مسایل بین‌المللی

جان بولتونِ هوادار جنگ هسته‌یی مسئول امنیت ملّی آمریکا شد

نوشتهٔ جان وُیچِک، سردبیر نشریۀ ”جهان مردم“، حزب کمونیست آمریکا

 دونالد ترامپ ژنرال اچ.آر. مَک‌مَستر را از سِمَت مشاور امنیت ملّی آمریکا کنار گذاشت و او را با جان بولتونِ جنگ‌طلبِ تندرو جایگزین کرد که به نظر خیلی‌ها، خطرناک‌ترین تصمیم ترامپ در زمان ریاست جمهوری‌اش تا کنون بوده است و می‌تواند ناگوارترین پیامدها را به همراه داشته باشد. ترامپ با زیر پا گذاشتن یکی از قول‌های انتخاباتی‌اش مبنی بر پرهیز آمریکا از “جنگ‌های احمقانه” مانند تجاوز به عراق و اشغال نظامی آن که ۱۵ سال پیش در چنین روزهایی آغاز شد، حالا یکی از پشتیبانان اصلی آن جنگ را مسئول ایمنی و امنیت رأی‌دهندگانی کرده است که چنان قولی را به آنها داده بود.

بولتون در مصاحبه‌ای به شیوۀ هراسناک و مرگ‌آفرین دکتر استرینج لاو در ماه گذشته اعلام کرد که “ما نباید تا دقیقۀ آخر منتظر بمانیم تا به کرۀ شمالی حمله کنیم.” او در سرمقالهٔ‌ مفصّلی در نشریهٔ نیویورک تایمز تشریح کرد که چرا حملۀ پیش‌دستانه به آن کشور (یعنی کرهٔ شمالی) کاملاً “قانونی” به شمار می‌رود. پیش از آن، او با ادعای اینکه کوبا در کارخانه‌ای در آن کشور دارد افزارهای جنگ بیولوژیک تولید می‌کند، به حملۀ “پیش‌گیرانه” به آن کشور اصرار کرده بود. استیو کلمونز از مجلۀ آتلانتیک از آن کارخانه بازدید کرد و گزارش داد که آنجا یک آزمایشگاه پزشکی است که برای نظام بهداشت و درمان همگانی و رایگان کوبا واکسن تولید می‌کند. بولتون طرفدار براندازی دولت ایران از راه نظامی است و گفته است که پس از رسیدن به آن هدف، از آمریکایی‌هایی که در زمان کارتر در ایران گروگان گرفته شده بودند باید برای شرکت در مراسم افتتاح سفارت جدید آمریکا در تهران دعوت شود. او در مورد ایران همچنین گفته است که حملۀ هسته‌یی اسرائیل به ایران کاملاً موجّه خواهد بود. برگماری بولتون توسط ترامپ هنگامی صورت می‌گیرد که خود ترامپ پرخاش به ایران را شدّت داده و تبلیغات بیشتری برای بر هم زدن قرارداد هسته‌یی با ایران سازمان داده است؛‌ قراردادی که در بازداشتن آن کشور از ساختن سلاح‌های حامل جنگ‌افزارهای هسته‌یی موفق بوده است. گمارده شدن بولتون در زمانی صورت می‌گیرد که عربستان سعودی، دشمن سرسخت ایران در خاورمیانه، از تبدیل شدن به قدرت هسته‌یی سخن می‌گوید و در برابر جانبداری اساسی ترامپ به نفع سیاست‌های عربستان سعودی، از جمله قتل عام بیش از ۱۰٫۰۰۰ غیرنظامی در یمن، صدها میلیون دلار به سازمان‌های زیر نظر ترامپ سرازیر کرده است. خانوادۀ کوشنر [داماد ترامپ] که نتوانسته بود دو وام، یکی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار و دیگری به مبلغ ۳۵۰ میلیون دلار از قطر دریافت کند، اکنون کمک مالی بسیار زیادی از سوی سعودی‌ها و امارات متحد عربی دریافت می‌کند. خانوادۀ ترامپ که در پی شکل دادن سیاست خارجی آمریکا به منظور پُر کردن جیب خودش است، چند ماه پیش طرد قطر به مثابه متحد استراتژیک آمریکا را (به‌رغم پایگاه نظامی بزرگی که آمریکا در آن دارد) مهندسی کرد، و از محاصرۀ آن کشور توسط سعودی‌ها و امارات متحد عربی و نیز مداخلۀ این دو کشور در یمن حمایت کرد. تقریباَ باورنکردنی است که رئیس جمهوری که خود مدیون پول‌های سعودی و هراسناک از تبه‌کاران و الیگارش‌های کرملین است که هر آینه وام‌های خود به ترامپ را طلب کنند می‌توانند او را از لحاظ مالی به تباهی بکشانند، تنها معیاری که در تعیین خط‌مشی سیاست خارجی آمریکا در جهان در نظر دارد، این است که چقدر پولدارتر می‌تواند بشود. به نظر می‌رسد که به شرطی که جریان پول ادامه یابد، برگماری بولتون و کشاندن جهان به آستانهٔ جنگ هسته‌یی کاملاً قابل قبول باشد.

اچ.آر. مَک‌مَستر تقریباً شصتمین نفری است که از زمان به قدرت رسیدن ترامپ، از کاخ سفید یا اخراج شده‌اند یا خودشان استعفا داده‌اند. به نظر می‌رسد که تا زمانی که واریز شدن پول به سازمان ترامپ ادامه داشته باشد، هرج‌ومرج ناشی از این جابه‌جایی‌ها نیز برای ترامپ قابل قبول است.  چندی پیش، رئیس جمهور آزمند ما، یکی از وکیلانش به نام ”جان داود “را که به ترامپ اصرار می‌کرد از حمله به رابرت مولر، بازرس ویژه، پرهیز کند، اخراج کرد، و او را با  جوزف دی جنوا، نظریه‌پرداز دست‌راستی توطئه، جایگزین کرد. تا زمان انتشار این مقاله ممکن است کسان دیگری نیز زیر ساطور ترامپ قرار بگیرند. گزارش‌هایی مبنی بر اینکه ترامپ قصد دارد رئیس دفترش جان کِلی را نیز اخراج کند و او را با خودش (دونالد ترامپ) جایگزین کند، انتشار یافته است. روشن است که رئیس جمهور خودش را دولت می‌بیند و قصد دارد تا پیرامون خود را با افرادی که با او موافق‌اند و از مسیر خطرناکی حمایت می‌کنند که او در پیش گرفته است، پر کند. اکنون که به نظر می‌رسد مولر با انباشتن شواهدی که رئیس جمهور را در چندین مورد شریک جرم می‌کند، از جمله در تبانی، پول‌شویی، و سنگ‌اندازی در اجرای عدالت، در حال نزدیک شدن به هدف است، روشن است که او نیز مورد هدف ترامپ قرار دارد. مصونیت دادن مولر به جورج نِیدِر- فردی که در دسامبر ۲۰۱۶ جلسه‌ای در برج ترامپ را بین مایکل فلین، استیو بَنِن، جَرِد کوشنر، و محمد بن زاید، ولیعهد امارات متحد عربی هماهنگ کرد- رئیس‌جمهور را به‌شدّت عصبانی کرده است. گمان می‌رود که نِیدر طرح برخی از قراردادهایی را ریخته باشد که منجر به تأمین بودجۀ فعالیت‌های تجارتی ترامپ از سوی امارات در ازای تغییر جهت سیاست خارجی ترامپ از قطر به سوی امارات و سعودی‌ها بوده است. مولر بدون شک شرکت ترامپ در فعالیت‌های پول‌شویی الیگارش‌ها و تبه‌کاران روسی را نیز به‌دقت زیر نظر دارد. ترامپ پس از اعلام برگماری بولتون در سخنانی که ایراد کرد نگرانی از بروز جنگ با ایران را برانگیخت. او گفت: “در ایران خیلی چیزهای بدی در حال وقوع است.”

منطق باید بیهودگی و خطر رویکرد بولتون-ترامپ در مورد ایران را حکم کند. هرگونه بمباران ایران- که بولتون از آن طرفداری می‌کند- بدون تردید با جنگ فعالی  پس از آن دنبال خواهد شد که می‌تواند به تمام جهان گسترش یابد. حتّی اگر بتوان به طرز معجزه‌آسایی از جنگی گسترده‌تر جلوگیری کرد، هر اقدام جنگ‌طلبانهٔ دولت آمریکا دست بنیادگرایان راست‌گرا در قدرت در تهران را تقویت خواهد کرد. شکی نیست که حتّی همین برگماری بولتون نیز هم‌اکنون همین اثر را داشته است.

ریچارد پِینتر، وکیل ارشد رئیس‌جمهور جورج دبلیو بوش در امور اخلاقی، سیاست بولتون در ارتباط با کرهٔ شمالی را به‌شدّت مورد انتقاد قرار داد. او در تلویزیون سراسری آمریکا اعلام کرد که “هرگونه حملۀ نخست و پیش‌دستانه به کرۀ شمالی دست‌کم به کشته شدن میلیون‌ها نفر خواهد انجامید.”

یک بار دیگر جهانیان به انتظار واکنش رهبران جمهوری‌خواه آمریکا نشسته‌اند که برخلاف پینتر تا به حال در همهٔ موردها به ترامپ چراغ سبز نشان داده‌اند. صلح و امنیت جهان ممکن است بستگی به نظر آنها در پایان دادن به کارنامهٔ آکنده از بزدلی و سُفلگی‌شان داشته باشد.

 به نقل از «نامه مردم» شماره ۱۰۴۸، ۱۳ فروردین ماه ۱۳۹۷

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا