مسایل سیاسی روز

گام های بلند ارتجاع حاکم به سمت تشدید اختناق برای مهندسی انتخاباتی فرمایشی

سئوال اساسی که توجه و پاسخگویی به آن در این شرایط ضروری می نماید این است که آیا در حال حاضر نامزد شدن برای انتخابات از سوی اصلاح طلبان امری مفید برای جنبش مردمی و روند اصلاح طلبی در میهن ماست یا خیر؟

با نزدیک تر شدن موعد انتخابات ریاست جمهوری 92، مواضع و برنامه های رهبری رژیم ولایت فقیه برای انتخابات روش تر می گردد. شماری از اظهار نظرهای هفته های اخیر، چه از سوی کسانی همچون هاشمی رفسنجانی و اصلاح طلبان، و چه از سوی نمایندگان رهبری رژیم نگرانی ها پیرامون برنامه های رژیم برای تشدید جو فشار و خفقان و حرکت قاطع به سمت سازمان دهی انتخاباتی فرمایشی و مهندسی شده را تشدید کرد.
رفسنجانی در سخنانی که ضمن آن اشاره کرد که در حال تصمیم گیری درباره نامزد شدن برای انتخابات آینده است به روشنی اعلام کرد که: ”برای آمدن به صحنه انتخابات ریاست جمهوری در حال ارزیابی شرایط هستم من بدون موافقت ایشان [خامنه ای] وارد عرصه نخواهم شد چون اگر ایشان موافق نباشند نتیجه ای که به بار می آید معکوس خواهد بود.“
از لابلای این سخنان روشن است که رفسنجانی خوب می داند بدون توافق خامنه ای و سپاه شرکت در انتخاباتی، که برای حاکمیت در شرایط بحرانی کنونی بسیار حساس است، نتیجه ای به همراه نخواهد داشت. نکته جالب اینکه رفسنجانی در سخنانی که در جمعی از استانداران پیشین ایران درباره دشواری های کنونی بیان کرده بود به روشنی اشاره کرده بود که به دلیل عدم اعتماد خامنه ای به او امید زیادی به شرکت در انتخابات ندارد. بر اساس گزارش ”سحام نیوز“ رفسنجانی در این نشست از جمله گفته بود: ”رابطه ما(هاشمی و رهبری) مثل دو برادر بوده اما مسائلی که در این سال ها پیش آمده موجب شده که ایشان دیگر به من اعتماد نداشته باشند، اگرچه من برادرانه راه برون رفت کشور را گفته ام.“ هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود گفته بود: ”مهندسی رزمی سپاه امکاناتی از جنگ داشت که در سازندگی کشور می توانست موثر باشد و ما در آن زمان پروژه هایی مثل راه سازی به آنان دادیم؛ هم برای کشور مفید بود و هم برای سپاه، اما حالا سپاه نبض اقتصاد، و سیاست خارجه و داخله را در دست گرفته و به کمتر از کل کشور راضی نیست..“
اگرچه دفتر رفسنجانی، پس از درج این سخنان در پایگاه ”سحام نیوز“ مدعی شد که سخنان درج شده به نقل از رفسنجانی: ”نوعی اعمال سلیقه شخصی و تحریف سخنان ایشان بوده و مطابق با آنچه که در این دیدار بیان شده نمی‌باشد.“ ولی ”سحام نیوز“ با ذکر اینکه گزارش منتشر شده را با دو منبع معتبر دیگر مقایسه و تأیید کرده است بر درستی این گزارش اصرار ورزید. اهمیت این سخنان از دو منظر است. نخست اینکه رهبری رژیم با آمدن هاشمی رفسنجانی به میدان انتخابات مشکلات جدی دارد و دوم آنکه واقعیت تلخ شرایط کنونی این است که خامنه ای و رهبران سپاه و دیگر نیروهای انتظامی در سرکوب خشن و خونین اعتراض های اجتماعی، تصمیم گیران اصلی انتخابات، چگونگی برگزاری و نتیجه آن هستند.
سخنان وزیر اطلاعات رژیم و در پی آن سخنان محمد خامنه ای، برادر بزرگ ولی فقیه رژیم در حمله شدید به هاشمی رفسنجانی و ”عامل فتنه“ دانستن او مهر تاییدی بر حرکت سازمان یافته رژیم برای حذف هر نامزد نا همخوان با برنامه های سران ارتجاع است.
وزیر اطلاعات ایران در پاسخ به این بخش از سخنان هاشمی رفسنجانی گفت که ”کسی که خود را پیشگوی حوادث ۸۸ عنوان می کند و می گوید ”من گفتم، من بیانیه دادم“ در حقیقت پیشگویی نکرده است، ما اطلاعات دقیقی داریم که این آقا در فتنه دست داشته است.“ به گفته مصلحی ”این فرد با تحریک سران ساده لوح فتنه و اطرافیانش مارش فتنه را می‌زد و امروز چشمان بیدار نظام تحرکات وی را رصد می‌کند و به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد اتفاقی مانند سال ۸۸ در کشور رخ دهد.“
اگر سخنان وزیر اطلاعات رژیم را برخی به حساب تصویه حساب های دولت احمدی نژاد با رفسنجانی ارزیابی کردند و شماری از نمایندگان مجلس نیز آن را مغایر نظر ”رهبری“ دانستند ولی مواضع سخت برادر ولی فقیه رژیم جای شکی درباره ارزیابی ها و برنامه های سران ارتجاع برای شرایط کنونی باقی نمی گذارد. محمد خامنه ای در گفت و گو با خبرگزاری فارس از جمله گفت: ”دشمنان جمهوری اسلامی ایران در سال ۸۸ سنگ تمام گذاشتند و میرحسین موسوی را با دقت تمام و با عنایت به پشتیبانی آقای هاشمی و گروه‌های مخالف، برای هدف خود انتخاب کردند. طرح انقلاب رنگی آنها فی‌نفسه هیچ نقصی نداشت جز آنکه غیرت اسلامی و ملی ملت ایران و هوشیاری مردم را ندیده گرفته بودند.“
همچنین ”سحام نیوز“ روز دوشنبه 16 اردیبشهت ماه گزارشی منتشر کرد از دیدار اسحاق جهانگیری، از وزرای کابینه خاتمی، با خامنه ای که اگر متن گفت و گو های این دیدار را دقیق گزارش داده باشد می توان به روشنی از مواضع رهبری رژیم در شرایط کنونی مطلع شد. بر اساس این گزارش خامنه ای در گفت و گو با جهانگیری از جمله به او گفته است: ”من با اصلاح طلبان مشکلی ندارم و از حضور آنان در انتخابات استقبال می کنم، اما با فتنه گران مشکل دارم و کسانی که حوادث سال ۸۸ را بوجود آوردند را نمی شود در چهارچوب نظام پذیرفت. از فتنه گران فاصله گرفته و با اصلاح طلبان درون حکومت به انتخابات ورود کنید.“ وی به آقای چهانگیری همچنین توصیه می کند که در موضع هسته ای هم باید در مقابل غرب ایستادگی کنید تا شائبه کوتاه آمدن در مقابل این برنامه مطرح نشود.“
با توجه به مجموعه خبری بالا و همچنین سخنانی که خاتمی در هفته های اخیر تلویحاً درباره عدم تمایل حاکمیت برای شرکت اصلاح طلبان در انتخابات ابراز داشته است روشن است که سران ارتجاع با سبک و سنگین کردن شرایط کنونی، اوضاع بحرانی کشور، فشارهای اقتصادی و تأثیرات جدی تحریم های بر زندگی مردم عادی و همچنین دشواری ها بین المللی به این نتیجه رسیده اند که هرگونه شرکت مخالفان و دگراندیشان در عرصه انتخابات می تواند همراه با خطرات جدی باشد که نباید به هیچ وجه آن را تحمل کرد.
همان طور که کمیته مرکزی حزب ما در شادباش نوروزی اش اشاره کرد سران رژیم به خوبی آگاهند که در شرایط بسیار بحرانی کنونی، انتخابات آینده ریاست جمهوری می تواند به چالشی جدی بر سر راه ادامه حکومت شان بدل شود. آنها در هفته های اخیر، در موضع گیری های گوناگونی روشن کرده اند که اجازه نخواهند داد تا انتخابات ریاست جمهوری 92، زمینه ساز تکرار تجربه تظاهرات عظیم مردمی بر ضد رژیم در سال 88 و یا تکرار تجربه خرداد 76 و روی کار آمدن نامزدی اصلاح طلب در ایران باشد. نگرانی سران ارتجاع از یک سو برگزاری انتخاباتی است که در آن، همچون انتخابات مجلس شورای اسلامی، اکثریت قاطع شهروندان از شرکت در انتخابات خودداری کنند و یا انتخاباتی که به صحنه نبرد جنبش مردمی با ارتجاع حاکم بدل شود.
ما تکرار می کنیم که بر اساس شواهد موجود ارتجاع حاکم به دنبال برگزاری انتخاباتی است که بتواند در آن هم نامزدها و هم رای دهندگان را کنترل کند و آن را به نمایشی تبلیغاتی به نفع رژیم تبدیل نماید. تجربه برگزاری انتخابات در دهه اخیر، در میهن ما، نشانگر دو ویژگی اساسی است. نخست آنکه رژیم تلاش خواهد کرد تا جلوی شرکت نامزدهای مردمی و اصلاح طلب در انتخابات را سد کند و دوم آنکه در صورت وادار شدن به قبول نامزدهای اصلاح طلب، با استفاده از نیروهای سپاه و انتظامی روند برگزاری انتخابات و نتیجه آن را با لگدمال کردن رای میلیون ها شهروند به سمت خواست های ارتجاع حاکم، و در رأس آن ولی فقیه رژیم، تغییر دهد.
سئوال اساسی که توجه و پاسخگویی به آن در این شرایط ضرور می نماید این است که آیا در حال حاضر نامزد شدن برای انتخابات از سوی اصلاح طلبان امری با فایده برای جنبش مردمی و روند اصلاح طلبی در میهن ماست یا خیر؟
پاسخ به این سئوال تنها با درک درست روند حوادث کشور امکان پذیر است. به گمان ما رژیم اجازه نخواهد داد تا نامزدهای مستقل، اصلاح طلب و دگراندیش و یا حتی کسانی مانند رفسنجانی، به مقام ریاست جمهوری برسند و بنابراین از هم اکنون کار مهندسی انتخابات را تدارک دیده است. ولی امری که رژیم نگران آن است نامزد شدن برخی از اصلاح طلبان (و نه از نوع اصلاح طلبانی که خامنه ای آنها را قبول دارد) و تبدیل این نامزدی به یک معضل سیاسی-اجتماعی برای آنهاست. ما قبلا گفته بودیم و همچنان معتقدیم که باید انتخابات پیش رو را به صحنه مبارزه با رژیم و به حرکت درآوردن جنبش اجتماعی تبدیل کرد. از این منظر نامزد شدن افراد اصلاح طلب و مخالف حاکمیت انحصاری ولایت مطلقه فقیه می تواند فضای سیاسی کشور را تغییر داده و شرایط را برای از سرگیری مبارزه سازمان یافته اجتماعی باز نماید. نامزدی معین در انتخابات سال 84، و رد صلاحیت او که با اعتراض گسترده توده ای رو به رو شد و سرانجام رژیم را به عقب نشینی وادار کرد، از جمله تجربیات جالبی است که توجه به آن در شرایط کنونی مهم است. عقب نشینی از صحنه انتخابات بدون به چالش کشیدن جدی رژیم و برنامه های آن ثمری نه برای جنبش مردمی و نه برای پیشبرد امر اصلاحات در میهن ما دارد.
باید تلاش کرد با اتخاذ سیاست های درست جنبش مردمی و نیروهای اجتماعی را دوباره به عرصه مبارزه کشاند. رژیم با درک این خطر گام های بلندی را به سمت تشدید جو فشار و اختناق و برگزاری انتخاباتی نمایشی، از نوع انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره قبل بر می دارد. به چالش کشیدن برنامه‌های مرتجعان حاکم از جمله: خواستِ حذفِ نظارت استصوابی مزدوران شورای نگهبان، تأمینِ عدم دخالت نیروهای سپاه و امنیتی در انتخابات، آزادیِ فوری و بدون قید و شرط همه زندانیان سیاسی، و پایان دادن به حصرِ زهرا رهنورد، میرحسین موسوی، و مهدی کروبی، عرصه‌های مهم مبارزاتی‌‌اند که جنبش مردمی و تمامی نیروهای اصلاح طلب و آزادی‌خواه باید برای عملی کردن آن، با صف‌هایی منسجم، به میدان آیند. تبدیلِ صحنه انتخابات به عرصه چالش جدی با ادامه حاکمیت کنونی و سیاست های نابخردانه و خانمان سوز ولی فقیه و شرکا، مهم‌ترین وظیفه‌یی است که بسیج در راه تحقق آن می تواند شرایط کنونی سیاسی کشور را دگرگون کند.

به نقل از “نامه مردم”، شماره 920، 16 اردیبهشت ماه 1392

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا