به یاد آر!
مراسم گرامی داشت خاطره هزاران جان باخته فاجعه ملی کشتار زندانیان سیاسی ایران، با شرکت شماری از نیروهای مترقی ایران و دیگر کشورها در لندن برگزار شد.
در این مراسم، نخست نمایش کوتاه ویدیویی از گلستان خاوران و مبارزات پیگیر خانواده زندانیان سیاسی و جان باختگان خلق به نمایش گذاشته شد و در پی آن یکی از زندانیان سیاسی، از سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)، که در زندان های اوین و گوهر دشت از نزدیک شاهد جنایات رژیم ولایت فقیه بوده است، به سخنرانی پرداخت. سخنران ضمن اشاره به وضعیت دشوار زندانیان سیاسی در سیاه چال های رژیم ولایت فقیه، از تلاش مشترک همه نیروهای مترقی در زندان برای مبارزه متحدانه بر ضد جلادان سخن گفت. سخنران در بخش دیگری از سخنانش، به برنامه ریزی مشترک مبارزان دربند، از جمله رفقای توده ای و اعتصاب غذای زندانیان سیاسی در آن شرایط دشوار اشاره کرد و گفت این درسی است که امروز همه ما باید از آن بیاموزیم. سخنران در بخش دیگری از صحبت هایش به بازدید مهاجرانی، وزیر وقت دولت رفسنجانی، از زندان ها اشاره کرد و گفت که در آنجا زندانی جوانی از او پرسید که چرا ما را به عنوان زندانی سیاسی به رسمیت نمی شناسید و برای ما حقوقی قایل نیستید. به گفته سخنران مهاجرانی در پاسخ به این سئوال گفت ”ما در ایران زندانیان سیاسی نداریم“ و سپس در مقابل اعتراض انبوه زندانیان به سرعت زندان را ترک گفت.
سخنران بعدی این نشست نماینده کمیته مرکزی حزب توده ایران بود که در سخنان خود به بخش هایی از اعلامیه کمیته مرکزی حزب به مناسبت 25-مین سالگرد فاجعه ملی اشاره کرد. پس از نماینده حزب دکتر بیژن حیدریان، یکی دیگر از زندانیان سیاسی رژیم خمینی دو قطعه شعر زیبا، که یکی از آنها سروده خود او بود قرائت کرد که با استقبال گرم حاضران رو به رو شد.
در جلسه یابود خاطره جان باختگان فاجعه ملی، نیز شماری از شخصیت ها و رهبران احزاب کارگری حضور داشتند. از جمله رفیق سلام علی، عضو رهبری حزب کمونیست عراق بود در سخنان پرشوری به خاطره جان باختگان راه آزادی و رفقای توده ای که در این فاجعه تکان دهنده جان خود را از دست دادند، درود فرستاد و از جمله گفت: ”جنایت تکان دهنده قتل عام نزدیک به 5000 زندانی سیاسی از چنان ابعادی برخوردار است که آن را باید جنایت علیه بشریت دانست.“ رفیق سلام علی ضمن اشاره به مبارزه و پایداری قهرمانانی که بیش از 25 سال عمر خود را در زندان های رژیم شاه سپری کرده بودند و سرانجام به دست رژیم ولایت فقیه به قتل رسیدند همچنین اشاره کرد که رژیم جنایتکار صدام حسین در عراق نیز در پی پایان جنگ، در سال 1988، حمله نظامی معروف ”انفال“ را به 4000 دهکده کرد نشین سازمان دهی که در جریان آن شمار زیادی بر اثر استفاده از سلاح های شیمیایی جان خود را از دست دادند و ده ها هزار تن به قتل رسیدند.“
از جمله سخنرانان دیگر این نشست، آقای عزیزی بنی طرف، از رهبران جنبش خلق عرب بود. عزیزی بنی طرف سخنان اش را با این شعر حافظ آغاز کرد: ”ان یار کزو گشت سر دار بلند – جرم اش این بود که اسرار هویدا می کرد“ . وی گفت ”فاجعه اعدام های تابستان 67 در پنهانی تام و در هاله ای از سکوت و پرده پوشی انجام شد، اما مگر می شود چنین جنایتی را تا ابد پنهان ساخت.“ وی افزود: ”پس از 25 سال هنوز همه ابعاد مختلف این تراژدی بزرگ آشکار نشده واین کار وقتی ممکن است که آزادی بیان وامکان دسترسی به همه اسناد و مدارک قضایی آن دوره وجود داشته باشد.“ بنی طرف افزود: ”حاکمیت تهران، سرکوب نیروهای شرکت کننده در انقلاب بهمن را از کشتار واعدام ملت عرب در شهر خرمشهر آغاز کرد و دو سه سالی است که بیشترین میزان اعدام در ایران از آن مبارزان خلق عرب است. ومی دانیم که خود ایران از این نظر در جهان مقام دوم را داراست.“ وی به دو گروه فعالان فرهنگی و مدنی عرب اهوازی اشاره کرد که حکم اعدام آنان به تصویب دیوان عالی کشور رسیده است وهم اکنون در انتظار اجرای حکم خود هستند وخواستار کوشش برای جلوگیری از اعدام این هموطنان عرب مان شد. بنی طرف در پایان سخنان اش درودهای خود و ”کانون مبارزه با نژاد پرستی و عرب ستیزی در ایران“ را نثار همه جان باختگان راه دموکراسی و آزادی و برابری در ایران نمود.
شرکت کنندگان در نشست همچنین پیامی از سوی آقای فرزاد حکمت، نماینده حزب دموکرات کردستان، در انگلستان دریافت کردند که در آن آمده بود: ”دوستان و رفقای محترم شرکت کننده در مراسم یابود 25مین سالگشت کشتار جمعی هزاران زندانی سیاسی توسط رژیم حاکم. بسیار مایل بودم که حضوراٌ در این جلسه شرکت داشته باشم ولیکن به دلیل یک قرار اضطراری که گریزی از اجرای آن نبود، مجبور به مسافرت به خارج از لندن می باشم و قادر به حضور در این گردهمایی شما نمی باشم.
قبل از هرچیز از دعوت حزب دموکرات کردستان برای شرکت در این مراسم تشکر می کنم.
واحد حزب دموکرات کردستان در انگلستان همانگونه که در آغاز تدارک این برنامه اعلام کرده بود از اهداف و برنامه این گردهمایی حمایت کامل می کند. حزب ما جنایات رژیم خونریز حاکم در تهران را و از جمله جنایت بی سابقه و تاریخی آن در تابستان سال 1367 را قویاٌ محکوم می کند. ما ضمن اعلام همبستگی با خانواده های قربانیان این جنایت تاریخی از همه کوشش هایی که برای اعاده حقوق طبیعی آنان و اعلام رسمی اسامی قربانیان، تاریخ و محل اعدام آن ها، تصمیم گیرندگان و مجریان این فاجعه و به دست عدالت سپردن آن ها حمایت می کنیم.“
از جمله سخنرانان دیگر این نشست رفیق استیو جانسون، از اعضای کمیته اجرایی حزب کمونیست بریتاینا، و رفیق الشیخ، از اعضای رهبری حزب کمونیست سودان بودند که در پیام های پرشوری ضمن ابراز همدردی با خانواده جان باختگان این فاجعه هولناک همبستگی کمونیست های بریتانیا و سودان را با مبارزات آزادی خواهانه مردم ایران ابراز داشتند.
رفیق لیز پین، از سوی شورای اجرایی ”کمیته دفاع از حقوق مردم ایران“ که در آن اتحادیه های کارگری، و نیروهای مترقی بریتانیا حضور نیرومندی دارند، آخرین سخنرانی این جلسه یادبود بود. رفیق پین ضمن ابراز تسلیت و گرامی داشت خاطره مبارزان راه آزادی که در جریان فاجعه ملی جان خود را از دست دادند، اشاره کرد که کشتار زندانیان سیاسی ایران به همه نیروهای مترقی در ایران، از جمله سازمان مجاهدین خلق، فدائیان اکثریت، حزب توده ایران، راه کارگر و دیگران لطمات جدی را وارد آورد. رفیق لیز پین اشاره کرد که ”کمیته دفاع از حقوق مردم ایران“ (کودیر)، در 25 مین سالگرد این جنایت هولناک خواهان رسیدگی و روشن شدن همه زوایای تاریک و افشای همه سازمان دهندگان این قتل عام تکان دهنده است.
رفیق پین همچنین اشاره کرد که برای همه نیروهای طرفدار حقوق بشر و آزادی خواه، که خواهان یافتن پاسخ به این سئوال ها هستند، نگران کننده است که در سالگرد این جنایت هولناک یکی از سازمان دهندگان و مجریان این قتل عام در کابینه آقای روحانی بر مسند وزارت دادگستری نشسته است.“
به نقل از “نامه مردم”، شماره 929، 18 شهریور ماه 1392