مسایل بین‌المللی

مخالفت با سرمایه داری، در سراسر جهان ادامه دارد!

در یک نظرخواهی عمومی که ماه گذشته در 27 کشور جهان انجام شد، مردم جهان مخالفت خود با سرمایه داری را بطور برجسته ای به نمایش گذاشتند. 23% کسانی مورد نظر خواهی قرار گرفتند بر این باورند که نیاز مبرم به تغییر سیستم اقتصادی حاکم در کشورهای سرمایه داری وجود دارد. در فرانسه این نسبت به 43% می رسد.

بر اساس این نظرخواهی که مصادف با بیستمین سالگرد فروپاشی دیوار برلین در سال 1989 انجام گرفت، بر رغم سقوط سوسیالیسم در اروپای شرقی و اتحاد شوروی و همه تهاجم تبلیغاتی امپریالیسم، مخالفت افکار عمومی با سرمایه داری تغییری نیافته است. به باور مردم جهان سرمایه داری دیگر سیستم برتر نیست. طبق نتایج نظر سنجی منتشر شده از سوی سرویس جهانی بی بی سی، شبکه پخش صدا و تصویر بین المللی، تنها 11% از 29033 نفری که در 27 کشور مورد نظرسنجی قرار گرفتند معتقد هستند که اقتصاد سرمایه داری کارآئی دارد. از آن فراتر آنکه، به نظر 23% آنان سیستم بازار آزاد محکوم به فنا است و باید کنار گذاشته شود.
در اروپا افکار عمومی در فرانسه مخالفت وسیعتری نسبت به سرمایه داری و بازار آزاد را به نمایش می گذارند: به نظر 43% از فرانسویان ما باید به یک سیستم اقتصادی نوین روی بیاوریم. تنها آنها نیستند که چنین فکر می کنند: 38% از مکزیکی ها و 35% از برزیلی ها نیز چنین موضعی دارند. سرمایه داری در چند کشور اروپای شرقی نیز در جایگاه اتهام قرار دارد. بیش از 20% لهستانی ها معتفدند که سیستم اقتصادی باید تغییر یابد، و بیش از 45% آنان می گویند که سیستم اقتصادی باید ”متعادل و یا بازسازی“ شود. تنها در دو کشور- آمریکا (25%) و پاکستان (21%)- بیش از یک پنجم معتقدند که سرمایه داری با فرم فعلی خود کارآرائی دارد. بیش از دو سوم مردم در 22 کشور از 27 کشوری که این نظرخواهی علمی در آن انجام شده است، به ضرورت تغییرات اساسی، تقسیم ثروت به صورت عادلانه تر و رفورم سیستم سرمایه داری حاکم رای داده اند. این نقطه نظر در روسیه 77%، در اوکرائین 75%، در برزیل 64%، در اندونزی 64% و در فرانسه 57% هوادار دارد. براساس این نظرخواهی افکار عمومی در 17 کشور از مجموع 27 کشور مورد مطالعه (در برزیل 87%، در شیلی 84%، در فرانسه 76% و در اسپانیا 73% ) اعمال قوانین و مقررات وسیعتر برای تنظیم بازار را از سوی دولت خواهانند.

داگ میلر، مدیر انستیتوی نظر سنجی گلوب سکن که نظر سنجی فوق را انجام داده است، می گوید ”به نظر می رسد که فروپاشی دیوار برلین در سال 1989، برعکس چیزی که در آن لحظه به نظر آمد، پیروزی شکننده ای برای بازار آزاد سرمایه داری نبود.“
نظرها نسبت به فروپاشی اتحاد شوروی (USSR) بسیارمتنوع تر از سخنرانی های پیروزمندانه ایدئولوگ های سرمایه داری در هفته های اخیر است. تنها 54% فکر می کنند که فروپاشی شوروی درست بود در مقابل 22% که مخالف هستند. با این وجود 63% چک ها، 61% روس ها و 54% اوکرائینی ها فکر می کنند که فروپاشی اتحاد شوروی قابل تاسف است. 69% مردم مصر بر این باورند که سقوط اتحاد شوروی امری منفی بود. در هند، کنیا و اندونزی درصد آنهائی که باوری معادل دارند نزدیک به نیمی از جمعیت اند.
آیا مراسم تبلیغاتی در سالگرد فروپاشی دیوار برلین فرصت مناسبی بود برای منزه ساختن پرونده سرمایه داری؟ دومینیک رینیه در بهار گذشته گلایه کرده بود که ” بحران اقتصادی کنونی باعث عکس العملی علیه اقتصاد بازار شده که بسیار شدیدتر و جدی تر از عکس العمل علیه رژیم های کمونیستی در زمان فروپاشی آنها می باشد.“ وی با همکاری بنیاد ”سیاست های نوین“ خود که در ارتباط با حزب محافظه کار حاکم فرانسه UMP می باشد، یک سری کنفرانس هائی را تحت عنوان ”به یاد کمونیسم“، با هدف دفع حملات علیه سرمایه داری ترتیب داده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا