مسایل سیاسی روز

فراخوان برای بسیج جهانیِ ترقی‌خواهان و حامیان صلح به منظور جلوگیری از فاجعهٔ جنگی دیگر

حزب‌های کمونیست و کارگری و چپ جهان در هفته‌های اخیر پرچم‌دار مبارزه علیه مداخله‌گران و جنگ‌طلبان آمریکایی و متحدان ارتجاعی آنها در منطقه و در سواحل جنوبی میهنمان و دلال‌های شرکت‌های عظیم تسلیحاتی بوده‌اند که مترصدند جنگ خانمانسوز دیگری را در منطقهٔ خلیج فارس آغاز کنند. نشانه‌هایی امیدبخش به چشم می‌خورد که فعالان صلح در جهان اهمیت این مبارزهٔ مهم و حیاتی را دریافته‌اند و به ندای «نه به جنگ و تحریم» مردم زحمتکش کشور در واکنش و اعتراض به دخالت خارجی در امور ایران، و مداخله در مبارزهٔ داخلی سرنوشت‌ساز مردم ایران با رژیم اسلام‌گرای ایران برای تحقق عدالت اجتماعی و دموکراسی پاسخ شایسته‌ای داده‌اند و می‌دهند.

اعضا و هواداران حزب ما همدوش با هم‌وطنان خود، علاوه بر مشارکت در مبارزه با رژیم ولایی که کارنامهٔ سیاهی در زمینهٔ عدالت اجتماعی و آزادی‌ها و حقوق دموکراتیک دارد، سهم برجسته‌ای نیز در بسیج جنبش صلح جهانی برای پیشگیری از وقوع جنگی دیگر در ایران داشته‌اند و دارند که مایه‌ٔ افتخار حزب ماست. حضور پرچم حزب تودهٔ ایران در صفوف گستردهٔ مبارزان صلح از کوبا گرفته تا ترکیه و از هند گرفته تا بریتانیا در هفته‌های اخیر چشمگیر بوده است. نمایندگان و سخنگویان حزب در هر موقعیتی که پیش آمده است نقش برجسته‌ای در افشای طرح‌های مداخله‌گرانه و جنگ‌طلبانهٔ امپریالیستی، در بسیج اقدام متحد و سریع جنبش صلح، و در طرح ابتکارعمل‌های کارآ در این زمینه داشته‌اند. رفقای ما به‌دقت، روشنی و صراحت، توجه نیروهای مترقی جهان را نسبت به حساسیّت اوضاع جلب و وظیفهٔ انترناسیونالیستی و صلح‌طلبانهٔ آنها را در قبال تحولات خطرناک و برنامه‌ریزی شده‌ای که به‌ویژه در امتداد مرزهای جنوبی کشورمان و در منطقهٔ خلیج فارس در حال شکل‌گیری است، یادآوری کرده‌اند، با این تأکید که مداخلهٔ خارجی و جنگ احتمالی با ایران، نه‌فقط زندگی را بر مردم ایران تیره‌تر خواهد کرد، بلکه تأثیری زیانبار بر مبارزهٔ سرنوشت‌ساز مردم ایران با حاکمیت استبدادی رژیم ولایی نیز خواهد داشت.

در هفته‌های اخیر، گزارش‌های چندی از کارزارهای موفق فعالان صلح در ارتباط با تنش‌های اخیر پیرامون ایران منتشر شده است. از آن جمله است: سخنرانی و توضیح‌های هشدار دهندهٔ نمایندهٔ جنبش صلح در نشست ۴۵ سازمان و جنبش صلح در کوبا در نیمهٔ اردیبهشت، شرکت اعضا و هواداران حزب تودهٔ ایران در تظاهرات بزرگ نیمهٔ خرداد در لندن که طی آن برنامه و چشم‌انداز صلح‌خواهی ترقی‌خواهان ایرانی از تریبون تظاهرات خوانده شد و در رسانه‌ها انعکاس یافت، تمرکز فعال بزرگ‌ترین و فعال‌ترین جنبش ضد جنگ جهان در بریتانیا بر شرایط متشنج خلیج فارس، سخنرانی روشنگر نمایندهٔ حزب تودهٔ ایران در نشست ۲۵ حزب کمونیست و کارگری جهان از آمریکای لاتین، آسیا، آفریقا، خاورمیانه، و اروپا در ازمیر (ترکیه) که به تدوین بیانیه‌ای مشترکی منجر شد که اکثریت حزب‌های کمونیست جهان از آن حمایت کرده‌اند، و مصاحبه‌ها و اظهارنظرهای هشدار دهنده و بسیج‌کنندهٔ فعالان آگاه جنبش صلح در رسانه‌های ترقی‌خواه که از هم‌اکنون حتی جنبش سندیکایی را در پیوستن به کارزار مخالفت با سیاست‌های مداخله‌جویانه و جنگ‌طلبانهٔ آمریکا علیه ایران ترغیب کرده است. از این کارزار معیّن در دفاع از صلح و مخالفت با مداخله و تجاوز خارجی، نمونه‌هایی را برای اطلاع خوانندگان نامه مردم دستچین کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

بیانیهٔ حزب کمونیست یونان

حزب کمونیست یونان در روز ۱۴ ژوئن/۲۴ خرداد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: “حمله‌های اخیر به دو نفت‌کش در آب‌های دریای عمان دوباره رخدادهای پیرامون ایران را آشفته و بحرانی کرد. آمریکا که گویا از قبل آمادهٔ اقدام شده بود، ایران را هدف گرفته است و نیروهای نظامی بیشتری را در منطقه متمرکز کرده است…

“تجاوزگری آمریكا در ارتباط با ایران و علیه آن کشور در ماه‌های گذشته با تحریم‌ صادرات نفت، فشار بر برنامهٔ هسته‌یی ایران كه با تهدیدها و نقشه‌های اسرائیل برای بمباران کردن تأسيسات هسته‌یی ایران همراه است، افزایش یافته است… طرح‌های آمریکا در منطقه بدون شک به رقابت میان قدرت‌های امپریالیستی با هدف کنترل منابع انرژی، و مسیرها و جاده‌های حمل و نقل منابع انرژی و کالا، و کسب سهم بالاتری از بازار برای ستون‌های مستحکم ژئوپولیتیکی که همهٔ قدرت‌های اقتصادی در کنترل خود دارند، مرتبط است.”

حزب کمونیست یونان در بیانیهٔ خود که در سطح وسیعی در رسانه‌های جهان انتشار یافت، تصریح می‌کند که: “وخیم شدن وضعیت در اطراف ایران نشانهٔ خوبی برای مردم نیست.”

در انتهای این بیانیه، حزب کمونیست یونان تأکید می‌کند: “اکنون بیشتر از هر زمان دیگری ضروری است که صدای حزب کمونیست یونان را که خواستار عدم مشارکت و عدم دخالت یونان در برنامه‌های آمریکا و ناتو است- برنامه‌هایی که به هزینهٔ مردم ایران و بقیهٔ مردم منطقه در حال گسترش است- تقویت کنیم.”

 

بیانیهٔ‌ حزب کمونیست آلمان: دست‌ها از ایران کوتاه! نه به تهدیدهای جنگی و نه به تحریم‌ها!

 

رهبری حزب کمونیست آلمان در بیانیه‌ای که روز ۱۶ ژوئن/ ۲۶ خرداد منتشر کرد متذکر شد:

“تجاوزکارترین نیروهای حاضر در صدر هرم قدرت امپریالیسم آمریکا در تلاش‌اند تا ایران را به هر وسیله‌ای، حتی با راه‌اندازیِ جنگ، به زانو درآورند. از آن هنگام که دولت آمریکا توافق موسوم به برجام را که میان ایران و پنج قدرت دارای حق وتو (آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، و فرانسه) و آلمان امضا شده بود، در ماه مه ۲۰۱۸ فسخ شده اعلام کرد، تحریم‌های اقتصادی مرگبار علیه ایران دوباره فعال شده است. هرچه سریع‌تر، اکنون فضایی از تهدیدهای نظامی ساخته می‌شود که بنا به خواست جنگ‌طلبان آمریکا، در نهایت می‌تواند به جنگی تجاوزکارانه فرا روید…

“ایران به اجرای قرارداد پایبند بوده است. آمریکا بدون آنکه قرارداد [برجام] این امر را پیش‌بینی کرده باشد، از این توافق خارج شده و سازوکار در نظر گرفته شده برای حل اختلاف‌ها در این موارد را نادیده گرفته است. باز هم مانند گذشته تلاش می‌شود که با پیشبُرد جنگ اقتصادی کشنده، مردم ایران را آن‌چنان سخت مورد هدف قرار دهند که «تغییر رژیم» میسّر شود…

“ماه‌هاست که جان بولتون، مشاور امنیت ملّی، و مایک پومپئو وزیر امور خارجی آمریکا، همراه با دولت‌های اسرائیل و عربستان سعودی بر طبل جنگ می‌کوبند. اکنون نیز به روال نخ‌نمای همیشگی به ایران اتهام دست داشتن در عملیات خرابکاری و ترور در خلیج فارس زده می‌شود… هر گونه حمله به ایران با حمله‌های متقابل پاسخ داده خواهد شد و به این گونه است که همهٔ منطقه در جنگی با پیامدهای پیش‌بینی نشدنی فرو خواهد رفت…

“به‌رغم همهٔ اینها، دولت آلمان دست از اتحاد تنگاتنگ خود با آمریکا برنمی‌دارد. ماس وزیر امور خارجی [آلمان] به‌جای محکوم کردن سیاست جنگی آمریکا، فقط از ایران می‌خواهد که تعهدات سهم خود را در توافق برجام رعایت کند. از ترس اقدام‌های تنبیهی احتمالی دولت آمریکا، ابزار حمایت از مبادله‌های تجاری «اینستکس» آلمان-فرانسه-بریتانیا، که تحریم‌های ایران را تا حدّی باید دور بزند، راه‌اندازی نمی‌شود.”

 

هشدار حزب کمونیست بریتانیا در مورد  خطر بروز جنگی  واقعی و فراگیر

حزب کمونیست بریتانیا هشدار داده است که خطر حملهٔ نظامی به ایران و وقوع جنگی جدید در خاورمیانه از میان نرفته است. رابرت گریفیتز، دبیرکل این حزب، در بیانیه‌ای که روز یکشنبه ۲۳ ژوئن/2 تیر منتشر شد، گفت: “تجمع نیروهای نظامی آمریکا و بریتانیا در منطقه، واقعی و در حال افزایش است، و تکرار رخدادهای مشابهی پیش از بمباران‌های فاجعه‌آمیز و حمله به عراق و افغانستان است.”

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: “تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا در مورد خروج یک‌جانبه از توافق‌نامهٔ برجام که مورد پشتیبانی سازمان ملل متحد است، به بحران دامن زد… دولت آمریکا پس از خروج  از این توافق‌نامه، دست به اِعمال طیف وسیعی از تحریم‌های اقتصادی و مالی زد که منجر به ویرانی اقتصاد ایران، بیکار شدن میلیون‌ها کارگر، و تشدید فقر و گرسنگی خانواده‌های این کارگران شد. انگیزهٔ واقعی در بحرانی کردن این وضعیت و به راه انداختن درگیری نظامی، خواست نیروهای قدرتمند در مراکز سیاسی-نظامی-صنعتی آمریکاست که ایران را مانعی در برابر سلطهٔ آمریکا بر منطقهٔ مهم و استراتژیک خاورمیانهٔ بزرگ قلمداد می‌کنند…

“مداخلهٔ نظامی غرب در خاورمیانه باید پایان گیرد. بریتانیا باید از تکرار طوطی‌وار شعارهای ر‌ئیس‌جمهورهای آمریکا و دنباله‌رَوی از ماجراجویی‌های جنایتکارانهٔ ارتش آمریکا دست بردارد. بحران اخیر نمایانگر نیاز مبرم بریتانیا به دولتِ چپ‌گرای حزب کارگر است که خارج از مجموعهٔ امریکا، ناتو، و اتحادیهٔ اروپا، سیاست خارجی مستقل واقعی‌ای را بر اساس عدالت اجتماعی و همبستگی بین مردم جهان دنبال  کند.”

 

سرمقالهٔ نشریهٔ انگلیسی مورنینگ استار،

 ۱۸ ژوئن ۲۰۱۹ / ۲۷خردادماه ۱۳۹۸

 

تصمیم آمریکا به فرستادن ۱۰۰۰ نیروی نظامی دیگر به خلیج فارس، احتمال وقوع جنگی فاجعه‌بار با ایران را بیش از پیش کرده است، ولی هنوز هم می‌توان جلوی چنین برخوردی را گرفت.

