مسایل سیاسی روز

نا گفته های کودتای ۲۸ مرداد۳۲ در سخنرانی رفیق دکتر ماشاالله ورقا در اتریش

دکتر ماشاالله ورقا، رئیس وقت دایرۀ اطلاعات و مراقبت شهربانی کل کشور و از افسران عضو سازمان نظامی حزب تودۀ ایران به مناسبت شستمین (شصتمین) سالگرد کودتای خونین ۲۸ مرداد در روز 13 اکتبر در شهر وین، پایتخت اتریش به ایراد سخنرانی پرداخت.

او که به سبب داشتن سِمَت بسیار حساس در شهربانی، مستقیما با رفیق شهید خسرو روزبه، مسئول سازمان نظامی حزب در ارتباط و از نزدیک شاهد رخدادهای پیش و پس از کوتای ۲۸ مرداد بوده و در همین زمینه نیز چندین جلد کتاب ماندگار تاریخی نوشته است، در یک سخنرانی به یادماندنی در وین از مشاهدات و تحقیقاتش پیرامون این کودتا سخن گفت و به پرسشهای مطرح شده پاسخ داد.
رفیق ورقا برای آن که شنوندگان هر چه بهتر شرایط آن روز ایران را درک کنند از سالها پیش از کودتا آغاز کرد، از پا گرفتن استبداد رضا شاهی و جنایاتی که برخی فرماندهان ارتش آن روز در رویارویی با مبارزین انجام می دادند وسپس به معرفی برخی شخصیتهای سیاسی درجه اول آن روز ایران که بر روند رویدادهای سیاسی کشور تاثیرمستقیم داشتند پرداخت.
رفیق ورقا ژرفای دخالت کشورهای امپریالیستی انگلیس و آمریکا در امور داخلی ایران را بر اساس اسناد افشا شده در این رابطه به شکلی عینی و ملموس تشریح کرد و سیستماتیک روند شکل گیری کودتا را توضیح داد. در این رابطه رفیق ورقا از مشاهدات خود و همچنین از اطلاعاتی که کارآگاهان شهربانی در روزهای پیش از کودتا و در روز 28 مرداد از سطح شهر تهران به او می دادند سخن گفت و از پیروزی کودتاگران و پیامدهای شوم آن و دستگیری های گسترده پس از آن. رفیق ورقا از جمله اظهار داشت که اگر پست های دکتر غلامحسین صدیقی وزیر کشور و شهید دکتر حسین فاطمی وزیر امور خارجه ی دولت ملی دکتر محمد مصدق با هم جا به جا می شدند شاید کودتای خونین ۳۲ هرگز رخ نمی داد ویا نمی توانست پیروز شود. دکتر ورقا در رمز گشایی از این تحلیل پر اهمیت تاریخی از جمله به دلیری و از جان گذشتگی دکتر حسین فاطمی اشاره کرد و گفت که وی می توانست با چنین کاراکتری به عنوان وزیر کشور چرخ دنده های بی رحم کودتا را در هم شکند.
وی همچنین دکتر غلامحسین صدیقی را شخصیتی محافظه کار و نرمش پذیر برشمرد که می توانست به عنوان وزیر امور خارجه در گفت و گو با سفیران و نمایندگان خارجی، واکنش های آرام و صلح جویانۀ دیپلماتیک از خود نشان دهد و بر تصمیم آنان در برنامه ریزی کودتا تاثیر بازدارنده بگذارد.
سخنرانی رفیق ورقا در کنار بیان نا گفته های دست اول بسیار از کودتای 28 مرداد، همچنین بیانگر روحیه و ذهنیت انسانی و ژرف نگر سخنران نیز بود.

به نقل از “نامه مردم”، شماره 933، 13 آبان ماه 1392

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا