سندیکاهای کارگری آفریقای جنوبی در معرض تهدید!
به قلم رفیق جان هیلت، عضو هیئت سیاسی حزب کمونیست بریتانیا، و سردبیر سیاسی روزنامه ”مورنینگ استار“ – به نقل از همین روزنامه
هزاران تن از اعضا و هواداران ائتلاف انقلابی آفریقای جنوبی متشکّل از سه سازمان: “کنگره ملی آفریقا“، “حزب کمونیست آفریقای جنوبی”، و “فدراسیون سندیکایی”کوساتو“ (COSATU)، جمعه ۵ آبان ماه، در یکی از استادیومهای ورزشی شهر روستنبرگ (در نزدیکی معدن پلاتین ماریکانا)، برای نشان دادن قدرت جمعی خود دست به یک گردهمایی زدند. در این گردهمایی که “گوئِد منتاشه”، دبیرکل “کنگره ملی آفریقا”، و “بلِید نزیمانده”، دبیرکل حزب کمونیست، نیز حضور داشتند، “زوئلینزیوا واوی“، دبیرکل ”کوساتو“، برای حاضران سخنرانی کرد.
روستنبرگ نزدیکترین شهر به “ماریکانا“، محل معدن پلاتین ”لونمین“ است، یعنی همانجایی که در روز ۲۶ مرداد امسال، شاهد کشته شدن عده زیادی، از جمله دهها معدنچی اعتصابی بود که به وضعیت دستمزدها اعتراض داشتند. شش روز پیش از آن واقعه نیز دو مأمور پلیس، دو نگهبان شرکت معدن، و شش عضو ”سندیکای سراسری معدنکاران“ (NUM)، که بزرگترین عضو وابسته ”کوساتو“ است، کشته شده بودند. اعتصاب بر سر دستمزدها، از سوی شماری از اعضای جدا شده از ”سندیکای سراسری“ رهبری میشد که با نام ”انجمن معدنچیان و اتحادیه کارگران ساختمان“ فعالیت میکنند. طبق قوانین روابط صنعتی (ناظر بر روابط کارگر و کارفرما)، این اعتصاب یک اعتصاب ”محافظت نشده“ محسوب میشود. اگرچه این به معنای غیرقانونی بودن اعتصاب نیست، اما همانطور که برخی از صاحبنظران نیز اشاره کردهاند، چنین اعتصابی از مصونیت و امنیتی برخوردار نیست که اعتصابهای سازماندهی شده از سوی سندیکاهای دارای حق مذاکره دستهجمعی از آن برخوردارند. این اعتصابها را اعتصابهای مصون یا ”محافظت شده“ میخوانند. شرکتهای معدنکاری از این امکان نهایت بهرهبرداری را به سود خود کردهاند، و دهها هزار کارگر را در معدنهای گوناگون که در تملّک “لونمین“، “ایمپلاتز”، و “آنگلو آمریکن”اند، از کار بیکار کردهاند، که در نتیجه، موج اعتصابها این معدنها را فراگرفت. صاحبان معدنها با استفاده از امکانهای قانونی موجود، در شرایط کسادی صنعت استخراج پلاتین، شمار کارکنان خود را کاهش دادند بدون اینکه مجبور باشند در ازای کاهش نیروی کار خود، پولی برای بازخرید کارگرانِ بهاصطلاح ”مازاد“ پرداخت کنند.
رهبران ”کوساتو“ و ”سندیکای سراسری معدنکاران“ همیشه مخالفت خود را با اعتصابهای ”محافظت نشده“ اعلام کردهاند. این دو سازمان کارگری مصرّانه تأکید داشتهاند که آنانی که از کارگران میخواهند تا پیش از حصول توافق بر سر دستمزد ماهانه ۱۲/۵۰۰ رَند (واحد پول آفریقای جنوبی) به کار باز نگردند، کارگران را به کجراهه هدایت میکنند و به بنبست میکشانند. رهبران ”کوساتو“ و ”سندیکای سراسری معدنکاران“ با مدیران شرکتهای معدنکاری دیدار و بر سر دستمزدها گفتگو کردهاند، و قاطعانه بازگشت به کار بیقید و شرط همه کارگران بیکار شده را خواستارند.
رهبران ”کوساتو“ وقوع رخدادهای اخیر را چندان هم غیرمنتظره نمیدانند، و این چندمین بار است که هشدار میدهند که سیاستهای نولیبرالی و خصوصیسازی دولت در بیشتر از ده سال گذشته، وضعیتی را به وجود آورده است که مانند بمبی ساعتشمار هر آن امکان انفجار دارد. ”کوساتو“ حرص و آز، خودخواهی و قساوت کارفرمایان سرمایهداری را که ظلم و ستمشان را پایانی نیست در شکلگیری این وضعیت مقصّر میداند. “واوی“، رهبر ”کوساتو“، خواستار آن شد که همانطور که کنگره سراسری اخیر این فدراسیون تأکید کرده است، جنبش اعتراضی ”به اصول اوّلیه بازگردد“. او ضمن اشاره به نقطه ضعفهای ”سندیکای سراسری“ و اثری که بر نارضایتیهای اخیر در محلهای کار داشته است، بر این نکته تأکید کرد که، ”سندیکای سراسری معدنکاران“ تا کنون نقش قطعی و مهمی در بهبود شرایط کار در صنعت معدن داشته است. برخلاف صنایع ذغالسنگ و طلا که در آنها مذاکره برای بستن قراردادهای دستهجمعیِ کار به صورت مرکزی (در بر گیرنده همه معادن) انجام میشود، و دستمزدهای عمومی مورد توافق در این مذاکرات، در همه شرکتهای معدنی لازمالاجراست، اما در صنعت پلاتین چنین نیست و مذاکرهها غیرمتمرکزند. در نتیجه، کارفرماها میتوانند اصول و روندهای مذاکره را در محلهای مختلف به سودِ برخی از رده های شغلی دور بزنند و به نارضایتی در میان اعضای سندیکا دامن بزنند. “واوی“ از معدنکاران خواست که صفوف خود را در سندیکای معدنکاران منسجم و متحد کنند و اعلام کرد: ”کارگران نباید اجازه دهند که سلاحی که تا کنون از آن برای پیشبرد خواستهای خود استفاده کردهاند، ضعیف شود.“
او در صحبتهایش از دو سازمان به خاطر در پیش گرفتن و پیش بردن یک راهبرد سیاسی ”انتحاری“ به منظور باقی نگاه داشتن کارگران در اعتصابهای ”محافظت نشده“ [خارج از پوشش قانون کار] انتقاد کرد. این دو سازمان عبارتند از: ”کمیته مشترک هماهنگی اعتصاب روستنبرگ“ و یک گروه تروتسکیستی کوچک به نام ”جنبش سوسیالیستی دموکراتیک“، که به کمیته انترناسیونال کارگری حزب سوسیالیست در بریتانیا وابسته است. در ادامه، “واوی“ گفت: ”زمانی که کار به مشکل برخورد کند، جنبش سوسیالیستی دموکراتیک آنجا نخواهد بود که پاسخگو باشد. در اصل، این گروه، کارگران را به چاله میاندازد تا موقعیت بهتری برای خود دستوپا کنند.“ ”جنبش سوسیالیستی دموکراتیک“ اعلام کرده است که در نظر دارد خود را در کمیسیون مستقل برگزاری انتخابات به ثبت برساند.
دو هفته پیش، که رهبر ”کوساتو“ برای صحبت با معدنکاران به “ماریکانا“ رفته بود، عدهیی به او حمله کردند و سنگ پراندند. او “جنبش سوسیالیستی دموکراتیک“ را محرّک و مسئول این حمله میداند. این واقعه انگیزهیی شد برای رهبر ”کوساتو“ که مجدداً بر حمایت خود از گردهمایی و راهپیمایی روز جمعه تأکید کند و بگوید: ”ما از همه کارگران در شمالغربی کشور و نیز در لیمپوپو و گائوتنگ میخواهیم که در راهپیمایی روز جمعه شرکت کنند و منطقه روستنبرگ را از نیروهای ضدانقلابی پس بگیرند.“
هفته پیش کمیسیون تحقیق واقعه “ماریکانا”، کار خود را آغاز کرد. “ایشماعیل سِمِنیا”، وکیلِ نیروی پلیس، معتقد است که، کشتار “ماریکانا“ نتیجه اقدام پلیس در شرایطی بوده است که آنان زیر فشار شدیدی بودند و تهدید به مرگ شده بودند. “جورج بیزوس“، وکیل مدافع پیشین “نلسون ماندلا“، پلیس را به انتقامجویی به تلافی خون همکاران خود متهم کرد. “دومیسا انتسهبزا“، که وکیل ۲۱ معدنکارِ کشتهشده است، گفت که پلیس معدنکاران را ”جانورانی دیوانه شده“ میدید که باید آنان را میکشت.
”کارل تیپ“، وکیل مدافع ”سندیکای سراسری معدنکاران“، به قتل ”عمدی و هدفمندِ“ “دالووویو بونگو“، مسئول شعبه منطقهای ”سندیکا“ در فاصله چند روز پس از تماس با کمیسیون تحقیق اشاره کرد، و گفت که، نمایندگان و کارکنان سندیکا مجبور به ترک خانه و کاشانه خود میشدند. ”دالی اِمپوفو“، که وکیل شماری از معدنکارانی است که در تیراندازیها زخمی شدند، با تأسف فراوان به ”تبانی زهرآگین“ پلیس با مسئولان معدن “لونمین“ و نیز “سیریل رامافوسا“- رهبر پیشین ”سندیکا“- اشاره کرد. شخص اخیر، یکی از نویسندگان پیشنویس قانون اساسی آفریقای جنوبی پس از سرنگونی رژیم آپارتاید است که اکنون نیز صاحب کسبوکار پررونقی است. ”تبانیِ“ رامافوسا از لابهلای ایمیلهایی که فرستاده بود برمَلا شد، ایمیلهایی که در آنها او خواستار واکنش در برابر کشتاری بود که پیش از واقعه کشتار ۲۶ مرداد رخ داده بود.
”بلید نزیمانده”، رهبر حزب کمونیست آفریقای جنوبی، میگوید که، باورش نمیشود چطور کسی میتواند در وقوع چنان جنایتی (۲۰ مرداد) شک کند. او میافزاید: ”با اطمینان میتوان گفت که هر کس میگوید جان آنانی که در روز ۲۶ مرداد کشته شدند، مهمتر از جان آنانی است که پیش از آن کشته شده بودند، اشتباه میکند.“
نزیمانده در سخنانی که دو هفته پیش در کنفرانس نمایندگان حزب کمونیست ایراد کرد، گفت که، واقعه “ماریکانا“ نمایشگر ”عمق بهرهکشیِ سرمایهداری در صنعتِ معدن و نیز تلاشهایی بود که از سوی ضدانقلاب، به منظور بهرهبرداری از استیصال و درماندگی طبقه کارگر, برای فروپاشی سندیکالیسم مترّقی در کشور ما صورت میگیرد.“
به نقل از نامه مردم، شماره 907، 15 آبان ماه 1391