صلح آری! «ناتو» نه! توده ای ها در کنفرانس و راهپیمایی ضد جنگ در بروکسل، بلژیک
کارزار شورای جهانی صلح در مخالفت با طرحهای تجاوزگرانهٔ »ناتو«
نشست سالانهٔ سران کشورهای عضو پیمان نظامی تجاوزگر آتلانتیک شمالی “ناتو “در روز ۴ خرداد/۲۵ مه در شهر بروکسل، پایتخت بلژیک، برگزار شد. بلژیک در دهههای اخیر به مرکز استقرار نهادهای فرماندهی ساختارهای استراتژیک منطقهیی و جهانی سرمایهداری، از جمله پارلمان اروپا و پیمان نظامی “ناتو “تبدیل شده است. گفتنی است که مجتمع ساختمانی جدید مقرّ مرکزی “ناتو “در همین چند سال اخیر و با هزینهٔ ۱٫۱ میلیارد یورو ساخته شد. سخنرانی دونالد ترامپ در نخستین سفرش به بروکسل برای شرکت در نشست ناتو، در همین مجموعه صورت گرفت.
امسال نیز طبق سنّت سالهای اخیر، شورای جهانی صلح همزمان با بسیج نیروهای صلح از سراسر جهان، کنفرانس و تظاهراتی را علیه “ناتو “و طرحهای تجاوزگرانهٔ آن در نزدیکی محل اقامت سران ۲۹ کشور عضو این پیمان نظامی، از جمله رئیسجمهورها و نخستوزیران آمریکا، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، کانادا، و یونان، سازمان داد. این ابتکار مبارزاتی شورای جهانی صلح در ادامهٔ کارزارهای متنوعی سازماندهی شده بود که در همهٔ پایتختهای کشورهای عضو “ناتو “توسط سازمانهای طرفدار صلح و پیکارگر برای برقراری و حفظ صلح در مخالفت با سیاستهای “ناتو “برگزار میشد. این ابتکارها همگی پیرامون شعار “صلح آری! “ناتو “نه!” سازمان داده شده بود و طیف متنوعی از نیروهای هوادار صلح، ضد جنگ، و مخالف “ناتو “را دور هم جمع کرده بود. روی پلاکاردهایی که تظاهرکنندگان در کشورهای مختلف با خود حمل میکردند شعارهایی در مخالفت با سیاستهای جنگطلبانه و تجاوزکارانهٔ “ناتو “و ضرورت تنظیم روابط بین کشورها بر بنیاد منشور سازمان ملل به چشم میخورد که از آن جمله میتوان به این شعارها و خواستها اشاره کرد: انحلال “ناتو»، نه به اختصاص بودجه به “ناتو “و طرحهای جنگطلبانه! حمایت از سیاستهای مدافع پیشرفت اجتماعی و صلح!، پایان دادن به باجخواهی، بیثباتی، و جنگهای تجاوزکارانه علیه کشورهای مستقل، از میان بردن سامانههای ضدموشکی آمریکا/ناتو و بستن پایگاههای نظامی در کشورهای دیگر، از میان بردن سلاحهای هستهیی و کشتار جمعی، و شروع خلع سلاح عمومی در جهان، و انحلال پیمان تجاوزگر “ناتو“.
در کنفرانسی که روز ۳ خرداد در سالنی در قلب شهر بروکسل توسط شورای جهانی صلح سازمان داده شده بود، بیست سازمان و نیروی هوادار صلح از کشورهای جهان در سخنرانیهای متعددی مخالفت خود را با خطمشی “ناتو “در مسیر استقرار و تحکیم و بیبازگشت کردن سرکردگی امپریالیسم آمریکا در جهان، با گسترش نظامیگری و تهدید کردن چین، و با سیاستهای ویرانگر کشورهای امپریالیستی در خاورمیانه و در شرق اوکراین ابراز کردند. نمایندهٔ جنبش هواداران صلح در ایران که به دعوت شورای جهانی صلح در این کنفرانس شرکت داشت در سخنرانی خود با عنوان “ما به “ناتو “و نظامیگری نه می گوییم؛ ما خواهان صلح هستیم”، از جمله اظهار داشت:
“این کنفرانس در برههٔ حساسی از تاریخ خاورمیانه برگزار میشود. ایالات متحد آمریکا و متحدان آن در “ناتو “با توسّل به جنگهای نیابتی در سوریه، عراق، و یمن برای توجیه طرحهای خطرناک و ماجراجویانهٔ خود از وضعیت کنونی این منطقه بهرهبرداری کردهاند.
“سفرهای اخیر دونالد ترامپ به عربستان سعودی و اسرائیل بهروشنی هدفهای مشمئز کنندهٔ امپریالیسم برای تحمیل استراتژی خود در خاورمیانه را به نمایش گذاشت. فروش صدها میلیارد تسلیحات به رژیم قرون وسطایی حاکم در عربستان سعودی، و سپس اعلام حمایت آشکار از دولت ارتجاعی و جنگطلب بنیامین نتانیاهو در اسرائیل، به این معنی است که چشمانداز جنگهای بیشتری در افق قرار دارد.
”دونالد ترامپ در سفر اخیر خود به عربستان سعودی همچنین موضوع تشکیل یک اتحادیهٔ نظامی اسلامی دائمی زیر رهبری عربستان سعودی، ترکیه، و مصر را تأیید کرد. این اتحادیهٔ نظامی، که شامل ۲۹ کشور اسلامی خواهد بود، توسط راحیل شریف که یک ژنرال پاکستانی تازه بازنشسته شده است، هدایت خواهد شد و تمرکز توجه آن بهوضوح بر ایران و کشورهای مسلمان شیعه در منطقه قرار دارد. سخنان دونالد ترامپ در عربستان سعودی و اسرائیل در مورد تهدیدِ ایران، بهوضوح حاکی از تغییر راهکرد بلندمدّت نظامی آمریکا در منطقه بود.
“مخالفت ما با “ناتو “از این واقعیت سرچشمه میگیرد که این سازمان نظامی امپریالیستی از زمان تأسیس خود در سال ۱۹۴۹ نهفقط ابزاری در خدمت جنگ و به بردگی کشیدن کشورها از طریق نظامی بوده است، بلکه متکی به این واقعیت نیز است که این پیمان نظامی تجاوزگر به مرور زمان ابعاد هولناک خود را توسعه داده و اختیارات روزافزونی به خود داده است.
“این واقعیتی است که در دو دههٔ گذشته، در همهٔ نشستهای سران “ناتو “تصمیمهایی در مورد گسترش و تقویت اختیارات این سازمان گرفته شده است. “ناتو “در حال حاضر تهدیدی برای هر کشور و ملتی در سراسر جهان است، زیرا که مدعی است که نقش یک نیروی نظامی جهانی را به عهده دارد که هدفهایش از طریق گسترش همکاری با کشورهای غیرعضو، بهویژه در کشورهای در حال توسعه، تأمین خواهد شد.
“حامیان صلح، دموکراسی، و همبستگی در ایران بر این باورند که عملکرد “ناتو “و طرحهای گسترش و تقویت آن، دستورکاری برای درگیریهای ویرانگر آینده و ادامهٔ دخالتهای امپریالیستی در خاورمیانه است. ما باید با این روند مقابله کنیم.”
در پایان این کنفرانس موفق، همهٔ سخنرانان و شرکتکنندگان به تظاهرات عظیمی که در میدانی در نزدیکی محل برگزاری کنفرانس در جریان بود پیوستند و سپس در خیابانهای مرکزی بروکسل راهپیمایی کردند. در این راهپیمایی دستکم ۱۲هزار نفر شرکت داشتند. اعضا و هواداران حزب تودهٔ ایران در همایشها و نمایشهای اعتراضی موفق شورای جهانی صلح همیشه مشارکت فعال داشتهاند و این بار نیز رفقای ساکن بلژیک و دیگر کشورهای اروپایی مشارکت و همبستگی خود را بهخوبی نشان دادند. این مشارکت تودهییها از سوی دبیر اجرایی این نهاد فعال صلح جهانی مورد قدردانی قرار گرفت.
به نقل از «نامه مردم»، شماره ۱۰۲۷، ۲۲ خرداد ماه ۱۳۹۶