دولت چین حق دارد که از آمریکا می‌خواهد دست از «سیاست فشار مفرط» بر ایران بردارد و از ایجاد وضعیتی در خاورمیانه که نتوان مهارش کرد، پرهیز کند. امّا به نظر نمی‌آید که آمریکا به هشدار کشوری گوش بدهد که آن را رقیب استراتژیک عمدهٔ خودش می‌داند و دولت دونالد ترامپ جنگ تجاری پرمخاطره‌ای را با آن آغاز کرده است. فقط چین نیست که با چنین جنگی مخالفت می‌کند. متحدان آمریکا مانند اسپانیا، آلمان، و ژاپن نیز همگی علیه وقوع چنین جنگی هشدار داده‌اند. امّا صِرفِ امید به اینکه در پایتخت‌های کشورهای امپریالیستی عقل و تدبیر حاکم شود، برای جلوگیری از فاجعه کافی نیست.

سیاست آمریکا را مردانی به پیش می‌برند که به حد خطرناکی بی‌ملاحظه و بی‌مسئولیت‌اند. مایک پومپئو، وزیر امور خارجی آمریکا، بارها خواستار جنگ با ایران شده است. او در سال ۲۰۱۴ نیز از باراک اوباما که آن زمان رئیس‌جمهور بود خواسته بود که مذاکره دربارهٔ توافق هسته‌یی با ایران را رها کند و به جای آن، تأسیسات هسته‌یی ایران را مورد هدف حمله‌های هوایی قرار دهد. جان بولتون، مشاور امنیت ملّی ترامپ نیز کارنامهٔ سیاهی از تلاش برای راه‌اندازی جنگ دارد.

و خودِ دونالد ترامپ هم دائماً از جانب نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در خاورمیانه تحریک می‌شود، یعنی توسط اسرائیل و عربستان سعودی که دولت‌های خودشان هم در دست شخصیت‌هایی بی‌پروا و خشن است. تصاحب شتاب‌زدهٔ سرزمین‌های اشغال‌شده به طور غیرقانونی توسط دولت بنیامین نتانیاهو، مشارکت محمد بن‌سلمان در جنگ فاجعه‌بار در یمن، و دخالت این هر دو کشور در جنگ سوریه، جای امید و خوش‌بینی چندانی نمی‌گذارد که هر کدام از این دو نفر بخواهد خود را از این وضعیت خطرناک بیرون بکشد.

به همین دلیل است که دیوید پرنتیس، رهبر سندیکای یونیسون، خواستار آن شد که «بریتانیا کورکورانه از سیاست‌ها و اقدام‌های آمریکا دنباله‌رَوی نکند.» جنبش کارگری باید این خواست را در صدر برنامه‌های کارزار ضدجنگ خود قرار دهد.

[اشاره می‌شود که دیوید پرنتیس این خواست را در سخنرانی خود در کنفرانس سالانهٔ یونیسون، بزرگترین سندیکای کارمندان بخش دولتی و عمومی با بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار  عضو، در خرداد امسال در شهر لیورپول انگلستان مطرح کرد و تأکید کرد که هر گونه جنگی با ایران، منجر به «فاجعه‌ای انسانی» خواهد شد. پیش از آن، جرمی هانت وزیر امور خارجی بریتانیا گفته بود که آن کشور با موضع آمریکا در مورد مسئول دانستن ایران در حمله به نفت‌کش‌ها در خلیج فارس موافق است. او گفته بود که «تقریباً مسلّم است» که دولت ایران مسئول حمله به نفت‌کش‌هاست و این حمله «نشانگر… شیوهٔ رفتار دولت ایران در بی‌ثبات کردن» خاورمیانه است. در همان کنفرانس یونیسون، دیوید پرنتیس در پاسخ به پرسشی که معاون دبیرکل کمیتهٔ دفاع از حقوق مردم ایران (کودیر) از او در رابطه با موضع جنگ طلبانه وزیر خارجه انگلستان در قبال رخدادهای سیاسی اخیر در منطقه کرد، گفت که وضعیت «روز به روز خطرناک‌تر می‌شود.» او افزود: «ما باید کاری کنیم که مطمئن شویم جنگ تازه‌ای در خاورمیانه رخ نخواهد داد. چنین جنگی برای منطقه فاجعه‌بار خواهد بود.» آقای پرنتیس در بخش دیگری از سخنانش گفت: «اروپا و جهان هنوز گرفتار پیامدهای ماجراجویی‌های نظامی و فاجعهٔ انسانی در عراق و سوریه و لیبی‌اند. به نظر من، این وضعیت بسیار خطرناک در ارتباط با ایران که الآن با آن روبرو هستیم، نتیجهٔ مستقیم تصمیم دونالد ترامپ به بیرون رفتن از برجام است.» در این گردهمایی پلاکاردی در دست حاضران بود که خواست «صلح، حقوق بشر و حقوق دموکراتیک، و عدالت اجتماعی» در ایران بر آن نوشته شده بود. حاضران در این گردهمایی خواستار محکوم کردن و پایان دادن به «جنگ، تحریم‌ها، و مداخلهٔ خارجی» در امور ایران شدند. ن.م.]

سیاستمداران محافظه‌کار (توری) از جرمی هانت وزیر امور خارجی گرفته تا رده‌های پایین‌تر، یکصدا با یکدیگر جرمی کوربین رهبر حزب کارگر را به این دلیل که پیش از دامن زدن به جنگی دیگر در خاورمیانه خواهان ارائهٔ شواهد بهتری شده است، مورد تمسخر و اهانت قرار می‌دهند و موضع او را در زیر علامت سؤال بردن موضوع جنگ با ایران، غیرمیهن‌دوستانه می‌خوانند.

نخستین واکنش و موضع خیلی از نمایندگان پارلمان و رسانه‌ها در همان گام اوّل، دنباله‌رَوی و حمایت بی‌بروبرگرد از هر گونه مناقشه‌ای است که آمریکا پیش بکشد. ولی میلیون‌ها نفر در بریتانیا از جنگ نفرت دارند و خوب می‌دانند که جنگ‌های قبلی نیز بر پایهٔ دروغ به راه انداخته شد. همان‌طور که دیوید پرنتیس در سخنانش گفت، اشاره به تأثیر و پیامدهای فاجعه‌بار جنگ‌های قبلی علیه عراق و لیبی، نکته‌ای محوری در ایجاد جنبش صلح در همان مقیاسی است که ما برضد جنگ عراق در سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ به راه انداختیم. متأسفانه آن جنبش گسترده نتوانست از تجاوز به عراق جلوگیری کند. امّا باید گفت که دولت حزب کارگر تونی بلر در آن زمان خیلی قدرتمندتر از دولت آشفتهٔ کنونی بود، و تازه تونی بلر از حمایت اپوزیسیون توری برای پیشبُرد جنگ هم برخوردار بود.

اعتماد به پارلمان و سیاستمداران از آن زمان تا کنون خیلی ضعیف شده است، به طوری که ادعای دولت [بریتانیا] مبنی بر داشتن شواهدی از جنگ‌طلبی ایران، از هم‌اکنون با شک و تردید گسترده‌ای روبروست.

نامزدهای رهبری حزب توری [و نخست‌وزیری، پس از کنار کشیدن ترزا مِی] از زمانی که رقابت برای احراز این مقام را آغاز کردند، همگی در مورد به قدرت رسیدن حزب کار جرمی کوربین در انتخابات آتی حرف زده‌اند. نخست‌وزیری که از شکست خوردن در انتخابات می‌ترسد، در برابر کارزار توده‌یی پرهیز از جنگ، آسیب‌پذیر خواهد بود. خودداری بریتانیا از حمایت از این ماجراجویی، به نوبهٔ‌ خود موقعیت آن جریان‌هایی را در رهبری آمریکا تقویت می‌کند که ترجیح می‌دهند تنش با ایران کاهش یابد.

بسیج کردن مردم در کارزاری گسترده علیه جنگ با ایران نمی‌تواند صرفاً محدود به این باشد که بگوییم با آن مخالفیم،‌ اگرچه این هم مهم است. با سازمان‌دهی است که می‌توانیم از وقوع جنگ با ایران جلوگیری کنیم.

 به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۸۰، دوشنبه ۳ تیر ماه ۱۳۹۸

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا