مسایل سیاسی روز

گزارش شرکت هیئت نمایندگی حزب توده ایران در نشست احزاب کمونیست و کارگری خاورمیانه


* همبستگی اجلاس احزاب کارگری و کمونیستی با مبارزات مردم ایران

* دیدار نمایندگان اجلاس احزاب کارگری و کمونیستی با رئیس جمهوری یونان

* سخنان نماینده حزب توده ایران درباره اوضاع حساس کشور

در آستانه بازدید جورج بوش، رئیس جمهور ایالات متحده، از خاورمیانه، روز پنجم ژانویه ۲۰۰۸ نشست احزاب کمونیست و کارگری کشورهای حوزه مدیترانه جنوبی و خاوری، دریای سرخ و منطقه خلیج فارس، برای بحث و تبادل نظر در رابطه با تحولات اخیر در منطقه، به ویژه در رابطه با مقابله با سیاست های آمریکا و از جمله طرح ”خاورمیانه بزرگ“، برگزار شد. در این نشست با اهمیت هیئت های نمایندگی سیزده حزب کمونیست- کارگری از بحرین، قبرس، یونان، ایران، اسراییل، اردن، لبنان، فلسطین، سودان، سوریه و ترکیه شرکت داشتند. علاوه بر این، کریاکوس تریانتافیلیدیس، عضو پارلمان اروپا، از حزب زحمتکشان مترقی قبرس (آکل)، و رییس کمیته ”ارتباط با شورای قانون‌گذاری فلسطین“ این پارلمان، و گیورگوس توساس، عضو پارلمان اروپا از حزب کمونیست یونان و عضو دیگر کمیته مذکور، نیز در این نشست شرکت کردند. هیئت نمایندگی از حزب کمونیست کوبا نیز میهمان این نشست بود. هیئت نمایندگی حزب توده ایران در جریان ملاقات های دوجانبه و چند جانبه احزاب برادر منطقه را در جریان تحولات سیاسی اخیر کشور قرار داد. در جریان ملاقاتی با رهبری حزب کمونیست یونان، نماینده کمیته مرکزی حزب مان ضمن توضیح شرایط دشوار مبارزاتی در کشور در مورد اشکال موثرتر هماهنگی احزاب کمونیست منطقه و همچنین ضرورت گسترش کارزار همبستگی بین المللی با زحمتکشان ایران طرح هائی را مورد تاکید قرار داد.
نشست احزاب کمونیست و کارگری خاورمیانه با سخنرانی رفیق ”آلکا پاپاریگا“، دبیرکل حزب کمونیست یونان، که میزبانی اجلاس را به عهده داشت، آغاز شد. رفیق پاپاریگا در سخنرانی خود پس از ارائه تحلیلی در رابطه با سیاست های امپریالیسم در خاورمیانه و تبدیل این منطقه به مرکز رقابت فشرده کشورهای امپریالیستی تحولات یک سال اخیر در فلسطین، لبنان، سوریه و ایران، قبرس، پاکستان و سودان را مورد توجه ویژه قرار داد. او ادامه و تعمیق بحران منطقه را نتیجه کوشش هائی دانست که از سال 2004، متعاقب تصمیم ناتو و پیشنهاد آمریکا مبنی بر ایجاد یک سیستم بین کشوری تحت عنوان ”دموکراتیزه کردن خاورمیانه“، در جریان بوده است. دبیرکل حزب کمونیست یونان گفت: هیچ دولتی، و یا رهبرانی نظیر بوش، براون، سارکوزی، مرکل و یا پرودی حق ندارد که به کشورها و خلق های دیگر در رابطه با دموکراسی درس بدهند. در رابطه با گردهمایی آذر ماه جاری در آناپولیس، رفیق پاپاریگا اعلام خطر کرد که بوش تصریح کرده است: هدف اصلی او برخورد با ”نیروهای افراطی در فلسطین و خاورمیانه است.“ او در ادامه اظهار نگرانی کرد که ترور خانم بی نظیر بوتو خطر ایجاد عدم ثبات و تجزیه ارضی پاکستان، و در نهایت ایجاد یک ”بلوچستان خودگردان“ در اراضی بلوچستان ایران و پاکستان را افزایش داده است.
از نکات برجسته دیگر نشست احزاب کمونیست خاورمیانه، سخنرانی رفیق ”هنا امیره“، سیاستمدار برجسته فلسطینی، عضو هیئت سیاسی حزب مردم فلسطین و عضو هیئت اجرائیه سازمان آزادیبخش فلسطین بود. رفیق امیره ضمن اشاره به تغییر و تحولات گوناگون منطقه ای و بین المللی در رابطه با نقش و موقعیت خاورمیانه، متذکر شد که نقش انحصاری ایالات متحده و حضور آن به مثابه تنها قدرت تاثیرگزارنده بر سیاست های بین المللی، وضعیت دورنمای حل مسئله فلسطین را زیر علامت سئوال برده است. رفیق امیره اظهار داشت: ”اشغال نظامی عراق به شکست انجامیده، و به نتایجی که واشنگتن برای تمامی منطقه، و بویژه سوریه، در نظر داشت، منجر نشده است. امروزه دولت ایالات متحده مترصد راهی برای خروج از باتلاق عراق و طالب همکاری بیشتر با کشورهای عربی و به ویژه کشورهای خلیج است.“ سیاستمدار برجسته و ترقی خواه فلسطین در مورد نیت واقعی دولت ایالات متحده برای سازماندهی کنفرانس آناپولیس اظهار بدبینی کرد و گفت: ایالات متحده می خواهد که ”کشورهای معتدل عربی را در یک سنگر برای حمایت بیشتر از سیاست های آمریکا در عراق گرد بیاورد.“ او اضافه کرد: ”باید به یاد بیاوریم که دعوت برای برگزاری کنفرانس آناپولیس بلافاصله پس از کودتای حماس در غزه مطرح شد. بنابراین ما اکنون شاهد کوشش های ایالات متحده برای سازمان دادن یک نظم سیاسی، نظامی و اقتصادی در منطقه هستیم که در آن ایالات متحده حرف اول را می زند و عامل تعیین کننده است.“
از سخنرانان دیگر نشست خالد حداده، دبیرکل حزب کمونیست لبنان، بود که در سخنرانی خود خطاب به نمایندگان کمونیست های منطقه، ضمن بررسی تحولات اخیر اعلام کرد: ”اگر چه برنامه امریکا برای خاورمیانه بی نتیجه بوده است، ولی هنوز شکست نخورده است.“ رفیق حداده اظهار داشت: ”امریکائی ها از روش های مختلفی استفاده می کنند… هدف اساسی مورد نظر آنها در منطقه پذیرش اسرائیل، خلاص شدن از شٌر مشکل فلسطین، و تقویت و توسعه کنترل شان روی نفت و منابع انرژی منطقه است.“ او همچنین اعلام کرد که به نظر حزب کمونیست لبنان: ”احزاب چپ هنوز به وظیفه ی خود در رابطه با این برنامه عمل نکرده اند. آنها فقط برنامه ها را توصیف می کنند و در رابطه با آنها نظر می دهند.“ به گمان خالد حداده برای بر خورد با این برنامه، احزاب چپ باید در رابطه با سه موضوع کلیدی موضع گیری مشخص بکنند: ”مقاومت بر ضد امپریالیسم امریکا و اسرائیل، اصلاحات اقتصادی لازم که ثروت کشورهای منطقه را در جهت منافع مردم به کار گیرد، و پرداختن به مسائل ملٌی که شامل اصلاحات سیاسی و دموکراتیکی است که از بطن خود این کشورها و مبارزات مردم آن ها بر آمده اند، نه اینکه توسط برنامه امریکائی تحمیل شده باشند.“
ملاقات نمایندگان احزاب برادر با رئیس جمهور یونان
از جنبه های جالب اجلاس اخیر، ملاقات نمایندگان احزاب کمونیست و کارگری با کارولوس پاپولیاس، رئیس جمهور یونان، در کاخ ماکسیموس بود، که مورد پوشش خبری رسانه های این کشور، و از جمله تلویزیون ملی یونان، قرار گرفت.
آقای کارولوس پاپولیاس، ریاست جمهوری یونان، به رفیق آلکا پاپاریگا تبریک گفت که ”احزاب کمونیست و کارگری خاورمیانه را به آتن دعوت کرده است“. رئیس جمهور افزود که ”این احزاب برای صلح و خواسته های اجتماعی مردم کشورشان مبارزه می کنند.“ او همچنین به نقش پیشاهنگ و رهبری کننده این احزاب در راه مبارزه برای صلح و عدالت اجتماعی، دستیابی به یک راه حل عادلانه‌تر و پایدار تر برای خلق فلسطین، ایجاد یک دولت فلسطینی، و مخالفت با آنهایی اشاره کرد که تأثیر بازدارنده بر تحولات دارند و برای تأمین منافع راهبردی خود در امور داخلی دیگران دخالت می کنند. آقای پاپولیاس همچنین یادآور شد که این مبارزه ای دشوار و مداوم است چرا که از ۲۰ سال پیش، یعنی از زمانی که او در مقام وزیر امور خارجه بوده است، تا به حال پیشرفت چشمگیری در این زمینه حاصل نشده است. او در ادامه افزود که به اعتقاد او مبارزه و خواست مردم برای صلح و عدالت اجتماعی در سال ۲۰۰۸ توان بیشتری خواهد یافت.
رفیق پاپاریگا، در پاسخ به سخنان رئیس جمهور یونان، پس از تشکر از او برای ملاقات با هیئت های نمایندگی احزاب کمونیست منطقه تأکید کرد که اگرچه یونان درگیر مشکلات داخلی خودش است، ولی نباید فراموش کند که این کشور بخشی از شبه جزیره بالکان، بخشی از خاورمیانه، و بخشی از حوزه دریای مدیترانه است و همیشه از تحولات خاورمیانه تاثیر پذیرفته، می پذیرد و خواهد پذیرفت.
در این ملاقات نمایندگان احزاب برادر از فلسطین، قبرس، اسرائیل، ایران و ترکیه در اظهارات کوتاهی به مبارزات مردم کشورهای متبوع خود اشاره کردند. نماینده کمیته مرکزی حزب توده ایران در سخنان خود ضمن اشاره کوتاه به تاریخ حزب از جمله گفت: ” آقای رئیس جمهور! حزب توده ایران، قدیمی ترین حزب سیاسی ایران، نماینده نیروهای دموکراتیک، آزادی خواه، عدالت جو و طرفدار صلح و همزیستی مسالمت آمیز در ایران است. ما برای آینده ای فارغ از جنگ، تشنج و سرکوبگری مبارزه می کنیم. مبارزه ما برای تضمین آن آینده ای است که در آن منابع زیرزمینی سرشار ایران برای رفاه مردم، آبادانی و پیشرفت کشور به خدمت گرفته شود. دولتی که در ایران حاکم است منافع و خواسته های اساسی مردم ما را نمایندگی نمی کند. سیاست های در پیش گرفته شده از سوی ایالات متحده آمریکا و برخی متحدان اروپایی آن وضعیت حاد و بغرنجی را ایجاد کرده که فقط رژیم حاکم در ایران از آن بهره می برد. حزب ما مخالف هرگونه مداخله ای، و به هر بهانه، از سوی ایالات متحده و هر کشور دیگری در تحولات ایران است. ما مدافع پیگیر صلح و دموکراسی و عدالت اجتماعی هستیم.”

بیانیه مطبوعاتی نهایی اجلاس
در پایان اجلاس احزاب شرکت کننده بیانیه مطبوعاتی را مورد بحث قرار داده و به تصویب رساندند. این بیانیه ضمن اشاره به بحث های اجلاس در رابطه با ”تشدید دخالت های امپریالیستی در منطقه و دشواری‌های جدی ای که نقشه های ”خاورمیانه بزرگ“ آمریکا – ناتو برای مردم ایجاد کرده است“ نسبت به ” تعدی ارتجاعی ترین نیروها …. که به اصطلاح ”جنگ بر ضد ترور“ را در منطقه … دامن زده اند“ اظهار نگرانی کرد. بیانیه احزاب کمونیست منطقه خاورمیانه برنامه ریزی ”کنفرانس آناپولیس“ را همسو با نقشه های کلی تر آمریکا ارزیابی کرده که بحران کنونی منطقه را تشدید خواهد کرد. بیانیه اجلاس اعلام می کند که: ”کمونیست ها در خط مقدم مبارزه برای دموکراسی و تأمین منافع خلق ها، و مبارزه سیاسی و ایدئولوژیکی به منظور افشا و مقابله با اقدام های آن نیروهای سیاسی قرار دارند که می خواهند با سوء استفاده از این وضعیت خود را به عنوان پشتیبان و ”نگهبان“ مردم جا بزنند.“ کمونیست های منطقه متّفقاً ”در مورد تفرقه ها و کشمکش های مذهبی، قومی و فرقه ای ابراز نگرانی“ کردند و ”طرح های امپریالیستی را برای تجزیه و فرو پاشاندن کشورها، و نیز تجاوز گری صهیونیستی در منطقه تقبیح و محکوم کردند.“
بیانیه با توجه به رخدادهای اخیر، نگرانی احزاب شرکت کننده را نسبت به احتمال تشدید تجاوزهای امپریالیستی بر ضد مردم فلسطین، لبنان، سوریه، ایران، عراق، افغانستان و پاکستان ابراز می کند. در رویارویی با چنین وضعیتی، شرکت کنندگان اجلاس متّفق القول بر این باورند ”که جنبش بین المللی همبستگی با مردم این منطقه، و نیز پشتیبانی از مبارزه نیروهای دموکراتیک و ترقی خواه منطقه برای دموکراسی، آزادی و عدالت اجتماعی، برای فعالیت سندیکایی و سیاسی آزادانه و بدون دغدغه نیروهای ضدامپریالیست، و برای کار و فعالیت آزادانه و قانونی جنبش ها و احزاب ترقی خواه، باید تقویت شود.“ بیانیه نهایی اجلاس احزاب کمونیست خاورمیانه در ادامه در رابطه با تهدیدهای ایالات متحده بر ضد ایران خواستار ”پایان دادن به تهدید حمله نظامی یا تحمیل مجازات های اقتصادی بر ضد ایران و همبستگی با مبارزه مردم ایران برای صلح، دموکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی“ است.

فرازهائی از متن سخنرانی نماینده حزب توده ایران
نماینده کمیته مرکزی حزب توده ایران در سخنرانی خود پس از ارائه تحلیلی در رابطه با تحولات بین المللی و از جمله موازنه نیروها در سطح جهان، برخی از موانع کلیدی بازدارنده سازماندهی و تشکل توده های زحمتکش را مورد توجه قرار داد. نماینده حزب مان در جمعبندی بخشی از سخنان خود اظهار داشت: ”امپریالیسم و ارتجاع منطقه با بهره جویی از شرایط ویژه ای که در ابتدای قرن بیست و یک حاکم است، تغییر استراتژیک و بی بازگشت جغرافیای سیاسی منطقه را در دستور کار قرار داده اند.“ او اشاره کرد که ”ارتجاع بین المللی به خوبی می داند که ادامه کنترل منطقه استراتژیک و مملو از منابع سرشار نفت و گاز خاورمیانه و حضور پر رنگ و مداخله گرایانه آن فقط در پناه ادامه شرایط کنونی، تشنج، سوء ظن و درگیری بین کشورها و تامین هژمونی نظامی، سیاسی و اقتصادی امپریالیسم در منطقه ممکن است.” در ادامه سخنرانی، نماینده حزب توده ایران به بالاگرفتن تشنج ماه های اخیر در روابط ایران و ایالات متحده اشاره کرد و ”گرایش برخی محافل نفوذ مند در ایالات متحده و متحدان آن در اروپا برای ایراد فشار بیشتر با هدف تضمین کنترل کامل جهت تحولات سیاسی – اقتصادی ایران و یکسره کردن روابط خود با این کشور“ را مورد توجه قرار داد. او ”اقدامات و اظهارات تحریک آمیز از سوی ایالات متحده و ادامه حضور واحد های نظامی ایالات متحده و متحدان اروپایی آن، از یکسو و اظهارات و عملکرد نا بخردانه سران رژیم حاکم را، از سوی ذیگر، برای نیروهای مترقی ایران نگرانی آور دانست. هدف تلاش هاي برنامه ريزي شده امپرياليسم آمريکا، آنگونه که سران ايالات متحده در رسانه ها مطرح مي کننند،“گسترش دموکراسي و حقوق بشر“، نیست بلکه هدف تضمين کنترل سياسي منطقه حساس خلیج فارس براي اين کشور و بهره گيري از منابع سرشار نفتي منطقه است. ادامه چنین شرایطی دربر دارنده خطرات جدی برای حق حاکمیت خلق ها و استقلال کشورهای منطقه و به ویژه کشور ما ایران است.“
نماینده حزب مان آنگاه موضع صریح حزب توده ایران در رابطه با بهره برداری از انرژی هسته ای را مورد تاکید قرار داد و گفت: ”حزب ما اعلام کرده است که استفاده ی صلح آمیز از انرژی هسته ای توسط ایران، یا هر کشور دیگری در منطقه یا جهان، حق قانونی آن کشور است و لزومی به کسب اجازه و یا موافقت امریکا و یا هیچ دولت دیگری را ندارد.“
نماینده حزب مان در ادامه ”احزاب کمونیست و نیروهای مترقی جهان را، به مثابه پیگیر ترین نیروهای منادی و مدافع صلح، فرا خواند که در موضع گیری های خود موقعیت بغرنج کشور ما و حقیقت مبارزه دشوار و با اهمیت زحمتکشان، نیروهای مترقی و صلح دوست ایران بر ضد دیکتاتوری حاکم را درک بکنند.“ او اشاره کرد که: ”با وجود شعارهای پرخاش گرانه ضد امریکائی، که از دولت و رهبران ایران شنیده میشود، تمام سیاست های اجتماعی-اقتصادی کلان رژیم، از جمله تهاجم اخیر بر ضد حقوق کارگران، همگی در راستای سیاست های ارتجاعی و دست راستی است که توسط بانک جهانی و صندوق بین المللی پول دیکته می شوند. ما در دو سال اخیر شاهد تشدید سرکوب حقوق دموکراتیک مردم ایران، که در اشکال سرکوب خشن سندیکاهای کارگری و فعالیت های اتحادیه ای، سرکوب فعالان کارزار های مدافع حقوق زنان، اشغال امنیتی دانشگاه های ایران، یورش به جنبش دانشجویی کشور و همچنین تعطیل روزنامه ها، مجلات، و سایتهای اینترنتی مستقل، بروز داشته است بوده ایم.“
نماینده حزب توده ایران در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت که ”تنها تجار بزرگ و بورژوازی بوروکراتیک ایران است که از ثمرات چنین سیاست هائی بهره مند می شوند. از این گذشته، آشکار است که رژیم حاکم از بحران کنونی برای سرکوب مخالفان داخلی و آماده کردن شرایط برای کنترل نتایج انتخابات پارلمانی آتی، که قرار است در ماه آینده برگزار شود، استفاده می کند. به موازات طرح این واقعیات، حزب ما قویا“ معتقد است که روند مبارزه مردم ایران بر ضد استبداد و دیکتاتوری، موضوعی است که فقط، و فقط مردم ایران باید در مورد آن تصمیم بگیرند. حزب ما هر گونه دخالت خارجی در امور کشورمان را، با هر دستاویزی، شدیدا“ محکوم می کند.“
در بخش پایانی سخنرانی خود، نماینده حزب مان با توضیح شرایط مبارزه دشوار نیروهای دموکراسی خواه کشور و اهمیت ابتکار اخیر برخی از شخصیت های جنبش دموکراتیک مردم ایران، به ضرورت همبستگی بین المللی اشاره کرد. و در رابطه با اهمیت درک ارتباط دیالکتیکی مبارزه ضد امپریالیستی و جنبش مردمی برای دموکراسی، حقوق بشر و صلح، اظهار داشت: ”به باور ما کلید راه درک ارتباط اساسی مبارزه ضد امپریالیستی با مبارزه بسیج گر در مسیر دموکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی و انعکاس دادن پیگیر آن در شعار ها و تاکتیک های مبارزاتی جنبش مردمی است. حزب توده ایران با احساس درک مسئولیت خطیری که بر دوش همه نیروهای دموکراتیک و مترقی منطقه قرار دارد از مبارزه سخت و پیچیده مردم و نیروهای ترقی خواه برای غلبه بر نیروهای ارتجاعی و جنگ طلب که کمر به استمرار حاکمیت جهل و استبداد و ستیز با دموکراسی، علم و ترقی خواهی بسته اند، فعالانه حمایت می کند. ”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا