مسایل سیاسی روز

رهنمودِ خامنه‌ای به دولتِ روحانی برای سال آخرِ ریاست‌جمهوری

در سال‌های اخیر نقش و حیطهٔ نفوذ ولی‌فقیه در شکل دادن به دولت‌ها، بارها و بارها موردبحث و جدل قرار گرفته است. اگر انتخابات سال ۷۶ را استثنا بدانیم، باید اذعان کرد که لااقل از آن زمان به بعد، تعیین اینکه چه کسی در رأس دولت قرار بگیرد، از مشخص‌ترین نمودهای دخالتِ ولی‌فقیه در عرصهٔ سیاسی ایران بوده است. گرچه نیروهای سیاسی مخالفِ حاکمیت روی کار آمدنِ دولت روحانی را با رأی مردم قلمداد می‌کنند، اما با گذشت سه سال از آغاز به‌کار دولت روحانی این نگرش کم‌کم رنگ می‌بازد و واقعیت‌های سیاسی میهن در چارچوب ساختارهای مبتنی بر ولایت‌فقیه بیشتر آشکار می‌گردد.

علی خامنه‌ای، در شهریورماه سال ۸۷، در دیدار با اعضای دولت احمدی‌نژاد، سخنانی ایراد کرد که در انتخابات سال ۸۸ تعبیر گردیدند. او ازجمله گفت:”آنچه در مورد سال آخرِ این دوره به شما عرض بکنم چند نکته است. یکی اینکه در این سالِ آخر باروحیهٔ سال اول کار کنید، البته احساس می‌کنم همین جور است، اما درعین‌حال تأکید می‌کنم. فکر نکنید که امسال، سال آخرِ دولت است، نه، مثل کسی که پنج سال دیگر بناست کار بکند، کار بکنید، یعنی تصور کنید که این یک سال به‌اضافهٔ چهار سال دیگر در ید مدیریت شماست. با این دید نگاه کنید و کار کنید و برنامه‌ریزی کنید و اقدام کنید.”
علی خامنه‌ای، هفتهٔ گذشته، در دیدار با اعضای دولت روحانی، بازهم سخنانی مشابه ایراد کرد که معنا و مفهوم دیگری در آن باید جست و پیدا کرد. به‌گزارش کیهان، ۴ شهریورماه، خامنه‌ای در این دیدار با اشاره به گذشت سریع سه سال از عمر دولت یازدهم، گفتند: “دولت باید با برنامه‌ریزی و جدیت، حداکثر بهره‌برداری را برای کار و تلاش در یک سال باقیمانده انجام دهد.” بنا بر همین گزارش، خامنه‌ای، دولت را به دوری از حواشی به‌خصوص در ماه‌های آینده که همراه با مباحث انتخاباتی است، توصیه کرد و افزود:”دولت نباید به‌هیچ‌وجه خود را سرگرم بحث‌های انتخاباتی کند بلکه باید تا آخرین روزِ کاری، برای کار، تلاش و حل مشکلات برنامه‌ریزی کند و بهترین تبلیغ برای دولتِ در رأس کار، اقدام و عمل آن دولت است.”
باتوجه به حمله‌های گسترده و سازمان‌یافتهٔ جناح موسوم به اصول‌گرا علیه دولت، علی یونسی، یکی از اعضای دولت روحانی، در مصاحبه‌یی با روزنامه اعتماد، ۳۱ مردادماه، می‌گوید: “روحانی با رأی بیشتری دوباره رئیس‌جمهور می‌شود”، اما، نگرانی در سخنان او کاملاً مشهود است. او ازجمله می‌گوید:”تردیدی نیست که بسیاری از مخالفان دولت تمایل دارند که از هر اهرمی علیه دولت استفاده کنند اما شکر خدا کشور ما هم رهبری هوشمند دارد و هم قانون که اجازه نمی‌دهد دیگران به میل خود عمل کنند و هر کاری که دوست دارند بکنند. در دور دوم آقای خاتمی هم برخی دوست داشتند و تلاش کردند تا آقای خاتمی رد صلاحیت شوند ولی رهبر معظم انقلاب مانع شدند. بسیاری از اصولگرایان هم در سال ۸۸ تمایل داشتند آقای احمدی‌نژاد وارد عرصه انتخابات نشود. حتی آقای هاشمی هم در دور دوم خود برخی مخالفانی داشت که مایل بودند او تک‌دوره‌ای شود.
به‌نظر من این استراتژی است که رهبری تا امروز داشته است و اجازه نمی‌دهند تا به دلایل واهی و زیر فشار، رئیس‌جمهوری در دور دوم خود از رقابت در میدان انتخابات بازبماند و استراتژی درستی هم بوده و برای همه هم عمل شده است، هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان. من معتقدم این روش ادامه خواهد داشت.”
یونسی بدون اینکه متوجه شود، اعتراف می‌کند که ماندن یا نماندنِ مقام سیاسی‌ای مانند رئیس‌جمهور در مسند خود، منوط به اجازهٔ ”رهبری“ است و تصمیم‌گیرندهٔ اصلی ولی‌فقیه است. اما با توجه به اینکه سخنان یونسی چند روز قبل از اظهارات خامنه‌ای بیان شده است، به‌نظر می‌رسد وضعیت سیاسی روحانی برای دورهٔ بعد با اماواگرهایی مواجه است و بستگی تام به تصمیم ولی فقیه و رهبران ارتجاع  برای چگونگی مهندسی انتخابات آینده دارد. بااینکه تا انتخابات ریاست جمهوری مدت زیادی باقی‌مانده است، رهنمود ”رهبری“ برای روحانی این است که وی نباید به‌هیچ‌وجه خود را سرگرم بحث‌های انتخاباتی کند.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۰۷، ۱۵ شهریور ماه ۱۳۹۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا