توده ای ها همگام با کارگران و زحمتکشان در جشن های روز اول ماه مه
اول ماه مه امسال با دو سالروز تاریخی و دورانساز همزمان شد، نخست، صدوبیستوپنجمین سالگرد حرکت تاریخی اول ماه مه در شیکاگو، و دیگری هفتادمین سالروز پیروزی بر فاشیسم- نازی و پایان یافتن جنگ جهانی دوم
جشن اول ماه مه در سوئد، بانام صلح، کار و سوسیالیسم
برگزاری مراسم اول ماه مه از سوی فعالان حزب در شهرهای استکهلم، یوتهبوری، و مالمو، بهطور مشترک با حزبهای برادر میهمان در سوئد، زیر عنوان: صلح، کار، و سوسیالیسم، برگزار شد.
میدان هوتوریت، در استکهلم، شاهد جشن بزرگداشت اول ماه مه از سوی حزبهای کمونیستی و کارگری بود. پوسترها و پرچمهای حزبهای کمونیست سوئد، اکووادور، پرو، ونزوئلا، عراق، کوبا، شیلی، یونان، بولیوی، و حزب تودهٔ ایران، زیبایی ویژهای به میدان داده بودند. اجرای سرود و موسیقی به طورِ زنده به وسیلهٔ هنرمندانِ کشورهای گوناگون در لابهلای سخنرانیها، تنوع خاصی به جشن میبخشید.
در یوتهبوری، رفقا با یرپایی چادر و میز کتاب به استقبال این روز رفتند. دیوارهای چادر با پوسترهایی از طلایهداران جنبش کمونیستی کشورمان، عکسهای شهدای حزب، و شعارهای حزبی تزئین شده بودند. بر روی میز کتاب نیز، نشریهٔ ”نامه مردم“، ارگان کمیتهٔ مرکزی حزبمان، و آخرین اسناد و کتابهای حزبی قرار داده شده بود.
در مالمو نیز همچون استکهلم و یوتهبوری، مراسم به طور مشترک با دیگر حزبهای کمونیست برگزار شد. در هر سه محل برگزاری جشن روز کارگر، فرازهایی از اطلاعیهٔ حزب تودهٔ ایران که به همین مناسبت صادر گردیده بود، خوانده میشد و متن چاپشده این اطلاعیه نیز، بین حاضران توزیع میگردید.
دبیر امور بینالمللی حزب کمونیست سوئد، کجل بایگدن (Kjell (Bygden، ازجمله سخنرانان این روز، در سخنرانیاش، ضمن بررسی وضعیت ناعادلانه مستولی بر جهان امروز، گفت: ثروتها چنان ناعادلانه تقسیم شدهاند که یک درصد از ثروتمندترین خانوادهها تقریباً نیمی از تمامی داراییهای جهان را در تملک خود دارند. این آن دموکراسیای است که سیستم سرمایهداری درنظر دارد و آن را میبینیم.
او خاطرنشان کرد که، فقط یک نوع سوسیالیسم وجود دارد و آن سوسیالیسم هم در درون سیستم سرمایهداری نمیتواند عملی شود. آن زمان که آن سوسیالیسم عملی شود آنقدر دموکرات وجود دارد که جامعهٔ طبقاتی را براندازد و به استثمار نیرویِ کار پایان دهد.
صبح اول ماه مه، بنا بر سنت همهساله، هیئتهایی به نمایندگی از حزبهای کمونیستی و کارگری و چپ در کنار تندیس لامون در استکهلم گرد هم آمدند و با گذاشتن حلقههای گل در کنار تندیس لامون، با شهدای جنگ داخلی اسپانیا تجدیدعهد کردند.
باربارا بردفورش، از رهبران حزب کمونیست سوئد، در سخنرانیاش در این مراسم، ازجمله گفت: سوئد یک کشور امپریالیستی است، کشوری است که در آن دولت و سرمایهٔ انحصاری درهمآمیخته شدهاند و صدور سرمایه را، که هدفی جز سودآوری حداکثر ندارد، تسهیل میکند. دولت بودجهٔ نظامی را افزایش میدهد درحالیکه بیکاری هرروز در حال افزایش است… ما به ناتو نه میگوییم، ما به جنگ احتیاج نداریم، به جنگی که جان کارگران و زحمتکشان در آن با خطر روبهروست، جنگی که میخواهد سرمایهٔ خصوصی بهبهای نابودیِ عموم مردم فربه شود.
مراسم اوّل ماه مه در کپنهاگ و اسلو
روز جهانی کارگر بهرسم همهساله در پارک مرکزی شهر کپنهاگ، مکانی که نخستین جشنهای اول ماه مه از سوی کارگران دانمارکی در آن برگزار شده است، با حضور هزاران تن برپا شد. سندیکاهای کارگری، حزبهای چپ و کمونیستی و نهادهای مترقی و هواداران صلح با برپایی غرفههای خود در پارک مرکزی، ضمن افشای سیاستهای ضدکارگری- بهویژه برنامههای ریاضت اقتصادی- و نیز مخالفت با جنگ و تجاوزگری، خواستار پایان دادن به اجرای برنامههایی شدند که به پایمالشدن دستاوردهای تاریخی زحمتکشان و فقر فزاینده و شکاف طبقاتی در کشورهای اتحادیه اروپا و جهان منجر گردیده است. غرفهٔ حزب تودهٔ ایران نیز در مراسم اوّل ماه مه کپنهاگ، در قلب پارک و در میان “چادرهای همبستگی” قرار داشت. غرفه، با شعارهای حزب تزیین شده بود و “نامهٔ مردم”، ارگان مرکزی حزب، مقالهها، و مطالب حزب، که موضعگیریهای ما در مسائل داخلی و خارجی و بهویژه سیاست حزب تودهٔ ایران در قبال حوادث منطقه و تفاهمنامهٔ لوزان را دربرداشت، به بازدیدکنندگان ارائه میشد. جمع قابلتوجهی از هممیهنانمان از غرفه حزب بازدید کردند و با سیاست و مواضع حزب تودهٔ ایران آشنا شدند. در شهر اسلو، پایتخت نروژ، نیز رفقای تودهای با حضور در راهپیمایی اوّل ماه مه در کنار حزب برادر، حزب کمونیست نروژ، و سندیکاهای کارگری و نهادهای ترقیخواهی مانند انجمنهای دوستی نروژ-کوبا و انجمن همبستگی و دوستی با ونزوئلا و انقلاب بولیواری، مواضع و سیاستهای حزب تودهٔ ایران در مسائل داخلی و خارجی را برای شرکتکنندگان توضیح دادند. این راهپیمایی همهساله به مناسبت اول ماه مه روز جهانی کارگر در اسلو و با حضور گستردهٔ مردم، بهویژه کارگران، برپا میگردد.
برگزاریِ روز جهانیِ کارگر در آلمان
اول ماه مه امسال با دو سالروز تاریخی و دورانساز همزمان شد، نخست، صدوبیستوپنجمین سالگرد حرکت تاریخی اول ماه مه در شیکاگو، و دیگری هفتادمین سالروز پیروزی بر فاشیسم- نازی و پایان یافتن جنگ جهانی دوم.
با حضور ۴۰۰هزار نفریِ کارگران، زحمتکشان، و شهروندان آلمانی و ملیتهای گوناگون، و همچنین شرکت حزبها سازمانهای کمونیستی و کارگری و دیگر حزبهای مترقی در سراسر آلمان، روز جهانی کارگر، روز همبستگیِ بینالمللی با مبارزه طبقهٔ کارگر، بزرگ داشته شد.
در فراخوانِ تشکل ”فدراسیون عمومی اتحادیه های کارگری آلمان ”د. گ. ب“ بهمناسبتِ اول ماه مه، بر خواستهای کارگران و کارکنان آلمانی، از جمله: بیمه بازنشستگی مناسب، قراردادهای دائم به جای قرادادهای موقت، افزایش حداقل دستمزد، و توجه به تندرستی زحمتکشان در محیط کار، تاکید شده بود. راهپیمایان در تظاهرات اولِ ماه مه همچنین پلاکاردهایی که بر آنها نوشته شده بود: کار با حقوق مکفی، دوران بازنشستگی همراه با عدالت و بدور از فقر، کار با حقوق کافی و دستمزد مساوی در برابر کار مساوی را خواهانند، با خود حمل میکردند. شرکتکنندگان در تظاهرات همچنین یکصدا برضدِ نولیبرالیسم، جنگ، نازیسم، نژادپرستی، و بهنفعِ تلاش برای: برپاییِ جامعهیی آزاد، همبستگی، عدالت اجتماعی، صلح، و پیشرفت اجتماعی ندا سرمیدادند.
شرکت رفقا در جشن روز جهانى کارگر در برلین
هواداران و اعضای حزب تودهٔ ايران، همگام با اعضاى سنديكاهاى كارگرى در تشکل ”فدراسیون عمومی اتحادیه های کارگری آلمان ”د. گ. ب“ و ”اى گ متال“، کارکنان بخشهای خصوصی و دولتی، و حزبهای چپ و مدافع محيط زيست، و دیگر تشکلهای مترقی به مناسبت اول ماه مه، روز جهانى و همبستگىِ طبقهٔ کارگر، راهپیمایی کردند. راهپيمايى از “ميدان ماركس- انگلس” سابق و به “هَكشه ماركت” تغيير نام یافتهٔ کنونی شروع و پس از طى خيابان اصلى و معروف “اونتر دن ليندن” واقع در برلين (شرقى) در برابر دروازه براندنبورگ ختم شد. تظاهركنندگان از چادرهاى تبليغاتى سنديکاها و سازمانها و حزبهای سياسى كه در دو طرف خيابان ١٧يونى از مقابل دروازه براندنبورگ تا حدفاصل بنای يادبود “پيروزى بر فاشيسم” برپا شده بودند، و همچنین از میز کتاب در چادر حزب ما که کتاب و نشریههای حزب برای عرضه بر آن چیده شده و با چای و شیرینی از دیدارکنندگان پذیرایی میشد، دیدن کردند.
حضور رفقای تودهای در راهپیمایی اول ماه مه، در فرانکفورت
هزاران کارگر و زحمتکش آلمانی و ملیتهای دیگر، همگام با حزبهای کمونیست وحزبها و سازمانهای مترقی دیگر در راهپیمایی جشن بزرگداشت اول ماه مه، روز جهانی کارگر، سرودخوانان و پرچمها و پارچهنوشتهها در مشت، در خیابانهای فرانکفورت راهپیمایی کردند. راهپیمایان بر ضدِ بیکاری، بیعدالتی، نژادپرستی، و جنگ، یکدل و یکصدا فریادشان را به گوش جهانیان رساندند. هواداران و اعضای حزب تودهٔ ایران در این راهپیمایی در کنار کارگران و زحمتکشان گام برداشتند. نشریهٔ ”نامهٔ مردم“، کتابهای انتشارات حزب، و نیز اعلامیهٔ حزب به زبان آلمانی برای ارائه به دیدارکنندگان بر میز چادر حزب چیده شده بودند. میز و چادر حزب، با شعارهایی در بزرگداشت روز جهانی کارگر، خواست آزادی فوری و بیقیدوشرط کارگران زندانی، ضرورت برپایی جبههٔ واحد ضدِ دیکتاتوری، آراسته شده بود.
جشن اول ماه مه در کلن برگزار شد
جشن اول ماه مه در شهر کلن، همچون دیگر شهرهای آلمان و جهان، با شور فراوان حزبها و نیروهای چپ، که اصلیترین مدافعان حقوق کارگران و زحمتکشانند، جلوهای خاص پیدا کرده بود. شرکتکنندگان در راهپیمایی این روز تاریخی ابتدا در برابر ”فدراسیون عمومی اتحادیه های کارگری آلمان“ گرد آمدند و سپس با در دست داشتن پلاکاردها به سوی میدانی که هر سال در آنجا جمع میشوند راهپیمایی کردند. در آنجا (هویمارکت) نمایندهٔ فدراسیون اتحادیهها، نمایندهٔ جوانان کمونیست، و سپس کابارهتیست مشهور آلمانی، در قالب طنزی شیرین و گیرا سیاستهای سرمایهداری، بهخصوص سیاستهای داخلی و خارجی دولت دمکرات مسیحی آلمان را بهچالش کشید که شنوندگان و تماشاگران با کف زدنهای پیاپی او را تشویق کردند. چادر حزب تودهٔ ایران همراه با میز کتاب که بر آن کتاب و نشریههای حزب چیده شده بود از سوی دیدار کنندگان مورد توجه قرار میگرفت و رفقا با شیرینی از آنان پذیرایی میکردند و به پرسشهایشان جواب میدادند، و اینگونه نیز به نشر نظرات حزب هم میپرداختند.
برگزاری جشن اول ماه مه در هانوفر
رفقا از صبح زود به برپایی چتر حزب تودهٔ ایران در محوطه زیبای شهرداری هانوفر اقدام کردند. پرچم حزب در دو طرف چتر نصب شده بود، و شعار: کارگران جهان متحد شوید، بهزبان آلمانی، زینت میز کتاب و نشریات حزب بود. از ساعت ۱۱ صبح دستههای تظاهرات کارگری وارد میدان اصلی برگزاری جشن شدند. رفقا با شیرینی و شکلات از دیدارکنندگان از میز حزب استقبال میکردند. مقالهٔ ۸۰ سالگی حزب کمونیست ایران به آلمانی تکثیر و به بازدید کنندگان که خواهان اطلاعات بودند ارائه میشد. اعلامیه کمیته مرکزی حزب به زبان فارسی در بین ایرانیان دیدارکننده توزیع میشد. عدهٔ زیادی از هموطنان ایرانی در کنار چتر حزب با یکدیگر دیدار و روبوسی میکردند و به یکدیگر بهمناسبت روز کارگر تبریک میگفتند و سپس دربارهٔ اوضاع ایران و جهان بهبحث و گفتوگو میپرداختند.
به نقل از «نامه مردم» شماره ۹۷۳، ۲۸ اردیبشهت ماه ۱۳۹۴