کارزار بینالمللی دفاع از معلمان زندانی ایران
بنا بر بیانیه مطبوعاتی ”کودیر“ (“کمیته دفاع از حقوق مردم ایران”) که روز ۱۵ اسفند ماه(۵ مارس ۲۰۱۲ ) منتشر شد، این ”کمیته“ با فراخوان خود از افکار عمومی خواست تا با زیر فشار قرار دادن دولت جمهوری اسلامی ایران مانع از اعدام عبدالرضا قنبری، آموزگار و مدرّس دانشگاه، گردند.
بنابر گفته این بیانیه: ”آقای قنبری روز ۶ دیماه ۱۳۸۸(۲۷ دسامبر ۲۰۰۹ ) و در پی تظاهراتی برضد رژیم که او در آن شرکت نداشت، دستگیر شد. همسر و دختر او و شاهدان دیگر بهروشنی اعلام کردهاند که، آقای قنبری در زمان برگزاری تظاهرات در منزل بوده است، اما دادگاه به این شاهدان اجازه نداده است که در این مورد شهادت بدهند. آقای قنبری در دادگاه انقلاب تهران به جرم ”محاربه با خدا“ به اعدام محکوم شده است. درخواست بخشش حکم اعدام آقای قنبری نیز از سوی کمیسیون عفو و بخشودگی دادگستری کل استان تهران رد شده است و دیگر دولت در راه انجام حکم اعدام با مانعی روبهرو نیست. آقای قنبری در زندان اوین زندانی است؛ او در آنجا همراه با ضرب و شتم بازجویی شده است و به زور اقرار به اتهامهایی ثابت نشده به ضد خودش وادار گردیده است. رژیم ایران او را به داشتن ای- میلهای مشکوک، تماس با برنامههای تلویزیونی خارج از کشور، و همدستی با دشمنان رژیم، متهم کرده است. عبدالرضا قنبری فعال سیاسی نبوده است و فعالیت سیاسی نداشته است و پیش از این فقط در فعالیتهای صنفی آموزگاران شرکت داشته است … مورد عبدالرضا قنبری یکی از مورد های بسیاری است که بر وضعیت و شرایط فعالیت صنفی آموزگاران ایران حاکم است.
اخیراً نیز ”کانون صنفی معلمان“ در نامهیی سرگشاده به دادستان تهران، از وضعیت رسول بداغی، یکی از اعضای این کانون، و دیگر آموزگاران زندانی از جمله علی پورسلیمانی، محمد داوری، و عبدالله مؤمنی، که در شرایط دشواری در زندان به سر میبرند ابراز نگرانی کرده است، و خواهان آزادی موقت آنان در ایام نوروز شده است … رسول بداغی اکنون بیش از دو سال است که در زندان به سر میبرد، بدون اینکه حتی یک روز مرخصی داشته باشد. …
جمشید احمدی، معاون دبیرکل ”کودیر“، نگرانی شدید این سازمان همبستگی با مردم ایران را نسبت به نحوه رفتار با آموزگاران زندانی ابراز کرد و گفت: ”نمونههای عبدالرضا قنبری و رسول بداغی بهروشنی بیانگر این است که رژیم ایران تاب تحمل روشنفکران جامعه را ندارد و ابتداییترین شئون حقوق بشر را نیز رعایت نمیکند. این موردها بار دیگر بیحرمتی جمهوری اسلامی ایران نسبت به اعلامیه جهانی حقوق بشر و پیمان بینالمللی حقوق سیاسی و مدنی را نشان میدهد.
”کودیر“ از سازمانهای حقوق بشری، کارگری، و اتحادیهای جهان خواسته است که اعتراض کتبی خود را نسبت به این دستگیریها به مقامهای دولت ایران بفرستند و خواستار توقف اعدام آقای قنبری شوند.
”الکس گوردون، رئیس اتحادیه سراسری کارکنان ترابری زمینی، دریایی، و راهآهن بریتانیا (RMT)، و رئیس شورای مرکزی کودیر گفت: ما خواستار آزادی فوری آقای عبدالرضا قنبری و بازگشت او به آغوش خانواده هستیم… عبدالرضا قنبری و رسول بداغی، قربانیان فراموش شده یک رژیم ضد کارگر و سرکوبگر نخواهند بود. نام و پیکار آنان برای آزادی، الهامبخش انسانهایی خواهد شد که در سراسر جهان از حقوق و آزادیهای کارگران ایران دفاع میکنند.“
همچنین، در پایگاه اینترنتی ”لِیبر استارت“ (LabourStart) آمده است که با همکاری نهاد ”بینالملل آموزش و پرورش“ (Education International) که بزرگترین فدراسیون سندیکایی جهان است و ۳۰ میلیون نفر از کارکنان آموزش و پرورش را از ۱۷۰ کشور و سرزمین و حدود ۴۰۰ نهاد صنفی نمایندگی میکند، کارزار ”اعدام عبدالرضا قنبری را متوقف کنید!“ سازمان داده شده است. به گزارش لیبر استارت، عبدالرضا قنبری مدرّس دانشگاه پیام نور به جرم محاربه و دریافت ایمیل از یک گروه مسلح مخالف رژیم ایران- که او ارتباطی با آن ندارد- دستگیر و زندانی شده است. در زندان، او را زیر فشار به پذیرش اتهام دروغ مجبور کردهاند. وکیل آقای قنبری، نسرین ستوده بود که خود اینک زندانی است. آقای قنبری اینک به اعدام محکوم شده است و تقاضای فرجام و بخشش او روز ۹ اسفند (۲۸ فوریه) از سوی دادگاه رد شد.
”بینالملل آموزش و پرورش“ ضمن محکوم کردن حکم اعدام عبدالرضا قنبری، در متن درخواستی که با امضای دبیرکل آن- ”فرد ون لیوون“- منتشر کرده است، از مقامهای ایران خواسته است که:
از اعدام عبدالرضا قنبری خودداری و حکم اعدام او را لغو کنند؛
از همه فعالان صنفی بازداشت شده رفع اتهام کنند و آنان را بیدرنگ آزاد کنند؛
معیارهای جهانی کار را رعایت کنند؛
خسارتهای وارد شده به افراد در نتیجه بازداشت را جبران کنند؛
به حقوق زحمتکشان ایرانی در آزادی گردهمایی، تشکل، و بیان احترام بگذارند؛
به ”شورای هماهنگی کانون صنفی معلمان ایران“ اجازه فعالیت صنفیِ اتحادیهایِ رسمی و عضوگیری بدهند؛
اذیت و آزار و سرکوب معلمان، فعالان سندیکایی، و مدافعان حقوق بشر را متوقف کنند.
”بینالملل آموزش و پرورش“ از سازمانهای عضو خواسته است که پیامهای اعتراض خود به حکم اعدام عبدالرضا قنبری را از طریق پیامی که در آدرس اینترنتی لیبراستارت تهیه شده است برای مقامهای ایران ارسال کنند، و پیوند این پیام الکترونیکی را روی صفحههای اینترنتی یا فیسبوک و دیگر شبکههای خود قرار دهند.
”بینالملل آموزش و پرورش“ با همیاری ”کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای صنفی“ خواستار دخالت مستقیم مدیرکل ”سازمان جهانی کار“ به منظور درخواست لغو مجازات اعدام برای فعالان اتحادیهای از سوی ایران، شده است، و دعاوی خود را نسبت به نقض حقوق سندیکایی و حقوق بشر به نهاد مربوطه در سازمان ملل متحد و نیز فرستاده ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران فرستاده است. ”بینالملل آموزش و پرورش“ همچنین خواستار رسیدگی به وضعیت رسول بداغی و دیگر آموزگاران و فعالان اتحادیهای شده است.
اتحادیه کارکنان دولت بریتانیا ”یونیسون“ (”UNISON“)، که بزرگترین اتحادیه صنفی بریتانیا با ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار عضو است، نیز در پی فراخوان ”کودیر“، در نامهیی به تاریخ ۱۷ اسفندماه (۷ مارس ۲۰۱۲) به رهبری جمهوری اسلامی ایران- خطاب به آیتالله سیدعلی خامنهای- از مقامهای ایران خواسته است که آقای قنبری و دیگر زندانیانی را که به دلیل فعالیت صنفی و سندیکایی زندانیاند فوراً آزاد کنند. در این نامه که امضای دیوید پرنتیس، دبیرکل اتحادیه “یونیسون”، را دارد، به دستگیری عبدالرضا قنبری در پی تظاهرات دیماه ۸۸ اشاره شده است که او حتی در آن شرکت نداشته است، و نیز اینکه به دختر و همسر او اجازه ندادهاند در دادگاه شهادت دهند که در آن روز و در هنگام تظاهرات، با او در خانه بودهاند. در ادامه نامه آمده است : ”آقای قنبری که فعالیت سیاسی نداشته است، به دلیل فعالیتهای قبلیاش در تکوین نهاد صنفی آموزگاران مورد هدف قرار گرفته است، که این کار نقض معاهدههای سازمان بینالمللی کار در ارتباط با آزادی تشکل دانسته میشود.“ رونوشت نامه اتحادیه کارکنان دولت بریتانیا- ”یونیسون“ – به صادق لاریجانی، ریاست قوه قضاییه، محمدجواد لاریجانی، دبیرکل شورای عالی حقوق بشر جمهوری اسلامی، سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن، و ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، نیز فرستاده شده است.
پایگاه اینترنتی انگلیسی زبان ”همبستگی آموزگاران“، که اخبار مربوط به مسائل و مبارزات آموزگاران سراسر جهان را منتشر میکند، نیز با بازتاب خبر خطر فوری اعدام عبدالرضا قنبری به نقل از ”کمیته دفاع از حقوق مردم ایران“ (”کودیر“)، و ضمن اشاره به دشواریهای فعالان صنفی آموزش و پرورش در ایران، از فرزاد کمانگر، آموزگار کُرد، نیز یاد کرده است که او هم به جرم فعالیتهای صنفی اعدام شد. ”همبستگی آموزگاران“، ارسال درخواست برای لغوِ حکم اعدام عبدالرضا قنبری تا پیش از ۲۵ اسفندماه ( ۱۵ مارس ) به مقامهای ایرانی- از جمله دفتر رهبری جمهوری اسلامی، قوه قضاییه، و شورای عالی حقوق بشرجمهوری اسلامی- را خواستار شده است.
”فدراسیون دبیران دبیرستانهای اونتاریو“ (کانادا) نیز روز۱۷ اسفندماه (۷ مارس) نامهیی خطاب به رهبری جمهوری اسلامی ایران فرستاده است که در آن اعتراض شدید خود را نسبت به دستگیری و محکومیت عبدالرضا قنبری ابراز کرده است و آزادیِ فوریِ آقای قنبری از زندان اوین در تهران و بازگشت او به آغوش خانواده را خواستار شده است. فدراسیون دبیران اونتاریو در این نامه از دولت جمهوری اسلامی ایران خواسته است که حق کارکنان برای تشکل آزاد و مستقل در اتحادیههای صنفی را به رسمیت بشناسد و به قربانی کردن فعالان بیگناه اتحادیهای پایان دهد. در پایان این نامه آمده است: ”…فدراسیون ما و ۶۰ هزار عضو آن در استان اونتاریو در کانادا، توقفِ حکم اعدام عبدالرضا قنبری را خواستارند.“ این نامه امضای ”کِنِت کُران“، رئیس فدراسیون دبیران دبیرستانهای اونتاریو، را در پای خود دارد و رونوشت آن برای رئیس قوه قضاییه و نیز دبیرکل شورای عالی حقوق بشر ایران، و همچنین ”جان بِرد“، وزیر امور خارجه کانادا، ارسال شده است.
دبیر کل اتحادیه سراسری معلمان بریتانیا نیز در پی فراخوان کودیر تحت عنوان ”اعدام معلم ایرانی عبدالرضا قنبری را متوقف کنید“، بیانیه ای صادر کرد و در آن از اتحادیهها و انجمنهای صنفی عضو خواست که با ارسال نامه به مقامهای ایرانی به طور مستقل یا از طریق پایگاه اینترنتی ”لیبر استارت“ حکم اعدام عبدالرضا قنبری را محکوم، و برای جلوگیری از اعدام این معلم ایرانی اقدام کنند. اطلاعیه از انجمنها و اتحادیههای عضو میخواهد که موضوع این کارزار را به اطلاع اعضای خود برسانند.
پاول تِیلیفر، رئیس فدراسیون معلمان کانادا نیز در روز ۹ مارس (۱۹ اسفند) نامه اعتراضییی از سوی این نهاد صنفی معلمان کانادایی خطاب به رئیس جمهور ایران فرستاد که در آن ضمن محکوم کردن حکم اعدام علیه عبدالرضا قنبری، از مقامهای ایران خواسته است که حکم اعدام را بیدرنگ متوقف و آن را ملغی کنند. فدراسیون معلمان کانادایی همچنین خواستها مطرح شده در بیانیه اعتراضی بینالملل آموزش و پرورش را مطرح کرده است.
رونوشت این نامه برای آیتالله خامنهیی، ولایت فقیه، و نیز سفارت ایران در اتاوا، سازمان بینالملل آموزش و پرورش، و جان برد وزیر امور خارجه کانادا فرستاده شده است.
به نقل از نامه مردم، شماره 890، 22 اسفند ماه 1390