تودهایها در مراسم روز جهانی کارگر: کارزار جلب همبستگی با مبارزهٔ کارگران و زحمتکشان ایران! علیه استبداد مذهبی و طرد رژیم ولایت فقیه، »نه« به تحریم و مداخلهٔ امپریالیسم و »آری« به صلح
گزارشی از شرکت مبارزان توده ای در جشن های روز جهانی کارگر در اتریش، کانادا، آلمان، سوئد، دانمارک و نروژ
* جشن اول ماه مه در وین-اتریش
هواداران حزب در اتریش، امسال نیز در روز اول ماه مه، مانند هر سال، در برنامه بزرگداشت روز جهانی کارگر که از سوی حزب کمونیست اتریش برگزار میشود شرکت کردند. این برنامه هر سال با راه پیمایی از کنار مجسمه های یادبود قربانیان فاشیسم در ساعت ده و پانزده دقیقه صبح آغاز و سپس باگردهمآیی و سخنرانی در برابر پارلمان اتریش، نزدیک به دوازده ظهر به پایان میرسد.
رفقای تودهای امسال نیز در این برنامه، به ویژه در جلوی پارلمان با برپایی میز کتاب، دربرگیرنده کتابهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و همچنین کتابهای تئوریک مارکسیستی ـ لنینیستی که درسالهای گذشته از سوی حزب منتشر شدهاند ،به همراه پخش دهها اعلامیه به زبانهای فارسی و آلمانی (توده اینفو) نقشی پررنگ داشتند.
از آن روی که انتخابات پارلمان اروپا به زودی و در روز ۲۶ ماه مه برگزار میشود، درونمایه راهپیمایی امسال و سخنرانیهای گردهم آیی پایانی این برنامه بیشتر در این پیوند بود. حزب کمونیست اتریش به حزب چپ اروپا تعلق دارد و امسال زیر نام ”ک پ او پلوس“ در انتخابات پارلمان اروپا شرکت می کند. کاندیداهای این لیست همگی از اعضای حزب کمونیست اتریش نیستند. کاندیدای نخست این حزب رفیق کاتارینا آناستازیو است که ۳۵ ساله و تبعه یونان است. اوهم اینک ۱۵ سال است که در اتریش و در شهر وین زندگی میکند. با آن که رفیق کاتارینا تبعه اتریش نیست، با این حال حزب کمونیست اتریش برای برجسته کردن خواستهای هفت صدهزار شهروند اتریش که تبعیت این کشور را ندارند، او را کاندیدای نخست خود قرار داده است. حزب کمونیست اتریش تلاش میکند تا در پی این انتخابات، دست کم بتواند یک نماینده را به پارلمان اروپا بفرستد.
در اثر پشتکار رفقا تودهای هم اکنون سالهاست که محل برگزاری میز کتاب حزب در روز اول ماه مه در وین در جلوی پارلمان، به محل گردِهم آیی دهها تن از ایرانیان ساکن وین بدل شده است.
در این روز بازدید کنندگان گوناگون، به ویژه دهها تن از هم میهنان ایرانی و رفقای عراقی و افغانستانی از میز کتاب حزب ما بازدید کردند، کتاب و نشریه خریدند ودرخلال بحثها و گفتگوهای دوستانه با رفقای تودهای با دیدگاههای حزبمان پیرامون مسائل ایران و جهان آشنا شدند.
امسال هواداران حزب در اتریش به انگیزه روز همبستگی جهانی کارگر، در بعد از ظهر این روز، از ساعت دو و نیم تا هفت شب نشستی ویژه را با ایراد سخنرانی و گفتگو در ساختمان مرکزی حزب کمونیست اتریش برگزار کردند. در این نشست دو تن از رفقا به ایراد سخنرانی پرداختند.
در این نشست که به همراهی رفقای گرامی افغان از “حزب ملیِ ترقیِ مردمِ افغانستان” برگزار شد، رفیق تودهای در آغاز پیرامون پیشینه مبارزه کارگران، زحمتکشان و جنبش سندیکایی ایران به رهبری حزب تودۀ ایران سخنرانی کرد و سپس با یادی از مبارزان جانباخته جنبش سندیکایی و تودهای ایران، درنگی برمبارزه طبقاتی در ایران در سال گذشته، داشت.
پس از آن، رفیق گرامی افغان پیرامون تاریخچه معاصر کشور افغانستان و پیدایی طبقه کارگر در این کشور سخنرانی کرد. پس از پایان سخنرانیها، دوستان و رفقای شرکت کننده در این نشست به گفتگو، هم اندیشی و کنکاش پیرامون جستارهای یاد شده پرداختند.
