بیانیهٔ پایانیِ نشستِ کمیسیون منطقهٔ خاورمیانهٔ «شورای جهانیِ صلح» [۲۲- ۲۳ مهرماه ۱۳۹۳ (۱۴-۱۵ اکتبر ۲۰۱۴)- استانبول(ترکیه)]
کمیسیون منطقهٔ خاورمیانهٔ ”شورای جهانیِ صلح“، در روزهای ۲۲ و ۲۳ مهرماه، گردهمایی منطقهای موفقیتآمیزی در شهر استانبول برگزار کرد. میزبانی این گردهمایی را ”انجمن صلح ترکیه“- عضوِ ”شورای جهانی صلح“- بر عهده داشت. نمایندگان جنبشهای صلح از کشورهای فلسطین، لبنان، عراق، ایران، اسرائیل، مصر، بحرین، ترکیه، قبرس، و یونان در این اجلاس مهم حضور یافتند و در بحثها و تصمیمگیریهای آن فعالانه شرکت کردند.
بهدعوتِ رهبریِ ”شورای جهانی صلح“، مسئول امور مربوط به صلح در „کمیتهٔ دفاع از حقوق مردم ایران“ (”کودیر“)، بهنمایندگی از جنبش صلح کشورمان، در این اجلاس شرکت داشت.
در این نشست از رفقای ترکیه بهخاطر میزبانی، و نیز یاریرسانی به دستآوردهای این گردهمایی صمیمانه سپاسگزاری شد. همچنین مشارکت ”شورای صلح قبرس“ و ”کمیتهٔ صلح یونان“ در این گردهمایی مغتنم شمرده شد.
سازمانهای عضو کمیسیون خاورمیانهٔ ”شورای جهانیِ صلح“، مبارزهٔ مردم صلحخواهِ ترکیه با پیشگامی ”انجمن صلح ترکیه“ را بههدفِ دستیابی به صلح، و بر ضد نیروهای امپریالیستی، بهویژه در چشماندازِ آیندهٔ صلح در منطقه وهمچنین صلح در سراسر گیتی، مورد ستایش قرار داد.
این گردهمایی در زمانی برگزار شد که تجاوزکاریِ امپریالیسم در سرتاسر گیتی و در همهٔ زمینهها و نمودهای زندگی انسانها- بهویژه در منطقه ما- رو به افزایش دارد.
در این نشست، دربارهٔ رویدادها و دگرگونیهایِ برآمده از ”بهار عربی“، با توجه به نقش گروههای تروریستیِ کهنهاندیش مذهبی و نیز مداخلهٔ امپریالیسم در لیبی، تونس، مصر، یمن، بحرین، سودان، اردن، و کشورهای دیگر، و ضرورتِ همبستگی با خلقهای این کشورها و حقِ آنها در تعیینِ آزادانه و خودپویِ سرنوشتشان و بهروزیِ آیندهشان، گفتوگو شد و بررسیهایی صورت گرفت. قدرتهای گوناگون امپریالیستیِ تندرو و میانهرو، همزمان با کنشگریِ همدستانه با یکدیگر و برضدِ خلقها و ملتهایی که به سیاستهای آنها تن در نمیدهند ، برای گرفتن سهم خود از بازار آنها و در اختیار گرفتن منابع طبیعی و سوختشان، در رقابتی آزمندانه با همدیگر نیز درگیرند. حمله و یورش به حقوق خلقها، به خودگردانی و استقلال آنها و به تصمیمشان در تعیین سرنوشت از راه اتحادها و همدستیها در شکلهای گوناگون-خواه با ایالات متحده باشد خواه با ناتو یا اتحادیه اروپا – در سراسر گیتی مشاهده میشود.
نشست، درباره اوضاع خاورمیانه، که نقطۀ تمرکز فعالیت نیروهای امپریالیستی است و امروز سوریه، عراق، فلسطین، لبنان، لیبی، و دیگر کشورهای منطقه را هدف گرفتهاند، نگرانی جدیاش را اعلام داشت. سیاست بازسازی و آرایش شرایط ویژهٔ سیاسی از سوی ایالات متحده در این منطقه و در چارچوب “طرح خاورمیانه نوین”، از عراق تا افغانستان، از مصر تا لبنان و ایران، در این نشست منطقهای مورد بررسی قرار گرفت. در این رابطه، نقش و تلاشی که جمهوری اسلامی ایران نیز در سالهای اخیر برای تثبیت و گسترش موقعیتش و تأثیرگذاری بر منطقه از خود نشان داده است، مورد توجه قرار گرفت. نشست، درباره فراخوانِ ایالات متحده از رژیم جمهوری اسلامی ایران برای ایفای نقشی”سازنده” در موفقیت سیاست “خاورمیانۀ نوین”- بهویژه در رابطه با آیندۀ سوریه، عراق و افغانستان- و بهمنظور تحکیم منافع حیاتی ایالات متحده در ازای تضمین ماندگاریِ رژیم، نگرانیاش را اعلام کرد.
شرکت کنندگان در نشست، عملیات نظامی به سرکردگی ایالات متحدۀ آمریکا و با شرکت ناتو، اتحادیۀ اروپا، کشورهای منطقه، و دیگر کشورها، که ائتلاف برضد تروریسم خوانده میشود، محکوم کردند و اعلام داشتند که دستاندازی در امور داخلی کشورهایشان به مرحلهٔ تهدیدآمیز تازهای رسیده است.
سازمانهای صلح منطقه از برنامههای امپریالیستی در خاورمیانه بهویژه طرح ایالات متحده برای “خاورمیانۀ جدید” آگاهند و آنچه را که هم اکنون در سوریه و در عراق میگذرد بخشی از این طرح میدانند که هدف واقعی آن کنترل منطقههای راهبردی [استراتژیک] و منابع غنی سوختهای زیرزمینیاند.
اجلاس منطقهای ”شورای جهانیِ صلح“ تهاجم پیاپی اسرائیل برضد مردم فلسطین و بویژه جنگ خونین اخیر در غزه و اشغال مداوم سرزمین فلسطین و پشتیبانی آشکار ایالات متحدۀ آمریکا و اتحادیۀ اروپا از سیاستها و تهاجمهای اسرائیل را محکوم میکند. اجلاس بار دیگر پشتیبانی کامل خود را از مردم فلسطین و همبستگی با آن بهمنظور پایان دادن به اشغال و برای برپاییِ دولت مستقلِ فلسطینی در محدودهٔ مرزهای پیش از جنگ ۱۹۶۷ با مرکزیت شرق بیتالمقدس به عنوان پایتخت، بهصراحت بیان کرد. همچنین نشست خروجِ نیروهای اسرائیلی از بلندیهای جولان سوریه و کشتزارهای شبعا در لبنان و حلِ معضل آوارگان فلسطینی بر اساس عهدنامۀ ۱۹۴ سازمان ملل و آزادیِ تمامی زندانیان فلسطینی از زندانهای اسرائیل را خواهان است.
نشست اعلام کرد:ما دخالت جاری و چنگ اندازی به سوریه را به بهانهٔ جنگ با ”خلافت اسلامی“ که همچون تمامی سازمانهای تندرو مذهبی در منطقه محصول سیاستهای امپریالیسم و آلت دست امپریالیستها است، قاطعانه محکوم میکنیم؛ ما همچنین تبهکاریهای این سازمانها برضد مردم منطقه را محکوم میکنیم و پایانِ بیدرنگِ دخالت در سوریه و عراق و خاتمه دادن به بهکارگیری گروههای مسلح بنیادگرا برای اجرای طرحهای امپریالیستی را خواهانیم؛ ما از شیوههای مسالمتآمیز و دمکراتیک برای حل مسئلههای این کشورها و بدون دخالتِ خارجی در امور داخلی آنها، حمایت میکنیم؛ ما پشتیبانیِ خود از مردم کردستان- بهویژه در شهر ”کوبانی“ سوریه دربرابر حملههای بربرمنشانۀ “داعش” و دیگر گروههای مسلح- و همبستگی با مردم کُرد را اعلام میداریم و مشارکتِ فعال و تأثیرگذار جامعۀ جهانی و شخص دبیرکل سازمان ملل متحد به منظور پایان دادن به کشتار همگانی و مداخلۀ خارجی را خواستاریم.
سازمانهای صلح همچنین نقشِ کشورهایی در منطقه که راهِ دخالت امپریالیستی از یک سو و عملیات تروریستی از سوی دیگر را هموار میکنند و پشتیبان آنهایند- بهویژه ترکیه و کشورهای پادشاهیِ حاشیۀ خلیج فارس درکنارِ دیگر کشورهای منطقه- محکوم میکنند.
در این نشست بار دگر بر همبستگیِ کامل با نیروهای ترقیخواه و دمکراتیک ایران در مبارزۀ آنها در راه دمکراسی، عدالت اجتماعی، و توسعه بدون دخالت خارجی، تصریح شد، و بر این نکته تأکید گردید که گفتوگوهای ایران و غرب دربارۀ برنامۀ هستهای و موافقت احتمالی در آن باید منافع و حقوق مردم ایران و صلح در منطقه را در بر گیرد. نشست همچنین همبستگیاش را با مردم قبرس در مبارزۀ آنان برای پایان دادن به اشغال و وحدت دوبارهٔ جزیره همچون سرزمینی ی پارچۀ قبرسیهای یونانی و ترک، بر اساس فدراسیون دو ناحیهای و دو بخشی با حاکمیت و شهروندی واحد و یک واحد بینالمللی بدونِ ارتشهای خارجی و پایگاههای نظامی، اعلام میدارد.
به نقل از «نامه مردم»، شماره ۹۶۱، ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۳