مسایل بین‌المللی

گزارش شرکت هیئت نمایندگی کمیته مرکزی حزب توده ایران در هجدهمین کنگره حزب کمونیست یونان

به دعوت کمیته مرکزی حزب کمونیست یونان هیئت نمایندگی کمیته مرکزی حزب توده ایران، در روزهای 29 بهمن الی3 اسفند در هجدهمین کنگره حزب برادر، در آتن، پایتخت یونان شرکت کرد. بیش از 550 نماینده رسمی کنگره و 400 ناظر از سازمان های حزبی، در حضور نمایندگان 85 حزب کمونیست- کارگری و جنبش های آزادی بخش ملی از 72 کشور جهان، در این کنگره مهم که در محل آمفی تئاتر عظیم مجتمع ساختمانی حزب کمونیست یونان برگزار شد، حضور داشتند. در طول پنج روز بحث همه جانبه اسناد کلیدی مورد بررسی شرکت کنندگان در کنگره قرار گرفت.
تالار محل برگزاری کنگره با پرچم ها و پلاکاردهای حامل شعارهائی در انعکاس اهداف کنگره تزئین شده بود. در بالای پلاتفرم و محل نشستن هیئت سیاسی و مسئولان برگزاری کنگره آرم هجدمین کنگره و شعار مرکزی کنگره در رابطه با ”ضد حمله“ برای قرار دادن سوسیالیسم در دستورکار مبارزات سیاسی- اجتماعی قرار داشت.
هجدهمین کنگره با سخنرانی رفیق آلکا پاپاریگا، دبیر کل حزب برادر، در روز 18 فوریه، در میان ابراز احساسات پرشور نمایندگان کنگره آغاز شد. مسئول اداره کنگره رفیق تزیانتزی سپس با اعلام یک دقیقه سکوت به احترام رفیق فقید فلوراکیس، دبیر کل سابق حزب ، و تمامی رفقایی که در فاصله دو کنگره درگذشته اند، شروع کار کنگره را اعلام داشت. او با اهداء نتایج و کار کنگره به رفقای فقید متذکر شد که ”ما همیشه آنان را به یاد خواهیم داشت.“
رفیق تزیانتری آنگاه به هیئت های نمایندگی احزاب برادر خوش آمد گفت و حضور نمایندگان نیروهای سیاسی عمده یونان و از جمله آقای دمیتریس سیوفیاس، سخنگوی پارلمان یونان، و دبیر گروه پارلمانی حزب سوسیالیست یونان، آقای ریاس، و همچنین سفرای کوبا، چین، قبرس، ونزوئلا و فلسطین در مراسم افتتاحیه را اعلام کرد. مسئول اجلاس افتتاحیه همچنین حضور صدها تن از نمایندگان اتحادیه های کارگری، مسئولان دولت های محلی و منطقه ای، شعرا و نویسندگان و اساتید دانشگاه ها و مراکز علمی، نمایندگان کارگران کارگاه های کوچک، جنبش زنان را خوش آمد گفت. آنگاه آقای سیوفیاس، صدر پارلمان یونان، پیام تبریکی را به کنگره هجدهم حزب کمونیست یونان ارائه کرد و از جمله به مواضع پیگیر حزب در پیش برد سیاست های خود در حمایت از زحمتکشان یونان و نقش حزب در ساختار دموکراتیک یونان اشاره کرد.
کنگره بررسی، تدقیق و تصویب دو سند اساسی و از جمله بررسی نتایج عملکرد حزب بین دو کنگره و برنامه کاری طرح شده آن برای دوره بین این کنگره و کنگره 19 برای پیشبرد اهداف برنامه ای حزب در جامعه یونان و همچنین سند تحلیلی- تاریخی ” برداشت ها و نتیجه گیری ها از ساختمان سوسیالیسم در قرن بیستم و مقوله سوسیالیسم در یونان“ را در دستور کار قرار داد.
در بحث های کنگره ای و در سخنرانی ها و اظهارات نمایندگان کنگره به وضوح آشکار بود که کمونیست های یونان هجدهمین کنگره را به مثابه نقطه اوج بحث هائی تلقی می کنند که از کنگره 14 حزب در سال 1993 و پس از فروپاشی سوسیالیسم در اتحاد شوروی و اروپای شرقی ”در رابطه با عوامل موثر در سقوط سوسیالیسم و نقش حزب کمونیست در مبارزه برای سوسیالیسم“ آغاز شده بود. رفیق پاپاریگا در اظهار نظرهای مطبوعاتی قبل از کنگره خود، هجدهمین کنگره را ”یکی از مهم ترین کنگره های تاریخ حزب“ معرفی کرده بود و به عنوان دلیل به ”گسترش مداوم نفوذ حزب در جامعه یونان“ و اینکه در این کنگره تصمیم نهایی حزب بر روی دو سند ارائه شده از سوی کمیته مرکزی که عمیقاٌ و و سیعاٌ برای ماه ها در جلسات قبل از کنگره مورد بحث همه جانبه ساختارهای پایه حزب قرار گرفته اند، اشاره کرده بود.

