آغازِ سال تحصیلی جدید: نگرانیِ خانوادههای میلیونها دانشآموز
سال تحصیلی در اوضاعی آغازشدهاست که تنزلِ کیفیتِ آموزشی مقطعهای مختلف تحصیلی، نارضایتی ژرف آموزگاران و دبیران، نگرانی خانوادهها، و آینده مبهم میلیونها دختر و پسر دانشآموز را شاهدیم. با فرارسیدن اول مهرماه و آغازسال تحصیلی جدید خانوادههای میلیونها دانشآموز سراسر کشور اینبار بیش از سالهای قبل با نگرانی به آینده تحصیلی فرزندان خود مینگرند.
وزیر آموزش و پرورش دولت ضدملی احمدنژاد، در آستانه سال تحصیلی جدید، از فراهمساختن امکان اجرایِ بخشهایی از طرح “سند تحول بنیادین“ آموزش و پرورش، و به ویژه تشکیل مجتمعهای موسوم به “حیات طیبه”، خبردادهاست. این درحالیاست که “مجلس شورای اسلامی“ کماکان با “دولت” درباره استقرار نظام آموزشی جدید به توافق نرسیدهاست. روزنامه اعتماد، ۱۴شهریورماه، دراین باره گزارشداد: ”اظهارنظرهای محافظهکارانه رییس کمیسیون آموزش درباره تغییرات ساختاری نظام آموزشی درحالیاست که تصمیمات یکجانبه و بدون مشورت مسئولان آموزش و پرورش درباره موضوعاتی همچون نظام آموزشی ۳-۳-۶ و تعطیل بودن یا نبودن پنجشنبهها، خانوادههای ۱۲میلیون دانشآموز را این روزها دچار نگرانی و سردرگمی کردهاست. ماجرا ازاین قراراست که آموزش و پرورش با اصرار قصد دارد ازمهرماه امسال ساختار نظام آموزشی را به ۳-۳-۶ تغییر دهد . . . با استقرار این نظام، از امسال پایه اول راهنمایی تشکیل نمیشود و دانشآموزان کلاس پنجم به جای رفتن به پایه اول راهنمایی در پایه ششم ابتدایی درس میخوانند و تلفیقی ازکتابهای دبستان و راهنمایی را یاد میگیرند. آموزش و پرورش معتقداست این تغییرات براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورشاست.“
بسیاری از کارشناسان مستقل و آموزگاران و دبیران کشور با چنین برنامه و سیاستهایی که بههیچوجه شالودهیی علمی و کارشناسانه ندارند، مخالفت میکنند. “سند تحول بنیادین” از سوی مدیران وزارت آموزش و پرورش و گروهی از “طلبه“ها و روحانیون مرکزهای دینیای مانند “موسسه پژوهشی خمینی“ وابسته به “مصباح یزدی“ و “حوزه عملیه قم“ تهیه و تدوین شده است، و محتوایی مترقی به سود اجرای نظام آموزشیای پیشرفته و مدرن ندارد.
دراین زمینه روزنامه اعتماد با بازتاب دادن مخالفت خانوادهها، کارشناسان امورتربیتی، و فرهنگیان باسابقه، ازجمله نوشت: ”یک کارشناس ارشد مدیریت منتقد دراین زمینه خطاب به مسئولان آموزش و پروش میگوید، برای اجرای این طرح عجله نکنید، بهخدا بچههای مردم موش آزمایشگاهی نیستند که این فاجعه را برای آنها ایجادکنیم، مثل صدها طرحدیگر که بعداً فهمیدند اشتباهاست . . . یک معلم نیز دراین زمینه معتقداست، بسیاری از همکاران فرهنگی مخالف این کارهستند. کافیاست بدانیم درصورت اجرای ششم ابتدایی دههزار معلم ابتدایی لازماست و دهها هزارکلاس راهنمایی تعطیل میشود که باعث میشود هزاران معلم مازاد داشتهباشیم.“
موضوع نظامِ آموزشی و کیفیتِ آموزش در مقطعهای مختلف تحصیلی، ازهمان ابتدای حیات جمهوریاسلامی مورد توجه واپسگرایان قرارداشتهاست. کوشش برای ”اسلامیکردن“ نظام آموزشی تاکنون صدمههای جبرانناپذیری به سطح علمی و آموزشی کشور واردساختهاست. اجرای “سند تحول بنیادین“ آموزش و پرورش نیز یکی از ارتجاعیترین و عقبماندهترین طرحهایی است که در طول بیش از سه دهه گذشته در دستورکار واپسگرایان بوده است. سال تحصیلی در اوضاعی آغازشدهاست که تنزلِ کیفیتِ آموزشی مقطعهای مختلف تحصیلی، نارضایتی ژرف آموزگاران و دبیران، نگرانی خانوادهها، و آینده مبهم میلیونها دختر و پسر دانشآموز را شاهدیم. تغییرساختار نظام آموزشی برپایه تفکرِ قرون وسطایی و واپسمانده خطریاست که نسلهای امروز و فردا، و توان و بنیه علمی میهن ما را تهدید میکند