فشارهای برنامهریزی شدهٔ رژیم ولایت فقیه بر شهروندان بهایی را باید متوقف کرد
بهگزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، “روز چهارشنبه ۱۹ دیماه ۹۷، بدیع صفاجو، دانشجوی بهایی ترم هفت مهندسی شیمی، بهدلیل بهایی بودن از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اخراج و از ادامه تحصیل محروم شد.” بهگزارش همین خبرگزاری، شنبه ۸ دیماه ۹۷، منزل جلیل بهامین، شهروند بهایی ساکن بهارستان اصفهان توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت.
یک منبع نزدیک به این شهروند بهایی به گزارشگر هرانا گفت: “نیروهای امنیتی امروز با در دست داشتن حکم تفتیش از دادستانی اصفهان منزل آقای جلیل بهامین واقع در شهرک بهارستان اصفهان را مورد تفتیش قرار داده و تعدادی جزوه، عکس و کتاب مربوط به آئین بهایی و همچنین موبایل و لپ تاپ شخصی آقای بهامین را با خود بردند.” گفته میشود در هفتههای اخیر حداقل دو منزل مسکونی دیگر متعلق به شهروندان بهایی به نامهای بختیار روحانی و ساسان دستپیش به همین شیوه مورد بازرسی و ضبط اموال قرار گرفته است. هرانا ، ۱۷ دیماه، گزارش داد: “محل کسب فرشید دیمی که در آن به فروش لوازم جانبی کامپیوتر مشغول بوده است، سابقه ۲۰ ساله دارد؛ علیرغم اینکه حق عضویت اتحادیه و مالیات ایشان طی این سالها پرداخت شده است از حدود ۱۰ سال قبل پروانه کسب این محل بدون ارائه دلیل خاصی تمدید نشده است. از صبح روز شنبه این محل کسب به دستور مقامات قضایی پلمب شده و تا کنون تنها پاسخ مسئولین این بوده که دستور از مقامات بالا صادر شده و کاری از دست ما برنمیآید.” بهگزارش همین خبرگزاری، ۱۷ دیماه، سعید دهقان وکیل ۴ شهروند بهایی ساکن اصفهان، که از اردیبهشت سال جاری به ده سال حبس تعزیزی محکوم شدند، با انتشار یادداشتی ایراداتی را بر اتهام مطروحه علیه این شهروندان و پیگرد قضایی آنان مطرح کرده است. در بخشی از این یادداشت آمده است: “اینان شهروندان و فرزندان ایران زمین هستند و دل در گروِ این سرزمین دارند. فقط بهاییاند و بهایی زادهاند، همین! اگر بنا نیست به عقاید هم احترام بگذاریم، دستکم به اصل ۲۳ قانون اساسی در بابِ منع تفتیش عقاید احترام بگذاریم.” خانواده یک شهروند بهایی به گزارشگر هرانا گفت: “روز چهارشنبه ۱۹ دیماه ۹۷، طی تماسی از شیرین بنینژاد خواستند که به دانشگاه مراجعه کند. در دانشگاه به وی اطلاع دادهاند که یک ماه قبل از دانشگاه اخراج شده است. این مطلب زمانی به وی ابلاغ شده که شهریه ترم را کامل پرداخت کرده و یکی از امتحانات را نیز داده بود. بهگفته این منبع مطلع اخراج وی زمانی صورت گرفته است که فقط ۳ امتحان دیگر با پایان تحصیل و دریافت مدرک کاردانی فاصله داشته است.” هرانا در تاریخ ۲۸ آبانماه سال جاری گزارش مفصلی از فشار بر جامعه بهایی و بازداشت شهروندان باورمند به این آیین منتشر کرده بود. بر اساس این گزارش، شهروندان بهایی در شهرهای مختلف کشور از ابتدای سال جاری تا کنون با موج جدیدی از فشار و نقض آشکار حقوق بشر روبهرو بودهاند.
محروم شدن دست کم ۵۸ تن از دانشجویان بهایی طی کنکور سراسری سال جاری از ادامه تحصیل، اخراج حداقل ۱۱ دانشجوی بهایی در مقاطع مختلف از دانشگاهها، ممانعت از فعالیت اقتصادی و اخراج دستکم ۶ تن از شهروندان بهایی از محل کار شخصی یا شرکتهای خصوصی، احضار و بازداشت ۷۲ تن از شهروندان بهایی توسط نیروهای امنیتی، محکومیت ۲۴ شهروند بهایی به تحمل ۴۶ سال حبس و ۹ سال تبعید، ارائه گسترده محصولات اصطلاحاً فرهنگی و رسانهای در راستای بهاییستیزی، پلمب شدن و تداوم پلمب محل کسب بسیاری از شهروندان بهایی، تخریب قبرها و ممانعت از دفن شهروندان بهایی در آرامستانهای بهاییان در شهرهای مختلف، تنها قسمتی از افزایش فشار بر شهروندان این جامعه از ابتدای سال جاری تا زمان تنظیم گزارش یادشده است.
گزارشهای بالا که بهطورعمده از طرف خبرگزاری هرانا منتشر میشوند، تنها گوشهای کوچک از مصیبتهایی است که بر بهائیان میهنمان روا میشوند. مقامهای حکومتی شهروندان بهایی را با اتهامهای مشابه محکوم، زندان و زیر فشار قرار می دهند. اتهامهای جاسوسی، اقدام علیه امنیت ملی و جز اینها، ازجمله این اتهامهاییاند که این شهروندان در معرض آنها قرار میگیرند. ما معتقدیم که رژیم حاکم نزد اکثریت مردم ایران محبوب نیست و مخالفتهای آشکار و نهان این ادعا را بهراحتی اثبات میکند. اینکه در این میان شهروندان بهایی هم مخالف باشند دور از انتظار نیست چون آنان هم با معضلها و مشکلهای مشابه در زندگی مواجهاند. با نگاهی دوباره به گزارشهای بالا بهخوبی میتوان دریافت که شیوه مقابله حکومت با شهروندان بهایی عملاً آنان را از جنبههای روانی و اقتصادی با وضعیتی غیرقابل تحمل مواجه میکند.
نکته تاملبرانگیز در این میان آن است که حجم فشارها، دستگیریها و زندانی کردن این شهروندان جای هیچ شکی باقی نمیگذارد که در پس پرده این اقدامها، هدف بهایی زدایی از سوی حاکمیت نهان است. رژیم ولایت فقیه اصولاً از نظر مذهبی دشمنیای تاریخی با این آیین دارد و اقدامهای ضد انسانی نسبت به هواداران این آیین که در بدو پیدایش یکی از مترقیترین جنبشهای اجتماعی در دو قرن گذشته ایران بود، این ضدیت را دو چندان کرده است. دفاع از حقوق تمامی شهروندان، صرف نظر از اعتقادهای مذهبیشان، جامعه بهائیان در میهنمان را نیز باید در بر بگیرد.
نامۀ مردم، شمارۀ ۱۰۶۹، ۱ بهمن ماه ۱۳۹۷