آشوبگران و تحریککنندگان واقعی چه کسانیاند؟
برگرفته از نشریه انگلیسی زبان ”مورنینگ استار“ فعالانی که با دعوت گروه ”خوش آمدید به فلسطین ”، به منظور دیدار از سرزمین فلسطین عازم تلآویو، پایتخت اسرائیل، بودند، با ممانعت سازمانیافته دولت اسرائیل رو به رو شدند.
اخیراً مقامهای امنیتی اسرائیل و چند کشور اروپایی، به منظور جلوگیری از پرواز مسافران هوادار آزادی و استقلال فلسطین به تلآویو، در فرودگاههای خود اقدام مشترکی را آغاز کردند. گروهی به نام ”خوش آمدید به فلسطین“ از صدها تن از معترضان به اشغال فلسطین در سراسر جهان دعوت کرده بود تا در روز جمعه، ۱۷ تیرماه، با هواپیما و از طریق اسرائیل به کرانه غربی سفر کنند. اما این ابتکار گروههای هوادار فلسطین و مخالف اشغال، با همان واکنشی از سوی دستگاه تبلیغاتی اسرائیل روبه رو شد که پیش از این در ارتباط با ناوگان کشتیهای کمک رسانی نیروهای مردمی جهان به غزه شاهد آن بودیم: دستگاه تبلیغاتی اسرائیل بر ضد گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ دست به حملههای شدیدی زد، و شرکت کنندگان در این ابتکار را به برنامهریزی برای ایجاد اختلال در فرودگاه “بنگوریون“، واقع در حومه تلآویو، و باز کردن راه به غزه متهم کرد. اما اینکه چگونه اعضای این گروه میتوانند از طریق تلآویو به غزه برسند، خود جای سؤال دارد چرا که طی کردن چنین مسیری برای فلسطینیها عملاً محال است. روز پنجشنبه، ۱۶ تیرماه، کمیته تشکیلاتی ”خوش آمدید به فلسطین“ اعلام کرد: ”همانگونه که در نخستین اطلاعیه مطبوعاتی ما آمده بود، ما مهمانان دعوت شده و خانوادههای آنان را دعوت میکنیم که به دیدار ما در فلسطین بیایند… ما امیدواریم و انتظار داریم که مقامهای اسرائیلی، مطابق قوانین بینالمللی و روابط دیپلماتیک معمول، امکان عبور بیدردسر و مطمئن را برای مهمانان ما فراهم آورند. ما تهدیدهای دولت اسرائیل مبنی بر بازگرداندن فعالان صلح را از سر مرز، و تلاش برای توجیه این اقدام غیرقابل توجیه را با توسل به شایعههایی که پخش کردهاند، مردود و محکوم میدانیم.“ در حدود ۶۰۰ تن از بریتانیا، بلژیک، ایتالیا، فرانسه، آلمان و آمریکا به دعوت دیدار از فلسطین پاسخ مثبت دادند. برنامه این سفر قرار بود دربردارنده دیدار از چندین شهر و روستای فلسطینی در کرانه غربی، و فعالیتهای داوطلبانه به همراه سازمانهای مردمنهاد محلی از جمله در زمینههای آموزش و مراقبتهای پزشکی، باشد. مسئولان گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ اعلام کرده بودند که مقصود آنان از این اقدام رساندن پیام صلح و عدالت است، و آنان هرگونه خشونت و ارعاب را محکوم میکنند. به گفته سازماندهندگان این گروه، ”میهمانان ما با رویکردی مسالمتآمیز در راه ایجاد صلح و حل و فصل مناقشه، و با احترام کامل به اعلامیه جهانی حقوق بشر به فلسطین میآیند. ما از مقامهای اسرائیل میخواهیم که به روزنامهنگاران امکان و اجازه ملاقات و گفتگو با شرکتکنندگان در این طرح را بدهند تا آنان بتوانند روایت حقیقی ”خوش آمدید به فلسطین“ را بازگو کنند.“
با این همه، دولت اسرائیل کارزار تبلیغاتی گستردهای را بر ضد گروه مزبور به راه انداخت و از آنان با عنوان ”ناوگان پروازی به غزه“ نام برد (با اشاره ضمنی به ناوگان کشتیهای کمک رسانی یی که چندی پیش قصد عزیمت به غزه را داشتند) و شرکتکنندگان در این طرح را آشوبگر و خرابکار خواند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اعلام کرد:“همه کشورها حق دارند از ورود عوامل تحریک و اغتشاش جلوگیری کنند.“ نتانیاهو پیش از پرواز به سوی رومانی، در روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه، از بخش حفاظت و امنیت فرودگاه “بنگوریون“ بازدید کرد تا این توهم و تصور غلط را در ذهن مردم تقویت کند که طرح گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ دربردارنده تهدیدی خشونتآمیز نسبت به اسرائیل و اسرائیلیها بوده است. وزیر امور خارجه اسرائیل نیز گروه مزبور را گروه ”خوشامد به تجاوز“ خواند، و وزیر گردشگری هم اعلام کرد که، تلاشهای این وزارتخانه را به منظور جلوگیری از اختلال در برنامه گردشگران و مسافران ”عادی“- که در واقع هیچ خطری از جانب برنامههای گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ متوجه آنان نبود- دو چندان خواهد کرد. باید گفت آنچه که بیش از هرچیز موجب خشم دولت اسرائیل شد این بود که میهمانان گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ همگی پذیرفته بودند که در هنگام ورود به فرودگاه “بنگوریون“ در پایتخت اسرائیل، به جای آنکه خود را به عنوان گردشگر برای دیدار از اسرائیل معرفی کنند، آشکارا اعلام کردند که به دعوت گروه مزبور و برای دیدار از فلسطین آمدهاند. “اولیویا زیمور“، یکی از زنان فعال فرانسوی، میگوید: ”واقعاً که این معرکه نمایش تمام و کمالی است که مقامهای اسرائیلی به راه انداختهاند و ما را به عنوان جنایتکار معرفی میکنند…هدف این گروه آن است که نشان دهد در حقیقت فلسطین از دو سو در محاصره است، هم از سوی غزه و هم از سوی کرانه غربی.“ برای رفتن به “بیتاللحم“ در کرانه غربی، چاره یی نیست جز اینکه مسافران نخست وارد فرودگاه “بنگوریون“ در تلآویو بشوند، چرا که تنها فرودگاه فلسطینی حدود ۱۰ سال پیش از سوی اسرائیل ویران شده است. سابین حداد، سخنگوی وزارت کشور اسرائیل، با بیان اینکه دولت اسرائیل برای هر مورد معیّن تصمیم معیّنی میگیرد که چه کسی میتواند به کرانه غربی وارد شود و چه کسی نمی تواند، در عمل واقعیت محاصره کرانه غربی از سوی اسرائیل را پذیرفت و بر آن تأیید کرد. روشن است که فلسطینیها مصرانه و بهدرستی معتقدند که پذیرش میهمان معمولی و صلحخواه از حقوق اساسی بشر است که طبیعتاً شامل آنان نیز میشود. سام باهور، از گروه ”کارزار حقِ ورود“، میگوید: ”در ارتباط با اجازه ورود یا ممانعت از ورود کسانی که مایلند به سرزمینهای اشغالی وارد شوند، یک سیاست خودسرانه و دلبخواهی از سوی مقامهای اسرائیل اعمال میشود.“
اسرائیل، در تلاش برای سنگاندازی در کوششهای فعالان صلح، توانست بسیاری از خطوط هواپیمایی را متقاعد کند که از سوار کردن کسانی که برای دیدار از فلسطین دعوت شده بودند خودداری کنند، همانگونه که چندی پیش یونان را وادار کرده بود که حدود محاصره غزه را تا بندرهای آن کشور اروپایی امتداد دهد و از حرکت ناوگان کشتی کمکرسانی به غزه از بندرهای آن کشور جلوگیری کند. میکی روزنفیلد، سخنگوی پلیس اسرائیل، با تبختر و افاده تمام این عمل را تأیید کرد و گفت: ”شرکتهای هواپیمایی نگذاشتند آنان سوار هواپیماها بشوند چون ما خیلی رک و راست و قاطعانه به آنها گفتیم به آن افراد اجازه ورود به کشور نمیدهیم.“
با وجود این ها، و با وجود آنکه فرانسه و مجارستان ممنوعیتی کلی در این مورد اعمال کردند، اما بلژیک به همه مسافران اجازه پرواز به اسرائیل را داد. بریتانیا فقط از پرواز یک نفر جلوگیری کرد: “میک نهپیر“، رئیس سازمان ”کارزار اسکاتلندی همبستگی با فلسطین“. “فیلیپ آرنو“، از فعالان فرانسوی، میگوید که ”فهرست سیاه“ی را به او نشان داده اند که نام کسانی در آن بود که هواپیمایی مجاری ”مالِف“ اجازه پرواز به آنان نداده است، و البته نام خود او نیز در آن فهرست بوده است. برای این فعال فرانسوی، به عنوان یک کنشگر خواهان تحریم کالاهای اسرائیلی، و با توجه به اینکه سابقه بازداشت از سوی نیروهای اشغالگر اسرائیلی در کرانه غربی را هم داشته است، جای تعجب نبود که نامش در این فهرست سیاه باشد. اما تعجب او از آن بود که بسیاری از آنانی که نامشان در فهرست ممنوعالورودها بود، قبلاً هرگز پا به این منطقه نگذاشته بودند. او میگوید: ”این امر مایه نگرانی ماست. چطور آن ها برای این افراد پرونده درست کردهاند؟“
الی ییشایی، وزیر کشور اسرائیل، نیز در این میان موضع خود را اعلام کرد، و میهمانان گروه ”خوش آمدید به فلسطین“ را متهم کرد که ”هدفی غیرقانونی برای برگزاری تظاهراتی غیرقانونی“ را دنبال میکنند، و هشدار داد که ”جلو آنان را خواهیم گرفت.“ سخنان وزیر کشور، و سر و صدا و تنشی که دیگر سیاستمداران ارشد اسرائیلی به راه انداختند، البته بیتأثیر هم نبود. زمانی که نخستین میهمانان اروپایی، در حالی که پرچمهای فلسطین را در دست داشتند وارد فرودگاه بنگوریون شدند، پلیس با خشونت هرچه تمامتر آنان را بازداشت کرد، و متأسفانه اسرائیلیهای حاضر در فرودگاه نیز به آنان فحاشی کردند و به روی شان تف انداختند، که البته پلیس هم مانع اهانت کنندگان نشد. به گزارش “ژوزف دانا“، خبرنگار اسرائیلی، ”مردم عادی این سه معترض تازه وارد را مورد حمله و آزار و اذیت قرار دادند و بر سر آنان داد و فریاد کشیدند.“ ایتان هابر، از نویسندگان روزنامه پرتیراژ اسرائیلی يديعوت أحرونوت (به معنای ”تازهترین خبرها“)، روز پنجشنبه ۱۶ تیرماه، با احتیاط تمام نوشته بود: ”دولت اسرائیل عقلش را از دست داده است. ما بازیچه دست چند آشوبگر شدهایم که موفق میشوند اسرائیل را در چشم جهانیان بد نشان دهند.“ آنچه هابر نوشت البته درست است، اگرچه خیلیها با نظر او در این مورد که آشوبگران و تحریک کنندگان واقعی چه کسانیاند، موافق نیستند.
به نقل از نامه مردم، شماره 873، 27 تیرماه 1390