آیا ققنوس پرواز تاریخی خود را دوباره ازسر می گیرد! پیروزی های چشمگیر چپ!
اوج تازهای از مبارزهگریِ طبقه کارگر، نیروهایِ چپ، و حزبهای کمونیست، را در شماری از کشورهای جهان در هفته های اخیر شاهد بودهایم. پیروزیهای انتخاباتی نیروهای چپ در “جمهوری چک“، “شیلی“، و “بلژیک”، و تظاهرات عظیم سندیکاهای کارگری در “ایتالیا و “انگلستان“در مخالفت با سیاستهای ریاضتِ اقتصادیای که از سوی حزبهای راستگرایِ مدافعِ سرمایهداری در کشورهای “اتحادیه اروپا“درپیش گرفته شده است، فضایِ تازه و امیدبخشی را به وجود آوردهاند.
کارزارهای موفق و متنوعِ نیروهای چپ و مبارز، که کمونیستها در صفهای نخست آن حضور دارند، سعی در تغییرِ آرایشِ نیرو در صحنه سیاسی جهانِ سرمایهداری را به طور چشمگیری آشکار میکنند. حزبهای کمونیست، نیروهای چپ رادیکال، در صفی متحد با “اتحادیههای کارگری“ و “جنبشهای اجتماعیِ“ جوانان و زنان، دروغهای سالهای اخیر در باره بحران اقتصادیِ سرمایه داری و تحمیل بارِ سقوطِ سیستم مالی و بانکی بر دوشِ زحمتکشان را افشا میکنند، و تغییر در جهتِ سیاستگذاریها را خواستارند.
** بیش از صدوپنجاههزار نفر در خیابانهای رم، پایتخت ایتالیا، در روز شنبه ۶ آبان ماه، در مخالفت با دولت نخست وزیرِ تکنوکراتِ برگمارده شده از سوی “اتحادیه اروپا“، یعنی “ماریو مونتی“، تظاهرات کردند. دههاهزار تن از زحمتکشان ایتالیا، به طور همزمان، در شهرهای بزرگ ایتالیا، در راهپیماییهای اعتراضی با شعار: ”روز مخالفت با مونتی“، شرکت کردند. تظاهرات روز ۶آبان ماه از سوی “اتحادیههای کارگری”، مرکزهای سندیکایی، و حزبهای سیاسیِ چپگرا با شعار اصلی برای برکناریِ دولت غیر منتخبِ “ماریو مونتی“- مشاورِ “گروه بینالمللی بانکداری و سرمایه گلدمنساکس“ و همچنین عضو “کمیسیون اتحادیه اروپا” در گذشتهیی نهچندان دور- سازمان دهی شده بود. در حرکتی نمادین و در مسیری جدا از راهپیمایی اصلی، بیستهزار پزشک و پرستار، در اونیفورمهای کاری خود، برای بازتاب دادن کاهشِ بودجههای بهداشت و درمان، به تظاهرات پرداختند.
** خیابانهای لندن، پایتخت انگلستان، گلاسکو، کاردیف، و بلفاست، در روز ۲۹مهرماه، صحنه تظاهرات و راهپیماییهای موفقی بود که از سوی “کنگره اتحادیههای کارگری انگلستان”، در مخالفت با سیاستهای دولتِ ائتلافی دستراستی، برگزار شد. در تظاهرات لندن بیش از صدوپنجاههزار نفر از اعضای سندیکاهای کارگری و طرفداران نیروهای چپ، شرکت داشتند. در گردهمایی عظیمی که در پارک مشهور“هاید پارک“ در پایان راهپیمایی برگزار شد، رهبرهای برجسته جنبش سندیکایی انگلستان و رهبر حزب کارگر، “اد میلیبند“، سخنرانی کردند و سیاستهای دولت راست را در هجوم به بخش دولتی و کاهشِ بودجه خدمات درمانی، آموزشی، و خدمات رفاهی و شهری، محکوم کردند.
** در انتخابات شهرداریها در سراسر شیلی، که در روز ۷ آبان ماه (۲۸ اکتبر) برگزار شد، نیروهای چپ این کشور بزرگترین پیروزیهای خود در سه دهه گذشته را جشن گرفتند. “حزب کمونیست شیلی”، با بسیج نیروهای خود همراه با کاندیداهایی جوان از “سازمان جوانان حزب کمونیست”، که در جریان مبارزههای بهیاد ماندنیِ جنبش دانشجویی سالهای اخیر به چهرههای محبوبی در کشور تبدیل شدهاند، در این انتخابات شرکت کرد. انتخاب ۷ تن از کمونیستهای جوان به عضویت در شوراهای شهر، و همچنین رای بسیار بالای رهبر جنبش دانشجویی شیلی، رفیق “کاملیا والجو“، که برای مقام شهردارِ منطقه مرکزی پایتخت شیلی کاندیدا شده بود، نمایش پرقدرتی از حضور حزبی است که تا دو دهه پیش غیر قانونی محسوب میشد. “سازمان جوانان کمونیست“ نسبت به برخی تخلفهای انتخاباتی از سوی طرفداران کاندیداهای نیروهای راستگرا و شهردارِ فعلی در حوزه انتخاباتی مرکزی سانتیاگو، و از جمله دو ساعت تأخیر در بازگشایی یکی از مرکزهای اصلیِ رای گیری، شکایت کرده است. دیگر موفقیت نیروهای چپ در انتخابات، پیروزیِ “مایا فرناندز آلنده“، نوه رئیس جمهوری سوسیالیست شیلی، “سالوادور آلنده“، بود که اولین پیروزی عمده سیاسی خود را در انتخابات روز یکشنبه بهدست آورد. “مایا فرناندز”، ۴۱ساله، در کوبا، کشوری که مادرش “بئاتریس”، پس از آنکه پدر یزرگش پرزیدنت آلنده، در جریان کودتای نظامی نیروهای راست و وابسته به امپریالیسم آمریکا به رهبری “آگوستینو پینوشه”، در ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ به قتل رسید، در آنجا تحصیل کرده و بزرگ شده است، دامپزشک است. رقیب “مایا فرناندز”، “پدرو سابات” شهردارِ کنونی منطقه ”نانوآ“ در سانتیاگو و نماینده حزب راستگرای“ بازسازی ملی“ بود. بزرگترین پیروزی نیروهای چپ در منطقه مرکزی سانتیاگو بهدست آمد. خانم ”کارولینا توها“، دختر معاون رئیس جمهوری در دوره سالوادور آلنده که در جریان کودتا دستگیر و در زیر شکنجه به شهادت رسید، بود. “کارولینا توها”، سخنگوی رئیس جمهوری چپ گرای شیلی خانم “میشل باشلت”، پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۰ که در آن نیروهای راست پیروز شدند، بود. “کارولین توها” در جریان جنبش اعتراضی سالهای اخیر دانشجویان شیلی که نیروهای چپ در رهبری آن بودند، از خواستهای دانشجویان برای برقراری سیستم آموزش عالیای رایگان و با کیفیت دفاع میکرد در حالی که رقیب دستراستیاش، در مقام شهردارِ منطقه، پلیس را به منظور سرکوب تظاهرات دانشجویان گسیل کرده بود.
در انتخاباتِ شیلی، محورِ کارزارِ متحد چپ، مبارزه با: سیاستهای نولیبرالیستی دولتِ کنونی، ضرورتِ دادن حق شهروندی به صدهاهزار تن از شیلییاییهایی که در دوران سیاه دیکتاتوری نظامی “پینوشه“ در مهاجرت سیاسی در کشورهای دیگر به دنیا آمدهاند، مبارزه در راهِ به وجود آوردنِ شرایط بهتر برای کار و زندگی زحمتکشان، و تصویب قوانینی به منظور محدود کردن اختیار کمپانیها به انتقال خطهای تولید به خارج از شیلی به بهای از کار افتادنِ کمپانیهای محلی، بود. حضور دانشجویان و جوانان، که در سال گذشته در جریان تظاهرات اعتراضی شعارهای مبارزاتی جنبش چپ را در خیابانهای مرکزی شهرهای بزرگ شیلی طنین انداز کردند، و در راستای حمایت از مبارزه متحد با زحمتکشان مبارزه میکنند، در این انتخابات بسیار پر رنگ بود.
** در انتخاباتی برای تعیین یک سوم از نمایندگان “مجلس سنا”یِ جمهوری چک که دورهای اول و دوم آن در نیمه دوم مهرماه (ماه اکتبر) برگزار شده بود، حزب کمونیستِ نیرومند این کشور، خود را در مقام دومین حزب کشور تثبیت کرد. “حزب کمونیست بوهم و موراوی”، گرچه فقط یک سناتور به مجلس فرستاد، ولی در دور اول انتخابات با بهدست آوردن ۴۴/ ۱۷درصد رایها، بعد از “حزب سوسیال دموکرات“ که ۷۴/ ۲۲درصد رایها را بهدست آورده بود، در مقام دوم جدول حزبهای اصلی کشور قرار گرفت. بسیاری معتقدند که در انتخابات پارلمانیای که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد، حزب “کمونیست“ در ائتلافی با حزب “سوسیال دموکرات“ به قدرت خواهد رسید.
** در انتخابات منطقهای و شهرداریهای بلژیک، در روز ۲۳مهرماه (۱۴ اکتبر)، “حزب کارگر بلژیک“، که در حکم حزبی “کمونیست“ در این کشور فعالیت میکند، توانست تعداد کرسیهای خود در شهرداریها را سه برابر افزایش دهد. ”حزب کارگر بلژیک“ در این انتخابات، با ارائه نمایشی قدرتمند از توان بسیج زحمتکشان، توانست نقش خود را در مقام نیرویی “چپ“ در صحنه سیاسی کشور تثبیت کند. “حزب کارگر بلژیک”، پیش از انتخابات، هدف خود را حفظ ۱۵کرسی قبلی و بهدست آوردن اولین کرسیها در شوراهای شهرهای “آنتوِرپ“، “لیژ”، و “بروکسل“ اعلام کرده بود. در عمل، لیست انتخاباتی “حزب کارگر” در انتخابات با کسب ۳۱کرسی در شوراهای شهر، ۱۷نماینده در شوراهای منطقههای مختلف شهر “آنتوِرپ”، و ۴نماینده در شوراهای ایالتی، و در مجموع با ۵۲ کرسی در سطحهای مختلف، بزرگترین پیروزی انتخاباتی خود را به ثبت رساند. قبل از این انتخابات، تعداد کل کرسیهای نمایندگی “حزب کارگر“ در شوراهای شهر و منطقه، فقط ۱۵کرسی در هشت شهرداری مختلف بود. “حزب کارگر”، با سازماندهی کارزاری پویا، بسیج نیروهای خود در پهنه جامعه، و بر پایه شعارهای متمرکز بر: مسئله مسکن، امکانهای بهداشت و درمان، آموزش، اشتغال، و مالیات، توانست تعداد رایهای خود را به نحو چشم گیری افزایش دهد. “حزب کارگر“ اعلام کرده است که، نمایندگان آن با بهرهجویی از پلاتفرمی[برنامه عملی] که این کرسیها برای آن فراهم میکند، مبارزه برای خواستهها و مطالبههای زحمتکشان را به درون شوراهای شهری و منطقه ای خواهد برد. سخنگوی “حزب کارگر بلژیک”، ”رائول هادهباوو“، در “لیژ” گفت: ”موفقیت ما بازتابِ احساسِ مردم به نیازِ به حضور و عملِ حزبی برآمده از چپِ واقعی، هم در کلام و هم در عمل، بود.“ و در جشنی که به مناسبت موفقیت حزب در شهر “آنتوِرپ“ برگزار شد، “پیتر مارتین“، صدر “حزب کارگر”، گفت: ”بالاخره در آنتوِرپ حزبی در شورای شهر شرکت خواهد داشت که مخالفتهای اجتماعی را سازمان خواهد داد، مخالفتی قدرتمند در مقابل بارتدویور، شهردار جدید.“(بارتدویور عضو حزب راستگرای ناسیونالیست است). “پیتر مارتین”اعلام کرد: “ما اکنون باید پیروزیِ انتخاباتی خود را شالوده سازماندهیای قوی قرار دهیم، سازماندهیای که بتواند از پایین به هدف به وجود آوردنِ تغییرهای مثبت فشار وارد آورد. چالش ما اکنون ساختمان یک آلترناتیو چپ و دامن زدن به جنبش اپوزیسیونی مبارز است. حزب کارگر بلژیک بر این باور است که، برای مبارزه موثر و قدرتمند با سیاستهای راستگرایانه حاکم در کشور، حضورِ اپوزیسیون اجتماعیای چپ، از سطح دولتهای محلی تا سطح دولت مرکزی، ضروری است. حزب کارگر در نظر دارد که در راستای شعار محوریاش در حمایت از مردم و در مخالفت با منفعت جویان، به طور تنگاتنگ با اتحادیه های کارگری و دیگر جنبشهای اجتماعی همکاری نزدیکی را سازمان بدهد.”
به نقل از نامه مردم، شماره 907، 15 آبان ماه 1391