مسایل سیاسی روز

در سوگ انسانی دانشمند – مریم میرزا خانی ریاضی دان بزرگ ایرانی درگذشت

در نهایت تأسف مطلع شدیم که استاد مریم میرزاخانی، ریاضی دان بزرگ ایرانی، پروفسور دانشگاه مشهور استنفورد آمریکا، و نخستین زن برندۀ مدال فیلدز (معادل جایزه نوبل در ریاضی)، روز ۲۴ تیرماه چشم از جهان فرو بست.

مریم میرزاخانی  در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۶ در تهران متولد شد. از همان دوران دبستان و دبیرستان استعداد ویژه ای در زمینه ریاضی داشت و در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران،  (سال سوم و چهارم دبیرستان) برندهٔ مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۳۷۳ (هنگ‌کنگ) و ۱۳۷۴ (کانادا) شد و در این سال به‌عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی برندهٔ جایزهٔ نمرهٔ کامل شد. وی نخستین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت؛ نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت؛ نخستین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و نخستین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی جهانی نمرهٔ کامل گرفت. سپس در سال ۱۹۹۹ مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ ریاضی از دانشگاه شریف و دکتری خود را در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد دریافت کرد.

پروفسور میرزا خانی در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار پر ارزش  و پیشگامانه اش در زمینه ”دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها“ برنده مدال فیلدز شد که بالاترین جایزه در ریاضیات است. مریم میرزاخانی، بعد از دست و پنجه نرم کردن با سرطان روز ۲۴ تیر ماه ۱۳۹۶ در سن چهل سالگی چشم از جهان فرو بست. مجله آلمانی اشپیگل در مقاله ای در بزرگداشت مریم میرزا خانی نوشت: ”زندگی مریم میرزاخانی مانند افسانه بود. اعطای مدال فیلدز به میرزاخانی در اوت ٢٠١۴ تیتر اول روزنامه های سراسر جهان را به خود اختصاص داد. از سال ١٩٣۶ تا سال ٢٠١٠ تنها ریاضی دانان مرد این مدال را که بالاترین افتخار در عرصه ریاضی است دریافت کرده بودند. مدال فیلدز همواره معادل عنوان جایزه نوبل برای ریاضیات در نظر گرفته شده است…“

درگذشت چنین انسان دانشمندی بی شک ضایعه بزرگی برای جامعه علمی میهن ما و جهان است. ما درگذشت پروفسور میرزا خانی  را به خانواده و بازماندگان او تسلیت می گوییم. یادش گرامی باد!

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۳۰، ۲ مرداد ماه ۱۳۹۶  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا