اطلاعیه حزب کمونیست بوهم و موراوی درباره انتخابات منطقهای و سنا در جمهوری چک
ژیری ماستالکا معاون صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست بوهم و موراوی و نماینده پارلمان اروپا در روزهای ۱۷ و ۱۸ اکتبر ۲۰۰۸ (۹ و ۱۰ آبان ۸۷) انتخابات منطقهای و دور اول انتخابات سنا در جمهوری چک برگزار شد. در حدود ۶۰ حزب سیاسی و سازمان گوناگون در این انتخابات شرکت کردند. میزان شرکت کنندگان در انتخابات منطقهای ۴۰/۳ درصد تعداد رأیدهندگان واجد شرایط بود. رقم مشابه در انتخابات سنا ۳۹/۵ درصد بود. در هر دو مورد میزان شرکت رأیدهندگان بیشتر از انتخابات قبلی بود.
نتیجه این دو انتخابات حاکی از شکست سنگینی بود برای ائتلاف حاکم حزب ”مدنی دموکراتیک“ (ODS)، حزب نخست وزیر میرک توپولانک، و مؤتلفان او در ”حزب مردم چکسلواک – اتحاد دموکرات مسیحی“، به رهبری ژیری چونِک، و حزب سبزهای مارتین بورسیک. با وجود این که تا امروز حزب مدنی دموکراتیک در ۱۲ منطقه از ۱۳ منطقه جمهوری چک حاکم بود، اما امروز سوسیال دموکراتها بر هر ۱۳ منطقه حاکماند. [منطقه] پراگ در این انتخابات شرکت نداشت.
سوسیال دموکراتها ۳۵/۹ درصد اراء را به خود اختصاص دادند که حاصل آن، ۲۸۰ نماینده در شوراهای منطقهای است. حزب مدنی دموکراتیک ۲۳/۶ درصد آرا را به دست آورد و در نتیجه ۱۸۰ نماینده خواهد داشت. حزب کمونیست بوهم و موراوی موقعیت خود را به عنوان سومین حزب پرقدرت حفظ و ۱۵ درصد آرا را کسب کرد، که در نتیجه ۱۱۴ نماینده در شوراهای منطقهای خواهد داشت. حاصل کار دموکرات مسیحیها، ۶/۷ آرا و ۴۳ نماینده بود. حزب حاکم دست راستی سبزها حتی یک کرسی نمایندگی هم به دست نیاورد. این حزب در جمهوری چک از نوع مشابه دیگر احزاب اروپایی هوادار محیط زیست نیست که به طور سنتی رادیکال یا چپ میانهرو هستند. این حزب در جمهوری چک یک حزب دست راستی است که از دستمایه اکولوژی (و محیط زیست) سوء استفاده میکند، و اتکای زیادی دارد به پشتیبانی رسانهها و نیروهای سیاسی پیرامون رئیس جمهور پیشین، واسلاو هاول، یا وزیر امور خارجه، شوارتزنبرگ. در طیف سیاسی کشور، این حزب در پی جذب آرای هواداران حزب لیبرال دست راستی ”اتحاد آزادی“ بوده است که دیگر وجود خارجی ندارد. در انتخابات منطقهای هفته پیش، حزب کمونیست بوهم و موراوی ۲۱۲۱۷ رأی بیشتر از رأیگیری قبلی در سال ۲۰۰۴ به دست آورد. اما به سبب شرکت گستردهتر رأیدهندگان در انتخابات اخیر، درصد نسبی آرای حزب کمتر بود. اگر م. بایرووا، نامزد ما در انتخابات سنا، بتواند در دور دوم برنده شود و به سنا راه یابد، حزب ما خواهد توانست موقعیت خود را در سنا، با سه سناتور، کماکان حفظ کند. خانم بایرووا در دور اول انتخابات در زنویمو ۴۱/۴ آرا را به دست آورد، در حالی که نامزد رده دوم از حزب مدنی دموکراتیک فقط ۱۷/۳ درصد رأی آورد.
اگر حزب کمونیست بوهم و موراوی میتوانست در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ به همان نسبت (درصد) انتخابات منطقهای امسال رأی آورد، آنگاه به جای ۲۶ نماینده کنونی میتوانست ۳۷ نماینده (۱۱ نماینده بیشتر) داشته باشد. از سوی دیگر، نتایج انتخابات اخیر به این معناست که حزب ما در انتخابات پارلمان اروپا ۳ نماینده کمتر خواهد داشت. انتخابات اخیر در شرایط متأثر از جوّ ضدکمونیستی و تحریم و نادیدهانگاری رسانهها برگزار شد. ما تلاش کردیم با برقراری تماسهای مستقیم با مردم در سراسر کشور این محدودیت را جبران کنیم.
برای کسب ۶۷۵ کرسی نمایندگی در شوراهای منطقهای، ۸۲۰۰ نامزد انتخاباتی با هم رقابت کردند. بر اساس نتایج به دست آمده، کمونیستها و سوسیال دموکراتها میتوانند در تمام مناطق کشور ائتلاف های حاکم را تشکیل بدهند. اما حزب کمونیست بوهم و موراوی حاضر به توافق با سوسیال دموکراتها بر اساس حمایت نامحدود و بیقید و شرط نیست. در صورت تشکیل ائتلاف، حزب کمونیست بوهم و موراوی خواستار تنظیم یک برنامه حداقل و روشن برای اداره مشترک امور خواهد بود. تجربه گذشته نشان داده است که سوسیال دموکراتها در موارد متعدد به قولهای انتخاباتیشان عمل نکردند و با احزاب دست راستی وارد ائتلاف شدند. اولویت ما کماکان مخالفت با پیمان لیسبون و پایگاههای راداری آمریکاست. حزب ما از تبعات یک ائتلاف مطلع است و در صورت تشکیل ائتلاف در مناطق مختلف کشور، مسئولیت هر پیامدی را، حتی پیامدهای محتمل منفی را، به عهده میگیرد. به همین سبب است که ما بر تعیین دقیق رویکردهای مشترک اصرار داریم، تا بتوانیم اصول و اهداف برنامهایمان را اجرا کنیم. نتیجه رأی اعتماد یا عدم اعتماد به دولت در روز ۲۲ اکتبر (۴ آبان) تأثیر تعیین کنندهای در امکان ایجاد دولتهای [مؤتلف] منطقهای خواهد داشت. تجربه عمل نشان خواهد داد که سوسیال دموکراتها تا چه حد در پیگیری سیاستهای چپ جدی هستند و در کجاها ترجیح میدهند با غیرچپها مشارکت کنند. [به گزارش خبرگزاریها حزب حاکم علیرغم ۹۶ رأی مخالف توانست با ۹۷ رأی موافق از رأی ”عدم اعتماد“ نمایندگان جان سالم به در برد. نکته قابل توجه اصلی در انتخابات اخیر آن است که مردم ما سیاستهای دولت دست راستی را طرد میکنند و خواستار تغییر هستند. دولتی که رفورم های ضدمردمی را دنبال میکند، در پی رفع و رجوع مسائل و مشکلات کشور به هزینه مردم عادی است، سیاست خارجی نوکرمآبانهای را به سود منافع آمریکا و بر خلاف منافع اکثریت عظیم مردم به پیش میبرد، و خواستار استقرار پایگاههای راداری آمریکاست، چنین دولتی در آینده با مقاومتی شدیدتر از آنچه تا کنون دیده است، رو به رو خواهد بود. مسئله اکنون این است که آیا این دولت خواهد توانست از یک انتخابات زودهنگام حذر کند یا نه. در مورد تاریخهای احتمالی انتخابات زودهنگام حدسهایی زده میشود، که یکی از آنها برگزاری همزمان با انتخابات پارلمان اروپاست.
ژیری ماستالکا معاون صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست بوهم و موراوی و نماینده پارلمان اروپا