مسایل سیاسی روز

غرفه «نامه مردم» در جشنواره باشکوه «اومانیته»

* سخنرانیِ سخنگوی کمیته مرکزی حزب توده ایران در نشست بین‌المللی بررسی مسائل “سوریه، عراق، ایران، و آینده خاورمیانه” در حضور صدها تن از شرکت‌کنندگان و نمایندگان سازمان‌ها و حزب‌های میهمان

* دیدار و گفت‌وگوی هیئت نمایندگی حزب با سازمان‌ها و حزب‌های شرکت‌کننده در فستیوال اومانیته

* برگزاری جلسه‌های سخنرانی، بحث و گفت‌وگوی سیاسی سخنگویِ کمیته مرکزی حزب درباره تحولات سیاسی روز کشور با شرکت‌کنندگان ایرانیِ جشنواره اومانیته

جشنواره اومانیته امسال در روزهای ۲۳، ۲۴ و ۲۵ شهریورماه ۹۷ (۱۴، ۱۵ و ۱۶ سپتامبر ۲۰۱۸) در پارک وسیع لاکورنو، در حومه پاریس، و با حضور پرشور و بی‌سابقه بیش از ۸۰۰ هزار نفر در هوایی آفتابی برگزار شد. وضعیت پیچیده جهانی، پیامدهای سیاست اقتصاد ریاضتی مکرون پس از انتخاب غیرمنتظره او به‌ریاست جمهوری فرانسه در سال گذشته، اوج‌گیری مبارزه زحمتکشان فرانسه و در مرکز آن سندیکاهای کارگری این کشور بر ضد سیاست‌های نولیبرالی‌ای که از میان برداشتن سیستم خدمات اجتماعی و عمومی را هدف گرفته است، و همچنین آغاز تدارک برگزاری کنگره استثنائی حزب کمونیست فرانسه که قرار است در ماه نوامبر ۲۰۱۸ (آبان/آذر ۹۷) برگزار شود، فضای این جشنواره بزرگ را به‌طور محسوسی تغییر داده و جذابیت ویژه‌ای به آن بخشیده بود. انتخابات پارلمان اروپا در سال آینده و بحث کاندیداهای مشترک نیز از موارد گفت‌وگوها بود. برنامه‌های متنوع آواز و موسیقی و سخنرانی و بحث و گفت‌وگوهای سیاسی در گوشه‌وکنار جشن بر پا بود و مورد استقبال وسیع شرکت‌کنندگان در جشنواره قرار گرفت. فضای جشنواره امسال در مقایسه با سال‌های اخیر به‌طرزی مشخص پرنشاط‌تر و امیدوارکننده‌تر بود. از هر گوشه‌ای و در هر غرفه‌ای، همه‌جا، جنبه‌ای از ضرورت‌ مبارزه مشترک در برابر سیاست‌های مخرب و نولیبرالی مکرون مطرح بود و به‌گوش می‌رسید.

حضور چشمگیر حزب‌های چپ فرانسه در جشنواره و همچنین در جلسه سخنرانی سردبیر روزنامه اومانیته در روز شنبه انعکاسی از اهمیت این جشنواره بود. دهکده جهانی در قلب جشنواره اومانیته امسال هم فضای رنگارنگ و انترناسیونالیستی ویژه‌ای داشت. حضور نزدیک به ۱۰۰ غرفه برپا‌شده زیر نام نشریه‌های ترقی‌خواه و چپ از کشورهای جهان که در جو دوستانه و صلح‌آمیز دهکده جهانی غذای جسم و روح برای هر بازدیدکننده‌ای از جشنواره اومانیته را فراهم می‌کردند، خود جشنواره‌ای در قلب این بزرگ‌ترین جشنواره جهانی چپ بر پا کرده بود.

 

“نامه مردم” در جشنواره اومانیته!                                 

غرفه نامه مردم در هشتادوچهارمین جشنواره اومانیته، روزنامه وابسته به حزب کمونیست فرانسه، امسال درحال و هوای دیگری بر پا شد. فضای غرفه و فعالیت‌های متنوع آن انعکاسی از مبارزه هفتادوهفت‌ساله حزب توده‌ها و حیات پرشور کل جشنواره امسال بود. اوضاع ملتهب ماه‌های اخیر، اوج‌گیری جنبش مطالباتی مردم و زحمتکشان، سیاست‌های تهدیدآمیز دولت دست‌راستی افراطی ایالات‌متحده در رابطه با ایران، خطر شروع جنگ و درگیری‌ای جدید در خاورمیانه و بین‌المللی شدن درگیری‌ها نگاه‌ها را به غرفه‌های برپاشده از سوی نیروهای سیاسی خاورمیانه در جشنواره متوجه کرده بود. غرفه “نامه مردم”، با پوسترهای گویایی آویخته بر دیواره‌های آن و نقش سمبل و نام حزب توده ایران بر آن‌ها تصویرگر مبارزه اتحادجویانه حزب طبقه کارگر میهن‌مان بودند.

مضمون این پوسترها ازجمله ‌مناسبت یادمان ویژه سی‌امین سالگرد فاجعه ملی قتل‌عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، مخالفت با تحریم‌های اقتصادی ویرانگر از سوی ایالات‌متحده بر ایران، و همچنین ضرورت مبارزه متحد بر ضد رژیم سرکوبگر ولایت فقیه بود. بَنرهایی نیز به‌زبان‌های فارسی و فرانسه، نمای بیرون دیواره‌های غرفه را پوشانده بودند و بر آن‌ها شعارهای زیر نوشته شده بودند:

– نه به جنگ، تحریم‌های اقتصادی و مداخله در ایران، آری به صلح!

– آزادی فوری و بدون قیدوشرط همه زندانیان سیاسی و عقیدتی ایران. مجازات اعدام و شکنجه باید لغو و غیرقانونی اعلام شوند

– حقوق و آزادی‌های دموکراتیک و به‌ویژه آزادی‌های سندیکایی بر طبق مقاوله‌نامه‌ها و منشورهای جهانی باید اکیداً رعایت شوند

– همبستگی با مبارزات مردم ایران برای صلح، آزادی‌ها و حقوق دموکراتیک و عدالت اجتماعی.

– فیلم ویدئویی ”جویندگان آفتاب“، که توسط حزب تودۀ ایران به مناسبت سی مین سالگرد فاجعه ملی تهیه و منتشر شده است برای بازدید کنندگان غرفه حزب به نمایش گذاشته شد.

در بخشی از غرفه نیز پوستر بزرگ زیبایی که به‌مناسبت دویستمین سالگرد تولد مارکس از سوی حزب توده ایران طرح و تهیه شده بود به‌نمایش گذاشته شده بود. همچنین در گوشه‌ای از غرفه “نامه مردم”، اسناد، نشریات و کتاب‌های منتشرشده از سوی انتشارات حزب توده ایران به‌زبان‌های فارسی، فرانسه و انگلیسی در معرض دید و توجه مراجعه‌کنندگان به غرفه قرار داشت.

انتشار یک بروشور ویژه جشنواره اومانیته به‌زبان فرانسه که بیانیه‌های کمیته مرکزی حزب در سال گذشته به‌نحو جالبی در آن جمع‌آوری شده بود و همچنین توزیع هزاران نسخه از اعلامیه‌ای خطاب به شرکت‌کنندگان جشنواره اومانیته به‌زبان فرانسه بین جمعیت که درعین‌حال تاریخچه مختصر حزب توده ایران و مبارزات حزب، تحلیل اوضاع سیاسی کنونی در ایران و منطقه و توضیح سیاست حزب در برخورد با آن‌ها و ازجمله انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری را در برداشت، می‌توانستند تأثیری بسزا در آشنایی جمعیت حاضر در جشنواره با مبارزه مردم ایران در راه تغییرهای ترقی‌خواهانه داشته باشند.

در طول مدت جشنواره صدها شهروند ایرانی مقیم فرانسه و کشورهای همجوار از غرفه حزب دیدار کردند و ضمن بحث و گفت‌وگو با مسئولان غرفه و هواداران حزب، در جریان دیدگاه‌‌ها و راه‌حل‌های حزب در مورد تحول‌های سیاسی کشور قرار گرفتند. فعالان و هواداران حزب از مراجعه‌کنندگان به غرفه “نامه مردم” با غذاهای ایرانی و چای پذیرایی می‌کردند.

        

 

                                                                     

سخنرانی رفیق “پاتریک لوهاریک”، سردبیر روزنامه اومانیته

 

رفیق “پاتریک لوهاریک”، سردبیر روزنامه اومانیته، در ابتدای سخنرانی‌اش، شنبه ۲۴ شهریورماه (۱۵سپتامبر)  به حاضران در مراسم افتتاح دهکده جهانی و ازجمله به اعضای رهبری حزب‌، نمایندگان جنبش سندیکایی فرانسه، سفیران و نمایندگان سفارتخانه‌های چین، کوبا، ویتنام، فلسطین، ونزوئلا نیز هیئت‌های نمایندگی حزب‌ها و سازمان‌های دعوت‌شده به مراسم از کشورهای مختلف، خوش‌آمد گفت. پاتریک لوهاریک، پیش از شروع سخنرانی‌اش در مراسم افتتاحیه، دقایقی با رفیق امیدوار گفت‌وگو کرد و به نماینده و سخنگوی حزب‌مان برای شرکتش در جشنواره اومانیته امسال خیرمقدم گفت. سردبیر اومانیته که نماینده فرانسه در پارلمان اروپا نیز است، حضور ویژه “عهد تمیمی”- دختر مبارز فلسطینی که اخیراٌ از زندان‌های اسرائیل آزاد شده است – به‌همراه برادرش و اعضای هیئت نمایندگی فلسطینی را در جشنواره گرامی داشت. پاتریک لوهاریک همچنین مقدم نمایندگان دیپلوماتیک چین در جشنواره را گرامی داشت.

سردبیر اومانیته در سخنرانی مفصل خود در مراسم گشایش جشنواره، اوضاع خطرناک جهان را با اشاره به مسائل متفاوتی از قبیل تهدید جنگ‌های جدید در خاورمیانه، مواضع ارتجاعی و غیرمتعارف رئیس‌جمهور کنونی آمریکا، مبارزه مردم فلسطین، فاجعه انسانی ادامه جنگ نابرابر در یمن، تهدید محیط زیست به‌دلیل بی‌توجهی از طرف سرمایه‌داری جهانی، رشد فعالیت و نفوذ نیروهای راست‌گرا و نئوفاشیست در تعدادی از کشورهای اروپایی و تهدید مهاجران و پناهجویان از سوی آن‌ها و ضرورت عاجل مبارزه برای صلح به‌روشنی ترسیم کرد.

رفیق پاتریک لوهاریک در بخش پایانی سخنانش ازجمله گفت: “آیا زمان آن نرسیده که هدف‌های‌مان را بازنگری کنیم؟ به سوی جامعه‌ای نو، جهانی دیگر، جامعه‌ای با سطح بالایی از عدالت اجتماعی و دموکراسی، جامعه و جهانی که دستبرد اقلیتی طمع‌کار و حریص را نفی کند حرکت کنیم؟ یعنی جامعه و جهانی با نیازهایی مشترک، تقسیم ثروت، دانش و قدرت، جهانی برای همه بشریت. چیزی که برای من نامش کمونیست است، و دیگران نام‌های دیگری به آن می‌دهند.

ما این جشن اومانیته را که در آفتابی مطبوع در جریان است، احساسات، تماس‌ها، شادی‌ها و امیدهایی که در جریان آن تجلی یافت را به‌یاد خواهیم آورد. … رابطه‌ها را حفظ و هرروز و هر هفته با خواندن روزنامه اومانیته تقویت کنیم. باهم آگاهانه مسیر نوین بشریت را ترسیم کنیم.”

 

سخنرانی سخنگوی کمیتۀ مرکزی حزب توده ایران در نشست بین‌المللی بررسی مسائل خاورمیانه                     

رفیق امیدوار، به‌دعوت نشریه اومانیته، ازجمله سخنرانان نشست بررسی مسائل خاورمیانه زیر عنوان: “سوریه، عراق، ایران، و آینده خاورمیانه” بود. رفیق علی صاحب، نماینده کمیتۀ مرکزی حزب کمونیست عراق، مسئول کمیسیون خاورمیانه حزب کمونیست فرانسه، و همچنین ژورنالیست‌ها و محققانی درباره جنگ در سوریه، سیاست‌های حاکم در ترکیه از دیگر سخنرانان این گردهمایی بودند که در آن صدها تن از علاقه‌مندان به مسائل خاورمیانه حضور داشتند.

پس از سخنرانی نمایندۀ حزب کمونیست عراق، رفیق امیدوار در سخنرانی‌اش ضمن تشکر از دعوت روزنامۀ اومانیته برای حضور حزب توده ایران در این نشست مهم بین‌المللی، ازجمله گفت: “دخالت‌های امپریالیسم در شش دهه گذشته در خاورمیانه تأثیرهایی مخرب بر زندگی مردم منطقه به‌همراه داشته است. از کودتای ۲۸ مرداد و سرنگونی دولت محمد مصدق در ایران و سرکوب کردن جنبش ملی کردن صنعت نفت در ایران گرفته تا جنگ‌های اعراب و اسرائیل در سال‌های دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی، به‌راه انداختن جنگ میان ایران و عراق برای نابودی انقلاب ایران در سال‌های دهه ۱۹۸۰ که هشت سال به‌طول انجامید و به کشتار صدها هزاران تن منجر شد، حمله مستقیم آمریکا و متحدانش به افغانستان و عراق و نابودی شماری از کشورهای منطقه ازجمله لیبی، به‌راه انداختن جنگ داخلی در سوریه از سال ۲۰۱۲ تا حال حاضر و جز این‌ها، دوره‌ای نبوده است که سیاست‌های مخرب امپریالیسم و متحدانش برای مردم خاورمیانه فاجعه نیافریده باشد. هدف این سیاست‌های مداخله‌جویانه در وهله نخست، کنترل منابع نفتی منطقه و سرکوب نیروهای مترقی و آزادی‌خواه بوده است. …”

رفیق امیدوار ضمن اشاره به تغییر سیاست دولت آمریکا پس از روی کار آمدن دولت ترامپ و اعمال آشکار سیاست تهاجمی “کشتی‌های توپ‌دار” در منطقه، به تشریح شرایط ایران، ‌اوضاع وخیم اقتصادی، فقر و محرومیت فزاینده و مبارزه مردم میهن ما برضد رژیم ولایت فقیه، به انتقاد از سیاست‌های ماجراجویانه رژیم در منطقه پرداخت و ضمن محکوم کردن حمله‌‌های موشکی رژیم به مواضع نیروهای حزب دمکرات کردستان در اقلیم کردستان عراق، تأکید کرد که “آینده ایران تنها باید به‌دست مردم ایران و با مبارزه  آنان  تعیین شود. حزب تودۀ ایران مخالف سرسخت هرگونه دخالت خارجی در اوضاع کشور است.”                                                                                 

 

جلسه بحث در ارتباط با تحولات سیاسی ایران

امسال همچنین جلسه‌های بحث و گفت‌وگو در ارتباط با تحولات سیاسی روز در کشور‌ در چادر حزب برگزار شد. در این جلسه‌ها که در روزهای شنبه و یکشنبه (۲۴ و ۲۵ شهریورماه) با حضور شرکت‌کنندگان ایرانی حاضر در جشنواره برگزار شد، رفیق امیدوار ضمن تشریح وضعیت حساس و بغرنج کشور و موضع‌گیری‌های حزب تودۀ ایران، ضمن توجه به اظهارنظرهای حاضران در جلسه و علاقه‌مندان به کنکاش در مسائل کشور به سؤال‌های آنان پاسخ داد.

 

سخنرانی رهبر حزب کمونیست فرانسه در جشنواره

رفیق “پیر لوران”، دبیر ملی حزب کمونیست فرانسه، شنبه ۲۴ شهریورماه، سخنرانی‌اش را در برابر شخصیت‌های حزب‌های چپ فرانسه با اشاره به یک پیروزی بزرگ آغاز کرد و آن، اعتراف دولت فرانسه از زبان رئیس‌جمهور کشور به شکنجه “موریس اودن”، کمونیست فرانسوی در دوران جنگ الجزیره در سال ۱۹۵۶ و پذیرش مسئولیت مرگ او. سپس در همبستگی با زندانیان  گرفتار در بند رژیم‌ها در گوشه‌وکنار جهان، در ترکیه، لولا دو سیلوا در برزیل و زندانیان فلسطینی، سخنران‌اش را به مبارزان راه آزادی تقدیم کرد. پیر لوران در فرازهایی مهم از سخنانش گفت:                                                                                              

“جهان ما به بسیجی گسترده برای پیکار در راه عدالت، آزادی و صلح نیاز دارد، بسیجی بزرگ برای بشریت و برای سیاره ما که سرمایه‌داری جهانی درحال نابود کردن آن است. این پیام را نیکلا هولو، وزیر محیط زیست، با استعفایش به‌روشنی بیان کرد. سرنوشت انسان و کره زمین کاملاً به‌هم مرتبطند. صدها هزار نفر به‌پشتیبانی از این پیام به خیابان‌ها آمدند. … باید بی‌وقفه عکس‌العمل نشان داد. ریشه نابسامانی‌ها سرمایه‌داری است و این بیش‌ازپیش برای جمع وسیع‌تری آشکار شده است. ژان زیگلر (معاون کمیته مشورتی شورای حقوق بشر سازمان ملل) در این مورد می‌گوید:‌ ٬بهبود و درمان سرمایه‌داری دیگر ممکن نیست، باید آن را قبل از آنکه سیاره ما را از بین ببرد نابود کنیم. زمان بیداری وجدان‌ها فرارسیده است. …٬

سیاست‌های مكرون و اتحادیه اروپا در هم آمیخته‌اند. مبارزه با یکی، مبارزه با دیگری است. باید از زیر فشار رقابت مفرط بین ملت‌ها که سیاست‌های خدمات اجتماعی در اروپا را از بین می‌برد و ملی‌گرایی و نژادپرستی که به‌رقابت دامن می‌زند خود را برهانیم. فاصله رقابت بین ملت‌ها تا درگیری و حتی جنگ، گامی بیش نیست. تمام تاریخ بشریت این را یادآور می‌شود. … کارزار مبارزات انتخابی پارلمان اروپا در ماه مه آینده بر سر مسائل بنیادی خواهد بود.

آیا به سوی اروپای همیاری و همکاری می‌رویم و یا ادامه سیاست‌های نولیبرالی؟ ما نمی‌خواهیم بین مکرون و راست افراطی منگنه شویم، چراکه هر دو آن‌ها محصول نولیبرالیسم‌اند. باید با ریاضت‌کشی مردم و رانت‌خواری نهادهای مالی، فرار مالیاتی، نپذیرفتن سیاستی انسانی برای مهاجران و به‌هدف برقراری اتحاد نو میان ملت‌ها و مردمانی خودمختار و همبسته نیز تأکید بر برنامه اجتماعی مترقی و منسجم مبارزه شود. فوریت مسئله زیست‌محیطی، فوریت مسائل اجتماعی و دموکراتیک، امروز ایجاب می‌کند به سیستمی که مرحله پایانی نقش خود را طی می‌کند خاتمه داده شود. باید از سیستم سرمایه‌داری خارج شد. امروز برای اولین بار می‌گویم که گذار از سرمایه‌داری و ساختن جامعه بدون طبقه، آنچه من کمونیسم می‌نامم، به‌طور مشخص در دستورکار مبارزه در قرن بیست‌ویکم قرار دارد. …”

  به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۶۱،‌ دوشنبه ۹ مهر ماه ۱۳۹۷  

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا