مسایل سیاسی روز

همبستگی بین‌المللی با جنبش حق‌طلبانهٔ مردم ایران

در ماه‌های اخیر هفته‌ای نبوده است که نمونه‌هایی از هم‌زبانی و ابراز همبستگی از سوی نیروهای چپ و ترقی‌خواه جهان با مبارزات قهرمانانه مردم و زحمتکشان ایران که در شرایطی بغرنج، دشوار و مهلک در جریان است، گزارش نشده باشد.

فعالان سندیکایی، حزب‌های کمونیست، شخصیت‌های خوش‌نام و پرآوازه جهان علم و معرفت در صحنه بین‌المللی همدوش با ترقی‌خواهان و مبارزان راه دموکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی و ترقی در ایران، در کارزاری هماهنگ، متنوع و مؤثر، قانونیت و مشروعیت رژیم دیکتاتوری در کشور را زیر علامت سؤال برده و به‌طور هم‌زمان مخالفت و انزجارشان از هرگونه مداخله امپریالیستی در میهن‌مان را به‌صراحت ابراز داشته‌اند. مراکز فعال سندیکایی در اکثر کشورهای جهان حمایت‌شان از مبارزه  دشوار کارگران و فعالان کارگری را اعلام کرده‌اند و این درحالی‌است که سفارتخانه‌های رژیم با پشتوانه صدها میلیون دلار بودجه اختصاصی در گوشه‌وکنار جهان کوشش‌هایی برنامه‌ریزی‌شده و مذبوحانه را به‌منظور جلب حمایت افکارعمومی ادامه می‌دهند. در مطلب زیر به چند نمونه جالب و برجسته این ابتکارها اشاره می‌کنیم:

 همبستگی جهانی با مبارزهٔ کارگران فولاد اهواز

کنفدراسیون جهانی سندیکایی اینداستریال که بیش از ۵۰ میلیون کارگر صنعتی در صنایع اتومبیل‌سازی، فولاد، نفت و پتروشیمی و نساجی را نمایندگی می‌کند، در بیانیه‌یی خطاب به سندیکالیست‌های جهان که در روز ۲۵ خردادماه منتشر کرد، حمایت خود از خواست‌های مشروع و برحق کارگران اعتصابی فولاد اهواز را اعلام کرد. این نهاد سندیکایی ترقی‌خواه که در سال‌های اخیر پیگیرانه از مبارزات کارگران و سندیکالیست‌های مبارز در صنایع و معادن ایران حمایت کرده است، در بیانیه خود زیر عنوان: “مقامات ایرانی کارگران معترض فولاد را مورد ضرب‌وشتم قرار داده و دستگیر کردند”، پس از شرحی دربارهٔ زمینه‌های اعتصاب طولانی کارگران فولاد اهواز در اعتراض به پرداخت نشدن ماه‌ها حقوق و مزایای حقه‌شان و همچنین وضعیت نامشخص و مورد اعتراض مالکیت کارخانه فولاد اهواز، از حملهٔ نیروهای امنیتی و انتظامی به گردهمایی اعتراضی آن‌ها در میدان کیان پارس شهر اهواز در روز ۲۲ خردادماه و دستگیری بیش از ۶۰ تن از کارگران معترض گزارش داد. بیانیه اینداستریال، به‌نقل از اطلاعیه‌های سندیکای کارگران فلزکارمکانیک ایران- سندیکایی که عضو رسمی این کنفدراسیون جهانی اینداستریال است- اضافه کرد: “علاوه‌براین، ما از مقامات و مدیران شرکت می‌خواهیم که در تعامل با اتحادیه‌های کارگری مستقل که مطالبات حقه کارگران را نمایندگی می‌کنند، راه‌حلی سریع و همه‌جانبه برای حل مشکلات موجود پیدا کنند. سندیکای کارگران فلزکارمکانیک بازداشت، زندانی کردن و بدرفتاری و ضرب‌وشتم کارگران را که پیگیر مطالبات حقه خود برای پرداخت دستمزدهای معوقه خود هستند را محکوم می‌کند.”

کمال اوزکان، معاون دبیرکل کنفدراسیون اینداستریال، در این بیانیه تصریح می‌کند: “ما از دولت ایران می‌خواهیم که با هدف برخورد و پاسخ‌گویی به خواست‌های کارگران بی‌درنگ به این معضل ورود کرده و وضعیت ناگوار شرکت ملی فولاد ایران را موردتوجه قرار دهد. کارگران مستأصل‌اند و خانواده‌هایشان در گرسنگی به‌سر می‌برند. ما آزادی همهٔ کارگران زندانی را خواهانیم و از دولت ایران می‌خواهیم که به کنوانسیون‌های ۸۷ و ۹۸ سازمان بین‌المللی کار که حق کارگران به مشارکت در فعالیت‌های مشروع اتحادیه‌های کارگری و قراردادهای مبتنی بر مذاکره جمعی را تضمین می‌کند، احترام بگذارد.”

 

روزنامهٔ مورنینگ استار: کمونیست‌های ایران آزادی فوری و بی‌قیدوشرط همهٔ فولادگران زندانی را خواستار شدند

روزنامه ترقی‌خواه “مورنینگ استار”، چاپ لندن، در روز دوشنبه ۲۸ خردادماه، در مطلبی مفصل به‌نقل از بیانیه کنفدراسیون جهانی سندیکایی اینداستریال، مبارزهٔ کارگران کارخانه فولاد اهواز را پوشش داد. در گزارش این روزنامه همچنین کارزار ابراز همبستگی اعضا و هواداران حزب تودهٔ ایران با کارگران مبارز کارخانه فولاد اهواز موردتوجه قرار گرفته است.

گزارشگر روزنامهٔ مورنینگ استار به‌نقل از مسؤول شعبهٔ روابط بین‌المللی حزب تودهٔ ایران، نوشت کارگران فولاد که در اعتراض به “سیاست‌های ضد مردمی دولت ایران” به‌اعتصاب و گردهم آیی در مرکز شهر اهواز دست زده بودند از سوی نیروهای امنیتی مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته‌اند. مورنینگ استار در ادامه نقل‌قولش از نمایندهٔ کمیته مرکزی حزب تودهٔ ایران، افزود: “این کاملاً واضح است که رژیم تئوکراتیک حاکم توان پاسخگویی به خواست‌های مشروع طبقه کارگر و زحمتکشان و تضمین آن‌ها را ندارد. ازاین‌روی، رژیم به‌منظور جلوگیری از رشد و گسترش جنبش اعتراضی، به سرکوب حرکت‌های اعتراضی کارگری و دستگیری‌های خودسرانهٔ کارگران معترض دست می‌زند.”  مسؤول بین المللی حزب در ادامه گفت: “تظاهرات و ابراز همبستگی گسترده‌تر به‌هدف پیوند اعتصاب‌ها در سراسر کشور، چالشی صریح در مقابله با دیکتاتوری تئوکراتیک حاکم و در مسیر تقویت جنبش کارگری در تحولات سیاسی آینده کشور است.” او در خاتمه خواستار همبستگی بین‌المللی و آزادی عاجل و فوری همه کارگران زندانی در ایران شد.     

                                       

ابراز همبستگی با مبارزان سندیکایی در کشور

به‌دعوتِ “یونیسون”،  بزرگ‌ترین اتحادیه کارگران و کارمندان بخش دولتی و خدمات که بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار عضو دارد، هیئت نمایندگی کمیته دفاع از حقوق مردم ایران (کودیر) در روزهای یکشنبه تا جمعه گذشته (۲۷ خرداد تا ۳ تیرماه)، در کنفرانس سالانه این اتحادیه در شهر ساحلی برایتون در جنوب بریتانیا شرکت کرد. غرفه کودیر که با شعار محوری: “کارزار دفاع از صلح، حقوق دموکراتیک، حقوق بشر، و حقوق سندیکایی”، در محل مرکزی کنفرانس‌های برایتون و در مجاورت غرفه‌های “کارزار همبستگی با فلسطین”، “کارزار همبستگی با کوبا”، ” کارزار همبستگی با نیکاراگوئه”، “جنبش پایان دادن به جنگ” و دیگر کارزارهای ترقی‌خواهانه بین‌المللی قرار گرفته بود، در طول شش روز فعالیت هزاران اعلامیه و نشریه افشاگر “ایران امروز” را در بین نزدیک به سه هزار نفر نمایندگان حاضر در کنفرانس توزیع کرد. صدها نماینده در طول کنفرانس در مراجعه به غرفه و دریافت اعلامیه‌ها و نشریه‌های منتشره از سوی کودیر در ارتباط با نقض حقوق انسانی، و ازجمله حقوق سندیکایی و شرایط دشوار کار و زندگی زنان، به‌دلیل سیاست‌های رژیم تمامیت‌خواه دین‌گرا در کشور، در جریان تحولات ایران- به‌ویژه در جریان تضییقاتی که در مقابل کارکرد قانونمند اتحادیه‌های کارگری وجود دارد- قرار گرفتند. دو بَنر تبلیغاتی که با تصویرهای اسماعیل عبدی، رهبر کانون صنفی معلمان ایران، تزئین شده بود، خواست‌های جنبش کارگری ایران در ارتباط با آزادی فعالیت سندیکاهای کارگری در کشور، اجرای کامل مقاوله‌نامه‌های “سازمان بین‌المللی کار” و آزادی اسماعیل عبدی و دیگر فعالان سندیکایی ایران را به‌طور برجسته به‌رؤیت نمایندگان کنفرانس می‌رسانید. شعار محوری غرفه کودیر نمایندگان کنفرانس را فرامی‌خواند تا اجرای کامل مقاوله‌نامه‌های ۸۷ و ۹۸ سازمان بین‌المللی کار را خواستار شوند.                     

این کنفرانس که همچنین بیست‌وپنجمین سالگرد پایه‌گذاری این سندیکای عظیم و پرقدرت بریتانیا را جشن می‌گرفت، میزبان ده‌ها رهبر سندیکایی از کشورهای مختلف جهان و ازجمله کوبا، برزیل، کلمبیا، کره‌جنوبی، ونزوئلا، ترکیه، ایالات‌متحده بود. در گردهمایی بین‌المللی کنفرانس در عصر روز دوشنبه ۲۸ خردادماه که در آن ۷۰۰ مدعو، دیوید پرنتیس (دبیرکل اتحادیه یونیسون)، مهمان‌های بین‌المللی کنفرانس، اعضای برجسته هیئت اجرائیه ملی یونیسون و فعالان آن و نمایندگان کودیر نیز حضور داشتند، دربارهٔ شرایط دشوار مبارزه کارگران برای به‌دست آوردن حقوق راستین‌شان با دیوید پرنتیس و دیگر رهبران و مسئولان فعالیت‌های بین‌المللی اتحادیه صحبت کردند. در این مراسم، دبیرکل یونیسون، با در دست گرفتن بَنر بزرگی منقش به خواست‌های کارگران و ازجمله آزادی اسماعیل عبدی، حمایتش را از کارزار کودیر اعلام کرد. در طول مدت‌زمان برگزاری کنفرانس، مسئولان و فعالان یونیسون با بازدید از غرفه کودیر، با مبارزات مردم و کارگران ایران ابراز همبستگی کردند.

مسئولان کودیر اعلام کرده‌اند که در ماه‌های آتی در همکاری تنگاتنگ با سندیکاهای معلمان در کشورهای مختلف کارزار جهانی و گسترده‌ای را برای آزادی اسماعیل عبدی و دیگر سندیکالیست های دربند آغاز خواهند کرد. باید اضافه کرد که بزرگ‌ترین اتحادیه‌های کارگری بریتانیا رسماٌ عضو ک.دیر می‌باشند و از کارزارهای آن حمایت می‌کنند.     

  

 کارزار برای جلوگیری از اعدامِ رامین حسین‌پناهی

در هفته‌های آخر خردادماه، از سوی نهادهای بین‌المللی نظیر سازمان عفو بین‌الملل و نیروهای سیاسی و اجتماعی ایران برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام رامین حسین‌پناهی کارزار بین‌المللی‌ای گسترده و پرطنین به‌راه افتاد. بر طبق اسناد منتشر شده و مورد استناد سازمان عفو بین‌الملل، رامین حسین‌پناهی به‌همراه سه عضو دیگر حزب کومله، در کمین نیروهای سپاه پاسداران افتاده و پس از زخمی شدن در جریان “تبادل آتش” دستگیر شده است، اما وکیل مدافع او می‌گوید: موکلش “هرگز دست به اسلحه نبرده است.” طبق شواهدی که مورد استناد سازمان عفو بین‌الملل قرار گرفته است، جرم فعالیت مسلحانه منتسب به این فعال کُرد عضو و هوادار کومله، بر پایه اقرارهایی است که زیر شکنجه از او گرفته شده است و وجههٔ قانونی ندارند.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد در ماه گذشته از مقام‌های ایران خواستند حکم اعدام رامین حسین‌پناهی را لغو کنند. خانم اگنس کالامار، متخصص حقوق بشر سازمان ملل، در روز ۱۲ اردیبهشت‌ماه ۹۷ برابر با ۲ می ۲۰۱۸ در پیامی خطاب به دولت حسن روحانی خواهان لغو فوری حکم اعدام رامین حسین‌پناهی شد. بر اساس گزارش منتشر شده در سایت حقوق بشر سازمان ملل متحد، خانم اگنس کالامار، گزارشگر ویژه اعدام‌های غیرقانونی و خودسرانه، اظهار داشته است: “مقامات ایران باید بلافاصله اعدام آقای رامین حسین‌پناهی را متوقف و حکم اعدام علیه او را لغو کنند.”

خانم کالامار با اشاره به نگرانی‌های مرتبط با اتهام رامین حسین‌پناهی اعلام کرد که برای او دادگاه منصفانه برگزار نشده و در مدت بازداشت مورد شکنجه قرار گرفته است.

روزنامه مورنینگ استار، ۲۵ خردادماه، زیر  تیتر: “کمونیست‌های ایران رژیم را فراخواندند تا رامین حسین‌پناهی را اعدام نکند”، گزارشی همه‌جانبه‌ از کوشش‌های جهانی به‌منظور جلوگیری از اعدام جوان کُرد ایرانی منتشر کرد. در این گزارش اشاره شده است که کمونیست‌های ایران در کنار شخصیت‌های دموکرات کُرد و ازجمله اعضای کُرد پارلمان ترکیه از “حزب دموکراتیک خلق‌ها”، دولت ایران را فراخوانده‌اند تا حکم اعدام رامین حسین‌پناهی را لغو کند.                       

در این گزارش مفصلی که در ارتباط با کارزار جلوگیری از اعدام رامین حسین‌پناهی در روز ۲۵ خردادماه در روزنامه مورنینگ استار منتشر شده است گفته می‌شود: “کمونیست‌های ایران خواستار جلوگیری از اعدام رامین حسین‌پناهی شدند و اقدام دولت در استفاده از اعدام همچون وسیله‌‌یی به‌منظور مقابله با مخالفان سیاسی” را محکوم کردند. مسؤول روابط بین‌المللی حزب تودهٔ ایران، به خبرنگار مورنینگ استار گفته است: “زندانیان سیاسی در ایران از دسترسی به دادگاهی قانونی و محاکمه‌ای منصفانه محروم‌اند.” او در ادامه گفت: “استفاده از شکنجه و مجبور کردن بازداشت شدگان به اعترافاتی اجباری در زیر شکنجه‌های وحشیانه که در زندان‌های ایران امری معمول، گسترده و متداول است، هرگونه حکمی را- که آن هم زیر لوای نظام قضایی سخت‌گیرانه و قرون‌وسطایی ایران صادر می‌شود- از اعتبار قانونی و قضایی عاری می‌کند. حزب تودهٔ ایران با مجازات اعدام در هر شرایطی قویاً مخالف است.” نمایندهٔ کمیته مرکزی حزب توده ایران اضافه کرد: “حزب تودهٔ ایران از مبارزهٔ خلق‌های ایران، به‌ویژه خلق کُرد، در راستای دستیابی آن به حقوق ملی، فرهنگی و اجتماعی‌اش در چارچوب ایرانی مستقل و دموکراتیک پیوسته حمایت کرده است.” او به‌طور مشخص لغو حکم اعدام آقای رامین حسین‌پناهی و تجدید محاکمه او در دادگاهی علنی و با حضور حقوقدانان و وکلای انتخابی و بر اساس موازین حقوق بین‌المللی را خواستار شد.

 به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۵۴، ۴ تیر ماه ۱۳۹۷ 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا