کارگران و زحمتکشان

در دفاع از امنیت شغلی طبقه کارگر: کارخانه جنرال موتورز کانادا را ملی کنید!

حزب کمونیست کانادا از دولت فدرال می‌خواهد که کارخانه‌های جنرال موتورز در کانادا را ملی اعلام کرده و آن را زیر نظارت مدیریتی دموکراتیک قرار دهد. این تنها راه ممکن برای حفظ اشتغال ۲۷۰۰ کارگر در شهر “اوتاوا” و تعداد زیادی شغل‌های مرتبط با این کارخانه مانند تولید قطعات خودرو و دیگر کارهای جانبی در سطح شهر است.  

در پاییز سال گذشته جنرال موتورز اعلام کرد که بنا دارد در پایان فصل پاییز ۲۰۱۹ کارخانه خود در شهر “اوشاوا” را ببندد، علی‌رغم اینکه در سال ۲۰۱۶ اعلام کرده بود که بنا به توافق دسته‌جمعی پیشین تا پایان پاییز ۲۰۲۰ تولید در کارخانه را ادامه خواهد داد. جنرال موتورز ادعا می‌کند که این عمل بخشی از سیاست تغییر خط تولید خود به خودروهای برقی و خودران در عرصهٔ جهانی است. جنرال موتورز هم‌زمان با این ادعا مشغول انتقال خط تولید خودرو‌های “شورلت ایماپالا” و “کادیلاک اکس-تی-اس” به کارخانه‌های خود در مکزیک بود. در آنجا کارگران، بنا به قرارداد دسته‌جمعی، و با توافق با اتحادیه‌ای وابسته به حزب سیاسی “پی- آر- آی” (حزب دست‌راستی شکست خورده در انتخابات ۲۰۱۸)، ساعتی ۴ دلار دریافت می‌کنند. در زمستان امسال، جنرال موتورز هفت طرح پیشنهادی “یونیفور”- اتحادیه‌ای که کارگران جنرال موتورز در شهر اوشاوا را نمایندگی می‌کند- رد کرده است، پیشنهادهایی که می‌توانست بر پایه آن‌ها و  با تولید خودرو‌هایی دیگر کارخانه را باز نگه دارد،.

جنرال موتورز در تاریخ خود هرگز علاقه‌ای به منافع کارگران نشان نداده است. این شرکت تعطیلی کارخانه‌اش را قبل از خبر دادن آن به اتحادیه یونیفور، به دولت فدرال و استان “انتاریو” اعلام کرده بود. جنرال موتورز هیچ نوع تضمینی نیز به مالیات‌دهندگان استانی و فدرال، که ۱۴ میلیارد دلار در طی بحران مالی سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ برای نجات شرکت پرداخته بودند، نشان نمی‌دهد.                                                                                      

این شرکت چندملیتی آمریکایی سهام خود را از کانادا خارج می‌کند، زیرا قدرت آن را دارد. با وجود شرکت فعال و سطح بالای اتحادیه یونیفور و کنگره کار کانادا در کمیته مشورتی، دولت خانم “فری‌لند” در مذاکرات “نفتای ۲” – توافقنامه آزاد تجاری‌ای که به جنرال موتورز و سایر شرکت‌های خودروسازی این اجازه را می‌دهد که هر زمان که خواستند بتوانند سودهای خود را افزایش و کارگران را بیشتر استثمار کنند- (در اینجا ادامه جمله متوقف شده است).

دولت فدرال و دولت استانی هیچ‌کدام صدای اعتراض خود را در برابر این اقدام جنرال موتورز و در حمایت از حفظ اشتغال کارگران بلند نکردند. “داگ فورد”، نخست‌وزیر استان انتاریو، گفت: “کشتی مدت‌هاست که بندر را ترک کرده است.”  تنها پیشنهادی که دولت فدرال نخست‌وزیر ترودو داد این بود که تا آنان کار دیگری را پیدا کنند مدت زمان پرداخت حق بیکاری به کارگران افزایش یابد

درخواست اتحادیهٔ یونیفور برای تحریم خودروهای جنرال موتورز ساخت مکزیک، نه‌تنها چیزی را تغییر نخواهد داد، بلکه در حقیقت این درخواست، نشانی گمراه‌کننده و غلط دادن است. این درخواست یعنی هدف قرار دادن کارگران مکزیک به‌جای شرکت‌هایی است که کارگران را استثمار می‌کنند و بین طبقه کارگر تفرقه‌ به‌وجود می‌آورند. مدت‌ها قبل سازمان تجارت جهانی مقرر کرده بود که سه شرکت بزرگ سازنده خودرو به‌دلیل تولید فقط به میزان مصرف داخلی، فعالیتشان در کانادا را لغو کنند.

حزب کمونیست کانادا از دولت‌های فدرال و استانی می‌خواهد که کارخانه‌های جنرال موتورز در سطح کانادا را ملی اعلام کرده و آن را به شرکت عمومی‌ای که زیر نظارت مردم و با مدیریت دمکراتیک باشد واگذار کند. در این صورت، این شرکت ملی شده خودروی ملی کانادا را با قیمت مناسب و با میزان آلودگی زیست‌محیطی کمتر و به‌منزلهٔ بخشی از سیستم ترابری عمومی که نیازهای عمومی کانادایی‌ها و تأمین کالا، افزایش مشاغل صنعتی را برای کارگران کانادایی تأمین کند، می‌تواند تولید کند. اگر این دولت‌ها بودجه برای خرید و توسعه خطوط انتقال نفت را دارند، می‌توانند با پول همین مالیات‌دهنده‌ها کارگران کانادا را نیز حمایت کنند.

سخنگوی شرکت جنرال موتورز کانادا، دیوید پَترسُن، با بیان اینکه جنرال موتورز به سرمایه‌گذاری‌ای ۴۰۰ میلیون دلاری در مرکز تحقیقات این شرکت در شهر “مارکهام” دست زده و چندصد مهندس نرم‌افزار و مهندس خودروهای خودران استخدام کرده است، سعی کرد از این اقدام شرکت متبوع خود در کانادا دفاع کند. درصورتی که همین مهندس‌ها برای خودروهای ساخت کارخانه‌های مستقر در اوشاوا و سایر کارخانه‌های جنرال موتورز می‌توانند به‌کار گرفته شوند.

شرکت جنرال موتورز کانادا اخیراً با باز کردن پرونده‌ای در ادارهٔ کار استان انتاریو  بر مبنای ممنوع بودن اعتصاب کارگران در این کارخانه، کارگران در شهر اوشاوا را تهدید کرد. حزب کمونیست کانادا تصمیم اداره کار استان انتاریو را همسویی با خواست جنرال موتورز دانست و آن را محکوم کرد و خاتمه دادن به تهدیدهای این اداره علیه کارگران را خواستار شده است: “ما از کارگران جنرال موتورز که از هفته‌های پایانی سال گذشته تا هفته‌های آغازین سال جاری میلادی اعتصاب کرده و کار را تعطیل کردند و نیز از کارگران شرکت قطعه‌سازی لیر که در حمایت از کارگران جنرال موتورز دست از کار کشیدند، حمایت کامل می‌کنیم.”

دولت فدرال را می‌توان و باید با نیروی یکپارچه کارگران و متحدان سیاسی اجتماعی به‌عقب‌نشینی وادار کرده و از بسته شدن کارخانه جنرال موتورز در شهر اشاوا مانع شد. این مسابقهٔ انتقال خط تولید به جنوب و به مناطق کارگری ارزان‌قیمت (دستمزد پایین کارگران همراه با نداشتن اتحادیه کارگری) را باید متوقف کرد. بر پایهٔ مبارزات رزم‌جویانه در محیط‌های کاری، ‌همراه با اقدام‌های مستقل سندیکای یونیفور و سندیکاهایی دیگر مانند “سی- ال-سی” و متحدان اجتماعی می‌توان جنرال موتورز را به‌عقب‌نشینی وادار کرد.

علاوه ‌بر این، از دولت و پارلمان می‌خواهیم که موافقت‌نامه آمریکا-کانادا– مکزیک را محکوم و امضای آن را لغو کنند زیرا موجب بسته شدن کارخانه‌ها و باعث بدبختی بیشتر برای کارگران کانادا، امریکا و مکزیک خواهد بود.

 ما همچنین سخت کردن شرایط بستن کارخانه‌ها از سوی شرکت‌های بزرگ را خواستاریم و اعلام و ارائهٔ دلیل‌های موجه‌مان در دادگاه عمومی‌ای باقدرت جلوگیری از بسته شدن کارخانه‌ها و حتی زندانی کردن مدیران اجرایی را نیز خواهانیم.

مبارزات کارگران جنرال موتورز، مبارزه همهٔ کارگران در بخش خودروسازی و قطعات خودروسازی و تمامی کارگرانی که به‌نحوی کارشان وابسته به این خطوط تولید در کاناداست، قلمداد می‌شود.

 جنرال موتورز حریصانه در پی کسب سود بیشتر از جیب کارگران صنایع خودروسازی کانادا است. اقتصاد کانادا به تصمیم قاطع دولت فدرال و استانی برای جلوگیری از  این چپاول نیازمند است. اگر این دولت‌ها برای این کار آمادگی لازم را ندارند، استعفا داده و اجازه دهند دولتی که بتواند از حقوق مردم و کارگران دفاع کند بر سر کار بیاید.

قطعنامه ویژه کمیته مرکزی حزب کمونیست کانادا، ۲۱ بهمن‌ماه ۱۳۹۷ (۱۰فوریه ۲۰۱۹).

http://communist-party.ca/statement/3045

 به نقل از ضمیمۀ کارگری «نامۀ مردم»، شمارۀ ۲۱، ۳ تیر ماه ۱۳۹۸

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا