حملههای تروریستی داعش، معضل های داخلی و تنش های منطقهای؟
از هنگام حمله تروریستی منتسب به گروه داعش در تهران که به کشته و زخمی شدن عدهٔ زیادی منجر شد، فضای رسانهای ایران، خبررسانیای جدید را شاهد است. سایت فرارو، ۲۰ خردادماه، در رابطه با هویت عاملان حمله به مجلس و مرقد خمینی، از دستگیری دهها نفر گزارش میدهد. این گزارش، بهنقل از وزارت اطلاعات، از دستگیری ۴۱ نفر از عناصر داعشی در استانهای کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی و تهران خبر میدهد.
این گزارش همچنین از دستگیری هفت نفر در لارستان فارس خبر داده است. سایت فرارو در ادامهٔ گزارشش، با طرح سؤال: “عوامل تروریستی چه کسانی بودهاند؟” ضمن اشاره به ویدیوی پخششده از طرف خبرگزاری اعماق، معتقد است لهجهٔ عربی صحبتشده در این ویدیو نشان میدهد که افراد صحبتکننده عربزبان نبوده و عربی یاد گرفته بودند، بهاضافه اینکه دو کلمهٔ نامفهوم کردی هم در این ویدیو شنیده میشود. فرارو در جایی دیگر به واکنشها به این حملهٔ تروریستی میپردازد و مینویسد:”بیشتر توئیت و پستهای فیسبوکی و اینستاگرامی نشان میدهد که مردم میدانند که حساب این عوامل از مردمان مناطق کردنشین یا اهل سنت جداست.”
روزنامه ایران، ۲۱ خردادماه، نوشت: “رئیسکل دادگستری استان البرز از بازداشت ۸ نفر از عوامل پشتیبانی حوادث تروریستی تهران در شهرستان فردیس و کیان مهر این استان خبر داد.“ سایت فرارو، ۲۱ خردادماه، در خبری گزارش داد: “رئیسکل دادگستری استان کردستان از دستگیری شش عامل مرتبط با حادثه تروریستی تهران در این استان خبر داد.” روزنامهٔ اعتماد، ۲۲ خردادماه، در گزارشی نوشت: “سید محمود علوی که شنبه شب میهمان گفتوگوی ویژه خبری بود، آماری از اقدامات ضدتروریستی وزارتخانه تحت مدیریت خود داد که تاکنون بهدلیل حفظ آرامش عمومی اقدام به رسانهای کردن خیلی از موارد آن نکرده بود. ۳۰ تیم در سال ۹۴، ۴۵ تیم در سال ۹۵ و ۲۵ تیم در دو و نیمماه ابتدای سال ۹۶، آمار شناسایی تیمهای تروریستی بود که از سوی علوی اعلام میشود.” روزنامهٔ اعتماد در جایی دیگر، بهنقل از علوی، وزیر اطلاعات، ادامه میدهد:”اگر در سالهای قبل ماهی دو یا هفتهای یک تیم تروریستی کشف میکردیم اخیراً و در اردیبهشتماه کشف تیمهای ترور به روزانه رسیده بود که بنا نداشتیم با انعکاس مرتب این دستگیریها، آرامش و بهداشت روحی و روانی مردم را صدمه بزنیم و همینکه قدمی برمیداشتیم، خدا رو شکر میکردیم و گهگاه به اطلاع مردم میرساندیم.”
خبرآنلاین، ۲۴ خردادماه، سخنان علوی، وزیر اطلاعات، را آورده است که میگوید: “امروز در چابهار یک تیم تروریستی را شناسایی کردیم، هفت نفر دستگیر شدند که پنج نفر ایرانی و دو نفر از کشورهای همسایه بودند. این گروه تروریستی [که] قصد انجام اقداماتی علیه امنیت مردم در ایام شبهای قدر را داشت شناسایی و خنثی شد و تعدادی از عوامل آن دستگیر شدند که مقادیر زیادی سلاح و جلیقهٔ انتحاری کشف شد. در کردستان امروز یک تیم را شناسایی کردیم و زیر ضربه بردیم؛ همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند دشمن بیکار نمینشیند. عربستان اسپانسر گروههای تروریستی در منطقه است و از کشورهای همسایه مزدور استخدام میکند.”
سایت فرارو، ۲۵ خردادماه، در رابطه با “انهدام یک تیم تروریستی در قصر قند”، مینویسد: “بهگزارش روابط عمومی قرارگاه منطقهای قدس جنوب شرق نیروی زمینی سپاه، در پی دریافت اطلاعاتی مبنی بر حضور یک تیم تروریستی تکفیری در منطقه عمومی قصرقند سیستانوبلوچستان واحدهایی از قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه به منطقه اعزام و با محاصرهٔ ارتفاعات قصرقند، از ظهر پنجشنبه با تروریستها درگیر شدند. این اطلاعیه افزوده است: در این درگیری تعدادی از تروریستها کشته و زخمی و تعدادی نیز متواری شدند.”
کسانی که مسائل روز و سیاسی ایران را دنبال میکنند اخیراً و بهطور متناوب چنین گزارشهایی را مشاهده میکنند. یادآوری چندین نمونه از این گزارشها نگرانیهایی بسیار بهوجود میآورد و سؤالهایی متعدد را پیش میکشد. بهدلیل نداشتن اطمینان کامل به ادعاهای مقامهای امنیتی نمیتوان این گزارشها را با قطعیت تأیید یا رد کرد، اما از لابهلای گزارشهای بالا بهاین نتیجه میباید رسید که حملهکنندگان یا دستگیرشدگان ملیت ایرانی داشتهاند و وابسته بودن تمامی آنها به گروه داعش نمیتواند با واقعیت تطابق داشته باشد. دستگیریهای گزارششده عمدتاً در منطقههایی عملیاتی شدهاند که به استانهای مرزی- بهخصوص کردستان و سیستانوبلوچستان- نزدیک بودهاند. مقامهای امنیتی در چند هفته گذشته خبر عملیات ضد تروریستی را بیشتر از قبل علنی کردهاند. نکتهیی را که در این میان میتوان تأکید کرد این است که آیا ریشههای وجودی این جریانها که ابعادی کوچک هم ندارند ناشی از چه عاملهایی است؟ ما در سالهای گذشته از طریق گزارشهای متعدد رسانهها باخبر شدهایم که در منطقههایی همچون سیستانوبلوچستان و کردستان، درگیریها، ناآرامیها و سرکوبهایی خشن روی دادهاند و گروههای مسلحی مستقر در خارج از ایران و نزدیک به مناطق مرزی پیوسته در آن شرکت داشتهاند. اینکه این افرادِ دستگیرشده یا کشتهشده وابستگان به داعش بودهاند بر ما معلوم نیست، اما انتساب این افراد به داعش از سوی حکومت، پوششی است بر معضلهایی که رژیم در این منطقهها با آنها روبروست. اگر گفتههای مقامهای رسمی ایران را که بهصراحت عربستان را بهدخالت در این حملههای تروریستی متهم کرده و میکنند را بر این گزارشها اضافه کنیم این نگرانی را نزد تمام نیروهای مترقی باید بهوجود آوَرَد که فاز تنش در منطقه، بهلحاظ ابعاد جغرافیاییاش، گسترش پیدا کرده است.
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۲۸، ۵ تیر ماه ۱۳۹۶