحران نزدیک به صد نفر جان خود را یا بر اثر سرما و به دلیل نداشتن امکان سوخت و یا بر اثر سوانحی مانند ترکیدن گاز و غیره از دست داده‌اند. برای نمونه، طبق گزارش اداره پزشكی قانونی آذربايجان شرقی، در زمستان امسال فقط در این استان ۷۱ نفر به دلایلی از جمله گاز گرفتگی جان سپردند. در شهر تهران نیز گزارش شده است که تنها در فاصله سه روز حداقل ده تن به خاطر خفگی ناشی از گازگرفتگی فوت کرده‌اند.
باید توجه داشت که رسانه‌های عمومی، از جمله صدا و سیمای ارتجاع، از گزارش کردن و دادن آمار تلفات انسانی در این زمینه امتناع می کنند. و این چیزی نیست جز تلاش برای سرپوش گذاردن بر بحران موجود و بی‌کفایتی مطلق دولت ”مهرورز“ احمدی‌نژاد که قرار بود در این زمینه هم شعارهای انتخاباتی خود را متحقق کند.
در ادامه قطع و یا پایین بودن فشار گاز و قطع برق، هم اینک نیز مردم بسیاری از استان‌های کشور در شرایط کاملاً دشواری به سر می‌برند. تا همین هفته مدارس و محیط‌های آموزشی حداقل سیزده استان به خاطر نبود و کمبود انرژی تعطیل بودند. باید خاطر نشان کرد که موضوع بحران گاز تاثیرات خود را بر سایر امور زندگی مردم نیز گذاشته است. از آن میان می‌توان از افزایش چشم‌گیر قیمت نان و دیگر مایحتاج مردم نام برد. در برخی از شهرها قیمت نان سرسام‌آور است. برای مثال در شهر ارومیه یک بسته نان به چند برابر بهای خود یعنی چهارصد تومان رسیده است. طبق گفته نماینده خلخال، مردم این شهر برای خرید یک بسته نان در روزهای اخیر دوهزار تومان پرداخت می‌کنند. هم‌چنین مسئله حمل و نقل به‌ویژه در شهرهایی که اتوبوس‌های گاز سوز دارند مشکل شده است. در تهران هم‌اینک دوهزار اتوبوس گازسوز متوقف مانده‌اند. همچنین به‌خاطر کمبود آب و برق و قطع مداوم برق، مراکز صنعتی و تولیدی زیادی فعالیت خود را یا کاهش داده‌اند یا کلاً متوقف کرده‌اند. این امر تاثیر خود را بر افزایش قیمت‌ها داشته است. در این ارتباط باید گفت که این امر اعتراضات مردم مناطق مختلف را برانگیخته است و نارضایتی قشرهای مختلف هر روز دامنه بیشتری به خود می‌گیرد. وضعیت بحرانی مردم به‌گونه‌ای است که حتی صدای برخی از نمایندگان مجلس ارتجاع نیز بلند شده است. کافی است که به یکی دو نمونه از این گفته‌ها اشاره شود تا عمق بی‌کفایتی دولت، به اعتراف نمایندگان مجلس اسلامی، هرچه بیشتر روشن گردد. مثلاً نماینده قائم شهر، ولی‌الله رعیت، در نطق ‎ ‎پیش از دستور خود ‏خطاب به محمود احمدی نژاد می‌پرسد: ”شما که به شعار‏‎ ‎عدالت مشهور هستید، چرا ‏مردم قائم‌شهر، جویبار، شیرگاه و غیره باید تاوان بهای‎ ‎بی‌برنامگی و سوءمدیریت مقامات وزارت ‏نفت را بپردازند؟“
رضائی، نماینده مسجد سلیمان، ضمن انتقاد از هیئت رئیسه مجلس به دلیل دفاع از دولت به جای دفاع از ملت گفت که: ”هیئت ‏رئیسه باید در جهت رفاه مردم حرکت کند و نه رضایت مسئولان.“ وی با تذکر اینکه کودکان مسجد سلیمان، ‏اولین دارنده گاز طبیعی کشور، دارند از سرما می‌لرزند، عمق فاجعه‌‌ را چنین خلاصه کرد: ”مسجد سلیمان به عنوان اولین دارنده گاز طبیعی، فاقد گاز شهری است و کودکان مسجد ‏سلیمانی در حالی که زیر پای آنها گاز وجود دارد، از سرما می‌لرزند اما گاز سمی از زمین ‏درحال نشست در این شهر هست‎ ‎و این امر موجب ناراحتی ساکنان این شهر شده است.“
به گفته‌های بالا چیز دیگری نمی توان افزود، جز این سخنان مهرانگیز مروتی، نماینده خلخال، که با اشاره به سرمای زیر ٣٠ درجه و قطعی گاز می‌گوید: ”امروز مردم محروم بی‌پناه‌تر از گذشته‌اند!“

* دامنه خصوصی‌سازی به آثار و بناهای تاریخی رسید!

موضوع روند خصوصی‌سازی و واگذاری صنایع و بانک‌ها و عرصه‌های مختلف و مهم اقتصادی به بخش خصوصی، یکی از محوری‌ترین فعالیت‌های رژیم و دولت اسلامی بوده است. باید تاکید کرد که این امر در سال‌های اخیر شتاب بیشتری به خود گرفته و ما در جای خود در این‌باره بارها نوشته‌ایم. تلاش این بوده است که به سیاست‌های اقتصادی رژیم پرداخته شود و عواقیب وخیم این‌گونه سیاست گذاری های اقتصادی آن هم در جهت اجرای سیاست دیکته شده‌ از طرف صندوق جهانی پول را بررسی کرده‌ایم و نتیجه گرفته‌ایم که این چیزی نیست جز اجرای بی‌کم و کاست سیاست نولیبرالی که نه تنها کمکی به حل بحران اقتصادی در جامعه نخواهد کرد، بلکه زمینه را برای مشکلات اقتصادی دیگری فراهم خواهد کرد. موضوعی را که در این مورد باید تأکید کرد این است که مسئولین و مقامات دولت با خودفریبی و برای گذاشتن کلاه شرعی بر سر خصوصی‌سازی آن را ”سرمایه‌گذاری مردمی“ می‌نامند. در این هفته موضوعی که در عرصه خصوصی‌سازی جلب نظر می‌کرد، گزارش خبرگزارى ”میراث فرهنگى ایران“، مبنی بر سپردن بناهای تاریخی به بخش خصوصی است.
این گزارش بر طبق گفته‌های رئیس ”احیاء و بهره بردارى از اماكن تاریخى و فرهنگى ایران“ حاکی از این است که قرار است ١٥٧ بنا و اثر تاریخی جهت سرمایه گذارى در اختیار بخش خصوصى قرار گیرد. همچنین آمده است که اولویت در واگذاری این بناهای تاریخی به ایرانیان خارج از کشور داده می‌شود، آن هم به این دلیل که گویا که آن‌ها ”تجربه لازم“ را دارند و می‌توانند ارز وارد ایران کنند. باید عنوان کرد که، واگذاری این تعداد از بناهای تاریخی به بخش خصوصی قدم اول است. زیرا بر اساس فهرست سازمان آثار ملی ایران هم‌اینک نزدیک به بیست هزار بنا و اثر تاریخی در ایران به ثبت رسیده است. بنابر این باید همچنان نگران بود که دامنه واگذاری دیگر آثار نیز در دستور کار خصوصی‌سازی دولت باشد.
یکی از دلیل ها و ضرورت های واگذاری این بخش از آثار تاریخی، به گفته یکی از مقامات سازمان اماکن تاریخی، مرمت و بهره‌برداری و گسترش صنعت گردشگری است. وی تاکید می‌کند که بسیاری از سرمایه‌گذاران گردشگری به دنبال خرید و به ثبت رساندن سند مالکیت این گونه بناها هستند. بنابر این جای هیچ شبهه‌ای باقی نمی‌ماند که موضوع نه سرمایه‌گذاری بلکه تملک خصوصی عده قلیلی بر آثار و بناهای تاریخی مطرح است. واقعیت این است که آثار و بناهای تاریخی جزو آثار ملی یک کشور محسوب می‌شوند و متعلق به همه مردم و حتی نسل‌های بعدی هستند. اینکه دولت احمدی‌نژاد با گستاخی تمام چوب حراج بر بناهای تاریخی و ملی می‌زند، نشان دهنده بی‌مسئولیتی و عدم توجه آن به تاریخ و فرهنگ میهن ما است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا