حزب کمونیست سودان اعلام کرد که حاضر به مشارکت در قدرت با نظامیان حاکم نیست!
کمونیستهای سودانی مشارکت در هر دولتی را که اعضای دولت نظامی کنونی کشور در آن حضور داشته باشند نپذیرفتند و اعلام کردند که برای عملی کردن بیانیهٔ آزادی و تغییر، در کنار تودههای مردم به مبارزهٔ خود ادامه خواهند داد. محمد مختار الخطیب، دبیر سیاسی حزب کمونیست سودان، روز چهارشنبه ۳۱ ژوییه (۹ مرداد) در کنفرانسی مطبوعاتی، خواستار “انحلال همهٔ نیروهای شبهنظامی از طریق اتخاذ اقدامهای امنیتی ویژه” شد.
این روند شامل انحلال «نیروهای پشتیبانی سریع» است؛ نیروهایی که در عمل همان شبهنظامیان اسلامگرای وابسته به دارودستهٔ معروف به «جَنجوید» هستند که مسئول اصلی جنایتهای جنگی در منطقه دارفور سودان بودهاند. رفیق الخطیب در صحبتهای خود اعلام کرد که نه اعلامیهٔ سیاسی و نه سند قانون اساسی منتشر شده، هیچکدام خواستهای برحق تودهها را برآورده نمیکند. هر دو این اسناد، اختیارهای تعیینکننده و مهمی را در دورهٔ گذار به شورای نظامی انتقالی میدهند که مانع اجرایی شدن هدفهای اعلام شدهٔ انقلاب مردم است. حزب کمونیست سودان اعلام کرده است که تا رسیدن به پیروزی نهایی، همدوش جنبش اعتراضی تودهیی به مبارزهٔ مسالمتآمیز خود ادامه خواهد داد. اعلام اینکه کمیسیون تحقیق برگمارده توسط شورای نظامی انتقالی سودان، رهبران نیروهای پشتیبانی سریع را از مسئولیت کشتار بیش از ۱۰۸ تن از معترضان در جریان تحصن در مقابل مقر فرماندهی نیروهای نظامی سودان در خارطوم در روز ۳ ژوئن (۱۳ خرداد)، مبرّا دانسته است، اعتراض و خشم نیروهای چپ و ترقیخواه را برانگیخته است. گزارش شده است که در آن حمله دستکم ۷۰ نفر مورد تجاوز جنسی قرار گرفتهاند در حالی که نیروهای پشتیبانی سریع مردم را مجبور به نوشیدن فاضلاب کردهاند و همزمان بر روی آنان ادرار میکردهاند. کمیسیون تحقیق، نیروهای پشتیبانی سریع را از هرگونه تقصیر و عمل قابل سرزنشی مبرّا دانسته و مدعی شده است که کسانی که جنایت روز ۱۳ خرداد را مرتکب شدند، نیروهای خودسَری بودهاند که برخلاف دستورهای نظامی عمل کردهاند. این کمیسیون تعداد کشته شدگان را نیز ۸۷ نفر اعلام کرده است که بسیار کمتر از تعداد واقعی قربانیان آن جنایت است.
روز پنجشنبه اوّل ماه اوت (۱۰ مرداد)، شهر اومدورمان، شهر دوقلوی خارطوم، شاهد بزرگترین تظاهراتی بود که تا کنون در اعتراض به این قتلها سازمان داده شده است. کمیتهٔ اجرایی پزشکان سودان گفت که در پی تیراندازی به تظاهرات مسالمتآمیز معترضان، چهار غیرنظامی سودانی کشته و چندین نفر دیگر زخمی شدهاند. شرکتکنندگان در تظاهرات همچنین خواستار انتقال قدرت به دولتی غیرنظامی بودند. از زمان برکناری عمر البشیر، رئیسجمهور مستبد سودان، در ۱۱ آوریل امسال، سودان توسط شورای نظامی انتقالی اداره شده است. حزب کمونیست سودان تأکید کرده است که توافق نیروهای آزادی و تغییر باید رعایت و اجرا شود و گفته است که برای اجرایی کردن آن، همچنان همراه با تودهٔ مردم به مبارزه در خیابانها ادامه خواهد داد. حزب کمونیست هشدار داده است كه در صورتی که نمایندگان شورای نظامی انتقالی در حاکمیت حضور داشته باشند، این حزب در هیچیک از نهادهای حاكمیت دورهٔ گذار، که قرار است سه سال طول بکشد، شركت نخواهد كرد. حزب کمونیست سودان شورای نظامی انتقالی را “ادامهٔ رژیم البشیر” میداند. حزب کمونیست سودان خواستار آن شده است كه سازمان اطلاعات و امنیت ملی قدرتمند كشور به طور كامل بازسازی شود و قدرت و اختیار آن كاهش یابد. رهبری حزب همچنین “گزارش سرهمبندی شده” کمیتهٔ برگمارده توسط شورای نظامی انتقالی برای بررسی قتل عام روز ۳ ژوئن (۱۳ خرداد) را کوششی برای لاپوشانی کردن این فاجعه دانست و آن را محکوم کرد. حزب کمونیست سودان همچنین خواستار “ایجاد کمیتهٔ مستقلی” شد “که تحت نظارت نهادهای منطقهیی و بینالمللی، به جنایتهای انجام شده در سودان از ۱۱ آوریل تا امروز رسیدگی کند.” بر اساس بیانیهٔ هیئت سیاسی حزب کمونیست سودان در روز ۱۱ مرداد، “هیئت نمایندگی اتحادیهٔ اروپا در سودان کشتار معترضان را محکوم کرده و خواستار آن شده است که شورای نظامی انتقالی مسئولیت حفاظت از جان همهٔ شهروندان غیرنظامی را به عهده بگیرد. علاوه بر این، در بیانیهٔ هیئت سیاسی حزب برادر آمده است که این حزب حاضر است فقط با دولتی همکاری کند كه در آن غیرنظامیانِ نمایندهٔ مردم قدرت و اختیار را در دست دارند.”
در یک تحول مهم دیگر، “جنبش برای آزادی سودان” به رهبری عبدالوحید، بیانیهای در تأیید مجدد حمایت خود از انقلاب دسامبر (آذر ۱۳۹۷) صادر کرد و هشدار داد که همکاری آن با نیروهای جبههٔ آزادی و تغییر بستگی مستقیم به این خواهد داشت که هیچگونه مصالحه و سازشی در مورد انقلاب جاری انجام نشود و نسبت به مشارکت رهبران نظامی در نهادهای قدرت هشدار داد.” به دلیل خودداری شورای نظامی انتقالی از انتقال قدرت به نمایندگان مردم، بنبست سیاسی سودان تا امروز ادامه یافته است. مذاکره دربارهٔ تشکیل دولت موقت در هفتهٔ گذشته به دلیل اختلاف نظر دربارهٔ نقش نیروهای مسلح متوقف شده است.
حزب تودهٔ ایران در ارتباط نزدیک با رهبری حزب کمونیست سودان رخدادهای ماههای اخیر در سودان را دنبال کرده و در مقاطع مهم این جنبش انقلابی، همبستگی بینالمللی قاطع خود را با مبارزهٔ مردم سودان و جبههٔ نیروهای دموکرایک و مترقی این کشور و در مرکز آن حزب کمونیست سودان ابراز کرده است. روشنبینی، استقلال عمل، پیگیری، و برخورد اصولی و جدّی کمونیستهای سودان در تشخیص علّتهای ریشهیی مسئله و مطرح کردن راهکردهای اصولی و مؤثر در شرایط مشخص تحوّل اجتماعی در آن کشور برای انجام تغییرهای بنیادی و پیشبرد جنبش انقلابی به سود زحمتکشان و عدالتجویان و آزادیخواهان، مثالزدنی و شایان توجه مبارزان ضداستبداد در ایران است. پیروز باد جنبش انقلابی مردم سودان برای تحقق صلح، عدالت، دموکراسی، و پیشرفت.
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۰۸۳، دوشنبه ۱۴ مرداد ماه ۱۳۹۸