تهاجم هَرزنامههای ولایی به هنرِ مردمی
به دنبال انتشار مطالب سخیف هفته نامه یالثارات بر ضدِ هنرمندان میهن، خبرگزاری ایلنا، ۲۸ شهریورماه، در رابطه با شکایت سینماگران کشورمان، نوشت: “مانی حقیقی شامگاه یکشنبه ۲۸ شهریور در دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی طی سخنانی اعلام کرد که به همراه ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی علیه هفته نامه یالثارات، ارگان رسانهای انصار حزبالله، شکایت کردهاند.” همین گزارش در ادامه به نقل از حاتمی کیا، نوشت:”حرمتِ قلم را از بین بردند و اگر به این مطالب واکنش صحیحی داده نشود، عین بیغیرتی است.”
ایلنا، در همان روز در گزارشی دیگر از جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی، قسمتی دیگر از سخنانمانی حقیقی را آورده که خطاب به ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی که از سوی نشریه یالثارات مورد توهین قرار گرفتهاند، میگوید: “اینجا به نمایندگی از سینمایی که آدمهایش با شرافت است میگویم تمام قد از شما و شرف و نجابتتان دفاع میکنم.” ایلنا، ۲۹ شهریورماه، اظهارات عبدالله اسفندیاری، بازرس خانه سینما را آورده که گفت: “این روش ناشی از عدم تعادل روانی است که متاسفانه لطمه زیادی به وضعیت فرهنگ و هنر کشور وارد میکند.” هیئت مدیره خانه سینما، در نامه به هنرمندانی که مورد توهین قرار گرفتند، نوشت: “بیش از هر چیز در شگفتیم از سکوت مدیران و مسئولین ذیربط بهویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برابر هتاکی دستاندرکاران نشریه موسوم به یالثارات به شما.”
لازم بهتوضیح است که قبل از هتاکی اخیر نشریه یالثارات به هنرمندان میهن، این نشریه توقیف شده بود اما انتشار آن همچنان ادامه دارد. نوش آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، در باره آخرین مواضع وزارت ارشاد در قبال این نشریه، اظهار داشت: “موضع وزارت ارشاد مکرراً در این باره اعلام شده. بر اساس رأی هیات نظارت که شامل نمایندگانی از سه قوه و حوزه علمیه نیز هستند این نشریه لغو مجوز شده و در فهرست نشریات دارای مجوز قرار ندارد” [ایلنا، ۲۹ شهریورماه]. او همچنین در ارتباط با شکایت هنرمندان از این نشریه گفت که، با توجه به هتک حرمتی که توسط این افراد صورت گرفته و اعتبار آنها را زیر سؤال برده، در دستگاه قضایی با جدیت مورد رسیدگی قرار میگیرند. در مراسم اختتامیه اولین جشنواره فیلم و عکس، مریلا زارعی، بازیگر سینما، گفت: “امروز در این مملکت مجلهای چاپ میشود که به همه ما توهین میکند و پردهدری میکند و آبروی مسلمان را میبرد و بدترین الفاظ آن تیتر میشود” [ایلنا ۲۹ شهریورماه].
باید یادآوری کرد که، مطالب نشریه یالثارات، عمدتاً کسانی را نشانه میگیرد که در ساختارهای بهغایت واپسمانده و ارتجاعی حاکمیت حل نمیشوند و یا شیوههای گوناگون اندیشه و عمل مستقل خویش را پیگیری میکنند. نشریه یالثارات که بدون شک و تردید با پشتیبانی گروههای قدرتمند در حاکمیت کنترل و انتشار مییابد، با استفاده از کثیفترین و مشمئزکنندهترین جملات، اخیراً تیغ تیز حملات خود را بیشتر متوجه اهالی فرهنگ و هنر کرده است. حمایت از این نشریه که فحشنامه تولید میکند آنچنان قوی است که حتی پس از توقیف، انتشارش را ادامه میدهد. گرچه سخنگوی وزارت ارشاد قول رسیدگی به وضعیت این نشریه و شکایت هنرمندان را داده است، اما کمتر کسی را میتوان قانع کرد که نسبت به اینگونه سخنان با دیدهیی امیدوارانه نگاه کند. خشم و هراس جنایتکاران حاکم از سینماگران میهن ناشی از تلاشهایی است که در فضای خفقانزده ایران، موفق شده تا حدی سیمای واقعی جامعه ایران را نزد افکار عمومی به تصویر بکشد. خبرگزاری فارس، ۳۰ شهریور، سخنان علی مطهری را آورده که در رابطه با فیلم فروشنده گفته است این فیلم چهره خوبی از جامعه ایران نشان نمیدهد.
فضای هنری ایران با روی کار آمدن حاکمیت اسلامی، تحولاتی را تجربه کرده که توسط تاریک اندیشان حاکم به آن تحمیل شده است. تحمل تاریک اندیشان حاکم در عرصه هنری تا آنجاست که قرائت موردنظر آنها در مرحله عمل پیاده شود. با تمام تمهیدات و فشارهای تاکنونی، صحنه هنری ایران، شاهد موارد زیادی بوده است که قرائت موردنظر حاکمیت را نادیده گرفته و در این زمینه موفقیتهای داخلی و بینالمللی را نیز کسب کرده است. نگاهی به رسانههای وابسته به سپاه و دیگر تاریک اندیشان، در مورد این موفقیتهای هنری و ستیز آشکار آنها با هنر مستقل، نشاندهنده مصمم بودن آنها از گسترش و بسط هنر مردمی است.
جامعه هنری ایران برای مقابله با این جهل و تاریکاندیشی با چالشهای متعددی روبهراه است. علیرغم وعدههای انتخاباتی، دولت روحانی و در رأس آنها، جنتی، وزیر ارشاد، نهتنها گام اساسی برای خواستهای هنرمندان میهن برنداشته بلکه بعضاً با کرنش در برابر تاریک اندیشان، وضعیت بازهم دشوارتری را برای جامعه هنری ایران به وجود آورده است.
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۰۹، ۱۲ مهرماه ۱۳۹۵