مسایل سیاسی روز

واپس گرایی، و پایمال کردنِ حقوق اقلیت های مذهبی کشور

*ارتجاعِ حاکم، با اِعمال سیاست های تبعیض آمیز، ضمن پایمال ساختنِ حقوق مسلمِ اقلیت های مذهبی، مسیر رشد و اعتلایِ اجتماعی کشور که اقلیت های مذهبی نقشِ قطعی در آن دارند، سد کرده است، و چالش های نگران کننده ای نیز در چشم‌اندازِ آینده میهن ما پدید آورده است! مخالفت و اعتراض گروهی از هم میهنان اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان به اقدام های مداخله جویانه نمایندگی های ولی فقیه در امور مذهبی آنان، بار دیگر مساله حقوق اقلیت های مذهبی کشور و برخورد جمهوری اسلامی با آن را در صدر موضوع‌های سیاسی و اجتماعی مناقشه برانگیز قرار داده است.
رژیم ولایت فقیه در راستای سیاست مداخله جویانه و تبعیض آمیز خود در امور فرهنگی و دینی اقلیت های مذهبی، طرحی را به نام ”طرح ساماندهی مدارس دینی اهل سنت“تدوین کرده که در خلال هفته های اخیر مقدمات اجرایی آن را فراهم آورده است. درخصوص محتوایِ این طرح ودیدگاه رهبرانِ مذهبی اهل تسن نسبت به آن، پایگاه خبری جرس، ۲۴ آبان ماه، گزارش داد: ”به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سنی آنلاین، ائمه جمعه اهل سنت استان سیستان و بلوچستان طرح ساماندهی مدارس دینی اهل سنت که اخیرا به شورای برنامه ریزی مدارس دینی اهل سنت تغییر نام یافته است را نوعی دخالت صریح در امور مذهبی و تعلیمی اهل سنت کشور عنوان کرده و عملی شدن آن را غیر ممکن دانستند … مولانا عبد الحمید جهاندیده از علمای اهل سنت در این مورد گفت، مجددا همان طرح ساماندهی با تغییر عبارات با عنوان شورای برنامه ریزی مدارس دینی اهل سنت مطرح شده است که اکثریت اعضای این طرح به اصطلاح شورای برنامه ریزی را علمای شیعه تشکیل می دهند … این نوع مداخله ها که موجب نگرانی جامعه اهل سنت شده است، باعث رنجش دل ها و ایجاد تفرقه می شود.“
درامتداد این گونه سیاست های تبعیض آمیز و نابخردانه، که ژرفای تفکر قشری گردانندگان رژیم را آشکار می سازد، امسال وزارت اطلاعات از سفر گروهی از رهبران مذهبی اهل تسنن به مراسم حج جلوگیری کرد. هرانا، ۱۱ آبان ماه، در این باره گزارش داده بود: ”نیروهای امنیتی از سفر مفتی محمد قاسم قاسمی ومولانا احمد نارویی دو تن از شخصیت های … اهل سنت ایران برای حج … جلوگیری کردند. پیش تر چند تن از شخصیت های مهم اهل سنت از سفر به کشورهای همسایه منع شده بودند.“در همین رابطه، “شعبه اطلاعات سپاه پاسداران“و “وزارت اطلاعات“در تهران، اصفهان، و چند شهر دیگر کشور، امسال مانع از برگزاری مراسم نماز عید قربان پیروان اهل سنت شدند. دراستان کردستان نیز سیاست های تبعیض آمیز، قشری گری، و تعصب کورِ مذهبی ارتجاعِ حاکم، فضایی از تنش و ناآرامی پدید آورده است.
قوه قضاییه و دادگاه های انقلاب اسلامی، در اواخر مهر ماه، ۵۶ تن از مبلغان مذهبی اهل سنت را در شهرهای سقز، سردشت، مهاباد، بوکان، سنندج، جوانرود، پیرانشهر، و اشنویه در مجموع به ۱۶۴ سال حبس محکوم کردند. چندی پیش نیز خبرگزاری هرانا، ۱۷ آبان ماه، اعلام داشت که، هژار علی پور صرفا به علت شرکت در جلسه‌های مذهبی اهل سنت در شهر سردشت بازداشت و سپس در دادگاه انقلاب اسلامی به ۶ سال زندان محکوم گردید. شدت یافتن فشار به پیروان اهل سنت در مناطق قومی، سبب رشد گرایش‌های منفی و ارتجاعی شده است، و این گرایش ها درخلاءِ ناشی از سرکوب حزب های مترقی و مردمی، چالش های خطرناکی را برای مردم کردستان و سراسر ایران پدید آورده و می آورد. سیاست های تبعیض آمیز فقط به پیروان اهل سنت در کشور منحصر نمی‌شود. تمامی اقلیت های مذهبی ایران فشار ناشی از تبعیض و قشری‌گری مذهبیِ حاکمیت را در زندگی روزانه خود مشاهده می کنند. هم میهنان بهایی ازجمله اقلیت های مذهبی‌یی اند که به شدت مورد پیگرد و آزار قرار دارند و حقوق آنان به خشن ترین شکل ممکن پایمال می شود. بنابر گزارش‌های متعدد، خانواده های بهایی در خلال ماه های اخیر در شهرهای شیراز، تبریز، سمنان، ساری، تهران، و سنندج مورد آزار ماموران امنیتی قرار گرفته اند. گروهی از هم میهنان بهایی در اواخر مهرماه به اتهام‌هایی واهی و دروغین از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی مقیسه جمعاً به ۳۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند. خبرگزاری هرانا، ۲۵ مهر ماه، دراین باره گزارش داده بود:“هفت تن از مسئولان و مرتبطین با دانشگاه آنلاین بهاییان ایران (موسسه علمی آزاد) مجموعاً به ۳۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند… محاکمه این افراد طی سه هفته … به اتهام ”عضویت در گروه های غیر قانونی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت ملی کشور“انجام پذیرفته است.“همچنین در طول هفته های اخیر در شهرهای ساری، قایم شهر، ارومیه، و رشت تعدادی از پیروان آیین بهایی به وزارت اطلاعات احضار شدند و مورد بازجویی و تهدید قرار گرفته اند. نکته پراهمیت دیگر در خصوص شدت پیدا کردن فشار برهم میهنان بهایی، انتشار کتابی با عنوان: ”نقش بهاییت در فتنه ۸۸“است. این کتابِ سراسر دروغ، بخشی از سیاست کلی ارتجاع حاکم به منظور رویارویی با جنبش مردمی است. کتاب نام‌برده، بر اساس اعتراف‌گیری‌ از دستگیر شدگان روز ۶ دی ماه ۸۸ (عاشورای سال ۱۳۸۸) تنظیم شده و فاقد کم ترین سندیت است. در پایگاه اطلاع رسانی “مرکز اسناد انقلاب اسلامی“، در باره این کتاب از جمله نوشته شده است: ”حوادث بعد از انتخابات و اغتشاشات سران فتنه باعث شد که گروه کوچک بهاییان نیز به گروه های آشوبگر بپیوندند ودر خیابان ها با نیروهای امنیتی درگیر شدند … با دستگیری برخی از شرکت کنندگان بهایی در اغتشاشات و اعترافات آنان نیت پلید این فرقه در ضربه زدن به نظام اسلامی مشخص گردید.“
چنین جوآفرینی و پرونده سازی‌های نفرت انگیزی از سوی همه انسان های شرافتمند و آزاده، و همچنین نیروهای ترقی خواه، محکوم است. نفرت پراکنیِ مذهبی بخش جدایی ناپذیر ماهیت سران ومسئولان رژیم ولایت فقیه به ویژه دولت ضد ملی احمدی نژاد است. به علاوه، ذکر این نکته ظریف نیز خالی از فایده نیست که، بنابر نوشته “مرکز اسناد انقلاب اسلامی“، ظاهرا اقلیت های مذهبی از این حق برخوردار نیستند که مانند دیگر هم میهنان خود در امور سیاسی و اجتماعی حضور داشته باشند، و مانند دیگر آحاد ملت به سرکوب، جنایت ارتجاع، و دولت کودتاچی احمدی نژاد اعتراض کنند. چنین است منطق قشری و قرون وسطایی رژیم ولایت فقیه!
درماه های اخیر مشابه همین توطئه نفرت انگیز، از سوی نهادهای امنیتی به ویژه “شعبه اطلاعات سپاه پاسداران“برضد هم میهنان زرتشتی جریان داشته است. نسبت دادنِ جامعه زرتشتیان ایران به ”جریان انحرافی دولت“، نقشه‌یی است که با جدیت از سوی جریان‌های ارتجاعی و واپس گرا دنبال می شود. زرتشتیان نیز مانند دیگر اقلیت های مذهبی از اعمال فشارهای پیدا و پنهان ارتجاع حاکم رنج می برند، و از آزادی کامل در برگزاری آیین ها، مراسم، و گردهمایی های فرهنگی خود محرومند. به علاوه، هم میهنان آشوری، ارمنی، و کلیمی نیز از گزند سیاست های تبعیض آمیز در امان نبوده و نیستند.
محدود ساختن فعالیت های فرهنگی، ورزشی، هنری، و مذهبی این گروه از هم میهنان ما سببِ مهاجرت گسترده بسیاری از خانواده های ارمنی، کلیمی، و آشوری به خارج از کشور شده و به این ترتیب میهن ما بخشی از نیروی سازنده وخلاق خود را از دست داده است. این مهاجرت وسیع تاثیر نامطلوب و بسیار منفی‌یی بر محیط اجتماعی و فرهنگ ملی ایران داشته است و به سادگی جبران پذیر نیست.
هنگام بحث پیرامون حقوق اقلیت های مذهبی نمی توان فشار فزاینده ارتجاع حاکم در مورد دراویش کشور را نادیده گرفت. پیگرد، بازداشت، و اعمال فشار بر دراویش طی ماه های اخیر به شدت جریان داشته و دارد. خبرگزاری هرانا، ۲۶ آبان ماه، گزارش داد: ”برای پنجمین بار در یک ماه گذشته دراویش گنابادی شهرستان کوار از توابع استان فارس توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند … مدتی است جو امنیتی در شهرستان کوار وجود داشته و تاکنون تعدادی از ساکنان کوار بازداشت و به زندان شیراز منتقل شده اند.“
دامنه تبعیض و اعمال فشار بر اقلیت های مذهبی چنان گسترده است که در تمامی زوایای زندگی اجتماعی می‌توان آن را مشاهده کرد. پیروان مذهب‌های گوناگون و اقلیت های مذهبی، علاوه بر فشارهای گوناگون به دلیل اعتقادهای خاص مذهبی شان، در معرض اخراجِ از کار و عدم امکانِ استخدام در اداره‌ها و سازمان های دولتی اند. گزارشگران حقوق بشر، در اوایل امسال، گزارش دادند که، دو تن از کارگران و تکنسین های “شرکت ریسندگی کرپ“کرمانشاه، به دلیل داشتن عقاید آیین اهل حق (یارسان)، از سوی “حراست“و “بسیج“از کار اخراج شدند. در طی سال جاری گزارش‌های متعددی حاکی از آن است که، پیروان اهل حق صرفاً به علت اعتقادهای خود از حق کار و تحصیل محروم شده اند. در تابستان امسال نیز ماموران نیروی انتظامی و بسیج در استان کرمانشاه به مکان‌های مذهبی پیروان اهل حق حمله بردند، و برخی از آن مکان‌ها را تخریب کردند. خبرگزاری هرانا، ۲۹ تیرماه، نوشته بود: ”نیروهای امنیتی … ساختمان زیارتگاه سید فرخ از اماکن زیارتی اهل حق (یارسان) را تخریب کردند.“همزمان با حمله اوباش بسیج به هم میهنان پیرو آیین اهل حق، دادگاه انقلاب اسلامی کرمانشاه، در ۲۳ آبان ماه، هشت تن از فعالان ادبی و فرهنگی شهر گیلان غرب، واقع در استان کرمانشاه، را در مجموع به ۱۳ سال حبس تعلیقی و تعزیری محکوم کرد.
همچنین طبق گزارش های منتشره شده در رسانه‌ها، ۳ آذر ماه، نیروی انتظامی استان کرمانشاه در نامه‌یی رسمی به ریاست مجمع صنفی این استان، خواستار شناسایی کامل اقلیت های مذهبی موجود در اصناف این استان و معرفی آنان به پلیس شده است.
تبعیض، پیگرد، و پایمال کردن حقوق اقلیت های مذهبی، سیاست رسمی رژیم ولایت فقیه در طول حیاتش تا اکنون، بوده است. اخیراً دامنه این تبعیض به ممنوعیتِ فعالیت‌های فرهنگی و انتشاراتی اقلیت های مذهبی نیز کشانده شده است. “وزارت ارشاد“دولت کودتا از فعالیت ناشران و نویسندگان ”غیرِ ادیانِ توحیدی“ممانعت می کند. ایرنا، ۲۵ آبان ماه، از قول معاونت امور فرهنگی وزارت ارشادِ دولت ضد ملی احمدی نژاد، گزارش داد که، تعداد ناشران اقلیت های دینی در کشور کم است و وزارت ارشاد از نقش فرهیختگان ادیان توحیدی حمایت می کند! عرصه فرهنگ و نشر، و همچنین فعالیت های فرهنگی و هنری را به اعتقادهای مذهبی و دینی وابسته ساختن، عملی است کاملا تبعیض آمیز و نشانه روشنی‌ست از قشری‌گریِ کور و فاجعه بار!
نقض حقوق اقلیت های مذهبی و شدت بخشیدن به سیاست های تبعیض آمیز، ارتباط مستقیم با ماهیت واپس مانده رژیم ولایت فقیه دارد.
مبارزه برای تامین حق حاکمیت مردم، آزادی، و عدالت اجتماعی جدای از مبارزه در راه تامین و تضمین حقوق اقلیت های مذهبی نیست.

به نقل از نامه مردم، شماره 883، 14 آذرماه 1390

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا