مسایل سیاسی روز

شورای نگهبان ارتجاع و انتخابات ریاست جمهوری پیش رو

شورای نگهبانِ ارتجاع، در ادامه سیاست‌های شناخته‌شده خود و به موازات سیاست‌های ولی‌فقیه در قبال تحول‌های صحنه سیاسی کشور و کشمکش میان جناح‌بندی‌های گوناگون، از زبان سخنگوی خود بار دیگر نسبت به چگونگی رد یا تایید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی، بر روش نظارت استصوابی تاکید کرد. عباسعلی کدخدایی، طی گفت‌وگویی در خصوص اصلاح‌طلبان، با صراحت سخن‌گفت.

روزنامه اعتماد، ۲آذرماه، در گزارشی باعنوان: ”اظهارات سخنگوی شورای نگهبان درباره انتخابات و بررسی صلاحیت‌ها“، ازجمله نوشت: ”حالا در آستانه انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری سخنگوی شورای نگهبان گفته، ما به‌عنوان جریان انحرافی کسی را نمی‌شناسیم.“ کدخدایی این سخنان را همزمان با حمایت خامنه‌ای از دولت احمدی‌نژاد و مخالفت با طرح سوال از او، عنوان می‌کند. این واقعیت دلیل قاطعی برسیاست معین ولی‌فقیه در نزاع‌های حکومتی و راهبردی‌ای است که رژیم برای برون‌رفت از بحران عمیق داخلی و خارجی برای خود تدوین و آماده ساخته ‌است. درخصوص موضع‌گیری‌های شورای نگهبان، روزنامه اعتماد علاوه برآنچه مورد اشاره قرارگرفت، خاطرنشان ساخت: ”سخنگوی شورای نگهبان طی گفت‌وگویی که با مهر[خبرگزاری] داشت درباره موضوعات مرتبط با انتخابات ازجمله جریان مرسوم به انحرافی، شرایط تایید صلاحیت کاندیداهای اصلاح‌طلب و همچنین بی‌طرفی اعضای شورای نگهبان نسبت به کاندیداها به اظهارنظر پرداخت. هرچند جریان موسوم به انحرفی برای کدخدایی جریانی شناخته‌شده نیست اما وقتی از او درباره رد یا تایید صلاحیت احتمالی افرادی که جزو خط‌قرمز رییس جمهور محسوب می‌شوند، پرسیده‌شد، گفت، شورای نگهبان خط قرمزش قانون اساسی، رهبری و نظام‌است و غیراز اینها خط قرمز دیگری نمی‌شناسد. کدخدایی گرچه گفت که جریان موسوم به انحرافی را نمی‌شناسد اما درباره ”فتنه“ به اظهارنظر دقیقی پرداخت و حتی برائت ازآن را در تایید صلاحیت کاندیداهای اصلاح‌طلب موثردانست. وی همچنین بااشاره به اظهارات چندی پیش برخی چهره‌های اصلاح‌طلب گفت، شرط‌گذاری آنها خیلی بی‌معناست. هرکسی که علاقه‌یی به نظام داشته و به آرمان‌های آن اعتقاد داشته باشد در هر زمانی می‌تواند ورود کند تا باری از روی دوش نظام بردارد. اینکه هردفعه بخواهند شرطی را برای نظام بگذارند ما عطایش را به لقایش می‌بخشیم و به‌ آنها می‌گوییم خداحافظ و زحمتی به‌خودتان ندهید تا برای نظام شرط‌گذاری کنید. . . .“
درعین‌حال، کدخدایی تاکید می‌کند که، درباره کاندیدا شدن چهره‌های منتسب به جریان اصلاحات معیارهای ما (یعنی شورای نگهبان) هیچ فرقی نکرده‌است، و خلاصه اینکه، در به‌روی همان پاشنه‌یی می‌چرخد که تاکنون چرخیده‌ است “… یکی از معیارها اعلام برائت از مواضع اصلاح‌طلبان درباره انتخابات سال ۸۸ و وقایع بعداز آن است.“
به‌این ترتیب عباسعلی کدخدایی به نمایندگی از شورای نگهبانِ ارتجاع و درمقام سخنگوی این نهاد واپس‌مانده و زاید، موضع‌گیری‌ها و سیاست این نهاد، به‌ویژه در قبال اصلاح‌طلبان، را روشن‌تر از همیشه بیان کرده‌است. این موضع‌گیری‌ها، درکنار مانورهای اخیر ولی‌فقیه و دعوت او از جناح‌های حکومتی به آرامش، به‌خوبی نشان‌دهنده سمت و سوی برنامه‌های ارتجاع حاکم با وجود همه کشمکش‌ها و اصطکاک منافع میان آنان است! همچنین در ۱۳آذرماه، شورای نگهبان اعضای هیئت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری را اعلام‌ کرد که درمیان آنان چهره‌هایی مانند جنتی، رئیسی، و محمد یزدی به‌چشم می‌خورند. تغییر قانون انتخابات و مانورهای جناح‌های حکومتی پیرامون آن، نشانگر عزم واپس‌گرایان، به‌ویژه بیت رهبری، در تحول‌های آینده است. حذفِ شرط سنی و باقی‌ماندنِ تایید صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری در انحصار شورای نگهبان، از تداوم نظارت استصوابی حکایت می‌کند. تجربه سالیان اخیر نشان می‌دهد که، اصلاح‌طلبان درحکم بخشی از جنبش مردمی برضد استبداد ولایی، بدونِ پشتوانه مردمی و حمایت اجتماعی، قادر به تأمین خواست ها و حقوق اولیه مردم نبوده‌اند. بنابراین، با استناد به موضع‌گیری‌های سخنگوی شورای نگهبان- که بی‌شک موضع رسمی این نهاد ارتجاعی قلمداد می‌شود- ازهم‌اکنون خطوط کلی سیاست‌های ارتجاع را می‌توان تشخیص داد. پرواضح است که، بدون توجه به خواست‌های مردم و تکیه بر نیروی توده‌ها، هرگونه سیاست و برنامه‌یی نه تنها خدمت به بالا بردن سطحِ جنبش و تقویت نقش مردم نیست، بلکه در راستای حفظ نظام و سیاست‌های ولی‌فقیه بوده و خواهدبود.

به نقل از نامه مردم، شماره 910، 27 آذر ماه 1391

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا