نامه مردم در جشنواره اومانیته – پاریس
جلسه تبادل نظر با حزب کمونیست ونزوئلا
غرفه ”نامه مردم“، امسال به ویژه ، یکی از پر بازدید کننده ترین غرفه ها بود. دیواره های غرفه با عکس جان باختگان حزب در راه مطالبات زحمتکشان و توده های مردم، پوسترها، شعارها و به ویژه تصاویری بزرگ و چشم گیر از تظاهرات عظیم ماه های اخیر در جریان جنبش کنونی ملت ایران و جان باختگان و دلاوران عرصه آن پوشیده شده بود.
روزهای ۲۰، ۲۱و ۲۲ شهریور (۱۱، ۱۲ و۱۳ سپتامبر)، هفتاد و چهار مین جشنواره سالانه اومانیته، نشریه وابسته به حزب کمونیست فرانسه، که در نوع خود بزرگ ترین و با شکوه ترین جشنواره نشریه های ارگان احزاب کمونیست و چپ تمام اروپاست، با شرکت ششصد هزار نفر از فعالان و هواداران حزب کمونیست فرانسه و دیگر نیروهای چپ و ترقیخواه این کشور، در پاریس برگزار شد. غرفه های متعدد، بزرگ و کوچک، مزین به عکس ها، پوسترها و شعارهای رزم جویانه در کنار ارائه کارهای متنوع هنری و دستی بومی، محلی و ملی از همه جای فرانسه و جهان، در دو سوی خیابان هائی که به نام رزم آوران و رهبران بزرگ جنبش کمونیستی فرانسه و جهان نام گذاری شده بود، نگاه های مشتاق و کنجکاو شرکت کنندگان در این جشنواره را به سوی خود جلب می کردند. حاضران در جشنواره در صدها جلسه بحث و گفتگو که در بخش های متعدد محوطه عظیم فستیوال برگزار می شد، در باره مسائل مختلف به بحث و تبادل نظر پرداختند و در محیطی سرشار از اشتیاق به بیشتر دانستن و خلاق، از تجربیات مبارزات عملی و نظری همدیگر آگاهی کسب کردند. رفیق“پاتریک لوهیاریک“، سردبیر نشریه اومانیته، در صبح روز دوم جشنواره، درسالنی در محل این دهکده جهانی، طی یک سخنرانی درمراسمی که در آن نمایندگان احزاب شرکت کننده در جشنواره و همچنین سفرای برخی از کشورها و از جمله کشور های سوسیالیستی و دولت خودگردان فلسطین حضور داشتند، جشنواره اومانیته را رسماً افتتاح کرد.
سردبیر اومانیته در سخنرانی جالبی عرصه های مختلف فعالیت نیروهای چپ را مورد بررسی قرار داد. او اظهار داشت: ”ما به شما برای شرکت در این هفتاد و چهارمین جشنواره اومانیته خوش آمد می گوئیم. در ابتدا اجازه بدهید که به تمامی دوستان و فعالانی که در برپا سازی ”دهکده جهانی“ کمک کردند، تبریک بگویم و تشکر کنم.“ سردبیر اومانیته در سخنرانی پر محتوا و غنی از مفاهیم مبارزاتی و همبستگی بین المللی خود، جشنواره را به مثابه جلوه گاهی از مبارزه نیروهای چپ و کمونیست برای صلح، عدالت اجتماعی و انسان دوستی مورد اشاره قرار داد و گفت: ”ما می خواهیم که این جشنواره را به نام بنیانگذار اومانیته، ژان ژورس، که امسال صدوپنجاهمین سالگرد تولد اورا جشن می گیریم، بنامیم. ژان ژورس یک متفکر بزرگ، یک نماینده مترقی و متشخص پارلمان، مدافع و خواستار اتحاد سیاسی چپ و جنبش های اجتماعی بود. نیروهای راست افراطی فرانسه او را به سبب مبارزه اش برای صلح بین خلق ها، و نیز اعتقادش به اینکه می بایست از شروع جنگ جهانی اول جلوگیری کرد، چند ساعت قبل از شروع درگیری های ۱۹۱۴- ۱۹۱۸ به قتل رساندند.“ رفیق ”پاتریک لوهیاریک“ آنگاه به شصتمین سالگرد تاسیس ” شورای جهانی صلح ” اشاره کرد و اهمیت مبارزه برای صلح و خلع سلاح را در حکم چالشی عمده در جهان مورد تاکید قرار داد. او گفت که، ژان ژورس در زمان خود دیدی واقعی در این باره داشت و در سال ۱۸۹۵ در پارلمان فرانسه گفته بود: ”تنها راه برای از بین بردن جنگ بین خلق ها، از بین بردن جنگ اقتصادی است.“ سردبیر اومانیته در ادامه به جنگ اقتصادی که توسط سرمایه داری و سردمداران ”جهانی سازی“ سرمایه داری در جهان در جریان است، و نیزبه مصائب اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی ناشی از آن اشاره کرد و نتیجه گرفت: ”بحران کاملی در جهان وجود دارد که در تاریخ بشریت سابقه نداشته داست.“ او ضمن تبریک به مناسبت شصتمین سالگرد اعلام موجودیت ”جمهوری خلق چین“ اشاره کرد که، جمهوری خلق چین ”بررغم همه مشکلات تا کنون توانسته است بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان را از قحطی، بیسوادی و فقر نجات دهد.“ او آنگاه به مسئله بحران سیستم مالی- اقتصادی کنونی در جهان و جنگ های اعلام شده و اعلام نشده امپریالیسم بر ضد خلق ها اشاره کرد، و شرایط موجود در خاورمیانه و فلسطین را به مثابه نمونه های مهم این تهاجم امپریالیستی مورد توجه قرار داد و حمایت خود از مبارزه نیروهای مترقی و دموکراتیک فلسطینی و دولت خودگردان فلسطین اعلام کرد.
”پاتریک لوهیاریک“ در بخش ویژه ای از سخنرانی خود مبارزه کنونی مردم ایران برای دموکراسی و حقوق بشر را مورد توجه قرار داد و از جمله گفت: ”برای صلح، عدالت حاکمیت ملی در ایران بکوشیم، ایرانی که مردمش به طور محکم و یک پارچه خواهان آزادی، دموکراسی و احترام به آرای خود در انتخابات هستند. ما همچنین می بایست خواهان تضمین استقلال ایران و در دسترس قرار گرفتن تمامی امکانات برای تضمین توسعه اقتصادی آن باشیم.“
نامه مردم در قلب دهکده جهانی
غرفه نامه مردم در یکی از جالب ترین مکان ها در“دهکده جهانی“ قرار داشت، در جایی که ده ها غرفه روزنامه های ارگان احزاب برادر، چپ، دموکرات و مترقی قرار گرفته بودند و با کیفیت خاصی که نشانگر روحیه مبارزه جویانه آن ها بود آراسته شده بودند. غرفه ”نامه مردم“، امسال به ویژه ، یکی از پر بازدید کننده ترین غرفه ها بود. دیواره های غرفه با عکس جان باختگان حزب در راه مطالبات زحمتکشان و توده های مردم، پوسترها، شعارها و به ویژه تصاویری بزرگ و چشم گیر از تظاهرات عظیم ماه های اخیر در جریان جنبش کنونی ملت ایران و جان باختگان و دلاوران عرصه آن پوشیده شده بود. در تمامی سه روز جشن، ده ها رفیق و هوادار حزبی به طور خستگی ناپذیر با ارائه غذاهای سنتی ایرانی و نوشیدنی از نزدیک به ۲۰0۰ بازدید کننده از غرفه ”نامه مردم“ در قلب ”دهکده جهانی“ پذیرائی کردند.
نکته بسیار چشمگیر و با اهمیت فعالیت های غرفه ”نامه مردم“، همچون سال های گذشته، بازدید ده ها مسافر ایرانی از غرفه بود که برخی از آنانٌ برای اولین بار پس از نزدیک به سه دهه که از حمله رژیم به حزب و غیرقانونی اعلام کردن فعالیت های آن می گذشت، امکان دیدار و گفتگوی مستقیم با رفقای حزبی را می یافتند. بازدید کنندگان از غرقه ”نامه مردم“، به ویژه، با اشتیاق و کنجکاوی جویای اطلاعات و همچنین توضیح در باره ماهیت جنبش اعتراضی کنونی مردم بودند، و رفقای مسئول غرفه ضمن گفت و شنود، آن ها را در جریان امور و حوادث می گذاشتند و بروشور هائی حاوی اطلاعات، مقاله ها و تجزیه و تحلیل های حزب، به زبان های فارسی، فرانسه و انگلیسی، در اختیار آنان می گذاردند. در طول جشنواره، غرفه ”نامه مردم“ امسال هم همچون سال های گذشته مورد بازدید رفقای فدائیان خلق (اکثریت) قرار گرفت، که در چارچوب این بازدید چگونگی یافتن راهکار های مناسب برای همکاری نزدیک تر میان حزب و سازمان مورد بحث قرار گرفت. در گفتگو های مسئولان غرفه با رفقای مسئول سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)، در رابطه با ضرورت همکاری و عرصه های ممکن و موجود صحبت و تبادل نظر صورت گرفت. لازم به یادآوری است که در جشنواره ”اومانیته“ امسال ۴ غرفه از نیرو های سیاسی ایرانی وجود داشت: غرفه ” نامه مردم“، غرفه مشترک ” فدائیان اکثریت و اتحاد فدائیان“، غرفه ”چریک های فدائی خلق (اقلیت)“، و غرفه ”مستقل“ پشتیبانان جنبش مردم ایران.
غرفه ”نامه مردم“ همچون سال های گذشته پذیرای هیئت های نمایندگی احزاب برادر و نیروهای مبارز در راه دموکراسی و عدالت اجتماعی بود، که برای ابراز همبستگی و مطلع شدن از تحلیل های حزب در غرفه حزب حضور پیدا کردند. در طول جشنواره غرفه ”نامه مردم“ از سوی هیئت های نمایندگی حزب کمونیست ونزوئلا، حزب کمونیست عراق، حزب کمونیست فرانسه، حزب کمونیست انگلستان، حزب کمونیست هند و حزب کمونیست هند (مارکسیست)، حزب کمونیست کاتالونیا، حزب کار سوئیس مورد بازدید قرار گرفت. جالب اینکه در همان اولین ساعات بازگشائی غرفه، هیئت پر تعدادی از رفقای چپ افغان که در حال حاضر در چارچوب ”نهضت آینده“ فعالیت می کنند، و امسال برای اولین بار در جشنواره ”اومانیته“ شرکت داشتند، برای گفتگو و تبادل نظر به دیدارمان آمدند. در دیدار با رفقای افغان، در رابطه با تحولات دردناک این کشور، و کوشش رفقای افغان در سازماندهی یک جنبش موثر برای مبارزه برای صلح واقعی، دموکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی برای خلق برادر افغانستان، و نیز راه های ممکن و موثر برای همکاری و تشریک مساعی، مورد توجه قرار گرفت. از ملاقات های به یاد ماندنی همچنین بازدید هیئت حزب کمونیست عراق به سرپرستی رفیق فیصل، عضو رهبری حزب، و هیئت تحریریه روزنامه ”طریق الشعب“، نشریه ارگان حزب برادر، از غرفه ” نامه مردم“ بود. هیئت حزب توده ایران نیز در غرفه رفقای عراقی حضور یافت و با رفقای فعال در غرفه گفتگو کرد.رفقای عراقی در رابطه با همبستگی برادرانه دو حزب و گسترش و تعمیق آن در سال های اخیر، اظهار خشنودی کردند و آمادگی خود را برای هرگونه همکاری با حزب توده ایران اعلام کردند. در حاشیه این دیدارها، به پیشنهاد رفقای عراقی، گفتگوئی در رابطه با تحولات کنونی در ایران، ماهیت این تحولات، نقش تاریخی حزب توده ایران در جنبش پر شکوه مردم میهن مان، و سیر تکامل و گسترش آینده این جنبش، با خبرنگاران ”طریق الشعب“ انجام گردید.
همان طور که در شماره قبل ”نامه مردم“ گزارش شد، هیئت نمایندگی حزب کمونیست ونزوئلا نیز از غرفه ما بازدیدی داشت. گزارش ملاقات و گفتگوی هیئت نمایندگان حزب توده ایران و رفیق ”کارولوس ویمر“، عضو هیئت سیاسی و مسئول شعبه روابط بین المللی حزب کمونیست ونزوئلا، در حاشیه جشنواره جداگانه در همین شماره نامه مردم منتشر شده است.
جلسه تبادل نظر با حزب کمونیست ونزوئلا
* حمایت حزب کمونیست ونزوئلا از تحلیل حزب توده ایران در رابطه با تحولات کشور
* همبستگی حزب توده ایران با مردم ونزوئلا برای گسترش دستاوردهای مبارزات ضد امپریالیستی و استقلال طلبانه و مقابله با تهاجم اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک آمریکا
همانطور که در شماره پیش نامه مردم گزارش شد، در روز 13 سپتامبر در حاشیه فستیوال اومانیته ملاقات رسمی بین نمایندگان رهبری حزب کمونیست ونزوئلا و حزب توده ایران انجام گرفت. در این نشست که در غرفه ”نامه مردم“ برگزار شد نمایندگان دو حزب برادر در رابطه با تحولات اخیر دو کشور و مبارزات مردم و زحمتکشان دو کشور تبادل نظر کردند و تحلیل های رسمی حزب کمونیست ونزوئلا و حزب توده ایران در این رابطه را ارائه دادند. رفیق دکتر کارولوس ویمر، مسئول روابط بین المللی حزب کمونیست ونزوئلا، و عضو پارلمان این کشور، در رابطه با ضروری بودن تبادل نظر نزدیک و مشورت بین دو حزب برادر سخن گفت.
نماینده کمیته مرکزی حزب توده ایران ضمن ارائه تحلیل فشرده ای از تحولات سه ماهه اخیر کشور و ارزیابی حزب از ماهیت نیروهای شرکت کننده در جنبش اعتراضی و خواسته های برحق مردم، حمایت یکپارچه نیروهای مترقی، چپ و دموکراتیک کشور از مبارزه مردم، حمایت بی سابقه افکار عمومی جهان از این مبارزه، از مواضع اتخاذ شده توسط برخی کشورها و به خصوص دولت ونزوئلا و وزارت خارجه این کشور ابراز نگرانی کرد. او با اشاره به تحلیل های رسمی و اعلام شده حزب توده ایران در رابطه با شرایط کشور و اینکه این تحولات ”آغاز پایان رژیم تئوکراتیک حاکم بر ایران را رقم زده اند“ خطر اتخاذ سیاست های دیپلماتیک کوتاه نظری را که می تواند آینده روابط بین مردم دو کشور را قربانی منافع گذرا و کوتاه مدت بکند، خاطر نشان شد. رفیق کارولوس ویمر ضمن اعلام اینکه تحلیل حزب کمونیست ونزوئلا از تحولات با موضع دولت این کشور همخوان نیست، اعلام کرد که حزب کمونیست ونزوئلا سرکوب های اخیر فعالان سیاسی در ایران را محکوم می کند و در این رابطه بیانیه ای صادر کرده است. رفیق ونزوئلائی با اشاره به روابط نزدیک بین دو حزب اظهار داشت که حزب کمونیست ونزوئلا تحولات اخیر را از نزدیک دنبال کرده است و با تحلیل های حزب توده ایران در این رابطه موافق است. او ضمن اظهار همبستگی با مبارزات حزب توده ایران اظهار داشت حزب کمونیست ونزوئلا ”مخالف حکومت مذهبی است.“ او با اشاره به بغرنجی تحولات سیاسی در ونزوئلا، اظهار داشت که حزب کمونیست ونزوئلا ضمن حمایت از مواضع ضد امپریالیستی و استقلال طلبانه پرزیدنت چاوز، تحلیل مارکسیستی- لنینیستی خود را از شرایط سیاسی در کشور و تحولات دارد که در موارد مشخصی و از جمله در رابطه با برخی از عرصه های سیاست خارجی با سیاست دولت چاوز اختلاف دارد. او در همین رابطه اشاره کرد که عدم موافقت حزب کمونیست ونزوئلا به انحلال خود در ”حزب سوسیالیست متحد ونزوئلا“ که دو سال قبل از سوی پرزیدنت چاوز مطرح شده بود ریشه در چنین اختلاف برداشت هائی دارد. رفیق ویمر اظهار داشت که سیاست تحریم همه جانبه اقتصادی- تکنولوژیک ونزوئلا از طرف کشورهای امپریالیستی موجب شده است که دولت چاوز در راستای دستیابی به نیازهای مبرم تکنولوژیک خود به کشورهای گوناگون روی آورد و از جمله با ایران روابط گسترده ای در رابطه با تولید اتومبیل و تراکتور، خانه سازی و عرصه هائی از این قبیل برقرار کند.
نماینده حزب توده ایران با اظهار اینکه حزب ما در مقام یک نیروی ضد امپریالیست از مبارزه خلق های آمریکای لاتین و از جمله مردم و نیروهای مردمی ونزوئلا در مقاومت بر حقشان در مقابل طرح های امپریالیسم آمریکا حمایت می کند، خاطر نشان کرد که دقیقاٌ به خاطر تقویت جبهه واقعی نیروهای ضدامپریالیستی است که باید در رابطه با نوع و حیطه روابط سیاسی و دیپلماتیک با رژیم های مرتجع، طرفدار سرمایه داری و سرکوبگر کاملاٌ دقیق و بر پایه اصول عمل کرد. او در این رابطه با اشاره به سرمقاله ”نامه مردم“، شماره 820، 15 تیرماه 1388، مطرح کرد: ”برای نیروهای مترقی جهان و ایران مقاومت ونزوئلا و یا کشورهائی نظیر آن در آمریکای لاتین در مقابل توطئه های امپریالیستی مبارزه ای ارزشمند و قابل دفاع است ولی صرف مبارزه ملی و ضد امپریالیستی این کشورها دلیلی برای پذیرش مواضع دیپلماتیک متضاد و بده بستان های آن ها با رژیمی مستبد و تاریک اندیشی همچمون رژیم ولایت فقیه، از سوی ما و دیگر نیروهای مترقی جهان نیست. نیروهای ترقیخواه ایران و دموکرات ایران نمی توانند نگرانی و عدم خشنودی خود از موضع گیری های محافل رسمی چندین کشور و به ویژه دولت جمهوری بولیواری ونزوئلا در رابطه با حمایت از مواضع رژیم و مقابله آشکار با جنبش مردمی ابراز ننمایند. این کشورها بر پایه مناسبات تجاری و دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی متاسفانه چشم بر واقعیت های تحولات اخیر ایران بسته و عملاٌ در مقابل جنبش مردمی ایران قرار گرفته اند. ما ضمن توجه به دشواری های ونزوئلا برای حفظ خود در مقابل تهاجمات امپریالیسم و تصمیم سیاسی این کشور برای داشتن روابط اقتصادی- تجاری با رژیِم حاکم در ایران و رئیس جمهور ارتجاعی آن، به رهبران دولت ونزوئلا توصیه می کنیم که از برداشت های سطحی و نادرست از ماهیت تحولات کنونی ایران و دگرگونه جلوه دادن آن و زیر علامت سئوال بردن اصالت جنبش مردمی میهن مان پرهیز کنند.“ رفیق کارولوس ویمر بطور مشخص این تحلیل را دقیق و صحیح و در راستای برداشت خود ارزیابی کرد.
در پایان ملاقات ترجمه برخی تحلیل های کلیدی حزب در ماه های اخیر و از جمله مصاحبه رفیق خاوری با روزنامه ”یونگه ولت“ در اختیار رفیق ونزوئلائی قرار گرفت. این ملاقات با توافق نمایندگان دو حزب برادر برای تبادل نظر نزدیک و مداوم و تاکید بر اهمیت روابط رفیقانه فی مابین خاتمه یافت.