پنجمین سالگرد جنگ امپریالیستی و اشغال عراق
ما مخالف جنگ در منطقه خاورمیانه هستیم!
مصاحبه با«آندرو موری»، رهبر جنبش ضد جنگ انگلستان
پنجمین سالروز تهاجم امپریالیسم آمریکا و متحدان آن به عراق و آغاز اشغال نظامی این کشور، با اوج گیری درگیری های خونین در کشور و به ویژه در بغداد و بصره مصادف بود. به این مناسبت و در اعتراض به ادامه اشغال نظامی عراق، در بیشتر پایتخت ها و شهرهای عمده ی جهان تظاهرات و راه پیمایی انجام گرفت.
گزارش های مطبوعات جهان در هفته های اخیر دال بر این است که محافل نو لیبرال در دستگاه سیاست گذاری ایالات متحده قصد دارند که از یک سو با افزایش نیروهای نظامی خود به اشغال عراق جنبه همیشگی بدهند، و از سوی دیگر سیاست مخربی که عدم کارکرد آن بار ها از سوی تحلیل گران مورد بحث قرار گرفته است، ادامه بدهند. جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، در سخنرانی خود به مناسبت پنجمین سالروز جنگ بر ضد عراق به هزینه های سنگینی که این کشور برای این ماجراجویی فاجعه بار خود متحمل شده است اشاره کرد. تخمین زده می شود که این هزینه ها تاکنون بالغ بر 3 تریلیون دلار بوده است. در سخنرانی بوش کاملاٌ مشخص بود که ایالات متحده آمادگی تغییر سیاست خود را درعراق ندارد. بوش مدعی شد که استراتژی افزایش نیروهای نظامی آمریکائی مستقر در عراق در سال گذشته به نوعی در کاهش حملات تروریستی و دامنه درگیری ها موثر بوده و این کشور قصد دارد سیاست های خود درباره عراق را تا پیروزی نهایی ادامه دهد. سخنگویان جنبش وسیع ضد جنگ در آمریکا و در کشورهای مختلف جهان در گردهمایی ها و راه پیمایی هایی که به مناسبت پنجمین سالروز جنگ برگزار شد، این موضعگیری رئیس جمهور آمریکا را مورد انتقاد قرار داده و رد کردند.
حزب توده ایران هم زبان و هم دوش با مردم زحمتکش عراق خواهان استقرار صلح و حاکمیت مردمی، ایجاد ثبات سیاسی در کشور و پایان دادن به موج خونریزی ویرانگر در این کشور همسایه است. ما همچنین معتقد هستیم که ادامه اشغال نظامی عراق توسط نیروهای نظامی امپریالیسم آمریکا و متحدان آن عامل اصلی در بی ثباتی، گسترش خونریزی ها و ادامه درگیری ها در این کشور است. ما خواهان پایان اشغال نظامی عراق و خروج کامل نیروهای نظامی آمریکا و متحدان آن از این کشور هستیم.
به مناسبت پنجمین سالگرد شروع جنگ و اشغال نظامی عراق، ”نامه مردم“ مصاحبه ای با رفیق آندرو موری، رهبر جنبش ضد جنگ انگلستان، در رابطه با اثرات و پیامد های این ماجراجویی انجام داده است که در ادامه می آید.
ما مخالف جنگ در منطقه خاورمیانه هستیم!
مصاحبه با«آندرو موری»، رهبر جنبش ضد جنگ انگلستان
سئوال: پنج سال از جنگ جنایتکارانه آمریکا برضد عراق و اشغال آن کشور میگذرد. همه ما از پیامدهای این ماجراجویی فاجعهانگیز در خاورمیانه و در سراسر جهان آگاهیم. به نظر شما دلایل اصلی آمریکا برای در پیش گرفتن چنین سیاستی چه بود؟
پاسخ: نخستین دلیل، که بخشی از یک طرح جهانی بود، چیزی نبود جز تحمیل سرکردگی مستقیم یا غیرمستقیم آمریکا بر هر گوشهای از کره خاکی. دلیل دوم، تأمین و تضمین برتری راهبردی آمریکا بر منابع و ذخایر منطقه و تدارک و تأمین یک پایگاه دائمی برای آمریکا در میان کشورهای بزرگ تر جهان عرب و دلیل سوم، تقویت موضع اسرائیل بود.
سئوال: آیا این دلایل اکنون دیگر وجود ندارند؟
پاسخ: روشن است که فاجعهای که این اشغال به بار آورد، و نیز مقاومت شجاعانه مردم عراق، وضعیت را برای آمریکا بغرنجتر کرده است. با وجود این، من معتقدم که در هدفهای راهبردی آمریکا تغییری صورت نگرفته است، حتی اگر اختلافنظرهای موجود در درون دستگاه حکومتی آمریکا، ناشی از سیاستهای بوش – چنی، منجر به آن شود که این قدرت به شیوههای تجاوزکارانه غیرعلنیتری برای پیگیری هدفهایش در آینده دست یازد.
سئوال: چشمانداز رخدادهای آینده خاورمیانه را چگونه میبینید؟
پاسخ: آشکار است که جنگ عراق هیچکدام از مسائل مزمن و کهنه منطقه را حل نکرده است. فلسطینیها کماکان از سرکوب غیرقابلتحمل رنج میبرند، و به حل و فصل صلحآمیز مسئله اسرائیل – فلسطین نزدیکتر نشدهایم. بخش اعظم منطقه در چنگال انواع حکومتهای استبدادی اسیر است که همخوانی تنگاتنگی با سیاستهای آمریکا و انگلیس دارند. خطر گسترش جنگ عراق به دیگر بخشهای منطقه، خطری واقعی است. تأمین صلح منوط است به بیرون رفتن کامل نیروهای آمریکا و انگلیس از عراق، پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطین از سوی اسرائیل و دستیابی به یک توافق واقعی در آنجا، و وجود یک جنبش مردمی برای دموکراسی در سراسر منطقه.
سئوال: ”ائتلاف جنگ بس است“(Stop the War Coalition) بیتردید نقش مهم و چشمگیری در بسیج افکار عمومی جهان بر ضد جنگ و تجاوز به عراق داشته است. نقش و تأثیر این ائتلاف را در وجدان عمومی و در سیاستهای بریتانیا چگونه میبینید؟
پاسخ: ”ائتلاف جنگ بس است“ قویترین و باسابقهترین جنبش ضد جنگ در تاریخ بریتانیاست، و در تغییر جهت دادن افکار عمومی بریتانیا به سوی مخالفت جدی با اشغال عراق نقش مهم و عظیمی داشته است. به رغم پشتیبانی دو حزب سیاسی اصلی بریتانیا از تجاوز به عراق، مبارزه پیگیر ما اجازه نداده است که ”معضل جنگ“ به دست فراموشی سپرده شود.
سئوال: اواخر سال گذشته شما در مقالهای در روزنامه ”گاردین“ اشاره کردید که ”ائتلاف“ را به بهانه حمایت سیاسی از رژیم ایران مورد حمله قرار میدهند. چه کسانی این ادعا را مطرح کردند و ”ائتلاف“ در کارزار مخالفتش با حمله به ایران بدون اینکه به عنوان حامی سیاستهای رژیم سرکوبگر حاکم بر ایران شناخته شود، چه روشی را در پیش گرفته است؟
پاسخ: مدعیان و منتقدان ما به طور عمده عناصر مدافع امپریالیسم در میان نیروهای ماورای چپاند، که خواهان و منتظر فرصتی برای ایجاد تفرقه در جنبش هستند. موضع ما در مورد ایران – همان گونه که در مورد عراق و افغانستان بود – این است که امر تغییر رژیم فقط مربوط به مردم خود آن کشور است. نمونه عراق شاهد بارز این امر است که دموکراسی را نمیتوان از خارج وارد و تحمیل کرد. فقط آن تغییری ماندگار خواهد بود که از متن مردم سرچشمه گرفته باشد. طبیعی است که جنبش ضد جنگ از همه آنهایی که در داخل ایران در راه چنین تغییری میکوشند حمایت میکند، ولی موضوع اصلی ما همانا جلوگیری از هرگونه حمله به این کشور است، حملهای که تقریباً بیتردید میتوان گفت که به هر صورتی که باشد موجب تقویت ارتجاعیترین عناصر در درون این رژیم خواهد شد.
سئوال: از زمان کنار رفتن تونی بلر، آیا در موضع بریتانیا در حمایتش از سیاستهای آمریکا در ارتباط با ایران تغییری صورت گرفته است؟
پاسخ: من فکر نمیکنم تغییری اساسی در برخورد دولت بریتانیا به این موضوع صورت گرفته باشد. به نظر من عدم استقبال دولت کنونی از یک جنگ دیگر، صرفاً به دلیل مصلحتاندیشیهای انتخاباتی است. اما دولت انگلیس آنچنان پیوندهای ژرفی با سیاستهای جورج بوش در ارتباط با خاورمیانه دارد که درگیر نشدن در چنان جنگی برای دولت بسیار دشوار خواهد بود. این یکی از دلایلی است که چرا ما بیوقفه برای بیرون بردن کامل نیروهای بریتانیا از منطقه فشار میآوریم.
سئوال: به نظر شما تحت چه شرایطی آمریکا ممکن است به ایران حمله کند، و آیا دولت بریتانیا در این میان نقشی به عهده خواهد گرفت؟ چطور میتوان از وقوع این امر جلوگیری کرد؟
پاسخ: تمام دلایلی که آمریکا برای توجیه حمله به ایران ارائه داده و مطرح کرده است همگی کهنه و قدیمی شدهاند. اما ”تعقیب“ به اصطلاح ”تروریستها“ از داخل خاک عراق یا شکل دیگری از تحریکهای مرزی، زمینی یا دریایی، خطری واقعی است و میتواند منجر به بالاگرفتن تنش شود که ناگزیر پای نیروهای بریتانیایی را هم تا حدی به میان خواهد کشید. باز هم تأکید میکنم که بهترین راه برای پیشگیری از این خطر، بیرون بردن کامل نیروهای اشغالگر از همسایه ایران – یعنی عراق – است. البته احتمال شکلهای دیگری از حمله نیز هنوز وجود دارد، از جمله بمباران هوایی توسط نیروهای آمریکایی و اسرائیلی با هدف تخریب تأسیسات نیروی هستهای ایران. در صورت وقوع چنین حملهای، درگیری بریتانیا کمتر خواهد بود. افکار عمومی بریتانیا، که نسبت به دروغهای دولت در ارتباط با تجاوز به عراق آگاه است، به شدت مخالف هرگونه حمله به ایران است و به احتمال قوی همین موضع را حفظ خواهد کرد، مگر آنکه جنگ را در لفافه واکنش به ”تحریکهای“ ایران راه بیندازند.
سئوال: آیا برای خوانندگان ”نامه مردم“ و نیروهای ترقیخواه که در راه صلح، دموکراسی و پیشرفت در ایران میکوشند پیامی دارید؟
پاسخ: من همیشه به همپیوندی و همکاریام با حزب توده ایران و همه مبارزان راه صلح و دموکراسی در ایران افتخار کرده ام. این ارتباط من به بیشتر از ربع قرن پیش باز میگردد. من از سهمی که رفقای تودهای ساکن بریتانیا در پیشبرد جنبش ضد جنگ ما داشتهاند بسیار خوشحالم. به خوانندگان ”نامه مردم“ اطمینان خاطر میدهم که همه آنانی که در راه ترقی اجتماعی در کشور تان میکوشند، از حمایت و همبستگی کامل ما برخوردارند. ما امیدواریم که تلاشهای ما برای پیشگیری از کشیده شدن جنگ به ایران بتواند شرایط را برای پیکار شما آسانتر کند.