مسایل سیاسی روز

انتشار اسناد کودتای ۲۸ مرداد و سراسیمگیِ مرتجعان حاکم

با انتشار بیشتر اسناد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ از سوی وزارت امورخارجه آمریکا، نقش خیانت‌کارانهٔ آیت‌الله کاشانی در رسانه‌ها بازتابی گسترده پیدا کرده است. محمود کاشانی، فرزند آیت‌الله کاشانی، در مقاله‌یی که خبرآنلاین، ۲۸ خردادماه، منتشر کرد در رد کودتا بر ضد دکتر مصدق- همراه با نوعی سراسیمگی- ازجمله نوشته است: “با انتشار اسناد تازه آزاد شدهٔ وزارت خارجه آمریکا، مدیریت سازمان صداوسیما نیز در بخش‌های خبری صبح روز جمعه ۲۶ خرداد و اخبار شبانگاهی چند بار به ٬اعتراف دولت آمریکا به کودتای ۲۸ مرداد و سرنگون کردن دولت ملی مصدق٬ پرداخت که این همسویی صداوسیما با بی‌بی‌سی فارسی در جای خود شگفت‌انگیز است.

صداوسیما در خبر کلیشه‌ای که از شبکه‌های سیما پخش کرد از آن‌جا که هیچ سند و مدرکی بر این‌که مصدق از راه یک کودتا آن هم از سوی دولت آمریکا سرنگون شده باشد در دست نداشت روی این واقعیت انگشت گذارد که دولت آمریکا رقم پنج میلیون دلار به دولت زاهدی که پس از برکناری مصدق روی کار آمده بود کمک کرد و این را تنها دلیل ادعای کودتا علیه مصدق برای بینندگان برشمرد! این درحالی است که نه در اسنادی که در سال ۱۹۸۹ از سوی وزارت امورخارجه آمریکا و نه در اسناد تازه انتشاریافته، کمترین سند و مدرکی که در آن نشان داده شود کودتایی علیه مصدق از سوی دولت آمریکا، سازمان سیا و یا سازمان‌های اطلاعاتی بریتانیا سازمان‌دهی شده باشد وجود ندارد.”

مضمون مطلب محمود کاشانی نوعی فرار به جلو است تا نقش مخرب پدرش در همدستی با کودتاچیان محو شود. خبرگزاری تسنیم، در همان تاریخ، در خبری با عنوان: “وقتی آیت‌الله کاشانی مصدق را از وقوع کودتای آمریکایی آگاه کرد”، نوشت: “آیت‌الله سید ابوالقاسم کاشانی از رهبران ملی شدن صنعت نفت یک روز پیش از کودتای ۲۸ مرداد در نامه‌ای به محمد مصدق نسبت به وقوع یک کودتا در کشور هشدار می‌دهد، اما مصدق اعتنایی به‌این دلسوزی‌ها نمی‌کند که درنهایت منجر به سقوط دولت وی و شکست نهضت ملی ایران شد.”                           ” 

خبرگزاری تسنیم در ادامه، متن کامل نامهٔ کاشانی به دکتر مصدق را آورده است. به‌نظر می‌رسد که پس از انتشار اخیر اسناد وزارت امورخارجه آمریکا، مرتجعان حاکم نتوانسته‌اند اقدام‌هایشان را با همدیگر هماهنگ کنند. از یک طرف فرزند آیت‌الله کاشانی از بیخ‌وبُن منکر “کودتا” می‌شود و از طرف دیگر و در همان روز خبرگزاری تسنیم گزارش می‌دهد که آیت‌الله کاشانی مصدق را از وقوع “کودتا” آگاه کرده است. اما خبرگزاری فارس هم خبری دیگر را منتشر کرد. خبرگزاری فارس، ۳۰ خردادماه، نوشت: “اسناد جدید سیا، مصدق را به تقلب در انتخابات مجلس هفدهم متهم می‌کنند.” و در ادامه افزود: “یکی از سندهای مربوط به دخالت ٬سیا٬ در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ که به‌تازگی منتشرشده، ٬محمد مصدق٬، نخست‌وزیر وقت ایران را به تقلب علیه آیت‌الله ٬سید ابوالقاسم کاشانی٬، مجتهد شیعیان و فعال سیاسی در انتخابات هفدهمین دوره مجلس شورای ملی متهم کرده است.” خبرگزاری فارس، به‌نقل از کرمیت روزولت، می‌نویسد: “به مأموران مهندسی انتخابات جبههٔ ملی دستور داده شده بود تا نام مکی ۲۰ هزار بار بیشتر از کاشانی نوشته شود (برای این گزارش به هر منبعی رجوع شد اذعان کرد که مکی در حالت منصفانه قادر به جمع‌آوری ۵۰۰۰ رأی نبود، درحالی‌که باور عمومی این است که کاشانی ۱۵ هزار رأی در بازار دارد).”

خبرگزاری فارس، در همان تاریخ، خبری دیگر را منتشر کرد که بر اساس آن، به‌نقل از عباس میلانی، آورده شده که اسناد عملیاتی سیا همه به‌جز ۷ گزارش نابود شده‌اند. این بدان معنا است که اگر بخواهیم این دو گزارش خبرگزاری فارس را کنار هم بگذاریم یکی از آن ۷ گزارشِ به‌جامانده مربوط به تقلب دکتر مصدق علیه کاشانی است. سایت فرارو، ۳۰ خردادماه، به‌بررسی “ابعاد تازه کودتای ۲۸ مرداد در اسناد آمریکایی” پرداخته و در قسمتی از مطلب خود به یکی از گفته‌های فرزند کاشانی اشاره می‌کند و می‌نویسد: “بعد از انتشار یک فیلم کوتاه سازمان سیا که در آن از ورود آیت‌الله کاشانی به‌همراه زاهدی و نمایندگان آمریکا و انگلیس به ویرانه‌های خانه دکتر مصدق یک ساعت بعد از پیروزی کودتا تصویربرداری شده بود هم آن را مونتاژ خواند و نوشت: این فیلم یک مونتاژ متقلبانه است. انگیزهٔ این صحنه‌سازی هم سرپوش نهادن بر واقعیت‌های تاریخی سال ۱۳۳۲ و ادامهٔ ترور شخصیت آیت‌الله کاشانی و نمایندگان شجاع مجلس شورای ملی است که در برابر اقدامات ضد میهنی مصدق و مداخله انگلستان در امور داخلی ایران ایستادگی کردند.”

روزنامه کیهان، ۳۰ خردادماه، در مطلبی با عنوان: “سندسازی برای تکمیل پروژه قدیمی انگلیس/ پشت پرده ترور شخصیت آیت‌الله کاشانی”، به حمایت تمام‌قد از این روحانی مرتجع و خیانت‌کار می‌پردازد. روزنامهٔ شرق، ۳۰ خردادماه، یادداشتی در همین ارتباط دارد که علی شکوهی، سردبیر، در قسمتی از آن می‌نویسد: “دوگانهٔ ٬مصدق – کاشانی٬ ازجمله مباحثی است که انتظار می‌رود در این روزها دوباره احیا شود و شد. هرگونه قضاوت شتاب‌زده دراین‌باره خلاف رویه پژوهشگری است بلکه باید با جامع‌اندیشی و بررسی همه اسناد و تطبیق آن با واقعیت‌ها به‌قضاوت نشست و آنگاه بدون‌ملاحظه نظرات خود را مطرح کرد.”

انتشار اسناد اخیر و گفته‌های وابستگان به ارتجاع حاکم بار دیگر نشان می‌دهد که رژیم سلطنتی و مرتجعان حاکم، در اتخاذ سیاست‌های ضد ملی و ضد منافع مردم در یک مسیر قرار می‌گیرند. انتشار اسناد وزارت امورخارجه آمریکا با اینکه هنوز گوشه‌های تاریک این حادثه شوم را هنوز روشن نکرده است، اما نتیجه‌یی مهم که داشته است اثبات حقانیت حزب تودهٔ ایران و بی‌اعتبار کردن تمام اتهام‌هایی است که به‌حزب ما وارد می‌شد و می‌شود. درعوض، نیروها و افرادی  نظیر آیت الله کاشانی که در کسوتی عاریتی و به دروغ  در مقام نیروهایی وطن‌پرست و مدافع منافع ملی به مردم نمایانده می‌شدند، بیش‌از‌پیش چهره خیانت‌کارشان برملا شده است.

 به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۲۸، ۵ تیر ماه ۱۳۹۶  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا