مسایل سیاسی روز

تأملی بر رویدادهای ایران

دفاع قاطع حاکمیت از کشتار زندانیان سیاسی
“رشد” اقتصادی با آمار سازی
ایران، ترکیه و کودتا

دفاع قاطع حاکمیت از کشتار زندانیان سیاسی
انتشار فایل صوتی اظهارات آیت الله منتظری در طول یکی دو هفته گذشته حجم گسترده ای از مباحث سیاسی مربوط به ایران را به خود اختصاص داد تا جایی که این موضوع حتی بعد از چند هفته همچنان مورد بحث و اظهار نظر است. با اینکه زوایای گوناگونی از جنایت تابستان سال ۶۷ در ۲۸ سال گذشته توسط شماری از زندانیان سیاسی، خانواده های قربانیان ۶۷ و کتاب خاطرات آیت الله منتظری آشکار گردیده بود ولی انتشار این نوار صوتی باردیگر یادآور ابعاد جنایت هولناکی بود که در زندان های ایران توسط خمینی و سران رژیم به اجراء درآمده بود.
انتشار این فایل صوتی که مقارن شد با اعلام خبر هولناک اعدام زندانیان سیاسی سنی مذهب،در در نیمه اول مرداد ماه، به روشنی نشان داد که سیاست دهه های اخیر  حذف مخالفان با هر توجیه و به هر بهانه  همچنان ادامه دارد.
تفاوت این فایل صوتی با افشاگری های قبلی در این می باشد که نقش مهم احمد خمینی در برپایی این بزم خون بیش از پیش برجسته شده است. اظهارات آیت اله منتظری که همراه با نقل قول های مستند می باشد به روشنی نشان می دهد تلاش های وی برای جلوگیری و یا متوقف کردن این جنایات  و کشتار شمار کثیری از بهترین فرزندان خلق با مخالفت حساب شده فرزند خمینی و دیگر سران رژیم عقیم می ماند و باعث هلاکت تعداد بیشتری از بهترین فرزندان میهن ما می گردد. مسئله دیگر اینکه در این نوار صوتی آشکار می شود این است که اعضای هئیت اعزامی به زندان ها که مسئولیت این اعدام ها را عملا در اختیار داشتند در اظهارات خود نه تنها منکر این جنایت نمی شوند بلکه گستاخانه درخواست اعدام تعداد بیشتری را هم می کنند تا موضوع پاکسازی زندان ها کامل بشود. انتشار این فایل صوتی همچنین برخلاف موارد قبلی که با سکوت معنا دار سران رژیم و سخنگویان آن همراه بود، با عکس العمل های شدید سران ارتجاع در دفاع از اقدامات انجام شده، رو به رو گردید.
موسوی بجنوردی، عضو وقت دستگاه قضایی کشور، در این ارتباط گفت:”من نمی دانم که انتشار سخنان آیت الله منتظری در روزهایی که منافقین جلاد و آدمکش آلت دست حکام سعودی شده اند و عملا در صدد احیای جریان نفاق هستند، از کدام پشتوانه عقلی، ملی و شرعی برخوردار است.”(ایران، ۲۳ مرداد ۱۳۹۵)
موسوی تبریزی، دادستان کل انقلاب تا سال ۶۳، با ذکر این نکته که، انتشار این فایل صوتی مورد سوء استفاده دشمنان انقلاب و نظام خواهد شد، به عفو زندانیان سیاسی اشاره کرد و گفت:”عمده افرادی که مورد عفو قرار گرفتند، افرادی بودند که اقدام مسلحانه ای علیه مردم و کشور انجام نداده بودند یا کسی را نکشته بودند و از رفتار خود پشیمان بودند. آنانی هم که مرتکب جنایت و کشتن افراد بی گناه و مردم عادی کشورشان شده بودند، حکمشان صادر شده بود.”(همانجا)
در اظهارات فوق به طور آشکار و هدفمند این نظر القاء می شود که اعدام شدگان اعضای سازمان مجاهدین بودند که در اقدام مسلحانه شرکت داشتند. اتفاقا در فایل صوتی آیت الله منتظری اشاره می کند و این سوال را می پرسد که چگونه وقتی یک نفر محکوم به چندین سال زندان شده را دوباره محاکمه و اعدام می کنید. علاوه بر آن کشتار زندانیان منحصر به مجاهدین نبوده است و طیف گسترده نیروهای چپ را هم شامل می شد، از جمله رهبران، کادرها و اعضای حزب ما که در هیچ اقدام مسلحانه هم شرکت نداشتند در این کشتار دستجمعی اعدام شدند. همچنین هیچ سندی ارائه نشده است که نشان دهد اعضا و هوادران مجاهدین خلق که اعدام شدند، در اقدام مسلحانه شرکت داشته اند. همچنین بر اساس اسناد منتشر شده در میان  اعدام شدگان افرادی با سنین پایین نیز وجود داشته اند.
علی رازینی  یکی از دست اندرکاران اصلی کشتار زندانیان سیاسی در این زمینه با گستاخی تمام گفت:”ما این شهامت را داشتیم که هر کس را اعدام کرده ایم، نوشتیم این آقا به این دلیل اعدام شده است و زیر آن را امضا کرده ایم و این افتخاری است برای ما. … در شرایط بحرانی یا جنگی نمی شود محاکمه را ۱۰ سال طول داد.”(شرق، ۲۰ مرداد ۱۳۹۵)
اظهارات افراد فوق که در گذشته و حال منصب های کلیدی را در قوه قضاییه داشتند به روشنی نشان می دهد که انکار این جنایات حتی برای حفظ ظاهر هم در قاموس آنها جایی ندارد و با لحنی مشمئز کننده با ستایش و تمجید از اقدامات تاکنونی خود دفاع می کنند.
عضو دفتر خمینی هم در این ارتباط گفت:”همان گونه که در سخنان قبلی خویش گفته ام بیشترین ظلم در خصوص یادگار امام نمایش دادن یک چهره غیر واقعی از شخصیت ایشان است.”(اعتماد، ۲۱ مرداد ۱۳۹۵). نقش خمینی و فرزندش با توجه به استنادات قبلی بخصوص دست خطی که خود خمینی در آن دستور اعدام زندانیان را صادر کرده بود بر کسی پوشیده نیست، اما این فایل صوتی تمامی آن هیمنه ای که طی این سال ها ”بیت خمینی“ برای بزک آن تبلیغات بسیاری را به کار بسته بود را به یکباره فروریخت . به همین دلیل در اظهارات مقامات سابق و فعلی، شاهد تلاشی هستیم تا دامن خانواده خمینی از این جنایت بزرگ را مبرا سازند.
رضا علیجانی، فعال ملی مذهبی در گفت و گو با دویچه وله، گفت:” آنچه در این فایل صوتی مهم است، رویارویی آقای منتظری با هیات مرگ است و اینکه در چشم، آنها را جنایتکار خواند و از قرآن و حدیث و فقه سعی کرد ثابت کند که اینها جنایت است و این کارها خلاف اصول انقلاب و مخالف اهداف انقلاب است و آنها هم مثل چهره ها و انسان های مسخ شده ای بودند که سعی می کردند فقط آقای منتظری را آرام کنند و حتی بیشرمانه برای ادامه و تمام کردن کشتارشان اجازه بگیرند.”
هفته نامه صبح صادق، ارگان سپاه پاسداران هم در این ارتباط مطلبی در اشاره به ،”نفوذ منافقان به دفتر آقای منتظری و تاثیر پذیری آن مرحوم از این نفوذ”، می نویسد:” هم زمانی این دسته اقدامات با تلاش دشمنان نظام برای احیای منافقین و در راس آن آمریکایی ها و آل سعود که موجب تحرکات گروهک منافقین در عرصه سیاسی و آماده سازی آنان برای اقدامات ایذایی علیه جمهوری اسلامی ایران از یک سو و زمینه سازی برای برجام ۴،  یعنی فعال سازی پرونده حقوق بشری و تحمیل فشار بر نظام از سوی دیگر است، گویای خیانت طراحان و مجریان این اقدامات به مردم شریف ایران اسلامی و امنیت کشور بوده و در عین حال صحت مواضع و برخورد امام راحل و عظیم الشان با انحراف آقای منتظری و عزل وی فراتر از هرگونه تعارف و مصلحت اندیشی را نشان می دهد.” محتوای این نظرات حاکی از آن است که قرار است به واسطه این افشاگری مقدمات تشدید فشار بر انتشار دهندگان این فایل صوتی و در راس آن احمد منتظری را عملی سازند.
مصطفی تاج زاده در مطلبی که در آن ظاهر از حاکمیت خواست از ملت به دلیل این کشتار عذر خواهی کند در عمل  قربانیان این جنایت هولناک را نشانه رفته و از جمله می نویسد:” من به سهم خود از خانواده های اعدام شدگان آن فاجعه از جمله بازماندگان قربانیانی که عضو مجاهدین نبودند، پوزش می طلبم.” البته این بدان معنا است که اعدام ددمنشانه اعضا و هواداران مجاهدین بدون اشکال بوده است.
صادق زیبا کلام هم در اظهاراتی که نشان از تفکر عمیقاْ ارتجاعی او دارد با اشاره به جامعه دوران پهلوی که توسعه سیاسی نیافته بود، گفت:” در جامعه ای که تحملی نسبت به منتقد و مخالف از سوی رژیم پهلوی وجود نداشته حالا این جامعه شاهد انقلاب بوده و باید تصدیق کرد که ۱۰ سال زمان کمی است و نمی توان انتظار داشت در این جامعه دمکراسی و تحمل مخالف در حد مطلوبی نهادینه شده باشد که چنین اعدام هایی در آن اتفاق نیفتد.” زیبا کلام و تاج زاده توضیح نمی دهند چرا و به چه دلیل پس از این اعدام های وحشیانه تعداد زیادی از فعالین سیاسی و یا مخالفان در خارج از کشور ترور شدند. دکتر قاسملو در زمانی ترور شد که مقامات اسلامی با حیله مذاکراتی را با او شروع کردند که در اساس قرار بود راه حل مسالمت آمیز برای حل مسئله کردستان پیدا بشود اما در نهایت او را به قتل رساندند. در سال های بعد تعداد زیادی از نویسندگان و فعالان سیاسی ملی مذهبی به زندان افکنده شدند. داریوش و پروانه فروهر مثله شدند، قتل های زنجیره ای دنیا را تکان داد. مواردی که به جنگ مسلحانه و عدم توسعه سیاسی هم ربطی نداشت. جالب اینکه زیبا کلام به کرات در مدح دمکراسی غربی به دوران استالین و حکومت های کمونیستی اشاره می کند و به شدت آنها را محکوم می کند اما تمام قد در دفاع از جمهوری اسلامی و جناح های  قلم فرسایی می کند. اعضای خانواده خمینی هم که در طول سالیان اخیر قبای اصلاح طلبی پوشیده به روشنی ضمن دفاع از این جنایت هولناک بر ضرورت آن تإکید کردند.
۲۸ سال از جنایت فجیع کشتار زندانیان سیاسی گذشته است. میهن ما علیرغم تمامی این سالیان پر از رنج، هنوز در چنگال جنایت کاران این واقعه شوم اسیر است. سرکوب، اعدام، شکنجه و زندان های طویل المدت برای نیروهای مترقی و طرفدار صلح، آزادی و دمکراسی ادامه دارد و اپوزیسیون مترقی هنوز نتوانسته است نقطه پایانی بر این وحشی گری های رژیم بگذارد. جنایت کاران حاکم بدون شک به دلیل همین ضعف نیروهای مترقی مترصد هستند گوشمالی شدیدی به انتشار دهندگان این فایل صوتی بدهد. احضار احمد منتظری به دادگاه ویژه روحانیت مقدمه این اقدام برنامه ریزی شده است. مسئله اساسی یی که  نیروهای مترقی باید به فکر چاره جویی برای آن باشند این است که برای جلوگیری از تکرار این سرکوب گری ها چه اقدامی باید اندیشید و به مرحله عمل درآورد؟

“رشد” اقتصادی با آمار سازی
حسن روحانی روز یکشنبه ۲۴ مرداد، در شهر یاسوج اعلام کرد که رشد اقتصادی کشور که در ابتدای دولت او منفی ۶.۸ درصد بوده، در سه ماهه نخست سال جاری به بیش از ۴.۴ درصد رسیده است. به گزارش اقتصاد آنلاین، حسن روحانی در سی‌امین سفر استانی خود در جمع مردم یاسوج اظهار کرد: “خوشحالم به شما مردم غیور یاسوج اعلام کنم که دیشب مرکز آمار اعلام کرد رشد اقتصاد ایران در سه ماهه اول سال ۴.۴ درصد بوده و این آمار نشان غیرت شما جوانان است.”
این برای اولین بار نیست که حسن روحانی با ارایه آمار مخدوش تصویری غیر حقیقی بخصوص در ارتباط با مسایل اقتصادی را ارائه می دهد. دیگر مسئولین دولتی هم کمابیش چنین رویکردهایی را داشته اند که پس از مدتی کوتاه، غیر واقعی بودن آنها آشکار شده است. این شیوه توسط احمدی نژاد و اعضای دولتش هم نیز به کار گرفته می شد.
خبرگزاری مهر، ۲۴ مرداد در همین رابطه نوشت:”رشد اقتصادی در دولت روحانی به یکی از بحث انگیزترین موضوعات اقتصادی تبدیل شده است. زمانی که رشد اقتصادی مثبت و روند صعودی دارد، دولتمردان نرخ رشد اقتصادی را اعلام و زمانی که منفی و کند دارد از اعلام آمار امتناع می کنند و نرخ ها را محرمانه نگه می دارند. ” مهر در ادامه با اشاره به اینکه آمار مربوط به رشد اقتصادی که برای آخرین بار اعلام شده مربوط به کل سال ۹۴ بوده است و اکنون حسن روحانی به یکباره در یاسوح از رشد ۴.۴ درصدی خبر می دهد، می نویسد:” … کارشناسان می پرسند که چطور در این مدت کوتاه نرخ رشد اقتصادی روندی به شدت صعودی پیدا کرده است و به همین دلیل است که همچنان نسبت به آمارهای اعلامی مرکز تولید و انتشار آمار در کشور و عملکردشان انتقاد وجود دارد و متهم به آمار سازی می شوند.” خبرگزاری مهر، در گزارشی دیگر در ۲۵ مرداد دوباره نوشت:” حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز گذشته از رشد ۴.۴ درصدی اقتصاد ایران خبر داد که البته بخش عمده ای از آن، مدیون رشد ۵۷ درصدی ارزش افزوده بخش نفت بوده است. حال آنکه صنعت گران و تولید کنندگان می گویند که اوضاعشان نسبت به قبل بدتر شده و بسیاری از بنگاه های اقتصادی، از مدار تولید یکی پس از دیگری خارج می شوند. پای در دل فعالان اقتصادی و کسبه بازار هم که می نشینی، از کسادی بازار نالانند و خیلی هایشان، کرکره حجره ها را سه روز در هفته بالا می دهند.”مهر به نقل از مهدی پورقاضی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، می نویسد:” آمارهای منتشر شده حکایت از رشد منفی دو و نیم درصدی اقتصاد ایران در سه ماهه آخر سال ۹۴ در صنایع کشور دارد و این به این معنا است که صنعت در رکود به سر می برد و اطلاعات شهرک های صنعتی و واحدهای صنعتی هم موید همین مسئله است.”
خبرگزاری مهر، ۲۵ مرداد، در یک خبر دیگر در ارتباط به بیکاری، آورده است:” امروز که در سه سالگی دولت تدبیر و امید قرار داریم و این دولت تا بهار سال آینده باید به کار خود پایان دهد، شرایط بازار کار همچنان بحرانی بوده و صدها هزار جوان فارغ التحصیل دانشگاهی امکان راهیابی به بازار کار کشور را ندارند. با این حال برخی مسئولان دولتی می گویند توانسته اند زمینه های تک نرخی شدن نرخ بیکاری را فراهم کنند و بزودی این اتفاق در کشور رخ خواهد داد.” مهر در ادامه می نویسد:” اما بسیاری از خانواده ها همچنان با مشکل بیکاری فرزندان مواجه هستند و بیکاری امروز به عنوان مهم ترین و جدی ترین معضل داخلی کشور شناخته می شود. ” جالب توجه اینکه خبرگزاری ایسنا، 25 مرداد، گزارش داد که وزیر صنعت و معدن و تجارت از قول همکاری و کمک رئیس جمهور برای حل مشکلات ۷۵۰۰ واحد صنعتی راکد و نیمه فعال خبر داد. با این احتساب مشخص نیست چگونه می شود ادعا کرد که اقتصاد ایران بیش از ۴ درصد رشد داشته و از طرف دیگر اعلام می شود که واحدهای صنعتی دچار بحران رکود هستند و آمارهای بیکاری هم اخبار امیدوار کننده را نوید نمی دهد. فرشاد مومنی در مصاحبه با اعتماد، ۲۴ مرداد، در اشاره به خطای راهبردی دولت روحانی، می گوید:” … به طور مشخص می توان به رئیس جمهور گفت که در کنار شما یک فرد صاحب صلاحیت کارشناسی که در باره فشارهای طاقت فرسا و فاجعه آمیزی که به تولید کنندگان و عامه مردم تحمیل شده وجود ندارد. ایشان باید یک مشاور تولیدی صاحب صلاحیت انتخاب کند که درک راهبردی داشته باشد و خاک صنعت را هم خورده باشد و دید راهبردی داشته باشد.” لازم به یادآوری که حسن راغفر، کارشناس مسایل اقتصادی، در گفت و گو با ایسنا، ۲۵ مرداد، گفت:” اقتصاد ایران تحت سلطه سرمایه های مالی و تجاری است و صنعتی شدن در این اقتصاد منتفی است. در این زمینه دولت یازدهم می گوید باید تقاضا ایجاد کنیم اما اکنون این تقاضا وجود دارد و تمام بازارهای افغانستان، عراق و روسیه در اختیار ماست.”
