کودتای ناموفق در اکوادور
جمعی از نیروهای پلیس و ارتش اکوادور، پنجشنبه، ۸ مهرماه، در یک شورش سازمان یافته ، فرودگاه پایتخت را محاصره کردند، جادهها را بسته و تحت نظر گرفتند، و چندین پادگان را به تصرف در آورده و ساختمان مجلس را اشغال کردند. در پی اعلام نتیجه رأی گیرییی در مجلس کشور، در روز چهارشنبه، که بر اساس آن بخشی از پاداش و مزایای پرسنل عالیرتبه نیروهای انتظامی و نظامی به هنگام ترفیع درجه کاهش داده میشد، این شورش برپا گردید. روز پنجشنبه، پرزیدنت کورهآ، برای رسیدگی به نارضایتی نیروهای پلیس و ارتش به یکی از پادگانهای نظامی رفته بود، که در حین صحبت با شورشیان مورد حمله و ضرب و شتم آنان قرار گرفت و گاز اشکآور به سوی او شلیک شد. به ناچار او را تحت مراقبت به بیمارستان متروپولیتن رساندند تا مورد مداوا قرار بگیرد، اما نیروهای شورشگر پلیس، بیمارستان را محاصره کردند، او را ربودند، و در همان بیمارستان تحت نظر نگاه داشتند. شمار زیادی از اهالی شهر که خبر این شورش را شنیده بودند برای حمایت از رئیس جمهور به خیابانها ریختند و پیرامون بیمارستان گرد آمدند. در بیمارستان، کورهآ، ضمن ”کودتا“ خواندن این حرکت، اعلام کرد : ”من از اینجا یا به عنوان رئیس جمهور بیرون میآیم یا نعشام را بیرون خواهند آورد.“ دولت اکوادور به محض وقوع این حوادث حالت فوقالعاده در کشور اعلام کرد و کلمبیا و پرو نیز مرزهای خود را با اکوادور بستند. کورهآ حدود ۱۲ ساعت در بیمارستان متروپولیتن در گروگان نظامیان و پلیس شورشی بود، که در نهایت با دخالت نیروهای ارتشی وفادار به دولت نجات داده شد.
رئیس جمهور اکوادور به فاصله کوتاهی پس از رهایی از اسارت کودتاچیان، در جمع هزاران تن از مردمی که برای استقبال از او در برابر کاخ دولت و محل اقامت او گرد آمده بودند حاضر شد و طی سخنانی با اشاره به رخدادهای روز پنجشنبه، آن را ”روزی بسیار تأسفبار“ و ”تلخترین روز زندگی“اش خواند و اظهار داشت که، هرگز تصور نمیکرد پس از آن همه خدمت که دولت ”انقلابِ شهروندان“ در حق پلیس و فرودستان جامعه کرده است، شاهد چنین روزی باشد. او در جریان صحبتهایش به احترام کشته شدگان این حادثه یک دقیقه سکوت اعلام کرد. بر اساس گزارشها، در جریان زد و خوردها ۸ تن جان خود را از دست دادند و نزدیک به ۴۰ تن زخمی شدند. رئیس جمهور اکوادور در ادامه سخنانش در برابر مردم، از لوسیو گوتیهرِز، رئیس جمهور سابق، به عنوان یکی از سردمداران کودتا نام برد. او از نیروهای دولتی هوادار خود، از جامعه بینالمللی و به ویژه رؤسای جمهور ”یوناسور“ (UNASUR: اتحادیه ملتهای آمریکای جنوبی)، و نیز از مردم اکوادور که برای دفاع از دموکراسی و آزادی او به خیابان ریختند، سپاسگزاری کرد، و سخنان پرشورخود را با شعار ”پیش به سوی پیروزی“ به پایان برد. گفتنی است که به محض اطلاع از وقوع کودتا در اکوادور، رؤسای جمهور شیلی، بولیوی، پرو، اوروگوئه، کلمبیا و ونزوئلا، در نشست اضطراری سران “ یوناسور“، در بوئنوس آیرس، به منظور حمایت از رئیس جمهور اکوادور گرد هم آمدند. در این نشست، کریستینا فرناندز، رئیس جمهور آرژانتین، و همسرش، که دبیرکل “ یوناسور“ است، نیز شرکت داشتند. در این نشست قطعنامهای صادر شد که در آن مبادرت به کودتا و ربودن آقای کورهآ قاطعانه محکوم شده است. سران کشورهای “ یوناسور“ هشدار دادند که، در صورت به خطر افتادن نظم ملی مبتنی بر قانون اساسی، کشورهای متبوعشان بیدرنگ مرزهای زمینی و هوایی کشورشان با اکوآدور را خواهند بست، مبادلات تجاری با اکوادور را به حالت تعلیق در خواهند آورد، و صدور انرژی و خدمات به آن کشور را متوقف خواهند کرد. به رغم انکار آمریکا در مورد دست داشتن در کودتای اکوآدور و محکوم کردن آن از سوی سخنگوی کاخ سفید، هوگو چاوز و اوو مورالس دولت آمریکا را به دست داشتن در این کودتا متهم کردند. نهاد ها و نیروهای مترقی در جهان، در موضع گیری های خود، اقدام کودتاچیان را محکوم کرده و از رئیس جمهور منتخب مردم حمایت کردند. “ شورای جهانی صلح“ در اطلاعیه ای، ۹ مهرماه، اقدام نیروهای کودتا چی را ” همانند تلاش به منظور بیثبات کردن کشور و اجازه مداخله دادن به نيروهای ارتجاعی داخلی و خارجی“ محکوم کرد. اطلاعیه “ شورای جهانی صلح“ حمایت خود را ”از حق مردم اکوادور برای تعيين آزادانه و دموکراتيک آينده خود، در مقابل اوليگارشی محلی و متحدان خارجی امپرياليستی آن“ به طور صریح اعلام داشت.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، نیز حمایت خود را از کورهآ اعلام کرد و خواستار آزادی او شد. رافائل کورهآ نخستین بار در سال ۲۰۰۶ و برای بار دوم در سال ۲۰۰۹ به ریاست جمهوری اکوادور انتخاب شد. به گزارش خبرگزاریها، با وجود وضعیت اضطراری در کشور، روز شنبه پس از کودتا اوضاع پایتخت آرام به نظر میرسید. کورهآ ضمن درخواستِ بررسی مجدد مصوبه مجلس ، در عین حال شناسایی، محاکمه و مجازات عاملان کودتا را نیز مصرانه خواستار شد.
” حزب توده ایران“، کودتا در اکوادور از سوی نیروهای انتظامی و نظامی را محکوم میکند. بیتردید به حرکت در آمدن بیدرنگ مردم، و به ویژه جوانان اکوادور، در خیابانها در پشتیبانی از پرزیدنت کورهآ، عامل بسیار مؤثری در شکست کودتا بود. نقش برجسته “ حزب کمونیست“ و “ سازمان جوانان کمونیست“ اکوادور، در بسیج توده های مردم و زحمتکشان در دفاع از کوره آ، از سوی تحلیلگران مورد تائید و تحسین قرار گرفته است.
به نظر ما، این اقدام کودتاگران ادامه تلاشهای دنبالهدار پیشین در ربودنِ خوزه مانوئل زلایا، رئیس جمهور هندوراس، در سال گذشته، و کودتا بر ضد هوگو چاوز و اوو مورالس، رؤسایِ جمهوری ونزوئلا و بولیوی در سالهای پیش است، و هدف یکسانی را دنبال میکنند. هر سه این حکومتها دارای گرایشهای ترقیخواهانهاند، در انتخاباتی دموکراتیک توسط مردم انتخاب شدهاند، حاضر به تحمل مداخلههای سیاسی بیپرده آمریکا در کشورشان نیستند، و ائتلاف برادرانه راستینی بین خود ایجاد کردهاند. گفتنی است که این هر سه حکومت همواره هدف تهاجم نیروهای الیگارشی و دیگر نیروهای ارتجاعی داخلیِ متحد با امپریالیسم آمریکا قرار داشتهاند. به روال گذشته، امپریالیسم آمریکا در دوران حکومت باراک اوباما نیز تلاش دارد حضور ناوگانها و پایگاههای نظامی در منطقه کاراییب و آمریکای لاتین را افزایش و گسترش دهد و در نهایت جریانهای انقلابی موجود در آن منطقه را منکوب کند.
روشن است که علت تدارک و اجرای کودتا بر ضد پرزیدنت کورهآ برنامههای ترقیخواهانه او، از جمله برچیدن پایگاههای نظامی آمریکا در اکوادور و بیرون راندن ارتشیان آمریکایی از آن کشور، و برقراری کنترل دولت بر صنایع نفت به منظور ایجاد درآمد مورد نیاز برای برنامههای تأمین اجتماعی و رفاه فرودستان کشور است که مداخلهگران آمریکایی و کودتاگران داخلی تاب تحمل آنها را ندارند. اعلام و پیگیری همین برنامههای ترقیخواهانه است که حمایت مردم اکوادور از پرزیدنت کورهآ را به دنبال داشته و جنبش ضد امپریالیستی در اکوادور را تقویت کرده است. حزب توده ایران بار دیگر همبستگی قاطع خود را با جنبش ضد امپریالیستی و مردمی در اکوادور برای به پیش بردن اصلاحات پایه ای به نفع زحمتکشان، تعمیق استقلال سیاسی و اقتصادی و گستراندن عدالت اجتماعی در کشورشان، اعلام میکند.
به نقل از نامه مردم 853