روز کارگر در تورنتو- کانادا
روز ۱۴ اردیبهشتماه ۹۸ (۴ ماه مه ۲۰۱۹) تورنتوی کانادا شاهد برگزاری جشن روز کارگر امسال بود. این جشن که مانند سالهای اخیر از سوی “کمیته متحد روز کارگر” (United May Day Committee) برگزار میشد امسال از نظر شرکت کنندگان در آن تفاوتی محسوس با سالهای گذشته داشت. در شروع برنامه سالن محل گردهمائی- سالن ساختمان “اتحادیه متحد کارگران فولاد United Steel Workers Union))- مالامال از جمعیت بود و زن و مرد و پیر و جوان در کنار یکدیگر در این مراسم فعالانه شرکت داشتند. کمیته متحد روز کارگر متشکل از حزبها، گروهها و جمعیتهای کمونیستی و چپ، که تعدادشان امسال به بیش از سی گروه میرسید، هم اکنون بیش از یک دهه است که جشن روز کارگر را در شهر تورنتو برگزار میکنند. از جمله گروههای شرکت کننده از حزب کمونیست کانادا، کنگره صلح کانادا، حزب کمونیست شیلی-کانادا، حزب کمونیست عراق-کانادا، کمیته دفاع از حقوق مردم ایران (کودیر)، حزب چپ ایران (فدائیان خلق)-کانادا و سازمان حزب توده ایران در کانادا میتوان نام برد. این برنامه پس از ماهها تدارک آن از سوی کمیته متحد روز کارگر به اجرا درآمد
امسال در کنار سخنرانی سخنرانان اصلی مراسم، ویدئوییای از مراسم اول ماه مه امسال در کشورها و شهرهای مختلف در اقصا نقاط جهان نمایش داده شد و همچنین برنامههای موسیقی رزمی بهوسیلهٔ گروهی متشکل از نوازندگان روسی و یونانی و همچنین گروه دیگری متشکل از جوانان فیلیپینی-کانادائی مقیم تورنتو بهجرا درآمد. از برنامههای چشمگیر جشن اول ماه مه امسال اجرای چندین سرود انقلابی با مضمون ادامهٔ مبارزه با رژیم اشغالگر فلسطین بهوسیلهٔ کودکان فلسطینی بود که با تشویق و استقبال پرشور حضار روبرو شد. سخنران اول برنامه آقای “استیفن گوانز” ((Stephen Gowans، نویسنده و مقسر سیاسی مستقل بود. او که تا کنون دو کتاب در رابطه با جنگ داخلی سوریه و همچنین دربارهٔ کره شمالی در پیکارش بهمنظور حفظ استقلال ملی منتشر کرده است، بهزودی کتاب سوم خود را که دربارهٔ اسرائیل و نقش آن بهمثابه متحد آمریکا در منطقه خاورمیانه است به بازار عرضه خواهد کرد. او در سخنانش به بحران عمیق سرمایهداری در زمینههای مختلف از جمله کودتا در ونزوئلا، محیط زیست و نظامیگری و شکاف طبقاتی میان فقیر و غنی اشاره کرد و نتیجه گرفت که اگر نظام سرمایهداری در عملکرد خود چنین بحران زاست، پس این نظام سرمایه داری است که باید از بنیان عوض شود.
سخنران بعدی خانم “الیزابت راولی” (Elizabeth Rowley)، رهبر حزب کمونیست کانادا، بود که در سخنرانیای پرشور با اشاره به اعتصاب تاریخی گستردهٔ سال ۱۹۱۹ در شهر وینیپگ (Winnipeg) در ایالت منیتوبا (Manitoba) و یادکرد از این اقدام قهرمانانه کارگران وینیپگ، اوضاع سیاسی حال حاضر در کانادا، بهخصوص قدرت گرفتن نیروهای راست افراطی در چندین استان مانند انتاریو و البرتا، را بررسی کرد و عزم راسخ حزب کمونیست کانادا در برخورد با این گرایش به راست را اعلام کرد. او همچنین پشتیبانی حزب کمونیست کانادا را از دولت ونزوئلا در برابر اقدامهای کودتائی آمریکا و مخالفان دولت مادورو اعلام کرد. او همچنین اِعمال تحریمها و اقدامهای جنگطلبانه علیه ایران از سوی ایالات متحده آمریکا را محکوم کرد. آقای “دیو بلیکنی” (Dave Bleakney)، از رهبران اتحادیه کارکنان پست کانادا (Postal Workers Union)، سخنران آخر مراسم بود که با زدن مثالهایی گوناگون از عقلائی نبودن نظام موجود حاکم بر جهان و کانادا نتیجه گرفت که راه حل پیش روی انسانِ قرن بیستویکم سوسیالیسم است.
با نیرو گرفتن و حاکم شدن نیروهای راست افراطی در بسیاری از استانهای کانادا، زندگی تودههای مردم رو بهوخامت گذاشته است و آینده نزدیک از نظر زندگی عمومی مردم رو بهافول دارد. در چنین شرایطی مردم بهطور حتم به مبارزه علیه نیروها و سیاستهای راست روی میآوردند، تعداد شرکت کنندگان و روح رزمجویانهٔ حاکم بر جشن روز کارگر امسال گواهِ این امر بود.
* نروژ:
مراسم اول ماه مه امسال طبق رسم هرساله حزب کمونیست برادر، با گردهمایی بر مزار اعضای جانباختهٔ فعال این حزب در جریان جنگ جهانی دوم و شعر و سرود خوانی در گرامیداشت خاطره پرشور این جانباختگان آغاز شد و با تظاهرات روز اول ماه مه با شرکت گسترده سندیکاها، حزبهای سیاسی مترقی و چپ نروژ در مسیر مرکزی شهر و راهپیمایی ادامه یافت.
هواداران حزب توده ایران مانند سالهای گذشته در صفهای حزب برادر، حزب کمونیست نروژ (ان – ک – پ) شرکت فعال داشتند. طبق سنت هرساله پس از پایان راهپیمایی، در دفتر حزب برادر گردهماییای بینالمللی برگزار شد. هواداران حزب توده ایران در این فضای بینالمللی حاضران را از مبارزات و چالشهای طبقه کارگر و زحمتکشان ایران آگاه ساختند.
* دانمارک:
هزاران تن از کارگران، جوانان و زنان با حضور گسترده در “فله پارک”- محل سنتی برگزاری سراسری جشن اول ماه مه در شهر کپنهاگ- گردهم آمدند و یکصدا و متحد مخالفتشان با سیاستهای دولت لیبرال حاکم، برنامههای اتحادیه اروپا، بهویژه ریاضت اقتصادی و اقدامهای تجاوزکارانهٔ پیمان ناتو، را اعلامداشتند. حزب “کمونیست در دانمارک”، حزبهای چپ، سندیکاهای کارگری و دیگر نهادهای مردمی و مترقی با شرکت مؤثر در مراسم روز جهانی کارگر، تشدید مبارزه بهمنظور حل معضلهای اجتماعی و افزایش شکاف طبقاتی بهدلیل اجرای سیاستهای نولیبرالیستی را خواستار گردیدند.
بهسنت هرساله، حزب توده ایران در قلب پارک محل برگزاری مراسم روز جهانی کارگر با برپایی غرفه، در کارزار جلب همبستگی با مبارزات مردم و زحمتکشان ایران حضور چشمگیر داشت. غرفهٔ حزب که در چهارچوب چادرهای همبستگی برپا شده بود با ارائه نقطهنظرات، سیاستها و دیدگاههای حزب توده ایران به دیدار کنندگان از غرفه و نیروهای ترقیخواه دانمارک فعالیتی گسترده انجام داد. غرفهٔ حزب ما با شعارهایی محوری مانند: “با هم بهسوی تشکیل جبهه واحد ضد دیکتاتوری، برای آزادی، صلح، استقلال، عدالت اجتماعی و طرد رژیم ولایتفقیه”، “پیش بهسوی سازماندهی مبارزهٔ منسجم و سراسری کارگران و زحمتکشان برضد ظلم، بیعدالتی، محرومیت و سرکوب حقوق صنفی کارگران، برای تشکیل سندیکاهای مستقل کارگری و در راه طرد رژیم ولایتفقیه” و “کار، نان، آزادی”، تزیین شده بود. در غرفه آخرین شمارهٔ نامه مردم، ارگان مرکزی حزب، و ضمیمه کارگری نامه مردم، اعلامیه کمیته مرکزی بهمناسبت ۱۱ اردیبهشت (اول ماه مه) روز جهانی کارگر و نیز کتابها و جزوههای حزب در اختیار دیدار کنندگان قرار میگرفت.
در جریان مراسم روز جهانی کارگر در کپنهاگ، رفقای حزبی با رفقای حزب “کمونیست در دانمارک”، برخی سندیکاهای کارگری وابسته به اتحادیه سراسری “اف-۳ ” و همچنین با رفقای حزب چپ ایران (فداییان خلق)، حزب دمکرات کردستان ایران دیدار داشتند.
امسال با توجه به وضعیت حساس کشور ما و رخدادهای منطقه خاورمیانه و اعتبار دیدگاههای حزب در این زمینهها، غرفهٔ حزب ما در کپنهاگ با استقبالی گرمتر و بیشتر از سوی هممیهنان و ساکنان دانمارک روبرو شد.
* سوئد:
کمونیستها و فعالان سندیکایی در استکهلم، طبق سنت همه ساله، مراسم روز اول ماه مه را درمیعادگاه مبارزان ضد فاشیسم، در کنار بنای یادبود “لامانو”، این مظهر مبارزهٔ کمونیستهای سراسر جهان با فاشیسم در اسپانیا، آغاز میکنند.
اعضا و هواداران حزب ما همراه با دیگر حزبهای کمونیست از جمله حزبهای کمونیست سوئد، یونان، بولیوی و… با شرکت در این مراسم یاد قربانیان مبارزه با فاشیسم را گرامی داشتند. آنان همراه با دیگر شرکت کنندگان مراسم روز اول ماه مه سرود رزم سردادند، ترانههای انقلابی خواندند و در حاکم کردن فضایی انقلابی بر مراسم روز کارگر مشارکت کردند. رفیق “شل بیکدن” که در این مراسم از جانب حزب کمونیست سوئد سحن میگفت، از جمله گفت که، کمونیستهای سوئد ۵۵۰ تن از مبارزان داوطلب خود را در راه دفاع از جمهوری اسپانیا، یعنی دولتی با ماهیت سوسیالیستی و منتخب مردم، در راه تحکیم حقوق سندیکایی، زمین برای دهقانان فقیر و… از دست دادند. اکنون بعد از سپری شدن ۸۰ سال از این واقعه نیروهای دست راستی افراطی- فاشیسم- زیر لوای دموکراسی بورژوایی در حال بازگشت به قدرتاند. امروز فاشسم را به گرایشی شبه راسیسم تقلیل میدهند. رفیق در ادامه گفت که، امروز طبقه کارگر برای دفاع از حق اعتصاب مبارزه میکند، ما با کاهش هزینههای اجتماعی در تمامی عرصهها همراه با خصوصیسازیها در چالش هستیم. ما باید از خود بپرسیم چه کسانی در رأس سندیکاها قرار گرفتهاند و چه میکنند وقتی که پیشنهاد محدود کردن حق اعتصاب را در مجلس به پیش میبرند. کارگران و مزدبگیران باید بورژوازی را در هر رنگ و لباس بشناسند.
* تجمع در هوتوریت
رفقای حزب ما مراسم اول ماه مه را از ساعت ۱۲ در مکان دیگری در استکهلم، در میدان هوتوریت، و همراه با رفقای حزبهای کمونیست میهمان در سوئد نیز برگزار کردند. این میدان با باندرولهایی با شعارهای “نه به ناتو”، “نه به اروپای متحد”، “۶ ساعت کار در روز همراه با حقوق کامل”، تزئین شده بود. نماینده حزب ما در قرائت پیام حزب به این نکته پرداخت که، سیاستهای نوفاشیستی دولت ترامپ در آمریکا زیر شعار “آمریکا اول” که معنایش بازتعریف روابط جهانی، زیر پا گذاشتن روابط بینالمللی از جمله موازین و قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد، و اعمال سیاستهایی خشن و تهاجمی بهمنظور پیشبرد هدفهای امپریالیسم آمریکا و متحدانش، در مجموع، وضعیتی بسیار نگران کننده در جهان پدید آورده است. اگر چه بهدلیل بارش نم نم باران برقراری میز کتاب چندان دوام نیافت، ولی مراسم اول ماه مه در استکهلم تا برگزاری کلیه سخنرانیها ادامه یافت و با خواندن سرود جاودانهٔ انترناسیونال از سوی شرکت کنندگان بهپایان رسید.
مالمو:
امسال نیز رفقای حزب ما چون سالهای گذشته مراسم اول ماه مه در مالمو را بهطور مشترک با رفقای حزب کمونیست سوئد بر گزار کردند. این مراسم با برپایی چادر و میز کتاب همراه بود.
گوتنبرگ:
سازمان حزب توده ایران در شهر گوتنبرگ، سوئد، امسال نیز همچون سالهای گذشته، همراه با دیگر سازمانها و حزبهای سوسیالیست و کمونیست در این شهر، روز ۱۱ اردیبهشتماه (اول ماه مه)، روز جهانی کارگر، را گرامی داشتند.
رفقای ما از ساعتهای آغازین بامداد این روز، در میدان “راه آهن” این شهر، با بر پا کردن چادر حزب و تزیین آن با پوسترهای تبلیعاتی حزب و تدارک میز کتاب، آماده پذیرایی از دیدار کنندگان بودند.
با هماهنگیهای انجام شده، امسال نیز، رفقای ما در همکاری با شبکهٔ “برای صلح و عدالت اجتماعی”، جشن اول ماه مه را بهطور مشترک برگزار کردند و چادرهای خود را در کنار یکدیگر برپا کردند. این شبکه متشکل است از سازمانهای حزب کمونیست شیلی، حزب کمونیست عراق، حزب چپ ایران (فداییان خلق)، و حزب تودهٔ ایران در گوتنبرگ سوئد. اعلامیه مشترک این شبکه به مناسبت اول ماه، به زبانهای سوئدی و فارسی، در گردهمایی مراسم اول ماه مه توزیع شد. در بخشهایی از این اعلامیه در ارتباط با اوضاع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی سوئد، از جمله چنین آمده است: ما شاهد آن هستیم که چگونه جامعه سرمایهداری، با بحرانهای پی در پی بهلرزه درمیآید و چگونه سیاستمداران راستگرا، چه در دولت سوئد و چه در شهر گوتنبرگ، طرفدار خصوصیسازی خدمات مهم اجتماعی هستند. این اعلامیه در ادامه و در نگاهی به خارج از سوئد، در مورد ایران میگوید: “رژیم ایران همچون گذشته به سرکوب مردم ایران از جمله طبقه کارگر و خواستههای آنها برای آزادی و عدالت اجتماعی، ادامه میدهد… سیلهای اخیر و سیاست تخریبی رژیم در رابطه با محیط زیست، خسارات عظیم مالی و اقتصادی را برای جامعه بهدنبال داشته و انسانهای زیادی جان خود را از دست دادهاند. سیاستهای تجاوزکارانه امپریالیستها بهسرکردگی امریکا، بهموازات سیاستهای ماجراجویانه و غیر مسئولانه رژیم جمهوری اسلامی، باعث ادامه جنگ و ویرانی در منطقه خاورمیانه شده است. تصمیم ایالات متحده مبنی بر در نظر گرفتن سپاه پاسداران بهعنوان سازمان تروریستی، به افزایش تنش در منطقه منجر خواهد شد.” در ادامه مراسم، چادر حزب به محلی برای تجدید دیدار با دوستان حزب و علاقمندان و تبادل نظر با آنان پیرامون تحولات ایران و جهان و دیدگاههای حزب در این زمینه تبدیل شد. از دیدار کنندگان با چای، قهوه و شیرینی پذیرایی شد. پخش موسیقی انقلابی بهزبانهای سوئدی، عربی، فارسی و اسپانیایی، شور بیشتری به مراسم میبخشید. علاوه بر پخش اعلامیه کمیته مرکزی حزب به مناسبت روز جهانی کارگر و اعلامیه شبکهٔ “برای صلح و عدالت اجتماعی”، مجموعه کوچکی شامل اعلامیه حزب به مناسبت اول ماه مه؛ آخرین شماره ضمیمه کارگری نامه مردم ارگان مرکزی حزب توده ایران؛ منشور حزب برای وحدت عمل؛ پیشنهادهای حزب برای تشکیل جبهه واحد ضد دیکتاتوری؛ همراه با دیدگاههای حزب توده ایران در باره انقلاب بهمن ۵۷ و سرنوشت آن، بین تعدادی از نمایندگان حزبهای حاضر درمحل، توزیع شد.
مراسم اول ماه مه در برلین:
رفقای ما امسال نیز همچون سالهای گذشته، در کنار اتحادیههای کارگری و حزبهای کمونیست و چپ و تشکلهای مختلف، با حمل پلاکاردهایی با شعار: “زندهباد اول ماه مه”، “آزادی همهٔ زندانیان سیاسی و عقیدتی”، از ایستگاه “هاکهشرمارکت” راهپیماییشان را شروع کردند. موج جوشان جمعیت ، پیر و جوان و زن و مرد از ملیتها و کشورهایی مختلف، با پلاکاردها و شعارهایشان به راهپیمایی شور و نشاطی خاص میداد. بهخصوص وقتی سرودهای همبستگی انترناسیونالیستی از سوی جمع اوج میگرفت، جمعیت یکصدا و همآوا مشتها را بالا میبردند
بیشتر خواستهای کارگران و شرکتکنندگان در راهپیمایی که بر پلاکاردهای برافراشته نقش شده بودند، عبارت بودند از: افشای سیاستهای ریاضت اقتصادی آلمان و اتحادیه اروپا، “صلح” آری و “جنگ” نه، “نه” به نژادپرستی و “نه” به ناتو، “نه” به محدود کردن حق اعتصاب، “دستها از ونزوئلا کوتاه” و جز اینها.
راهپیمایان که از چندین نقطهٔ مختلف شهر حرکتشان را شروع کرده بودند، بعد از طی کردن مسیری طولانی و رسیدن به میدان “براندنبورگ تور” توقف کردند. آنجا مرکز برگزاری سخنرانیها و بحثها و غرفههای برپا شدهٔ سندیکاها، حزبها، و سازمانهای مختلف بود. کتابها و نشریات گوناگون این تشکلها و همچنین خوردنیها و آشامیدنیهایی متنوع برای میزبانی یا فروش بر میزها و بساطها چیده شده بودند. عدهای از رفقا از صبح بسیار زود چادر حزب را در میدان “براندنبورگ تور” برپا کرده بودند. و کتابهای حزب، که بیشترش از کتابهای تازه منتشرشده حزب بود و مراجعهکنندگان زیادی را بهخود جذب میکرد بر میز چیدند. اعلامیهها و بیانیههای کمیته مرکزی حزب توده ایران به زبانهای فارسی و آلمانی (توده اینفو) هم روی میز برای استفاده مشتاقان در معرض دید بود.
چادر حزب با پوسترهایی گوناگونی و شعارهای حزب تزیین شده بود. شعارها عبارت بودند از: “باهم به سوی تشکیل جبهه واحد ضد دیکتاتوری برای آزادی، صلح، استقلال، عدالت اجتماعی و طرد رژیم ولایت فقیه”؛ “زندهباد اول ماه مه روز جهانی کارگر”؛ “آزادی همهٔ زندانیان سیاسی و عقیدتی”. پوستری بسیار بزرگ از عکس رفقای جانباخته بر دیوارهٔ بیرونی چادر نصب شده بود که صفحهای مصور از تاریخ خونین حزب بود. این پوستر چهرههای مبارزان راه سعادت طبقه کارگر و تودههای زحمت بر آن بود نیز تصویری مستند از سبعیت و جنایتهای رژیم استبدادی قرونوسطایی را بهروشنی در برابر دیدگان مراجعهکنندگان قرار می داد چنان که آنان بهشدت تحت تأثیر قرار گرفته بودند و با چشمهایی اشکآلود و با همدردیای انسانی در مورد اعدام این چهرههای مبارز سؤالاتی میکردند و رفقا بهدقت به سؤالات آنان پاسخ میدادند و ضمن آن به افشای رژیم جهل و جنایت و استبداد دینی میپرداختند.
در کنار چادر حزب، چادر رفقای “حزب چپ ایران” (فداییان خلق) قرار داشت که رفقای ما در برپایی میز با آنان همکاری خوبی داشتند. در سمت چپ چادر حزب نیز چادر روزنامه حزب کمونیست آلمان، “عصر ما”، قرار داشت.
امسال استقبال از چادر حزب بسیار چشمگیر بود و رفقای مسئول میز به مراجعهکنندگان علاقهمند بهویژه جوانان باحوصله و گشادهرویی نظرات و مواضع حزب را در رابطه با شرایط حساس کشورمان و منطقه و مبارزات مردم بهخصوص کارگران، فرهنگیان، زنان، دانشجویان و اثرهای منفی تحریمهای آمریکا و سیاستهای ضد مردمی رژیم ولایی بر زندگی و معیشت کارگران و مردم ایران توضیح میدادند و بازدیدکنندگان را با دیدگاههای حزب آشنا میکردند. چادر حزب مثل سالهای پیش، محل تجمع بسیاری از رفقا و دوستداران و ایرانیان علاقهمند بود.
*
گزارش از اول ماه مه ٢٠١٩ در شهر فرانکفورت
تظاهرات اول ماه مه با حضور دهها هزار تن از کارگران و زحمتکشان آلمانی و خارجی در شهر فرانکفورت برگزار شد. امسال فرانکفورت افزایش کاملاً چشمگیری از تظاهرکنندگان نسبت به سالهای قبل را شاهد بود. تظاهراتکنندگان همچون سالهای گذشته با عبور از خیابانها با پرچمها و پلاکاردها، پخش سرود انقلابی و سرودخوانان به محل میتینگ رسیدند. شعار پرشکوه “زنده باد همبستگی بینالمللی” همواره و یکصدا تکرار میشد. اول ماه مه که نماد مبارزه علیه ستم و بردگی است، این امکان را برای طیف متنوع و وسیعی از نیروهای سیاسی و انجمنهای مترقی آلمانی و خارجی فراهم میسازد که با حضور خود در جبهه متحد و واحدی با تفاوت اندیشه ولی یکصدا خواهان حقوق حقه خویش شوند. نکته قابلتوجه در تظاهرات اول ماه مه امسال در فرانکفورت، حضور پررنگ رانندگان تاکسی بود. بهعلت ورود شرکت آمریکایی “اوبر” به بازار آلمان، بسیاری از راننگان تاکسی شغل خود را از دست خواهند داد.
مؤسسه نیرومند مطبوعاتی “اشپرینگر” (Springer) که عمدتاً در زمینه انتشار روزنامه و کتاب فعالیت دارد و از سهامداران “اوبر” است، از “جنگ تاکسی” سخن میگوید و کارزار گسترده ای را علیه شرکتهای تاکسی بهراه انداخته است. لازم به تذکر است که تعداد رانندگان تاکسی ٢۵٠ هزار نفرند.
امسال هواداران حزب توده ایران نیز مانند سایر اعضا و هواداران حزب توده ایران در ایران و جهان با شور و اشتیاق در مراسم این روز شرکت داشتند و تلاش کردند صدای حقطلبانه کارگران و زحمتکشان ایرانی باشند. اعضا و هواداران حزب تلاش کردند با اعلامیههای حزب به زبان آلمانی گوشهای از مسائل کارگران و آنچه در ایران میگذرد را به میان آلمانیها ببرند. آنان شعار “آزادی برای کارگران و زندانیان سیاسی” و برجسته ساختن برخی از خواستهای اصلی کارگران را به صورت پلاکارد بهنمایش گذاردند و کتابهای منتشر شده از سوی انتشارات حزب و “نامه مردم” و همچنین آخرین کتب حزبی را که بهتازگی منشر شدهاند، در معرض دید بینندگان قرار دادند. امسال نیز برخی از سازمانهای چپ ایرانی با حضور خود همبستگی خود را بهنمایش گذاشتند. درعینحال امسال ایرانیان بیشتری در اول ماه مه شرکت کردند و بحث و گفتگوهای متعددی پیرامون مسائل حاد میهن بین آنان انجام شد. امسال بهدلیل حضور پرشمار زحمتکشان در این روز هر کس میتوانست رضایتمندی و خوشحالی را در چهره تکتک تظاهرکنندگان ببیند.
این روز روزی بود موفق، سرشار از نیرو و مملو از شادی و دنیایی از عزم و امید برای ساختن فردایی بهتر.
روز جهانی کارگر در هامبورگ
امسال نیز رفقای هامبورگ بهرسم هرسالهاش و به دعوت سندیکای کارگران هامبورگ (د گ ب) و همگام با نیروهای چپ و دیگر نیروهای مترقی در محوطهٔ “اوستر شتراسه” با برپایی میز کتاب و نشریات میزبان شرکتکنندگان پرشماری از جوانان، زنان و مردانی بود. این جمعیت مشتاق و پرشور که از ساعت ۱۱ صبح اول ماه مه (۱۱ اردیبهشتماه) در محل “دامتور” به عزم راهپیمایی و گرامیداشت این روز فرخنده گردهم آمده بودند. جمعیت در حالی که پلاکاردهایی بر ضد بنگاهای کار و قراردادهای موقت کار و در مخالفت با سیاستهای اقتصاد ریاضتی و کاهش خدمات بهداشتی در آلمان و اروپا در دست داشتند بهراهپیمایی پرداختند. آنان همچنین پلاکاردهایی در محکومیت سیاستهای جنگ طلبانه و دخالتجویانهٔ آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی در امور داخلی دیگر کشورها بین صفهای خود حمل میکردند. پس از یک ساعت راهپیمایی در هوایی سرد و بارانی، راهپیمایان به محل بر پایی غرفهها در محوطهٔ “اوستر شتراسه” متوقف شدند.
میز کتاب حزب با تصویرها و شعارهایی با مضمون خواست آزادی همهٔ زندانیان سیاسی، آزادی فعالان کارگری و در مخالفت با نقض فاحش حقوق زنان به زبانهای آلمانی و فارسی همراه بود. نسخههای متعددی از تازهترین و آخرین نشریات حزب ازجمله “توده اینفو” ( Tudeh Info )، اعلامیهٔ حزب بهمناسبت روز جهانی کارگر، و بیش از ده شمارهٔ آخر “نامهٔ مردم”- ارگان مرکزی حزب تودهٔ ایران- و تازهترین انتشارات حزبی بر میز حزب توده ایران در جشن روز کارگر در هامبورگ چیده شده بودند.
بهاین ترتیب علاقهمندان و دیدارکنندگان فارسی زبان و آلمانی زبان از میز کتاب حزب میتوانستند با مواضع حزب تودهٔ ایران دربارهٔ مسئلههای مختلف سیاسی و اجتماعی و مطرح روز از جمله رویدادهای حاد منطقه و میهنمان و مبارزات مردم ایران بهویژه زحمتکشان در مسیر دستیابی به حقوق راستینشان و نیز مقاله و تحلیلهای روشنگرانه دربارهٔ سیاستهای ضد ملی و ضد مردمی رژیم ولایت فقیه آشنا شوند.
میز کتاب حزب چون هر سال با استقبال دیدارکنندگان روبرو شد.
مراسم گرامیداشت روز فرخنده اول ماه مه تا ساعت ۱۵ بعد از ظهر ادامه داشت.
مسئول غرفهٔ حزب با چای، کیک و قهوهٔ داغ از دیدار کنندگان از میز حزب استقبال میکرد.
اول ماه مه در کلن
صبح زود اول ماه مه – ۱۱ اردیبهشتماه- روز جهانی کارگر- رفقای حوزه کلن چادر حزب را در میدان “هوی مارکت”، واقع در مرکز شهر کلن، بر پا کردند و جلو آن میز کتاب را قرار دادند که کتابهای تازه انتشار یافته انتشارات حزب، اعلامیههای کمیته مرکزی بهویژه بهمناسبت روز جهانی کارگر، “توده اینفو” (بولتن اطلاعرسانی حزب بهزبان آلمانی)، نسخههایی از شمارههای پیشین و جدید “نامه مردم” بر آن چیده شده بود. در کنار کتابهای حزب قاب تصویری از رفیق زندهیاد مسعود ملکی “در حال حمل پرچم اول ماه مه” جلوهای زیبا به چادر حزب داده بود.
بر سر در چادر حزب پرچمهای آراسته با گل سرخ و خار سیاه آرم حزب در اهتزاز بود.
رفقا در ابتدای حضور در میدان و پس از برپا کردن چادر حزب، نسخههای تکثیر شدهٔ پرشمار اعلامیهٔ حزب بهمناسبت اول ماه مه را بین دیدارکنندگان از چادر حزب، جمعیت حاضر در میدان و چادرهای سازمانها، حزبها و گروههای دیگر پخش کردند. سازمانها و حزبهای دیگر نیز بهمناسبت این روز فرخنده در جنب و جوش و فعالیت تبلیغاتی بودند. حزب چپ (فدائیان خلق) که امسال برای اولین بار در میدان هوی مارکت حضور مییافت بهنظر میرسید گستردهتر فعالیت میکند.
چادر حزب از جمله چادرهایی بود که اکثر جمعیت حاضر در میدان با کنجکاوی از آن دیدار میکردند، سؤالاتی قدیمی و جدید نیز مطرح میکردند و با علاقهمندی و حسن نیت نظرهایی میدادند و کتاب یا نشریهای نیز از میز کتاب میخریدند. در مجموع امسال فروش کتاب نسبت به سال پیش بیشتر بود و درعینحال بهدلیل وضعیت امنیتی منطقه و میهن ما بهدلیل مداخلهگری وقیحانهٔ امپریالیسم آمریکا و سه ب، در دیدارکنندگان گرایش بیشتر برای تحلیل اوضاع متشنج منطقه و کشورمان وجود داشت. علاوه بر این، وضعیت نابسامان اقتصادی کشور و بیکاری و سیاستهای امنیتی بگیروببند رژیم و اینکه بالاخره سیر حوادث در ایران و منطقه به کجا کشیده خواهد شد از پرسشهای هموطنان و دیگر دیدارکنندگان بود که مکرر میشد و از سوی مسئول چادر حزب به آنها پاسخهایی داده میشد. ازجمله نکتههای جالب که باید یادآور شد این بود که شعارهای حزب از سوی بسیاری از دیدار کنندگان مطلوب بهنظر میآمد.
اول ماه مه در شهر هانوفر
امسال نیز همچون سالهای گذشته، در اول ماه مه طبقه کارگر و زحمتکشان آلمانی و خارجی شهر هانوفر نیز مانند تمام شهرهای آلمان با خواستهایی مشترک و دردی مشترک به خیابانها آمدند و درخواستهای خود و مسائل کارگری را به اشکال مختلف بیان کردند. در این روز حزب کمونیست آلمان همراه با سایر احزاب چپ مترقی آلمانی و خارجی با صدایی واحد که علیه تحقیر، تبعیض و ستم بود، همراهی خود را با نبرد زحمتکشان آلمانی و خارجی علیه نظام بهرهکش سرمایهداری نشان دادند. هواداران حزب توده ایران در شهر هانوفر مانند سالهای گذشته در اول ماه مه شرکت فعالی داشتند و میز حزب امسال نیز مزین به کتب حزبی، نامه مردم و اعلامیههای حزب به زبان آلمانی بود.
امسال ایرانیان بیشتری با اندیشههای مختلف از میز حزب بازدید کردند و بحثهای زنده و متنوعی با هواداران حزب ما داشتند. رفقا به پرسشهای آنها پاسخ گفته و آنان را در جریان تازهترین تحلیلهای حزب قرار میدادند. امسال مراجعان بیشتری خواهان آشنایی عمیقتری نسبت به اندیشهها و نظرات حزب ما بودند و بدین خاطر کتب بیشتری خریداری نمودند.
رفقا در کنار هزاران نفر این روز تاریخی و خجسته را با امید و عزمی راسخ برای فردایی بهتر به پایان بردند.
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۷۷، ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