بعضی از تحلیل گران سیاسی معتقد هستند که سه سال زمان زیادی برای اینکه یک دولت بتواند برنامه های اقتصادی خودش را پیاده کند، نیست اما ما معتقدیم سه سال زمان کمی هم نیست. کارنامه دولت روحانی در این سه سال بر اساس آمارهای تاکنونی هیچ نقطه درخشانی ندارد. صرف نظر از مخالفت و موافقت با مطلب بالا آن چیزی که در رابطه با دولت روحانی باید گفته شود این است که اصولا رویکردهای اقتصادی این دولت در تضاد کامل برای بستر سازی رشد اقتصادی می باشد. اظهارات مومنی و راغفر که بارها آن را تکرار کرده اند این است که بینش سیاست اقتصاد تولیدی جایگاه شایسته در برنامه های اقتصادی دولت نداشته و کارنامه سه ساله دولت تاکنون نشان داده که تغییر نگرش در این رابطه هنوز وجود ندارد.

ایران، ترکیه و کودتا
به دنبال کودتای نافرجام در ترکیه و با گذشت پیش از یک ماه از آن واقعه، تحولات سیاسی در این کشور بخصوص در رابطه با ایران همچنان مورد بحث است. رفت و آمدهای مقامات رسمی دو کشور طی این مدت کوتاه گمانه زنی های مختلفی را دامن زده است که حاکی از حساسیت این موضوع نزد دیگر کشورها هم است.
حمید رضا آصفی، سخنگوی سابق وزارت خارجه در یادداشتی در روزنامه آرمان، ۲۴ مرداد، به مسایل ترکیه و رابطه آن با ایران می پردازد. وی در اشاره به تیره شدن روابط مسکو با واشنگتن و آغاز دوباره دوران سرد، کودتای ناموفق اخیر در ترکیه را بررسی و در آن واکنش کشورها را یادآوری می کند که بایستی درس عبرت و نقشه راهی برای دولتمردان ترک باشد. آصفی، سیاست عربستان در رابطه با کودتای اخیر را سکوت توام با رضایت، سیاست آمریکا دوپهلو و غیر شفاف، و سیاست اتحادیه اروپا را مبتنی بر پیش شرط های متفاوت ارزیابی کرده و نتیجه می گیرد که هیچ دولت و کشوری نمی تواند بر دوستی آمریکا و کشورهای غربی سرمایه گذاری کند. آصفی در ادامه این نتیجه همچنین می نویسد:” در جهت منافع ترکیه است که قدرت و توان خود را در پیمان ها و همکاری های منطقه ای جست و جو کند. همکاری ترکیه با روسیه خوشایند جمهوری اسلامی است، زیرا این دو کشور قدرتمند در کنار ایران می توانند نقطه اتکای صلح و ثبات در منطقه باشند.”
هفته نامه صبح صادق،۲۴ مرداد، ارگان سپاه پاسداران، در اشاره به سفر رجب طیب اردوغان به روسیه و روابط ترکیه و روسیه ادعا می کند که روسیه اولین کشوری بوده که به ترکیه در باره کودتا هشدار داد و در تحلیل نگرانی های دو طرف، می نویسد:” اردوغان خواهان کاهش حمایت روسیه از کردها و کم کردن حجم بمباران های خود در مرز ترکیه است. از سوی دیگر، روسیه از ترکیه می خواهد که با جدیت بیشتر بر مرزهای خود نظارت داشته باشد و مانع جذب نیروهای افراطی به داعش یا ارسال تجهیزات برای آنها شود. به نظر می رسد با توجه به پیامدهایی که سیاست اشتباه اردوغان در سوریه برای ترکیه به همراه خواهد داشت، نزدیکی روسیه و ترکیه می تواند تا حدودی اردوغان را در باره سوریه به عقب براند.” 
روزنامه اطلاعات، ۲۲ مرداد، در گزارش سفر ظریف به ترکیه، به نقل از وزیر امور خارجه نوشت:”جمهوری اسلامی ایران به عنوان دولتی که همان لحظات اول کودتا را محکوم کرد همواره در کنار مردم ترکیه و دولت ترکیه ایستاده و خواهد ایستاد و بازدید من از مجلس ترکیه به عنوان نماد حمایت از دموکراسی و مردم ترکیه است.” و در جایی دیگر آورده است:” وزیر خارجه ترکیه ضمن تشکر از سفر ظریف به ترکیه، تاکید کرد که ایشان در همان لحظات اول کودتا و زمانی که هیچ‌گونه تصویر روشنی از شرایط نبود بارها با تماس تلفنی حمایت خود را از دولت و ملت ترکیه در مقابل کودتاچیان ابراز کردند.” اطلاعات  همچنین  به دیگر اظهارات وزیر خارجه ترکیه اشاره می کند و می نویسد:” درباره تمامیت ارضی سوریه و اتحاد سوریه همفکر هستیم. تا به امروز برخی اختلافات را داشتیم، ولی علی‌رغم اختلافات به گفتگوی خودمان ادامه دادیم و بر این باوریم ایران می‌تواند نقش مثبتی در برقراری آتش بس پایدار در سوریه ایفا کند. … پژاک و پ‌ک‌ک، شاخه‌های مختلف یک سازمان تروریستی واحد هستند و تفاوتی با هم ندارند و امنیت منطقه و به ویژه امنیت ایران و ترکیه را تهدید می‌کنند.”
خبرگزاری مهر، ۲۳ مرداد، به نقل صادق ملکی، کارشناس ارشد مسایل منطقه، نوشت:”سفر اردوغان به سن پترزبورگ و دیدار با پوتین بیش از هر چیزی حاصل نیازهای متقابل دو طرف به یکدیگر است. آنهایی که سفر اردوغان به روسیه را چرخشی راهبردی از سوی ترکیه قلمداد کرده اند بیش از اشاره به واقعیت آرزوهای خود را بیان کرده اند. ترکیه دارای پیوندهای عمیق نظامی، اقتصادی و سیاسی با غرب و به ویژه آمریکا است. شرایط راهبردی آنکارا با غرب با تحولی مثل یک کودتای نافرجام دچار تغییرات بنیادی نخواهد شد.
بعد از کودتای نافرجام، رفت و آمدهای دیپلماتیک بین روسیه، ایران و ترکیه افزایش یافته است. رفت و آمدهای مزبور که بعضا در سطوح بالا هم بوده است نشان دهنده رویکردهایی است که سطح روابط سرد و یا متفاوت ایران و روسیه با ترکیه را تبدیل به روابط کم تنش تر کرده است. با توجه به دده های بالا، اینکه ترکیه دیدگاه های خود نسبت به سوریه را تغییر دهد با توجه به شرایط جدید دور از تصور نیست اما به نظر می رسد مقامات رژیم با احتیاط از این روند صحبت می کنند.
منطقه خاورمیانه و بخصوص تحولات در سوریه ابعاد جدید، بغرنج  و خطرناک تری گرفته است. اعلام استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه و درگیری های خونین در حلب  و بمباران مناطق کرد نشین توسط نیروی هوایی سوریه و ورود نظامی ترکیه به این درگیری ها  از جمله تحولات نگران کننده ای هستند که باید به آنها توجه کرد. با اینکه تحولات سوریه محل نزاع قدرت های منطقه ای و جهانی بوده است اما این درگیری و جنگ نیابتی در همان محدوده  فعلی در جریان است.
با توجه به افزایش تنش ها و درگیری ها این احتمال که این درگیری ها گسترش یابد را نباید از نظر دور داشت. تحولات در سوریه و گسترش آن تاثیری مخرب بر حیات سیاسی و اقتصادی دیگر کشورها از جمله میهن ما خواهد داشت. میهن ما با توجه به شرایط بسیار خطرناک منطقه، به یک دولت مردمی و برخاسته از اراده مردم نیاز مبرم دارد.
رژیم ولایت فقیه در طول نزدیک به چهار دهه حاکمیت، نشان داده است سیاست های تنظیم شده بر اساس منافع سرکوب گران اتخاذ می گردد و تبعات زیان بار این سیاست ها همیشه دامن گیر میلیون ها نفر از هم میهنمان بوده است.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۰۶، ۱ شهریور ۱۳۹۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا