مسایل زنان

پیکار زنان جهان برای کسب برابری

روز یکشنبه 17 اسفندماه ( ۸ مارس) امسال، هزاران زن در سراسر جهان، از تهران و شهرهای محتلف کشورمان تا بنگلور و کینشازا و پایتخت‌های کشورهای اروپایی، به مناسبت روز جهانی زن در خیابان‌ها و اماکن عمومی گرد هم آمدند و ضمن اعتراض به خشونت‌های خانگی و فقر فزاینده، خواست برابری زنان و مردان را به گوش جهانیان رساندند.

در ایران
امسال، همچون سال های گذشته فعالان جنیش زنان با ابتکارات گوناگون، از جمله جشن های کوچک محلی، جمع شدن در خانه فعالان زنان و همچنین گردهم ایی های گوناگون، سالگرد روز جهانی زن را، با وجود همه فشارها و شرایط سرکوب و ارعاب رژیم، گرامی داشتند. شماری از فعالان جنبش زنان در تهران و کرج با تلاش مشترکی اقدام به راهپیمایی و پخش تراکت ها و اعلامیه هایی در زمینه حقوق زنان کردند که با استقبال وسیع مردم رو به رو شد. چهار گروه درتهران و دو گروه در کرج سازمان دهندگان این راه پیمایی زنان بودند. از چهارگروه تهران دوگروه موظف شدند که علاوه بر پخش تراکت به نصب طومار شعارها نيز بپردازند. دو گروه ديگر وظيفه اشان پخش تراکتها بود. طومارها در بالای پل های عابر پياده: يکی بالای پل عابر پياده ی ميدان هفت تير و ديگری بالای يکی از پل های بزرگراه جلال آل احمد نصب شد. تراکت های تهران در ميدان هفت تير، ميدان ولي عصر، پارک دانشجو، ميدان انقلاب، ستارخان، مجتمع تجاری ميلاد نور، ستارخان، گيشا، حکيميه تهرانپارس، شهرک اميد در شرق تهران و در کرج: در منطقه پل آزادگان و سه راه گوهردشت به اشکال مختلف پخش شد: تعدادی از تراکتها به دست مردم داده شد، تعدادی در خانه ها و کوچه ها انداخته شد. و تعدادی ديگر از بالای ساختمانها و يا پلهای هوايی عابرپياده و يا در خيابانها بين جمعيت پخش شد.
برخی از شعارهايی که روی طومارها نصب شده بودند ويا به صورت تراکت پخش شدند:
هشت مارس روزجهانی زن گرامی باد
لغو حجاب اجباری: خواست مسلم زنان
مردم از فقر و گرانی به تنگ آمده اند
زندانی سياسی آزاد بايد گردد
گلزار خاوران ماندگار در تاريخ ايران و جهان
آزادی بيان، عقيده، انديشه، رسانه، تشکل،
تجمع، تظاهرات و…آزادی زنان، آزادی جامعه
کارخانگی زنان در خانواده بيگاری آشکار است
نابودی محيط زيست، آلودگی آب، زمين و هوا از سياست های سلطه طلبانه، سودجويانه و تخريبی سرمايه داری است
جهان ديگری ممکن است: به دور از سلطه و سرمايه…
خانواده مردسالاری از عوامل تحکيم فرودستی زنان است
خشونت جسمی و روانی عليه زنان در همه عرصه ها ممنوع
لغو هرگونه شرايط نابرابر کار زنان، لغو قراردادهای موقت، لغو
نابرابری دستمزد برای کار برابر
اعدام، سنگسار، شکنجه، قصاص و… محکوم است
محو نظام سلطه و سرمايه ی جهاني
محو هرگونه تبعيض اعم از جنسيتی، طبقاتی، حقوقی، مذهبی، نژادی، قومی و…
گسترش صنايع نظامی به ويژه صنايع هسته ای يعنی نابودی انسان و محيط زيست و..
آيا میدانيد به جای صرف بودجه های کلان برای جنگ و کشتار می توان ميليونها امکان شغل سالم ايجاد کرد
ورزش عاری از بار جنسيتی: خواست زنان
ورزش آزادانه در همه رشته ها حق مسلم زنان است

در اروپا، آسیا و آفریقا
هلگا شووایتزر، از رهبران سندیکای بزرگ و پرقدرت فلزکاران آلمان (IG Metall) خطاب به جمعیتی که در اِمدِن در شمال غربی آلمان گرد آمده بودند گفت: ”در موقع بحران، میزان اشتغال کاهش می‌یابد و غالباً زنان اولین کسانی هستند که شغل‌شان را از دست می‌دهند. زنان نبایست قربانیان و بازنده‌های بحران باشند.“ او همچنین بر این واقعیت تأکید کرد که هنوز هم دستمزد زنان به طور میانگین ۲۳ درصد کمتر از مردان است. در بنگلور هندوستان، فعالان حقوق زنان در پارک‌ها و اماکن عمومی گرد هم آمدند تا برضد موج حمله‌های خشونت‌بار علیه زنان از سوی افراط گرایان مذهبی تحت نام ”پلیس امنیت اخلاقی“ اعتراض کنند. و در آفریقا، زنان توجه جهانیان را به وضعیت وخیم زنان در مناطق جنگی و جنگ‌زده جلب کردند. در کینشازا (جمهوری دموکراتیک کنگو) حدود ۱۰ هزار زن به خیابان‌ها آمدند و در اعتراض به اعمال خشونت گسترده و وحشیانه علیه زنان و کودکان- که از آنها به عنوان سلاح در جنگ‌ها استفاده می‌شود- دست به راه‌پیمایی زدند. ماری‌آنگه موفوآنکولو، وزیر خانواده، گفت: ”خواسته‌های زنان کنگو روشن است: مهار ایدز، و پایان دادن به تجاوز به عنف، و نقض حقوق بشر علیه زنان و کودکان.“ یکی از کارشناسان مستقل سازمان ملل متحد هفته پیش هشدار داد که از آنجا که دولت‌های اسلام‌گرا تعهدات‌شان را برای پایان دادن به نابرابری زنان و خشونت علیه آنان اجرا نمی‌کنند، اینک زنان مسلمان در سراسر جهان با ”بحرانی فزاینده“ روبه‌رو هستند. یاکین اِرتورک، از پژوهشگران سازمان ملل متحد درباره مسئله خشونت علیه زنان، در گزارشی که در یک کنفرانس در مالزی ارائه داد، گفت که زنان باید به دولت‌های مربوطه فشار آورند تا به تعهدات‌شان در مورد تأمین امنیت زنان و حقوق برابر برای آنها عمل کنند. در استان کندوز در شمال افغانستان، در روز یکشنبه ۸ مارس خبر تشکیل یک انجمن حرفه‌ای توسط زنان و برای زنان به منظور تقویت و توسعه اقتصادی اعلام شد. نادره جویا، یکی از مقامات وزارت امور زنان توضیح داد که هدف این انجمن ”ارتقای نقش زنان در فعالیت‌های اقتصادی به منظور افزایش درآمد آنان است.“ در بوگوتا، دفتر کمیسیون عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در کلمبیا خواستار تحقیق در مورد جنایت‌های خشونت‌آمیز جنسی علیه زنان و مجازات مرتکبین این جنایات شد. او اضافه کرد که در بیشتر موارد ”مرتکبین از اعضای گروه‌های مسلّح گوناگون هستند.“ بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، اظهار داشت که از هر پنج زن در سراسر جهان، یکی قربانی تجاوز جنسی یا اقدام به تجاوز بوده است و در برخی از کشورها، یک سوم زنان کتک خورده‌اند یا در معرض نوعی خشونت قرار داشته‌اند. در کوبا، پرزیدنت رائول کاسترو کمرنگ بودن نمایندگی زنان کوبایی در حیات سیاسی کشور را در سطح ”تصمیم‌گیری“ – آن طور که باید باشد – مایه ”شرمندگی“ خواند. و در کاراکاس، پرزیدنت هوگو چاوز اعلام کرد که اختیارات وزارت امور زنان را به سطح بالاتری ترفیع خواهد داد تا نقش قاطع‌تری در انقلاب سوسیالیستی کشور بازی کند. آقای چاوز اعلام کرد که نام این نهاد جدید ”وزارت قدرت مردمی برای برابری زنان و جنسیتی“ خواهد بود.

جشن 8 مارس در لندن
در لندن به دعوت کمیته هماهنگی احزاب کمونیست در بریتانیا جشن روز جهانی زن در عصر روز شنبه 16 اسفند ماه برگزار شد. در این گردهمایی نمایندگان جنبش ها و سازمان های ترقی خواه زنان کوبا، ایران، عراق، بریتانیا، ایرلند، ونزوئلا، سودان و قبرس شرکت داشته و سخنرانی کردند. رفیق ”نانسی کورو آگوئیار“، عضو کمیته مرکزی حزب کمونیست کوبا و از رهبران جنبش زنان کوبا، در این جشن در رابطه با پنجاهمین سالگرد انقلاب کوبا و دستاوردهای بزرگ و همه جانبه آن برای زنان کوبا سخن گفت. سپس دبیر دوم سفارت ونزوئلا در انگلستان و از نمایندگان جنبش زنان ونزوئلا، رفیق ناتالی ویواس، در رابطه با تغییرات تعمیق یابنده سیاسی و اجتماعی سال های اخیر در ونزوئلا و دستاوردهای انقلاب بولیواری برای زنان زحمتکش کشورش سخن گفت. نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ایران سخنران بعدی جشن زنان ترقیخواه جهان در لندن بود. او در سخنرانی حود ضمن اشاره به تاریخ معاصر مبارزات زنان ایران و از جمله تاریخ برگزاری جشن هشتم مارس در ایران به تشریح پیکار زنان آزادی خواه ایرانی در مبارزه برای تحقق برابری حقوق زنان، بر ضد ستم جنسی و بر ضد ارتجاع و استبداد پرداخت. نماینده تشکیلات دموکراتیک زنان ضمن اشاره به نقش برجسته مبارزات زنان میهن ما در دهه های اخیر و اهمیت پیوند خوردن این مبارزات با پیکار دیگر گردان های جنبش مردم ایران برای تغییرات پایه ای در کشور اشاره کرد. او در بخش دیگری از سخنان خود ضمن توضیح کارزارهای مشخص جنیش زنان میهن ما، از جمله کارزار ”یک میلیون امضا“ به تهاجم خشن دستگاه های امنیتی رژیم بر ضد فعالان جنبش زنان اشاره کرد و ضمن محکوم کردن احکام ظالمانه بیداگاه های جمهوری اسلامی خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط فعالان جنبش زنان، از جمله عالیه اقدام دوست شد.
سخنران بعدی ازعراق، خانم ”شاثا یبسیرانی“، به نمایندگی از ”لیگ زنان عراق“ به زندگی و مبارزه زنان عراقی در سال های اخیر در شرایط جنگ و اشغال نظامی کشور و مبارزه هدفمند زنان عراقی برای پیروزی روند تغییرات سیاسی و نقطه پایان گذاشتن به جنگ، ترور و خشونت سخن گفت. از جمله دیگر سخنرانان دیگر این نشست وسیع رفیق لیندا واکر، صدر حزب کمونیست ایرلند، رفیق آنیتا هلپن، صدر حزب کمونیست بریتانیا، رفیق امل سید احمد، نماینده حزب کمونیست سودان، رفیق سوزی کونستانتینز، نماینده ”لیگ زنان قبرس“، رفیق جوان استیونسون، صدر لیگ جوانان کمونیست و پروفسور مری دیویس، آکادمیک مشهور انگلیسی و از رهبران اتحادیه بزرگ استادان دانشگاه های انگلستان نام برد.
در بخش هنری جشن خانم ”سحیرا“، از فعالان ”لیگ زنان عراق“ با نواختن عود و آوازاز حضار پذیرائی نمود. در بخشی از برنامه جشن از مدعوین و شرکت کنندگان با غذاهای متنوع ایرانی که به کوشش فعالان و هواداران حزب توده ایران تهیه شده بود پذیرائی شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا