کارگران از انقلاب دموکراتیک ملی در آفریقای جنوبی، دفاع میکنند!
هفته پیش، در روزهای ۲۷ تا ۳۰ شهریورماه، یازدهمین کنگره سراسری فدراسیون سندیکایی ”کوساتو“، در ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی، برگزار شد. ”کوساتو“ در سال ۱۹۸۵ (۱۳۶۴) و پیش از سرنگونی رژیم آپارتاید پایهگذاری شد، و در حال حاضر بیش از ۲۰ اتحادیه صنفی و سندیکای کارگری عضو آن هستند که در مجموع بیش از ۲ میلیون کارگر را سازماندهی میکنند.
کنگره “کوساتو“ در زمانی برگزار شد که رویدادهای حساس و مهمی در آفریقای جنوبی جریان دارد. این کنگره کارگری، صحنه بحث و گفتوگو درباره یافتن مؤثرترین مسیر ترقی و توسعه مردمی برای طبقه کارگر و کشور بود. کنگره، درباره گزارشهای رسیده در مورد نقشههای اهریمنی صاحبان معدن و شرکتهای چندملیتی در جهت ضعیف کردن دولت “کنگره ملی“ و سیاستهای آن در مخالفت با طرحهای نولیبرالیستی برای کشور، به بررسی پرداخت. رهبران ”کوساتو“، که نهادی کارگری با گرایشهای قوی ترقیخواهانه و کمونیستی است، نقشههای موذیانه و شیطانی کارفرمایان و شرکتهای معدنکاری را به هدف به وجود آوردن تفرقه بین جنبش متحد سندیکایی و به سستی کشاندن اتحاد دموکراتیکی که آفریقای جنوبی را در مسیر رشد مردمی، برابری بیشتر، و توزیع عادلانه ثروت به پیش میبرد، افشا کردند.
فعالان سندیکایی آفریقای جنوبی، در هفته گذشته، خط مشی پیکارهای پیشِ رو را ترسیم کردند، و بر ضرورت اتحاد در مبارزه برای بهبود شرایط اقتصادی- اجتماعی کارگران و به وجود آوردن کشوری رشدیابنده و پرقدرت که در آن دولت دخالت قاطع و تعیین کننده در بخشهای راهبردی اقتصاد دارد، تأکید کردند. “شاران بارو“، دبیرکل کنفدراسیون سندیکایی جهانی، “جورج ماوریکوس“، دبیرکل فدراسیون جهانی سندیکاها، “جاکوب زوما“، رئیس جمهوری، “ابراهیم پاتل”، وزیر توسعه اقتصادی آفریقای جنوبی، و “بلید نزیمانده”، دبیرکل “حزب کمونیست آفریقای جنوبی”، به کنگره پیام دادند.
یازدهمین کنگره فدراسیون سندیکایی ”کوساتو“، با انتخاب دوباره رهبران قبلی و به اتفاق آرا، و جلوگیری از تفرقه بر سر مسئله گزینش رهبری “کنگره ملی آفریقا“، منتقدان رسانهایاش را بهکل ناامید کرد! تصمیم ۳۰۰۰ نماینده شرکت کننده در کنگره ”کوساتو“ این بود که، بررسی این مسئله، به نشستِ ماه آینده کمیته اجرایی مرکزی موکول شود. اما از رفتار و کردارهای منتقدانِ بنام و پیشینِ پرزیدنت “جاکوب زوما“ـ یعنی کسانی چون “ایروین جیم“، دبیرکل سندیکای فلزکاران (NUMSA)، و “توبیل نتولا“، رئیس اتحادیه معلمان (SADTU)- چنین برمیآید که، “زوما“ به احتمال بسیار زیاد از حمایت نیروی کار سازمانیافته برخوردار خواهد بود. “سیدومو دلامینی”، رئیس ”کوساتو“، از نمایندگان به خاطر اعتمادی که نسبت به رهبری نشان دادند تشکر کرد، و متعهد شد که به چنددستگی و نبودِ انسجام در سیاستهای شعبهها و ۲۱ عضو وابسته به سندیکا، پایان داده شود. او در سخنانش گفت: ”پیام شما به ما این بود که لازمه یک ”کوساتو“ی قوی، وجود یک مرکز هماهنگ کننده قوی است که صلاحیت و توان هدایت مبارزه ما را داشته باشد. ما اعضای وابستهیی میخواهیم که به تصمیمهای خود در چارچوب فدراسیون احترام بگذارند و آنها را اجرا کنند. در این صورت، هیچ اتحادی بالاتر از ”کوساتو“ نخواهد بود، و هیچ فردی بالاتر از ”کوساتو“ نخواهد بود.“
آنچه در طول مدت برگزاری کنگره ”کوساتو“ باعث دلمشغولی ۳۰۰۰ نفر نماینده کنگره بود موضوع کشتار معدن پلاتین ”ماریکانا“، و مشاجرههای جدیدی بود، که پس از اعطای ۱۲ تا 22 درصد افزایش دستمزد از سوی کارگران معدنهای ”لونمین“، با میانجیگریِ رهبران کلیسا، در معدن های دیگر گسترش پیدا کرده است. این افزایش دستمزد در پی ناآرامیهای اخیر کارگری بر سر نقش و وظیفه اتحادیه سراسری معدنکاران (NUM) به دست آمد. در خلال آن ناآرامیها، چندین نماینده این اتحادیه[سراسری معدنکاران] نیز کشته شدند. “سیدومو دلامینی“ از ”همه آن کارگرانی که از سرِ خشم، ”کوساتو“ را ترک کردند تا به اتحادیههای دیگر بپیوندند“ خواست تا به این اتحادیه[سراسری معدنکاران] بازگردند، و مسئله و مشکلهایی که دارند، با دفترها و نمایندگان ”کوساتو“ در میان بگذارند. او اعلام کرد که، سه سال آینده، تا زمان برگزاری کنگره بعدی ”کوساتو“، را شاهد اتحاد در عمل خواهیم بود، و خیابانهای آفریقای جنوبی از افرادی با تیشرتهای قرمزِ “حزب کمونیست“ و ”کوساتو“، و تیشرتهای سیاه- سبز- زردِ ”کنگره ملی آفریقا“ مملو خواهند بود، که دوشادوش سازمانهای مدنی، دانشآموزان، و دانشجویان، سازمانهای زنان و دانشجویان ”کنگره ملی آفریقا“، کارگران غیررسمی، رهبران کلیسا، و جامعه مدنی ترقیخواه، گام برخواهند داشت.
او در بخش دیگری از سخنانش گفت: ”شعار مبارزه یکی است: ما خواستار رهایی کامل هستیم. ما میخواهیم در آفریقای جنوبی آن طور که در ”منشور آزادی“ توصیف شده است زندگی کنیم و نهفقط در چارچوبِ ”طرح توسعه ملی“، مگر آنکه آن “طرح“ بر اساس همان بینشی باشد که در ”منشور آزادی“ بهروشنی بیان شده است(”منشور آزادی“ بیانیه اصولِ کلیدیِ مبارزه نیروهای آزادیخواه و مترقی در دوره آپارتاید است، که در سال ۱۹۵۵ به تصویب رسید). رئیس ”کوساتو“ اشاره کرد که، مردم، ائتلاف به رهبری کنگره ملی آفریقا را برای حکومت انتخاب کردهاند و نه ”خزانهداری کشور“ را. او تأکید کرد: ”بوروکراتها نمیتوانند آزادی ما را به تأخیر بیندازند.“ “سیدومو دلامینی” در خطاب به هیئتهای نمایندگیای که به منظور تدارک برگزاری کنفرانس کنگره ملی آفریقا در ”مانگوآنگ“ به سر میبرند، از سخنان رئیس فقید کنگره ملی آفریقا، “اولیوِر تامبو” که در مراسم پایانی کنفرانس به سال ۱۹۶۹ ایراد شده بود، نقل قول کرد که گفته بود: ”پیکاری خستگیناپذیر را به ضد اخلالگران به پیش برید، و در برابر تحریککنندگان و عاملهای دشمن از کنگره ملی آفریقا دفاع کنید. از انقلاب در برابر تبلیغات دشمن، به هر شکلی که درآید، دفاع کنید. هوشیار باشید، رفقا.“
رفیق “بِلِید نزیمانده“، صدر “حزب کمونیست آفریقای جنوبی“، در خطاب به کنگره ”کوساتو“ هشدار داد: ”سرمایهداری جهانی در هرجا و همهجا در پی شکست دادن طبقه کارگر سازمانیافته است، [یعنی طبقهیی]که مانعی پرقدرت در برابر راهبردهای ضدمردمی آن است.“ او به ”ائتلاف دموکراتیک” یا “DA“(اپوزیسیونِ اصلی دولت کنگره ملی و عضو ”بینالملل لیبرال“) اشاره کرد که، با هدایت راهپیماییای از سوی ”ارتشی از وازدگان و اراذل و اوباش شهرکهای کوچک و جوانان مستأصل و سردرگم حاشیه شهرها“ در مقابل دفتر مرکزی “کوساتو”، سعی در پیشی گرفتن از سیاست های ماجراجویانه و افراطی“ژولیوس مالیما“ (رئیس پیشین سازمان جوانان کنگره ملی آفریقا) داشت. او ”ائتلاف دموکراتیک“ را به خاطر ”این لاس زنیِ طبقه متوسط با آنارشی“ سرزنش کرد، و این سیاست را نتیجه بحران عمومی سرمایهداری دانست. رفیق “نزیمانده“ اشاره کرد که، برخلاف جاهای دیگر دنیا که قشرهای میانی در اعتراض به نولیبرالیسم به کارگران میپیوندند، ”طبقه متوسط ما، و بهویژه بخشهای سفیدپوست آن، زهرِ خود را به دولت کنگره ملی آفریقا میریزد، و از جمله گرایشها و موضعگیریهای نژادپرستانهیی که دوباره سر بلند کردهاند، بهویژه در اینترنت، آنچنان نژادپرستیای را شاهدیم که مدتهای مدیدی بود در آفریقای جنوبی نمیدیدیم.“ این موضعگیری تا حدی نتیجه استیصال آنان است، چرا که “دولت کنونیِ” کنگره ملی آفریقا، اگرچه نه به طور یکدست، خود را به ائتلافِ[سهگانه] کنگره ملی آفریقا- حزب کمونیست آفریقای جنوبی- کوساتو، متعهد میداند، و ”نولیبرالیسم، خصوصیسازی، کمونیسمستیزی، و موضعگیریهای ضدکارگری“ را طرد کرده است.
رهبر “حزب کمونیست آفریقای جنوبی”، خطاب به جنبش کارگری گفت که، از واقعه ناگوار “ماریکانا“ درسهای لازم را بگیرند، و تلاشهای مداوم صاحبانِ معدنهای پلاتین به قصد در هم کوبیدنِ اتحادیه سراسری معدنکاران[NUM] و مسلط کردن جَوِ ترور و وحشت بر منطقه ”روستنبرگ“ را از یاد نبردند، [یعنی]جایی که ”دارودستههای خودسر و تبهکار که با شبهاتحادیهها زدوبند دارند، ۳۴ نماینده اتحادیه سراسری معدنکاران [NUM] را کشتند.“
رفیق ”نزیمانده“ از خود و دیگر رهبران سیاسی انتقاد کرد که، برای بهبود شرایط و سطح زندگی معدنکاران و خانوادههای آنان در زمان شکوفایی اقتصادی، به اندازه کافی کار نکردهاند، و افزود: ”ما در انجام وظیفه خود در برابر این کارگران و خانوادههای آنان کوتاهی کردیم. ما نتوانستیم ضرورت درکِ مسئولیتِ اجتماعی مؤثر را از درون شرکتهای معدنی بیرون بکشیم. ما بیش از حد توجهمان را به استفاده از ”قانون منابع معدنی و نفتی“ به منظور سرمایهگذاری و خرید سهام در چارچوب برنامه ”توانمندسازی اقتصاد سیاهپوستان“ معطوف کرده بودیم.
رفیق “نزیمانده”، پس از محکوم کردن و حمله به شکلگیریِ ”شبکههای لمپن و باجگیر“ در آسایشگاهها یا قرارگاههای غیررسمیِ (بهظاهر ایجاد شده برای بهاصطلاح کارگران معدن)، که در بین آنان کسانی دیده میشوند که سالها از راه قلدری، تهدید، و سوداگری به منظور به دست گرفتنِ کنترلِ میکدههای بیجواز، سیستم جابهجایی کارجویان با مینیبوس، کومهداری(اجارهداری کومهها)، و نیز کسبوکارهای طب سنّتی و نزولخواری بهره برده بودند، از شدتِعمل دولت در برخورد با سلاحهای غیرقانونی، و مقابله با ارعاب و تحریک به خشونت، حمایت کرد. ”حزب کمونیست آفریقای جنوبی“ با رسیدگی قضایی مستقل به واقعه “ماریکانا“ موافق است، و مؤکداً خواستار ”روشن شدن هرگونه خلاف و تخطّی پلیس“ است. حزب کمونیست با استفاده از تشکیلات خود در قرارگاههای کارگری، در تدارک تهیه مدرک و شاهدهای مناسب برای ارائه به این رسیدگی قضایی است. “نزیمانده“ به دگرگونیهای مترقیانهیی اشاره کرد که از سوی دولت، از زمان انتخاب “زوما“ به مقام رئیس جمهوری، به پیش برده شدهاند، و از همه سندیکاها خواست که از لحاظ سیاسی فعال باشند. او از کارگران پرسید: ”اگر شما یک رهبر کارگری هستید و در تشکیلات کنگره ملی آفریقا یا حزب کمونیست فعال نیستید، پس خط سیاسی خود را از کجا میگیرید؟“ او خطاب به نمایندگان شرکت کننده گفت: ”شما تماشاگران انقلاب ما نیستید“، و از آنان خواست تا ”برای پیشبرد انقلاب دموکراتیک ملی مسئولیت بپذیرند.“
به نقل از نامه مردم، شماره 904، 3 مهرماه 1391