کنفرانس سالانه ”کنگره اتحادیههای کارگریِ انگلستان“: همبستگیِ جهانی، با مبارزه زحمتکشانِ ایران
در کنفرانس سالانه ”کنگره اتحادیه های کارگریِ انگلستان“، که در روزهای ۱۹ تا ۲۲ شهریورماه (۱۲ تا ۹ سپتامبر)، در شهر ساحلی برایتون، برگزار شد، همبستگی با مبارزه مردم ایران، برجستگی ویژهای داشت. نمایندگان شرکت کننده در کنفرانسِ عالیترین مجمعِ سندیکاییِ انگلستان، از همان نخستین دقیقهها پیامهای همبستگی با جنبش کارگری و فعالان سندیکایی ایران و همچنین مخالفت با تهدیدهای نظامی برضد ایران را به صورتی چشمگیر دریافت کردند.
هواداران “حزب توده ایران”، که با فعالان “کمیته دفاع از حقوق مردم ایران“(“کودیر“) و رفقای انگلیسی در این فعالیت مهم و پرثمر شرکت داشتند، با یخش اعلامیه ویژهای که به مناسبت تشکیل کنفرانس سالانه سندیکالیستهای انگلستان تهیه شده بود، و همچنین ارائه آخرین شماره نشریه ”ایرانِ امروز“ (ارگان “کودیر“، به زبان انگلیسی)، که بازتاب دهنده نگرانیهای مردم و زحمتکشان ایران در رابطه با تهدیدهای پیاپیِ درگرفتنِ آتش جنگی دیگر، تحریمهای مداخلهجویانه اقتصادی، و ادامه سرکوب آزادیها و حقوق دموکراتیک در کشورشان بود، نمایندگان کنفرانس را در جریان تحولهای سیاسی ایران قرار دادند. حضور رفیق “تام سیبلی“- از رهبران برجسته جنبش سندیکائیِ انگلستان و نماینده پیشین فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری در انگلیس- در مقام عضوِ هیئت نمایندگی ”کودیر“ در کنفرانس، به فعالیتهای امسال کارایی و اثرگذاری بیشتری داده بود. از سوی دیگر، امسال با پیوستنِ رسمی ”اتحادیۀ کارگران و کارمندان حمل و نقل راه آهن و دریایی“ (”آر- ام- تی”) و اتحادیه کارمندان بخش دولتی (“یونیسون“)به ”کودیر“، بحثهای کنفرانس در ارتباط با مسائل کارگری در ایران شکل سازماندهیشدهتری داشت، و در گفتوگوهای نمایندگان ”کودیر“ با سندیکاهای مختلف، به عرصههای جدید فعالیتهای همبستگیِ کارساز با کارگران ایران و سندیکاهایشان، توجه گردید.
سندیکالیستها و فعالان “حزب کمونیست بریتانیا“ هم که بنابر سنت همه سالهشان با تدارک همه جانبه در کنفرانس حضور داشتند، درنشریه ”اتحاد“، ویژه کنگره اتحادیههای کارگری که بین همه نماینگان کنفرانس پخش شد، همبستگی با مبارزات زحمتکشان ایران را مورد توجه قرار دادند. ”اتحاد“ اشاره می کند: “فعالان سندیکائی نمی توانند تاثیر تهدید یک جنگ جدید و تحریمهای اقتصادی بر زندگی کارگران ایرانی را نادیده بگیرند. اقتصاد ایران زیر فشار تحریمهای تحمیلی در حال فروپاشی است، و با بسته شدن کارخانهها، هزاران نفر از کارگران در معرض اخراج از کارهای خود قرار دارند… رژیم ایران از تهدید مداخله خارجی در حکم بهانهیی به منظور راه انداختن موج سرکوب برضد کارگران، استفاده می کند… رژیم به اتحادیههای کارگری مستقل و واقعی اجازه فعالیت و سازماندهی تظاهرات و اقدامهای اعتراضی نمی دهد… سندیکالیستها و فعالان کارگری پیوسته در معرض آزار و پیگرداند، و عدهیی از نویسندگان مترقی و فعالان حقوق بشر نیز در ماه های اخیر دستگیر شده اند. از مبارزه سندیکالیستهای ایران حمایت کنید! در روز سوم کنفرانس و در بخشی از برنامه آن در ارتباط با مسائل بینالمللی و همبستگیها، گزارش کارکردِ شورای عمومی ”کنگره اتحادیههای کارگری“، به مسئلههای عرصه سندیکائی و مشکلهای فعالان سندیکائی در ایران، اشاره داشت. در این باره، به پیشنهاد ”کودیر“، صدرِ ملیِ ”اتحادیۀ کارگران و کارمندان حمل و نقل راه آهن و دریایی“(”آر- ام- تی“)، “آلکس گوردون“، در خلال سخنرانی همه جانبهای در کنفرانس، توجه عمیقتر به تحولهای سیاسیِ نگران کننده در ایران، و ابراز همبستگیِ همهجانبه با جنبش کارگری ایران را خواستار شد. متن سخنرانی “آلکس گوردون” را در زیر میخوانید:
رئیس، و نمایندگان گرامی کنفرانس،
اتحادیه “آر- ام- تی“، مایل است در ارتباط با فصل ۳-۵ گزارشِ شورای عمومی به کنفرانس در باره ایران، بر چند نکته تأکید کند.
” آر- ام- تی“، عضوِ ”کمیتۀ دفاع از حقوق مردم ایران – کودیر“ است و با آن پیوستگی نزدیک دارد. کودیر سازمانِ عمدۀ همبستگی در انگلستان است که از جنبش برای صلح و آزادیهای دمکراتیک در ایران حمایت میکند و تلاش میکند که درکِ بهتری از تحولهای ایران را در اتحادیههای کارگری انگلستان توسعه دهد. ما از اشاره گزارش شورای عمومی به فعالیتهای فدراسیونهای بینالمللی سندیکایی، کنفدراسیون جهانی اتحادیههای کارگری (“آی- تی- یو- سی”)، و عفوِ بینالملل، در برجسته کردن سرکوبِ اتحادیههای کارگری مستقل در ایران، استقبال می کنیم، به خصوص درباره رضا شهابی، خزانهدار سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، که به جرم ”تجمع و تبانی علیه امنیت کشور“ و ”پخش تبلیغات علیه نظام“ به شش سال زندان محکوم شده است. رضا شهابی صرفاً به خاطر فعالیتهای مسالمتآمیز سندیکایی محکوم شده است و یک زندانی عقیدتی است. وضعیت سلامت رضا شهابی، در پی چندین اعتصاب غذا در اعتراض به شرایط زندگی روزمره در زندان، بسیار وخیم است. در ماه فوریۀ ۲۰۱۲، رضا شهابی شکایت کرد که یک طرف بدناش بیحس شده است. مسئولان زندان بالاخره در ۳۰آوریل او را به بیمارستان منتقل کردند. از زمان عمل جراحیاش، محل عمل شهابی عفونت پیدا کرده است و وضعیت او هر روز بدتر میشود. دکترها توصیه کردهاند که او باید ”لااقل دو ماه در منزل استراحت“ بکند و گفته اند که او ”قادر به تحمل هیچ تنبیه دیگری نیست“. مقامهای رژیم او را در روز چهاردهم اوت ۲۰۱۲ به بند ۳۵۰ زندان اوین فرستادند.
مسئولان زندان و سیستم قضائی ایران مسئول مستقیم شرایط بحرانی سلامت آقای شهابی و وخیمتر شدن وضعیت ایشان هستند. این مسئولان برخلاف تمام توصیههای دکترها عمل کردهاند و پاسخگوی اعمالشان خواهند بود.
بنابر گفتههای وکیل شهابی، نام ایشان در فهرست زندانیانی بود که قرار بود عفو بشوند؛ ولی آن پروسه بدون توضیح کنار گذاشته شده است. کنگرۀ اتحادیههای کارگری باید خواستار آزادی فوری و فراهم آوردن امکان درمان پزشکی مناسب برای رضا شهابی بشود.
ضمن استقبال از گزارش شورای عمومی در اشارۀ مختصری که به وضعیت رضا شهابی و سه سندیکالیست زندانی دیگر کرده است، ”اتحادیۀ کارگران و کارمندان حمل و نقل راه آهن و دریایی“ از اینکه گزارش هیچگونه اشارهیی به اثر و فشارِ ناشی از تهدید به جنگی جدید و تحریمهای اقتصادی بر زندگی کارگران ایران در بر ندارد، ابراز نگرانی میکند.
در حال حاضر اقتصاد ایران زیر فشارِ تحریمهای اقتصادی تحمیل شده به آن کشور، در حال فروپاشی است. کارخانهها به علت نبودِ وسایل یدکی بسته میشوند و هزاران کارگر را بیکار میکنند.
پرداخت دستمزدها بسیار نامنظم و غیرقابل پیشبینی است. دستمزدهای عده زیادی از کارگران از ۶ تا ۱۸ ماه به تعویق میافتند. بیکاری گسترده است. فقر در حال گسترش است.
کارگران ایرانی برضد شرایط موجود اعتراض میکنند، اما به دلیل سرکوبگری، و این واقعیت که رژیم از فعالیت اتحادیههای کارگری مستقل و واقعی ممانعت میکند، کارگران از یکدیگر جدا هستند و اعتراضهای شان به آسانی مهار و کنترل میشود.
رژیم ایران از تهدید تجاوز خارجی همچون بهانهیی برای شدت بخشیدن به سرکوب کارگران استفاده میکند. سندیکالیستها و مبارزان کارگری مدام در معرض آزار و اذیت قرار دارند. یورش به گردهمایی عمومی سالانۀ ”کمیتۀ همآهنگی برای کمک به تشکیل سازمانهای کارگری“ در روز ۱۵ژوئن در شهر کرج، و بازداشت و زندانی کردن ۶۰نفر از کنشگران سندیکائی، و ضرب و شتم و بدرفتاری با آنان در حین بازداشت، تنها نمونهیی از این آزار و اذیتها است. این ۶۰نفر بازداشت شده نمایندگانی از استانهایمختلف از جمله کردستان، تهران و گیلان بودند. ”کمیتۀ همآهنگ کننده“ سازمان کارگری شناخته شدهیی در ایران است که در سال ۲۰۰۵ با حمایت آشکار و امضای هزاران نفر از کارگران، تشکیل شد. ”کمیتۀ هماهنگ کننده“ سازمانِ مخفی نیست و بسیاری از اعضای آن در سطح ملی و بینالمللی شناخته شده اند. برای مثال، مبارز کارگریِ کارآزموده محمود صالحی، که در حین حملۀ مأموران به این گردهمایی به شیوهای وحشیانه کتک خورده بود، و همچنین به محمد عبدیپور و جلال حسینی در همین زمینه باید اشاره کرد.
سرکوبگریِ جمهوری اسلامی ایران بخشی از راهبردِ(استراتژی) کلی دولت ایران در مهار و ممانعت از مبارزه کارگران برضد فقر فزاینده، بیکاری تودهای، تبعیض، سرکوب، و سیاستهای نولیبرال و مبتنی برریاضتکشی است. رژیم سعی دارد با استفاده از سخنان جنگطلبانۀ اسرائیل، آمریکا، و کشورهای غربی، مشروعیتی برای رفتارهای وحشیانۀ خود بتراشد.
در ماههای اخیر تعدادی از نویسندگان مترقی و کنشگران حقوق بشری بازداشت شدهاند. همانطور که آخرین شماره ”ایران امروز“ (نشریه “کودیر“) گزارش داده است، اخیراً فریبرز رئیسدانا (استاد دانشگاه و اقتصاددان برجسته) و خانم منیژه نجم- عراقی، از مسئولان کانون نویسندگان ایران، بازداشت شدهاند و هنوز در زندان بسر میبرند. رهبری اتحادیۀ معلمان ایران زیر فشار قرار گرفته است تا وجود هر نوع پیوندی میان خود و اتحادیه ”آموزش و پرورش بینالمللی“، اتحادیۀ بین المللی کارگران و کارمندان آموزش و پرورش، را تکذیب کند. کارزار دفاع از حقوق دموکراتیک و سندیکائی در ایران اهمیت حیاتی دارد، چرا که به طور مستقیم به برپایی و گسترش جنبش فراگیر و توده ای صلح در ایران خدمت میکند، و به مردم ایران یاری میرساند تا صاحبان اصلی سرنوشت کشورشان و تحول های آینده آن باقی بمانند.
فعالان سندیکائی، کنشگران جامعه مدنی، و فعالان حقوق بشر در ایران به همبستگی عملی و مبارزه جویانه ما نیاز دارند، و بزرگترین اقدام همبستگی که کنفرانس کنونیِ اتحادیه های کارگری می تواند انجام دهد این است که، به صراحت نشان دهیم که جنبش سندیکائی انگلستان مخالف جنگ طلبان است که به مداخله نظامی در ایران تهدید می کنند.
به نقل از نامه مردم، شماره 904، 3 مهرماه 1391