سیزدهمین اجلاس جهانی حزب های کمونیست نقطه عطفی در مبارزه زحمتکشان جهان در راه مبارزه برای صلح، دموکراسی، پیشرفت و سوسیالیسم!
در رابطه با شرایط بغرنج سیاسی در میهن مان ایران بیانیه با اتخاذ موضعی که در راستای برداشت حزب توده ایران قرار دارد متذکر میشود: ”ما هرگونه مداخلۀ خارجی زیر هر گونه بهانه بر ضد ایران را حمله به منافعِ کارگران ایران، و مبارزات آنان برای حقوق دمکراتیک، عدالت اجتماعی، و آزادیهای اجتماعی خود ارزیابی میکنیم.“
نشست تاریخی حزب های کمونیست- کارگری جهان در روزهای 18 تا 20 آذرماه در آتن، پایتخت یونان را باید از چندین جنبه نقطه عطفی در حیات و مبارزه کمونیستهای جهان برای صلح، پیشرفت و سوسیالیسم قلمداد کرد.
این نشستها که برای اولین بار در سال 1998 در شرایط دشوار سالهای پس از شکست سوسیالیسم در اتحاد شوروی و کشورهای اروپای شرقی و کوشش ایالات متحده برای تثبیت هژمونی بی رقیب خود برگزار شد، هدف خود را هماهنگ کردن فعالیتهای حزبهای کمونیست در سراسر جهان و حمایت از بازسازی جنبش مبارزه جویانه و اصیل طبقه کارگر تعیین کرده بود. حزب توده ایران از همان آغاز در این ابتکار شرکت عملی و موثر داشت. پس از برگزاری نوبتی و منظم این نشستها در هر پنج قاره جهان و از جمله در کشور های یونان، پرتغال، بلاروس، برزیل، هند، آفریقای جنوبی، امسال میزبانی آن دوباره به عهده حزب کمونیست یونان گذاشته شده بود که یکی از پایه گذاران اصلی این ابتکار تاریخی بود.
سیزدهمین اجلاس با توجه به ادامه و تعمیق بحران بی سابقه سرمایه داری جهانی در سالهای اخیر و شدت یافتن آن در سال 2011، به دلیل ضرورت ارائه تحلیلی همه جانبه و مشترک از سوی حزبهای کمونیست جهان در رابطه با این بحران اهمیت ویژه ای داشت. در اجلاس امسال علاوه بر اینکه تعداد حزب های شرکت کننده به بالاترین حد خود یعنی 78 حزب رسید، همچنین شرکت سازماندهی شده حزب ها و سطح جدی بودن بحثهای این نشست از کیفیت نویی برخوردار بود که نمایش دهنده تحول ماهوی این نشستها است.
حزب های کمونیست جهان بر پایه شرایط مشخص حیات مبارزاتی خود، در رابطه با درونمایه اصلیِ اجلاس، ”آینده به سوسیالیسم تعلق دارد“، به توضیح موضع های سیاسی در رابطه با مبارزه جاری خود و تشریح ظرافتهای مشخص نقشه راه مبارزاتی شان پرداختند. بحث در رابطه با مراحل مشخص مبارزه زحمتکشان و طبقه کارگر کشورهای گوناگون که در شرایط متفاوتی مبارزه میکنند، ضرورت امر اتحادهای وسیع و عملی و کارا برای پیشبرد مبارزه خلقها در شرایط مشخص این کشورها مورد توجه ویژه ای قرار گرفت. نمایندگان حزبهای کمونیست شرکت کننده در سیزدهمین اجلاس، بر پایه تحلیلهای جامع خود از سیستم سرمایه داری، و بحرانِ نظاممندِ حاضر، خطهای بنیانیِ مبارزه در وضعیت ویژه کشورهای خود را، به منظورِ تدارک و پیش بردِن مبارزه در راهِ دگرگون کردن نظم حاکم و نقشه راه آیندهِ سوسیالیستی مورد بررسی قرار دادند. بسیاری از این حزب ها و از جمله حزب های کمونیست هند، آفریقای جنوبی، پرتغال، آکل [قبرس] به مبارزه برای هدف های مرحله ای و ضرورت اتحادهای وسیع اعتقاد داشتند از مسئله های مهم دیگری که در اجلاس مورد توجه قرار گرفت، اهمیت گروه بندیهای موجود در جهان و تحلیل در رابطه با اهمیت تضاد بین کشورهای امپریالیستی و یا بین امپریالیسم و پیمان شانگهای و یا کشورهای عضو ”بریک“ (برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی) برای مبارزاتی که در سطح جهان و در کشورهای جهان سوم در جریان است، بود. در رابطه با همه این مسائل سیزدهمین اجلاس با دقت و حساسیت ویژه ای اهمیت در پیش گرفتن مواضعی بر پایه مارکسیسم لنینیسم خلاق و بر کنار ماندن از مواضع خشک و انعطاف ناپذیر چپ روانه و یا برداشتهای راست روانه و رفورمیستی را مورد تاکید قرار داد.
ضرورت توجه ویژه کمونیستها به مبارزه خلقها در راه دموکراسی و حقوق و آزادیهای دموکراتیک نه فقط در بسیاری از سخنرانیهای ایراد شده در اجلاس، بلکه همچنین در قطعنامه نهایی نشست نیز که متن کامل آن در شماره قبل نامه مردم منتشر شد، بازتاب یافت. در راستای چنین برخورد خلاقی توجه ویژه به ”افزایش حمله به حقوق دمکراتیک و حق حاکمیت در بسیاری کشورها، واپس گرا تر شدن نظامهای سیاسی در برخی از کشورها، رشد و قوت گیری کمونیسم ستیزی و عمومیت پیدا کردن ایجاد تنگناهای قانونی بر ضد فعالیت حزبهای کمونیست و کارگری، بر ضد اتحادیه های کارگری، بر ضد آزادیهای سیاسی و دمکراتیک“ در بیانیه پایانی اجلاس بر جسته بود.
بیانیه نهایی اجلاس که مورد حمایت همه حزب های شرکت کننده قرار گرفت همچنین متذکر میشود: ”ما بر مبارزات گسترده و خیزشهای مردم و کارگران برای حقوق دمکراتیک، سیاسی، و اجتماعی خود بر ضد رژیمهای ضد مردمی در خاورمیانه و شمال آفریقا ….. درود میفرستیم. با وجود تضادهایی که در شرایط کنونی دیده میشوند، این آزمون چشم گیری است که جنبش کمونیستی باید آن را مورد ارزیابی قرار دهد و از آن بهره جوید.“ در رابطه با شرایط بغرنج سیاسی در میهن مان ایران بیانیه با اتخاذ موضعی که در راستای برداشت حزب توده ایران قرار دارد متذکر میشود: ”ما هرگونه مداخلۀ خارجی زیر هر گونه بهانه بر ضد ایران را حمله به منافعِ کارگران ایران، و مبارزات آنان برای حقوق دمکراتیک، عدالت اجتماعی، و آزادیهای اجتماعی خود ارزیابی میکنیم.“
حمایت یک پارچه حزب های شرکت کننده در اجلاس از بیانیه بسیار مهمی در رابطه با تحولهای سیاسی در میهن مان ایران را باید در این راستا ارزیابی کرد. 72 حزب کمونیست حمایت کننده از این بیانیه تاریخی که حزبهای با نفوذ و قدرتمند جهان و از جمله حزب کمونیست کوبا، حزب کمونیست فدراسیون روسیه، حزب کمونیست آفریقای جنوبی، حزب کمونیست هندوستان (مارکسیست)، حزب کمونیست یونان و حزب کمونیست برزیل را شامل می شوند، موضع گیری جنگطلبانه بر ضد ایران، از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و اسرائیل را محکوم کردند و نگرانی جدی خود در رابطه با تحولهای آتی در ایران را ابراز داشتند. اجلاس پر اهمیت حزب های کمونیست جهان ”همبستگی خود با طبقه کارگر ایران در مبارزه بغرنج خود برای صلح، حق حاکمیت، دموکراسی و عدالت اجتماعی اعلام و اخطار کردند که ”تهدید به مداخله خارجی فقط در خدمت کمک کردن به ارتجاعیترین بخشهای“ رژیم حاکم است. در ادامه متن بیانیه مصوب سیزدهمین اجلاس حزبهای کمونیست جهان همراه با لیست حزبهای امضاء کننده این بیانیه منتشر میگردد.
متن بیانیه مصوب سیزدهمین اجلاس در مخالفت با تهدیدهای مداخله گرایانه نظامی در ایران
شرکت کنندگان در سیزدهمین نشست جهانی حزبهای کارگری و کمونیستی، که در روزهای ۱۸ تا ۲۰آذرماه در آتن برگزار شد، پشتیبانی خود از پیکار بغرنج طبقه کارگر ایران برای صلح، استقلال، دمکراسی، و عدالت اجتماعی را اعلام میدارند.
ما با نگرانی اقدامهای نیروهای ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی)، پس از دخالت در لیبی، برای گسترش برنامه تغییر رژیمها در سراسر منطقه خاورمیانه را شاهدیم. سیاستها، بیانیهها و اقدامات مشخص اتخاذ شده در منطقه از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا، و اسراییل، همگی نشانگر کوششی هدفمند برای تغییر توازن قدرت در سرتاسر منطقه خاورمیانه به نفع امپریالیسم است. کمونیستها بر این باورند که سیاستهای امپریالیستی در خاورمیانه برای تضمین تسلط بر منابعِ سرشار انرژی و بهره برداری از بازارهای دست نخورده این منطقه مهم استراتژیکی برای انحصارها و شرکتهای فراملی نفتی طرح ریزی میشود.
افزایش تشنجهای اخیر در رابطه با ایران، پس از تهدید اسراییل برای حمله اتمی به ایران، انتشار گزارش منفی آژانس انرژی اتمی جهانی در مورد برنامه هسته ای ایران، اقدامات تحمیلی جدید مالی و اقتصادی مصوب از سوی انگلستان، کانادا، امریکا، و متحدانشان در اتحادیه اروپا، فراخواندن اعضای سفارت انگلستان از سوی دولت این کشور و اخراج اعضای سفارت ایران از لندن، نگرانیهای شدیدی را در رابطه با رویدادهای آینده در ایران به وجود میآورد.
ما بار دیگر بر مخالفت خود با هر گونه مداخله ای بر ضد حاکمیت ملی کشورها تأکید میکنیم و آن را نقض منشور سازمان ملل میدانیم. کمونیستها بر این باورند که این حق خود مردم ایران است که راه دگرگونیهای آینده کشورشان را رقم زنند و به صلح، دمکراسی و پیشرفت دست یابند. تهدیدهای خارجی مداخله گرایانه، تحکیم ارتجاعیترین بخشهای طبقه حاکم را به ارمغان میآورد.
ما هر گونه مداخله کشورهای امپریالیستی و حامیان آنها را در ایران که درصدد پیشبرد برنامه خود برای تشکیل یک ” خاورمیانه بزرگ“ است، قاطعانه محکوم میکنیم.
ما بر این باوریم که این حق خود مردم ایران است که مسیر تحولات آینده کشور خود برای دستیابی به صلح، آزادی و پیشرفت اجتماعی را تعیین کنند.
اسامی حزب های حمایت کننده از قطعنامه به شرح زیر است:
(1) حزب کمونیست آلبانی- (2) حزب دموکراسی و سوسیالیسم الجزایر- (3) حزب کمونیست آذربایجان- (4) حزب کمونیست استرالیا- (5) حزب کمونیست بنگلادش- (6) حزب کارگران بنگلادش- (7) حزب کارگر بلژیک- (8) حزب کمونیست برزیل- (9) حزب کمونیست برزیل- (10) حزب کمونیست بریتانیا- (11) حزب کمونیست نوین بریتانیا- (12) حزب کمونیست بلغارستان- (13) حزب کمونیست کانادا- (14) حزب کارگر سوسیالیستی کرواسی- (15) حزب کمونیست کوبا- (16) حزب زحمتکشان مترقی قبرس (آکل) – (17) حزب کمونیست موراوی و بوهمی- (18) حزب کمونیست دانمارک- (19) حزب کمونیست در دانمارک- (20) حزب کمونیست مصر- (21) حزب کمونیست فنلاند- (22) حزب کمونیست فرانسه- (23) حزب کمونیست مقدونیه – (24) حزب کمونیست متحد گرجستان- (25) حزب کمونیست آلمان- (26) حزب ترقی مردمی گویان – (27) حزب کمونیست یونان – (28) حزب کمونیست هند – (29) حزب کمونیست هند (مارکسیست) – (30) حزب توده ایران – (31) حزب کمونیست ایرلند – (32) حزب کارگران ایرلند – (33) حزب کمونیستهای ایتالیا – (34) حزب احیاء کمونیست ایتالیا – (35) حزب کمونیست اردن – (36) حزب کمونیست لبنان – (37) جبهه مردمی سوسیالیستی لیتوانی – (38) حزب کمونیست لوکزامبورگ – (39) حزب کمونیست مالت – (40) حزب کمونیست مکزیک – (41) حزب کمونیست نوین هلند – (42) حزب کمونیست نروژ – (43) حزب کمونیست فلسطین – (44) حزب مردم فلسطین – (45) حزب کمونیست پاکستان – (46) حزب کمونیست پاراگوئه – (47) حزب کمونیست پرو (حزب سرخ) – (48) حزب کمونیست پرو – (49) حزب کمونیست فیلیپین (1930) – (50) حزب کمونیست لهستان – (51) حزب کمونیست پرتغال – (52) حزب کمونیست رومانی – (53) حزب کمونیست اتحاد شوروی – (54) حزب کمونیست فدراسیون روسیه – (55) حزب کمونیست کارگری روسیه- حزب کمونیست انقلابی روسیه – (56) حزب کمونیستهای صربستان – (57) حزب کمونیست نوین یوگسلاوی – (58) حزب کمونیست آفریقای جنوبی – (59) حزب کمونیست اسپانیا – (60) حزب کمونیست خلقهای اسپانیا – (61) حزب کمونیستهای کاتالونی (اسپانیا) – (62) حزب کمونیست سریلانکا – (63) حزب کمونیست سودان – (64) حزب کمونیست سوئد – (65) حزب کمونیست سوریه – (66) حزب کمونیست کارگری مجارستان (67) حزب کمونیست سوریه (متحد) – (68) حزب کمونیست ترکیه – (69) حزب کمونیست اوکراین – (70) اتحادیه کمونیستهای اوکراین – (71) حزب کمونیست ایالات متحده – (72) حزب کمونیست ونزوئلا
به نقل از نامه مردم، شماره 885، 12 دی ماه 1390