فراخوان جبهه ضد انحصاری- ضد امپریالیستی
در ارائه سند اول برای بحث و تصمیم گیری نهائی در کنگره رفیق پاپاریگا ابتدا به اهمیت ویژه کنگره در اینکه در دوره ای صورت می گیرد که در آن مسایل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در سطوح بین المللی، منطقه ای و ملی مطرح می باشند، اشاره کرد. او در رابطه با اسناد مورد بحث در کنگره اظهار داشت: ”اکثریت عمده اعضای حزب ارزیابی اصلی مطرح در تزها را مورد تاکید قرار داده اند… بحث های درون حزبی نشان می دهد که حمایت از هر دو سند بر پایه قابل اتکائی قرار دارد. و اینکه وحدت ایدئولوژیک و سیاسی حزب ما که در جریان تجربه اندوزی مان، مبارزات و نبرد ایدئولوژیک- سیاسی ما حاصل شده است، اکنون قدرتمندتر و ضروری تر می باشد. ” رفیق پاپاریگا ” شعار کنگره 18 ”ضد حمله در همه جبهه ها را“ برجسته می کند- در جنبش، در کار و هدایت حزبی. ما نیاز داریم که عملکرد و فعالیت های مان را با آن مطابق بکنیم. ما می توانیم موفق شویم و از عهده این چالش ها بر آئیم.“
”صحت انتخاب موضوع دو بحث محوری کنگره (”عملکرد حزب“ و ”تزهای در رابطه با سوسیالیسم“ در کنگره 18 به اثبات رسید. بحث های پیش از کنگره وحدت این دو موضوع را برجسته تر کرد که این در شعار اصلی کنگره، ”ضد حمله“ و در ضرورت پاسخ دادن به مسایل پایه ای که به دلیل پیروزی ضد انقلاب به وجود آمده اند، منعکس می باشد.“
”قبل از کنگره ما بر این باور بودیم که باید بدون هدر دادن زمان به مطالعه ساختمان سوسیالیسم بپردازیم. امروز ما مطلقاٌ متقاعد شده ایم که این تصمیم را نمی توان به آینده واگذار کرد، مخصوصاٌ اکنون که ضرورت سوسیالیسم از هر زمانی بیشتر حیاتی است.“
کنگره حزب کمونیست یونان جنبش کارگری را فرا خواند که اتحاد مبارزه جویانه ای را با زحمتکشان و دهقانان در تلاش برای رسیدن به اهداف ضد انحصاری، ضد امپریالیستی به منظور پایان دادن به خصوصی سازی، بهبود خدمات اجتماعی برای همه، مخالفت با نولیبرالیسم اتحادیه اروپا، و خارج شدن از اتحادیه اروپا و پیمان ناتو شکل دهد. سند کنگره این برداشت محوری را مطرح می کند که همزمان با پیشرفت مبارزه و آماده شدن صحنه برای سرنگونی حاکمیت سرمایه داری، دستیابی به ”قدرت خلقی“ و ساختمان یک ”اقتصاد خلقی“ شکل خواهد گرفت.

تبادل نظر با احزاب برادر
هیئت نمایندگی حزب در حاشیه کنگره ملاقات های دو جانبه و چند جانبه سودمندی با هیئت های نمایندگی برخی از احزاب کمونیست شرکت کننده و از جمله حزب کمونیست اردن، حزب کمونیست مصر، حزب مردم فلسطین، جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین، جبهه خلق برای آزادی فلسطین، حزب کمونیست اسرائیل، حزب کمونیست پرتغال، حزب کمونیست آفریقای جنوبی، حزب کمونیست ونزوئلا، حزب کمونیست سری لانکا، حزب کمونیست پاکستان، حزب کمونیست هند و آکل قبرس برگزار کرد که در جریان آن تحولات ایران و خاورمیانه و تحلیل های حزب توده ایران در این رابطه مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
در نشست سودمند چند جانبه ای که با احزاب کمونیست و سازمان های مارکسیست خاورمیانه و از جمله در فلسطین و اسرائیل برگزار شد، حمله نظامی جنایتکارانه و ویرانگرانه اخیر اسرائیل به غزه و تحولات منطقه ای در این رابطه مورد بحث و پررسی قرار گرفت. وحدت نظر احزاب شرکت کننده در این بحث بر سر اهداف دولت اسرائیل، انتخاب موذیانه زمان حمله، چشم بستن دولت آمریکا و متحدان ناتویی آن بر این جنایت، پیامد های تراژیک این حمله جنایتکارانه برای مردم غزه، ارزیابی ماهیت عملکرد و سیاست های حماس، راه برون رفت از بن بست کنونی و مسئولیت ویژه نیروهای مترقی فلسطینی در این رابطه قابل توجه بود.

نمایش همبستگی بین المللی
به دعوت رهبری حزب برادر هیئت نمایندگی حزب توده ایران در سومین روز برگزاری کنگره در گردهمایی همبستگی با مبارزه خلق ها در جهان، که توسط سازمان حزبی در شهر بندری ”پیرائوس“ که حزب کمونیست یونان در آن ریشه های عمیق دارد و شهردار آن عضو کمیته مرکزی حزب است، شرکت و سخنرانی کرد. پیرائوس سومین شهر یونان و بزرگترین بندر این کشور است. پیرائوس در جریان جنگ جهانی دوم وسیعاٌ بمباران و ویران شده بود. در گردهمایی همبستگی که تعداد کثیری در آن شرکت داشتند، همچنین نمایندگان احزاب کمونیست از آفریقای جنوبی، پرتغال، فدراسیون روسیه، هند و بلغارستان نیز در پلاتفرم در کنار نماینده حزب مان سخنرانی کردند.
نماینده حزبمان پس از تشکر از حزب کمونیست یونان برای برگزاری این گردهمایی به روابط عمیق و دیرپای کمونیست های یونانی و ایرانی اشاره کرد و از همبستگی پیگیر زحمتکشان و کمونیست های یونان از مبارزه دشوار مردم میهن برای دموکراسی، صلح و عدالت اجتماعی قدردانی کرد. او آنگاه به محور های اساسی مبارزه مردم ایران در برهه کنونی اشاره کرد و ضمن تشریح وضعیت دشوار حاکم در کشور به دلیل عملکرد ارتجاعی رژیم و خطراتی که از جانب امپریالیسم متوجه استقلال واقعی و حق حاکمیت مردمی می باشد، به ضرورت اتحاد همه نیروهای ترقی خواه و دموکراتیک در کشور اشاره کرد. نماینده حزب مان ضمن توضیح اهمیت محوری مبارزه برای دموکراسی و حقوق بشر در ارتباط تنگاتنگ و در راستای سازماندهی مبارزه برای عدالت و پیشرفت اجتماعی، این امر را که مبارزه برای تعیین مسیر تحولات آینده در ایران فقط و فقط به اراده و خواست مردم میهن مان مربوط است، حزب ما هرگونه مداخله ای را در اوضاع کشور تحت هر بهانه ای مردود و مذموم می شمارد. در پایان جلسه با اهدای دسته گل و یک قطعه یادبود از طرف شهردار از سخنرانان تشکر شد و آنگاه نمایندگان در ضیافت شامی که از سوی شهردار شهر سازمان داده شد بود و در آن یک گروه موزیک سنتی یونانی هنرنمائی می کرد، شرکت کردند.
در جریان این کنگره بیانیه مهمی در همبستگی با مبارزات خلق فلسطین به تصویب بیش از 60 حزب کارگری و کمونیستی جهان، از جمله هیئت نمایندگی حزب توده ایران رسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا