مسایل سیاسی روز

نجفی، شهرداری که تصمیم‌گیرنده نیست

روزنامهٔ آرمان، ۶ شهریورماه، در خبری، نوشت: “همین چند روز گذشته بود که با تشکیل اولین جلسه رسمی شورای پنجم شهر تهران محمدعلی نجفی سیاستمدار میان‌سال اصلاح‌طلب با رأی مطلق اعضای شورای شهر به سمت شهردار تهران انتخاب شد. در این راستا انتظار می‌رفت، همان‌گونه که شورای شهر بر مدار قانون شهردار را انتخاب کرده در ادامه همین رویه حکم شهردار صادر شود. چند روز به‌همین منوال گذشت اما خبری از تأیید حکم محمدعلی نجفی نشد و شایعات تا جایی پیش رفت که اعلام شد به‌علت مخالفت یکی از نهادهای امنیتی احتمالاً شورا شهردار دیگری برگزیند.

این مسائل حتی تا انتخاب سرپرست برای شهرداری نیز پیش رفت اما در ساعات پایانی شب گذشته بالأخره پس از کش و قوس‌های فراوان وزارت کشور حکم محمدعلی نجفی را به‌عنوان سیزدهمین شهردار پایتخت پس از انقلاب تأیید کرد. باید زین پس او را آقای شهردار بخوانیم و با نجفی به شهری پاک و سالم بیندیشیم.”

جوان آنلاین، ۶ شهریورماه، نیز در همین ارتباط نوشت: “عجالتاً باید یادآور شد روند صدور حکم برای شهردار تهران بدین گونه است که پس از انتخاب شهردار توسط شورای شهر، وزیر کشور حکم شهردار تهران را صادر می‌کند. سایر شهرداران ایران برای آغاز کار نیاز به صدور حکم از سوی وزیر کشور ندارند و فقط حکم شهردار تهران به‌دلیل موقعیت خاص سیاسی- اجتماعی این شهر توسط وزیر کشور صادر می‌شود. طبیعتاً وزارت کشور پیش از صدور حکم شهردار تهران، موظف به استعلام‌های چهارگانه از نهادهای قانونی ازجمله وزارت اطلاعات و قوه قضائیه است و تا پاسخی از سوی این نهادها مبنی بر سوءِسابقه نداشتن امنیتی- قضایی شهردار پیشنهادی ارائه نشود، قانوناً نمی‌توان حکم شهردار تهران را صادر کرد.”

روزنامه اعتماد، ۵ شهریورماه، یک روز قبل از اینکه حکم نجفی رسماً اعلام بشود، نوشت: “محمدعلی نجفی همچنین دیروز جلسه‌ای را با معاونان و مدیران شهرداری تهران و البته اعضای شورای شهر پنجم برگزار کرد. وی بعد از این جلسه در کانال تلگرامش با اشاره به مضمون این جلسه نوشت: هدف اول و مهم ما خدمت به نظام و مردم و سربلندی نظام مقدس جمهوری اسلامی است و نیامده‌ایم که شهرداری را به‌هم بریزیم. وی به شایعات هفته‌های اخیر هم اشاره کرده و افزوده است: شایعه کرده بودند ۱۰ گروه درحال برنامه نوشتن برای من بودند! همچنین شایعه کرده بودند ۸۰۰ مدیر بلافاصله در شهرداری مستقر می‌شوند که صحت نداشت. شایعه کرده بودند که تعداد کارمندان شهرداری را به ۱۵ هزار نفر تقلیل می‌دهم که آن هم صحت نداشت. وی در جلسه با معاونان و مدیران شهرداری تهران همچنین تصریح کرده است: به آقای قالیباف گفتم مگر می‌شود ۱۲ سال شهردار تهران بود و زحمت نکشید که از زحمات ایشان تشکر می‌کنم.”                                                  

محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای شهر تهران، در گفت‌وگو با روزنامه شرق،۵ شهریورماه، گفت: “تلاش اعضای شورا این است که به‌سرعت تکلیف وضعیت شهرداری تهران را مشخص کنیم؛ چراکه معتقدیم در شرایطی که پس از ۱۴ سال ناهماهنگی دولت و شهرداری در تهران، بالأخره باتدبیر صورت گرفته، کسی به سِمت شهردار انتخاب شده است که از ابتدای انقلاب تاکنون، پرونده و عملکرد مشخص و قابل دفاعی دارد. آقای نجفی در همهٔ این سال‌ها در کابینه‌های رؤسای مختلف جمهور حضور مثمر ثمر داشته و انتظار می‌رود این فرصت ارزشمند با استقبال همه نهادهای مربوطه از مجلس و دولت و دیگر ساختارهای حاکمیتی مواجه شود.

روزنامه قانون، ۵ شهریورماه، در اشاره به موانعی که بر سر راه نجفی وجود دارد، نوشت: “با آنکه هنوز مهلت قانونی وزیر کشور برای امضای حکم شهردار جدید تهران به‌اتمام نرسیده، اما شایعه‌های مختلفی درباره امضا یا عدم امضای حکم شهردار مطرح شده است. برخی کانال‌های خبری از عدم‌تأیید صلاحیت نجفی برای شهرداری تهران از سوی یکی از مراجع ذی‌صلاح سخن گفته‌اند و برخی نیز، از منتفی شدن حضور نجفی به‌عنوان شهردار تهران می‌گویند.” روزنامهٔ قانون در جایی دیگر و در ادامه نوشت: “با آنکه انتظار می‌رفت انتخاب شهردار تهران باتوجه به نزدیکی سیاسی اعضای شورای شهر و بدنه دولت، در کمترین زمان ممکن و بدون مشکل خاصی صورت بگیرد، اما این‌گونه نشده است و وزارت کشور دولت اعتدال تعیین تکلیف شهردار تهران را با اتکا به مبنای قانونی خود، به تأخیر انداخته است.”

هفته گذشته انتخاب محمدعلی نجفی به‌ مقام شهردار جدید تهران بحث داغ رسانه‌ای بود. اکثر روزنامه‌های داخل کشور  با محتواهایی مشابه با نقل‌قول‌های آمده در بالا، این انتخاب را پوشش خبری دادند. محمدعلی نجفی از وزیران پیشنهادی روحانی در دُور اول ریاست‌جمهوری‌اش بود که درنهایت نتوانست رأی اعتماد مجلس را کسب کند. با کناره‌گیری دیگر کاندیداهای شهرداری، محمدعلی نجفی تنها گزینه برای این انتخاب بود که توانست رأی تقریباً تمامی اعضای شورای شهر تهران را کسب کند. با اینکه این انتخاب در چند هفتهٔ گذشته انجام شد، اما تعلل وزارت کشور در صدور حکم نجفی به‌روشنی نشان می‌دهد که ارادهٔ مردم در این میان نقش تعیین‌کننده نداشته و در تعیین شهردار پایتخت- مقامی که برای رژیم از حساسیت خاصی هم برخوردار است- ارگان‌هایی خاص حرف آخر را می‌زنند. اینکه نجفی سرانجام به‌ مقام شهردار تهران انتخاب شد را نباید به معنی پیروزی جناح اصلاح و اعتدال ارزیابی کرد. اگر به گفته‌های خود نجفی که در بالا آمده است استناد کنیم که در آن از قالیباف تجلیل کرده و به‌نوعی تضمین داده است که مدیران شهرداری را تعویض نکند بدان معناست که، این حکم موقعی قطعیت یافت که تضمین‌های لازم برای حفظ ساختارهای موجود که جناح‌های خاص در حاکمیت بر آن‌ها تأکید دارند، داده شد تا دست‌نخورده باقی بمانند.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۳۳، ۱۳ شهریور ماه ۱۳۹۶  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا