کنگرههای حزبهای کمونیست هندوستان
دو حزب بزرگ کمونیست هندوستان، که هر کدام میلیونها عضو، دهها نماینده در مجلسهای مختلف کشور، و چندین وزیر در کابینه های دولت های محلی دارند، کنگرههای سراسری خود را در فروردین ماه امسال برگزار کردند.
دو حزب بزرگ کمونیست هندوستان، که هر کدام میلیونها عضو، دهها نماینده در مجلسهای مختلف کشور، و چندین وزیر در کابینه های دولت های محلی دارند، کنگرههای سراسری خود را در فروردین ماه امسال برگزار کردند. کنگره بیستویکم ”حزب کمونیست هندوستان“، با شعار: تقویت سازمانی و مبارزاتی حزب، تلاش برای اتحاد گسترده چپ، و هموار کردن راه برای شکل دادن یک ”گزینه چپ و دموکراتیک“، با کارپایهیی استوار از روز ۸ تا ۱۲ فروردین ماه ۹۱ برگزار شد. “حزب کمونیست هندوستان (مارکسیست)” نیز در فاصله روزهای ۱۶ تا ۲۱ فروردین ماه، بیستمین کنگره خود را برگزار کرد که در آن ۷۲۷ نماینده منتخب از سراسر کشور و ۷۴ ناظر شرکت داشتند. به درخواست هر دو حزب برادر، پیام همبستگی کمیته مرکزی حزبمان به هر دو کنگره تقدیم شد.
در این پیامها، به موازات اهمیت ویژه رابطه تنگاتنگ بین دو حزب کمونیست هند و حزب توده ایران، بر نقش برجسته کمونیستهای هندوستان در شکل دادن به تحولهای این کشور، آسیا، و جهان، تاکید ورزیده شد. حزبهای کمونیست پرقدرت هندوستان، در چارچوب جبهه متحد چپ، در عمل و از طریق اداره ایالت های مهمی چون “بنگال غربی“، که در طول بیش از سه دهه در آن قدرت را به دست داشتند، توانستهاند راه حل های موفقی را در چگونگی رفع مشکلها و معضل های پیچیده اجتماعی، اقتصادی، و زیست محیطی، ارائه کنند. پیام کمیته مرکزی حزب توده ایران، به نقش فعال کمونیست های هندوستان در حمایت از جنبش جهانی صلح، و ابتکارهای موفقشان در ارائه راه حل برای حل و فصل درگیریها در قاره آسیا اشاره کرد، و از همبستگی فعالانه دو حزب کمونیست این کشور با مبارزه مردم ایران و نیروهای مترقی ایرانی و به ویژه حزب توده ایران، قدردانی کرد. کمیته مرکزی حزب توده ایران تمایل خود را به گسترش روابط با “حزب کمونیست هندوستان” و “حزب کمونیست هند (مارکسیست)” ابراز داشت.
کنگره بیستم “حزب کمونیست هندوستان (مارکسیست)“، با سخنان رفیق پراکاش کارات، دبیرکل حزب، گشایش یافت. در جریان کار کنگره، دو سند مهم: ”قطعنامه سیاسی“ و ”قطعنامه مسئلههای ایدئولوژیکی“، به تصویب کنگره رسید. بهعلاوه، قطعنامههای متعددی نیز در ارتباط با موضوعهایی مانند: حقوق پناهندگان بنگال، پیمانی کردن کارگران، اصلاحات ارضی، تأمین اجتماعی برای همه زحمتکشان، خشونت برضد زنان، محاصره اقتصادی کوبا، و مسئله فلسطین، به تصویب کنگره رسید.
در سند سیاسی حزب برادر، به مسئلههای بینالمللییی از قبیل: بحران سرمایهداری و مسئله بدهیهای کشورهای اروپایی منطقه یورو، مداخلههای امپریالیستی و ناتو به هدف تأمین نفوذ و تسلط بر منطقههای جهان و از جمله تحریمهای سنگین به کار گرفته شده بر ضد ایران از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا، چندقطبی شدن قدرت در جهان، محیط زیست، و نیز به مسئلههای داخلی هندوستان از جمله: پیروی از سیاستهای اقتصادی نولیبرالی از سوی حزب حاکم، تورم و افزایش قیمتها، اصلاحات ارضی و امنیت غذایی، فساد گسترده در دستگاه حکومت، مسئله جامو و کشمیر، سیاست خارجی و معامله با آمریکا بر سر برنامه هستهای، اصلاح قانون انتخابات و مسئله زنان، اقلیتهای دینی، و بالاخره، اتحاد نیروهای چپ، به طور مفصل پرداخته شده است.
در پایان کنگره، ۸۷ تن برای عضویت کمیته مرکزی انتخاب شدند که از آن میان ۱۵ تن به عضویت هیئت سیاسی حزب برگزیده شدند. رفیق پراکاش کارات مجدداً به عنوان دبیرکل حزب انتخاب شد.
کنگره “حزب کمونیست هندوستان“، که پس از یک راهپیمایی تودهای گسترده در روز ۸ فروردین گشایش یافت، بررسی و تصویب سه سند مهم و اصلی را در برنامه کار خود داشت: قطعنامه سیاسی، گزارش بررسی سیاسی، و گزارش تشکیلات حزب. در دومین روز کنگره، شماری از رهبران دیگر حزبهای چپ هندوستان سخنرانی کردند، از جمله: دبیرکل “حزب کمونیست هندوستان (مارکسیست)“، دبیرکل “بلوک پیشرو سراسری هندوستان”، دبیرکل “حزب کمونیست هندوستان (مارکسیست-لنینیست)”، و دبیرکل “حزب سوسیالیست انقلابی“؛ و همگی در سخنانشان بر نیاز به اتحاد چپ و همکاریهای نزدیکتر در میان حزبهای چپ تأکید داشتند.
در کنگره حزب برادر بیش از ۸۰۰ نماینده و ناظر از همه استانهای کشور و از بسیاری از سازمانهای مردمی شرکت کردند. در سند ”قطعنامه سیاسی“- که به مسئولیت و هدایت رفیق شمیم فائز از جانب شورای ملی حزب تهیه شده بود- به بحران فزاینده اقتصادی جهانی اشاره میکند و آن را نه یک بحران ساده اَدواری سرمایهداری، بلکه بحران خاص سرمایه مالییی میداند که نظریه نولیبرالیسم اقتصادی مبتنی بر جهانیسازی، آزادسازی اقتصادی، و خصوصیسازی را تدوین و پیاده کرده است:“پس از دو دهه، اکنون این نظریه به سختی شکست خورده است و مردم سراسر جهان در اعتراض به مصیبتهایی که این سیاستهای برای آنان به بار آورده است به خیابان میآیند و خواهان سوسیالیسم- تنها گزینه مطلوب برای آینده- میشوند. هندوستان نیز از پیامدهای این بحران بینصیب نمانده است. سرمایه مالی فقط به سود حداکثر فکر میکند و منابع ملی و طبیعی کشور را غارت میکند، و در این راه، طبقه حاکم هم که فساد گستردهای را به بار آورده است، با آن همراه است. به طور قطع گردشی به راست در اقتصاد و سیاست خارجییی متمایل به آمریکا در هندوستان دیده میشود. بنابراین، وظیفه اصلی ما مبارزه با این سیاستهاست، با شرکت گستردهترین بخشهای جامعه، و با هدف ایجاد جبههیی با برنامه، متشکل از حزبهای دموکراتیک و چپ.“
گزارش ”بررسی سیاسی“ که از سوی رفیق راجا به کنگره ارائه شد، نگاهی دارد به رخدادهای سیاسی هندوستان از زمان کنگره قبلی حزب در حیدرآباد، از جمله: قطع حمایت نیروهای چپ از دولت ”ائتلاف متحد ترقیخواه“ در پی معامله با آمریکا بر مسئله هستهای، نتیجههای به دست آمده در انتخابات گوناگون، و درسهایی که از رخدادهای چند سال اخیر باید گرفت. گزارش سیاسی حزب، ضمن تأکید بر ضرورت توجه به ناموفق بودن انتخابات اخیر، بر نیاز به اصلاح شیوه انتخابات، از جمله انتخاب تناسبی (یعنی شمار نمایندگان متناسب با آرای کل هر حزب در مجموع حوزههای انتخاباتی) به عوض انتخاب بر اساس بیشترین رأی در هر حوزه انتخاباتی جداگانه، تأکید دارد. ”گزارش تشکیلات“ حزب که از سوی رفیق سودهاکاررِدی ارائه شد، ضمن توجه به نقصهای سازمانی، به گامهایی که در چهار سال گذشته برای بهبود کارکرد تشکیلات حزب برداشته شده است اشاره میکند. گزارش شعبه تشکیلات “حزب کمونیست هندوستان“ بر ضرورت فعالتر کردن ۳۵ هزار حوزه حزبی در سراسر کشور پیرامون مسئلههای محلی، آموزش سیاسی و ایدئولوژیکی اعضا و کادرهای حزب به منظور کار در عرصه ارتقای آگاهی طبقاتی تودهها، و عضوگیری و جمعآوری کمکهای مالی و به خدمت گرفتن کادرهای تماموقت حزبی (و در سازمانهای مردمی وابسته به حزب)، تأکید دارد. هر سه سند حزبی که به آنها اشاره شد، پس از بررسی در کمیسیونها، و حک و اصلاح به منظور بهبود محتوای آن، و تشریح و توضیح بیشتر در برخی موردها، به اتفاق آرا تصویب شدند. کنگره همچنین گزارشهای کمیسیون بازرسی، کمیسیون کنترل مرکزی، و کمیته آمار اعضا را نیز شنید. در ادامه کار کنگره، رفیق باردهان پیشنویس برنامه حزب را ارائه کرد. بر اساس تصمیم کنگره، شورای مرکزی جدید حزب موظف شد کمیسیونی را برای نهایی کردن متن پیشنویس برنامه، و بحث و گفتگو درباره آن در کنفرانس ویژه حزب در یک سال آینده، تعیین کند. بیستویکمین کنگره “حزب کمونیست هندوستان“، ۱۲۵ عضو شورای مرکزی حزب و ۱۳ عضو مشاور را انتخاب کرد. شورای مرکزی حزب در نخستین نشست خود پس از انتخابات، ۳۱ عضو کمیته اجرایی و ۹ دبیر حزبی را انتخاب کرد. در همین نشست، رفیق سودهاکار رِدی به سمت دبیرکل جدید حزب برادر برگزیده شد. رفیق ردی از دوران دانشجویی وارد فعالیتهای اجتماعی و سیاسی شد. در سال ۱۹۶۶ به سمت دبیرکل فدراسیون سراسری دانشجویان هند، و در سال ۱۹۷۲ به سمت دبیرکل فدراسیون سراسری جوانان هندوستان انتخاب شد. رفیق ردی از سال ۱۹۷۱ (کنگره نهم حزب) عضو شورای ملی حزب بوده است. او دو دوره نماینده مجلس عوام هندوستان، و رئیس کمیسیون کار مجلس بوده است. در نشست نهایی کنگره، که با خواندن سرود انترناسیونال به پایان رسید، کنگره طی مراسم ویژهای، نسبت به رفیق آردهندو بوشان باردهان، کمونیست برجسته و دبیرکل حزب از سال ۱۹۹۶ تا زمان تشکیل کنگره، ادای احترام کرد. در جریان برگزاری کنگره حزب کمونیست هندوستان در حدود ۵۰ قطعنامه در موردهای گوناگون به تصویب رسید، و دو سمینار با عنوانهای ”بحران کشاورزی“ و ”سوسیالیسم در قرن بیست و یکم“ و یک جلسه ”همبستگی با مردم جهان در مبارزه با امپریالیسم“ نیز برگزار شد. سفیران کشورهای کوبا و ونزوئلا و وابسته سیاسی سفارت فلسطین جزو شرکت کنندگان در نشست ”همبستگی“ بودند.
به نقل از نامه مردم، شماره 893، 4 اردیبهشت ماه 1391