مسایل سیاسی روز

جنجال لغو سخنرانی مطهری و عیار دفاع از حقوق مدنی شهروندان

لغو سخنرانی علی مطهری در مشهد، کشمکش سیاسی بین جناح های حکومتی را تشدید کرد. قبلا هم از سخنرانی علی مطهری در شیراز به نحو خشونت آمیز جلوگیری به عمل آمده بود. فرآرو، ۳۰ آبان، با اشاره به دعوت یک تشکل سیاسی از علی مطهری و صدور مجوز، گزارش داد که به دستور دادستانی هر دو محل تعیین شده برای سخنرانی پلمپ شد. به دنبال جلوگیری از این سخنرانی، علی مطهری در نامه ای خطاب به روحانی نوشت:”لطفا برای ما روشن فرمایید که حاکم در استان خراسان رضوی استاندار است یا دادستان و امام جمعه؟

نیروی انتظامی تحت فرمان استاندار است یا دادستان؟ ورود دادستان در این گونه موارد بر چه اساسی است؟”(فرآرو، ۳۰ آبان) روزنامه شهروند، اول آذر، به نقل از معاون استاندار خراسان رضوی، نوشت:”از نظر استانداری و دستگاه های امنیتی و انتظامی استان برگزاری مراسم اربعین با سخنرانی رئیس مجلس شورای اسلامی هیچ مشکل و مساله ای از نظر سیاسی، امنیتی و اجتماعی دربر نداشت.” در ادامه همین خبر به نقل از وزیر کشور آمده است که،”این برنامه تمامی مجوزهای لازم قانونی  را از مراجع ذیصلاح دریافت کرده بود و معلوم نیست به چه دلیل در آخرین لحظات لغو شد.” بنا به گزارش اعتماد، همچنین دفتر علم الهدی با رد ادعای مطهری مبنی بر دخالت امام جمعه مشهد برای لغو این سخنرانی، نوشت:” آیت الله علم الهدی اصلا به چنین سخنرانی و مراسمی توجه نداشته و این حق را دارد که در صورت عدم جبران علیه افترا زننده اقدام قضایی کند.” روزنامه ایران، اول آذر، خبر داد که وزیر کشور در دستوری به معاون سیاسی خود، خواستار تشکیل هیاتی به منظور بررسی علت لغو سخنرانی مطهری شد. عبدالله رمضان زاده، در مطلبی که اعتماد، ۱ آذر، انتشار داد، می نویسد:” این نوع برخوردها خلاف قانون است و باید هر چه زودتر برای جلوگیری از چنین برخوردهایی چاره ای اندیشیده شود. متاسفانه ضعف وزارت کشور و استانداری خراسان که در گذشته نیز در مواردی از این دست سابقه داشته، نمایان است.” الیاس حضرتی، در همان روزنامه اعتماد، ۱ آذر در مطلبی دیگر، می نویسد:” برهم خوردن سخنراني‌ها، حمله به تجمعات و جلوگيري از برگزاري مراسمات، از اتفاقاتي است كه ديدن و شنيدن آن به عادتي چند ساله براي ‌ما تبديل شده است. اين اتفاقات كه در هر زمان و مكاني در حال رخ دادن است، همچنان براي حسن روحاني دردسرساز مي‌شود تا دولتي كه بناي فعاليت خود را بر پايه فضاي باز سياسي قرار داده، هنوز هم نتواند چاره‌‌اي براي حل آن بيابد.” اعتماد در یک مطلب دیگر از جمله می نویسد: “…تنها چهار روز پيش از اين رخد‌اد‌، رييس‌جمهور د‌ر نامه‌اي به وزارت كشور، قانون نحوه فعاليت احزاب و گروه‌هاي سياسي را براي اجرا ابلاغ كرد‌ه بود‌و تنها يك روز پيش از اين اتفاق نيز متن اين ابلاغيه د‌ر روزنامه رسمي كشور منتشر شد‌ه بود‌. قانوني كه د‌ر همان روزهاي ابتد‌ايي ابلاغ از سوي يك نهاد‌د‌يگر نقض شد‌.” بتول گندمی، دبیر کل مجمع مشورتی اصلاح طلبان مشهد، در یک موضع گیری تدافعی، گفت:”سخنرانی آقای مطهری در مشهد کاملا مذهبی بود. تدارک هیچ بحث سیاسی در این سخنرانی دیده نشده بود.”(آرمان، ۱ آذر) در گزارشات مربوط به این حادثه، روزنامه های داخلی ضمن پوشش خبری گسترده از لغو این سخنرانی اظهارات فعالین سیاسی و نمایندگان مجلس از جمله عارف و تابش را آورده اند که با کلی گویی، نسبت به وقوع چنین اتفاقی اظهار ناخشنودی کرده اند. حسن روحانی در جواب نامه مطهری از جمله گفت:”وزارت کشور و دولت تدبیر و امید در قبال ملت ایران و به ویژه مردم آگاه و دلاور مشهد که نقش تعیین کننده در موج آفرینی ۲۴ خرداد ۹۲ و پیروزی اعتدال داشتند مسئولیت دارد که از حقوق اساسی آنان دفاع نماید.”(فرآرو، ۱ آذر)
خبر جالب توجه دیگر اینکه سخنرانی زیبا کلام هم روز اول آذر در قزوین لغو شد.آملی لاریجانی رئیس قوه قضاییه که اخیرا موضوع سود سپرده هایی که به حساب شخصی اش واریز شده رسانه ای شده و از این بابت بسیار برآشفته است، با ربط حادثه مشهد و افشاگری در ارتباط با خودش گفت:” لغو سخنرانی یک نماینده یک مساله است اما شایعه علیه رییس قوه را مسئول نبودید دفاع کنید؟ برای سخنرانی یک نماینده اظهار نگرانی کردید اما اینکه نماینده لیست امید که به نحوی به شما هم مرتبط است رییس قوه را متهم کرده آنوقت شما وظیفه ندارید این مایه شرمساری نیست؟”(فارس، ۳ آذر) رئیس قوه قضاییه در اشاره به تصمیم دادستان مشهد برای لغو سخنرانی، اضافه کرد:”دادستان مشهد بر حسب تشخیص خود و برخی اطلاعات که نهادها به او داده بودند تصمیمی گرفت نمی خواهم قضاوت کنم آیا حق بوده یا باطل.”
در خبری دیگر پرستو فروهر در مصاحبه با سایت زیتون، در رابطه با اجرای مراسم سالگرد  قتل داریوش و پروانه فروهر گفت:”متاسفانه در دنیای واقعی، ماموران نیروی انتظامی از ساعت ۱۰.۵ صبح با حضور در کوچه ما، راه را بستند و اجازه حضور به افرادی که می خواستند برای بزرگداشت به این خانه برسند، ندادند.”
پوشش خبری لغو سخنرانی علی مطهری و به دنبال آن محکومیت آن توسط رئیس جمهور و رئیس مجلس و دیگر مقامات دولتی ممکن است این توهم را ایجاد کند که رویکردهای آینده متفاوت خواهد بود و انتظار اینکه چنین اتفاقی دوباره رخ دهد کمتر محتمل است. مسلما با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و تشدید اختلافات جناح های حکومتی ما قاعدتا باید شاهد چنین موارد مشابهی باشیم. روزنامه هایی که برای چندین روز موضوع علی مطهری را برجسته کرده بودند مطلقا خبر و گزارشی از این حق مدنی پرستو فروهرانتشار ندادند. وقتی نرگس محمدی هم به ده سال زندان محکوم شد، هیچ واکنش قابل توجه از اعتدالیون شنیده نشد. دفاع از حقوق مدنی نباید منحصر به یک یا چند نفر باشد. بازتاب و واکنش به لغو سخنرانی مطهری در نهایت به عقب نشینی نیروهای سرکوب گر منجر نمی شود.سابقه نیروهای درگیر در این ماجرا که لغو سخنرانی مطهری را محکوم کرده اند، نشان داده است اقدامات آنها فقط در حد شعار است و برای تحقق آن پیگیری عملی نمی شود.

به نقل از «نامۀ مردم »، شمارۀ ۱۰۱۳، ۸ آذرماه ۱۳۹۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا