شرکت هیئت نمایندگی حزب تودهٔ ایران در: کنفرانس ”مارکسیسم قرن بیست و یکم“
* هانس مودرو، آخرین نخستوزیر آلمان دموکراتیک سابق، و صدر کنونی حزب چپ آلمان، در روز اول این کنفرانس از ترجمهٔ انگلیسی تازهترین کتاب خود ”پروستریکا و آلمان- حقایق در ورای اسطورهها“ رونمایی کرد.
*نمایندهٔ کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران در گردهمایی اصلی روز گشایش کنفرانس به همراه هانس مودرو، رفیق نصری برقوتی نمایندهٔ حزب مردم فلسطین، و رفیق ایراکلیس تساوداریدیس دبیر اجرایی شورای جهانی صلح، که برای شرکت در این کنفرانس به لندن دعوت شده بود، از سخنرانان اصلی کنفرانس بود.
کنفرانس ”مارکسیسم قرن بیست و یکم“ در لندن که در سالهای اخیر به ابتکار حزب کمونیست بریتانیا برگزار میشود، امسال در روزهای ۵ و ۶ مردادماه گذشته (۲۶ و ۲۷ ژوییه) صحنهٔ بحث و کلاسهای آموزشی در رابطه با چگونگی تدقیق تحلیل های مارکسیستی و تبادل نظرهایی بود که در آن به بررسی مسائل مهم جهان پرداخته شد. کنفرانس امسال همانند کنفرانسهای سالهای اخیر در کتابخانهٔ یادبود مارکس و سالنهای مجاور کتابخانه که در قلب تاریخی لندن قرار دارند برگزار شد. این همان کتابخانهای است که لنین در دورهٔ مهاجرت سیاسی خود در سال های ابتدایی قرن بیستم در انگلستان در آن اتاق کاری داشت و کار انتشار چند شمارهٔ نشریهٔ ”ایسکرا“ را در آن دوره از آنجا هدایت کرد.
حضور تعدادی از نمایندگان برجستهٔ حزبهای سیاسی و جنبشهای مردمی جهان که در جلسههای گوناگون حضور یافتند و در میزگردهای جمعی متعدد در کنار رهبران حزب کمونیست بریتانیا و جنبش کارگری این کشور تحلیلها و تجربههای خود را با کمونیستهای انگلستان به بحث گذاشتند، ارزش خاصی به این کنفرانس داده بود. علاوه بر اعضای رهبری حزب کمونیست بریتانیا، نمایندگان حزبهای کمونیست عراق، یونان، شیلی، حزب مردم فلسطین، حزب تودهٔ ایران، و نیز شخصیتهای برجستهٔ جنبش چپ و سندیکایی انگلستان در این کنفرانس سخنرانی و در بحثها شرکت کردند. کمیتهٔ هماهنگی حزبهای کمونیست کشورهای دیگر در بریتانیا، که شامل ۹ حزب کمونیست است و رفقای حزب ما مسئولیت سازماندهی و هماهنگی فعالیتهای آن در بریتانیا را به عهده دارند، در برنامهریزی بحثهای بینالمللی این همایش نقش پُررنگی داشت.
یکی از چهرههای برجستهٔ دعوت شده به این کنفرانس، رفیق هانس مودرو، آخرین نخستوزیر آلمان دموکراتیک سابق و صدر کنونی حزب چپ آلمان بود. رفیق مودرو در جریان یکی از نشستهای این کنفرانس از انتشار ترجمهٔ انگلیسی تازهترین کتاب خود با عنوان ”پروستریکا و آلمان- حقایق در ورای اسطوره ها“ رونمایی کرد، و در سخنرانی خود، دیدگاه منحصربهفرد و جالبتوجه خود از نحوهٔ طراحی و عملی شدن سیاست پروستریکا را ارائه کرد؛ سیاستی که که میخاییل گورباچف رهبر وقت حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی معرفی و اعمال کرد و اثر عمیقی در حیات اتحاد جماهیر شوروی و کشورهای سوسیالیستی اروپای شرقی داشت، و در نهایت به فروپاشی کشورهای سوسیالیستی اروپا منجر شد. رفیق لیز پین، عضو هیئت سیاسی ومعاون صدر حزب کمونیست بریتانیا، در سخنرانی گشایش کنفرانس از جمله ضمن اشاره به ادامهٔ بحران رکود اقتصادی سالهای اخیر گفت: ” نیاز برای درک و تشخیص همهجانبهٔ اندیشه ها و تحلیلهای مارکسیستی برای درسگیری از مبارزات گذشته و شکل دادن به مبارزه برای آیندهٔ بشر هیچگاه از لحظههای کنونی مبرمتر و ضروریتر نبوده است…. اوجگیری و رشد علاقهٔ مردم به اندیشهها و آثار مارکس کاملاً قابل فهم است، بهویژه از زمانی که بحران سرمایهداری در سال ۲۰۰۸ اقتصادهای بزرگ جهان را زیر و رو کرد، و اقتصاددانان و سیاستمداران بورژوا در سراسر جهان از شکست الگوی اقتصادی محکوم به فنای خود ”متعجب“ شدند. مارکسیسم هیچگاه حوزهای جامد و جدا از بینش علمی مورد نظر مارکس نبوده، بلکه تئوری زنده و خلاقی است که در این قرن و ورای آن، و در سایهٔ تجربهٔ فردی و جمعی مبارزهٔ کارگران و زحمتکشان، باید آن را روزآمد کرد و گستراند. موضوعهای مورد بحث، نشستها و سخنرانیهای کنفرانس امسال ”مارکسیسم قرن بیست و یکم“ درپرتو چنین دیدی به تحلیل علمی رویدادها و مبارزهٔ مردم برنامهریزی شده است“.
بحثهای کنفرانس که در روزهای اوج حملهٔ جنایتکارانهٔ نیروهای نظامی اسرائیل به نوار غزه و موج کشتار زنان و کودکان بیگناه فلسطینی و ویرانی کامل این منطقهٔ پُرجمعیت انجام میشد، نمیتوانست بیتأثیر از آن رویداد فاجعهبار باشد. حضور نمایندهٔ حزب مردم فلسطین، رفیق نصری برقوتی، و سخنرانی او در گردهمایی اصلی روز اول کنفرانس، شرکت و سخنرانی جرمی کوربین، عضو مارکسیست و ترقیخواه پارلمان انگلستان و صدر جنبش ضد جنگ پُرقدرت این کشور، و نیز سخنرانی رفیق ایراکلیس تساوداریدیس، دبیر اجرایی ”شورای جهانی صلح“ که برای شرکت در این کنفرانس به انگلستان دعوت شده بود، به بحثهای کنفرانس جلوهٔ ویژهای داده بود. رفیق ایراکلیس تساوداریدیس در سخنرانی خود در جلسه ویژه ای به شرایط بسیار تهدید آمیزی که در رابطه با تحولات یکساله اخیر در اوکراین، کودتای فاشیستی در این کشور و موضع های پیگیرغیر مسئولانه و ماجراجویانه اتخاذ شده از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده ایجاد شده سخن گفت و به سئوال های شرکت کنندگان پاسخ گفت.
در روز دوّم کنفرانس، جلسهٔ بحث و گفتگویی در ارتباط با حملهٔ نیروهای تروریستی ”داعش“ و تهدیدی که از سوی این جریان ارتجاعی متوجه جنبش صلح و ترقیخواهی در خاورمیانه است، با شرکت نمایندگان حزب کمونیست عراق، حزب کمونیست بریتانیا، شورای جهانی صلح و حزب تودهٔ ایران برگزار شد. رفیق سلام علی، عضو کمیتهٔ مرکزی و مسئول شعبهٔ روابط بینالمللی حزب کمونیست عراق، تحلیل مارکسیستی جامعی را در ارتباط با وضعیتی که باعث رشد و قدرتگیری تروریستهای داعش شده ارائه داد که مورد استقبال شایان توجه شرکتکنندگان قرار گرفت.
نمایندهٔ حزب ما در سخنرانی خود در جلسهای که با شرکت همهٔ نمایندگان کنفرانس برگزار شد، به تحلیل شرایط چالشبرانگیز منطقهٔ خاورمیانه پرداخت و رخدادهای سالهای اخیر در ایران و منطقه و تأثیر متقابل آنها بر یکدیگر را از دیدگاه مارکسیستی بررسی کرد. او با اشاره به روند مذاکرات میان ایران و آمریکا که در سالهای اخیر به طور مخفی در جریان بوده است، با اعلام اینکه حزب تودهٔ ایران مدافع و خواهان صلح و مقابلهٔ مؤثر با تشنجطلبان در روابط بین ایران و آمریکا است، متذکر شد که در روند مذاکرات کنونی، رژیم ایران از آنجا که به دلیل سیاستهای تشنجطلبانهٔ قبلی و تحریمهای کمرشکن اقتصادی در موضع ضعف قرار دارد، به نظر میآید که در عمل حاضر شده است به مشارکت و نقش ایفا کردن در اقدامهایی سؤالبرانگیز گردن بگذارد که میتواند استقلال ملی کشور را خدشهدار کند. نمایندهٔ حزبمان آنگاه در ارتباط با بازچینی سیاستهای آمریکا در خاورمیانه، وجود شواهد انکارناپذیر از ملاقاتهای مخفیانهٔ نمایندگان رژیم ولایت فقیه با نمایندگان آمریکا و مذاکره در مورد شرایط و چگونگی تعامل رژیم و نقشی که از سوی امپریالیسم در ارتباط با سوریه، عراق و افغانستان به آن پیشنهاد شده است، سخن گفت.
نمایندهٔ حزب ما در پایان به ضرورت سازماندهی جنبش صلح و مبارزه علیه خطر جنگ و مداخلهٔ نظامی امپریالیسم در منطقه پرداخت و بر ضرورت مبرم برداشتن گامهای عملی اساسی در این راه تأکید کرد.
به نقل از نامه مردم – شماره ۹۵۸ – ۲۸ مهر ماه ۱۳۹۳