جهان خواهانِ پایان یافتنِ تنشها در شبهجزیره کره است!
اوجگیریِ تنشهای جدی میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری دموکراتیک خلق کره، در هفته گذشته، صلح را در شرق آسیا، و به دنبال آن، سراسر جهان در شرایط تهدید آمیزی قرار داد.
اقدام تحریک آمیز و عامدانه دولت آمریکا در شرکت دادن بمب افکنهای فوق مدرن ”ب ۵۲“- که میتوانند تسلیحات اتمی را حمل و شلیک کنند و درعینحال توانایی گریز از شناسائی از سوی سیستم های راداری را دارند- در مانور نظامی مشترک با دولت گوشبهفرمان حاکم در سئول، با واکنش شدید و پیشبینیشدنی جمهوری دموکراتیک خلق کره، (”ج.د.خ.ک“) روبهرو گردید. مقامهای ”پیونگ یانگ“ این اقدام تحریک آمیز ایالات متحده را اعلام جنگ برضد خود ارزیابی کرده و در اقدامی تلافی جویانه، که جهان و همسایگان این کشور در شرق آسیا را متعجب کرد، قرارداد آتش بس برای پایان دادن به جنگ کره را که از سال ۱۹۵۳ برقرار بوده است، از درجه اعتبار ساقط دانست. قبل از این ”ج.د.خ.ک“ در بهمنماه ۹۱ آزمایشی هستهای را به انجام رساند که بر اثر آن هدف تحریمهای فزاینده تازهتری از سوی سازمان ملل قرار گرفته است. ”کیم جونگ اون“، رهبر ۳۰ ساله ”ج.د.خ.ک“، که تنها چند ماهی است که پس از مرگ پدرش رهبری این کشور را به دست گرفته است، هفته پیش اعلام کرد که، عملکرد تهدیدآمیز ایالات متحده در حکم اعلام جنگ به این کشور است، و در صورت گسترش تهدیدهای آمریکا، ”ج.د.خ.ک“ از موشکهای هستهای برای رویارویی با آن استفاده خواهد کرد.
”ج.د.خ.ک“ در روز ۱۳ فروردینماه اعلام کرد که، قصد دارد رآکتور پلوتونیوم خود را که مدتی طولانی تعطیل بوده است، بهمنظور افزایش تولید مواد هستهای دوباره راه اندازی کند. سخنگوی اداره کل انرژی هستهای ”ج.د.خ.ک“ گفت که، دانشمندان ”تنظیم و راه اندازی مجدد“ مجتمع هستهای اصلی کشور در ”نیونگ بیون“، و از جمله رآکتور پلوتونیوم و یک کارخانه غنی سازی اورانیوم، را بهسرعت آغاز خواهند کرد. این سخنگو گفت: “این اقدام در اساس بهمنظور حل و فصل مشکل حاد کمبود برق این کشور است، ولی نیروهای مسلح هستهای را نیز هم در کیفیت و هم در کمیت تقویت خواهد کرد.“ این رآکتور در سال ۱۹۸۶ آغاز بهکار کرد، اما فعالیت آن در جریان مذاکرات بینالمللی خلع سلاح هستهای در سال ۲۰۰۷ متوقف شد. سخنگوی نامبرده گفت: “ کار راه اندازی مجدد تسهیلات بدون تاخیر آغاز خواهد شد.“
کمیته مرکزی حزب کارگران جمهوری دموکراتیک خلق کره همچنین در روز ۱۱ فروردینماه، هشدار داد که، سلاحهای هستهای ”حیات ملت“ است، و دولت حتی بهازای ”میلیاردها دلار“ از آن دست نخواهد کشید. نشانههایی در دست است که دولت ”ج.د.خ.ک“ در صدد محدود کردن، و در نهایت، لغو موافقتنامه همکاری اقتصادی میان دو کشور[ کره شمالی و کره جنوبی] در شهرک صنعتی ”کائسونگ“ در شمال منطقه غیرنظامی مرزی دو کشور است.
فیدل کاسترو، رهبر انقلابی کوبا، روز جمعه ۱۶ فروردینماه، در پیامی خواست تا از شدت یافتن خصومتها در شبهجزیره کره و رویدادن جنگی میان دو کره جلوگیری شود. او در مطلبی که در مطبوعات کوبا منتشر شد، نوشت: ”اگر جنگی دربگیرد، مردم هر دو بخش شبهجزیره قربانی آن خواهند شد، بیآنکه این درگیری برای هیچکدام از آنها سودی دربرداشته باشد. جمهوری دموکراتیک خلق کره با کوبا همیشه روابط دوستانهای داشته است، و کشور کوبا همواره با این کشور بوده و خواهد بود؛ حالا که این کشور[کره دموکراتیک] دستاوردهای علمی و فنی خود را به نمایش گذاشته است، ما وظیفهاش را نسبت به کشورهایی که همواره دوستان بزرگ این کشور بوده اند به خاطرش میآوریم؛ و از یاد بردن اینکه چنین جنگی بهویژه بر زندگی بیش از ۷۰ درصد از ساکنان این سیاره اثر میگذارد، ظالمانه و نابهجاست؛ اگر درگیریای با این خصوصیت برپا شود، دولت دوم باراک اوباما در سیلی از نمادهایی مدفون میشود که او را در مقام منحوسترین چهره تاریخ ایالات متحد در نظرها خواهد نمایانید. وظیفه روی گرداندن از جنگ نیز مربوط به او و مردم ایالات متحد است.” در روزهای گذشته نشانههایی از عقب نشینیهایی محسوس از سوی ایالات متحده ظاهر شد که از امکان مطرح شدن راه حلهایی مبتنی بر گفتوگو حکایت میکند. برخی از محفلهای با نفوذ در ایالات متحده بر این نظرند که موضعگیریهای ایالات متحده و به ویژه وزیر دفاع جدید این کشور، ”چاک هاگل“، در ارتباط با بحران در شبهجزیره کره، اشتباه بوده است و ممکن است وضعیت را از آنچه که هست وخیمتر کند. واشنگتن اعلام کرده است که، در جستجوی یافتن راه حلی دیپلماتیک برای این بحران است. در این رابطه اعلام شده است که دولت ایالات متحده از دولت چین، مهمترین متحد جمهوری دموکراتیک خلق کره، برای تخفیف مشاجرهها و پائین کشیدن فتیله درگیریهای لفظی که دامنهیی مهارنشدنی و خطرناک بهخود گرفته است، خواسته است تا پادرمیانی کند. جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، قرار است که بر سر راه سفر برنامهریزی شدهاش به آسیا در روزهای آینده، با همتای چینی خود در پکن گفتوگو کند. “پارک جئون هیه“، رئیس جمهوری کره جنوبی، نیز قرار است در این هفته با باراک اوباما در ایالات متحده دیدار و گفتوگو کند. حزب توده ایران، با هرگونه جنگی در شبهجزیره کره بهشدت مخالف است، و سخنان غیرمسئولانه و مقابله جویانه در مورد بهکارگیری سلاحهای هستهای از سوی طرفهای درگیر را تقبیح میکند. ما معتقدیم که، قصد ایالات متحده آمریکا از درپیش گرفتن سیاستهای تحریکآمیز، توجیهِ تقویت حضور نظامیاش در منطقه بهمنظور کسب هژمونی نظامی و بهویژه محاصره ”جمهوری تودهای چین“ است. تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای میتواند زمینه را برای سیاستهای ایالات متحده آسان سازد. همه مشکلها و اختلاف نظرهای موجود میان ایالات متحده و جمهوری دموکراتیک خلق کره میبایست از راههای صلحآمیز، بر پایه ”منشور سازمان ملل متحد”، و با هدف خاتمه دادن به وضعیت جنگی در این منطقه حساس، حل و فصل شود.
به نقل از “نامه مردم”، شماره 918، 19 فروردین ماه 1392