پیروز باد مبارزه کارگران فرانسه! درسهای اعتصاب کارگران فرانسه و مبارزه کارگران ایران با رژیم ولایت فقیه
در شرایطی که اعتراض جلیقهزردها در روزهای شنبه به سیاستهای اقتصادی نولیبرالی در فرانسه بیش از یکسال است که ادامه دارد، سندیکاهای کارگری یکی از بزرگترین اعتصابهای سراسری فرانسه علیه طرح “اصلاح قانون بازنشستگی” دولت امانوئل ماکرون را آغاز کردند. این اعتراض سرتاسری به تعرض به حقوق بازنشستگی و افزایش سن بازنشستگی با شرکت ۲۵۰ هزار نفر در روز ۱۴ آذرماه ۹۸ آغاز شد و بهرغم اختلاف نظرهای موجود در بین سندیکاهای کارگری حامی این اعتراض، در ادامه سیزدهمین روز پی در پی آن در ۲۶ آذرماه- “سهشنبه سیاه”- به ۳۵۰ هزار نفر در پاریس افزایش یافت.
پلیس فرانسه برای مقابله با معترضان بهکرات از گاز اشکآور استفاده کرده است. گرچه اعتصاب کارگران قطار، اتوبوس، و متروهای درون شهری حملونقل عمومی در بسیاری از شهرهای فرانسه را مختل کرده است، در روزهای اعتصاب که دانشگاهها و مدارس فرانسه عمدتاً تعطیل بودند، همراه با کارگران و کارمندان بخشهای مختلف اقتصادی کشور، وکلا، پرستاران، پزشکان، داروسازان، دانشجویان، و معلمان نیز به تظاهرات اعتراضی پیوستند.
افزایش لگامگسیخته هزینه درمان و کاهش دستمزد و سهم بیمه کارگران در بیش از دو دهه اخیر از عوامل کسری بودجه در صندوقهای بازنشستگی فرانسهاند. دولت ماکرون با اخراج بخشی از کارکنان صندوقهای بازنشستگی، افزایش سن بازنشستگی و کاهش مستمری بازنشستگان در آینده، قصد دارد کسری بودجه را از جیب زحمتکشان تأمین کند. کارگران و زحمتکشان فرانسه با ادغام ۴۲ صندوق بازنشستگی مختلف و حذف دستاوردهای تاریخی کارگران فرانسه مخالفت شدیدشان را اعلام کردهاند.
فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری، حمایت قاطع و همبستگی بینالمللی خود را با اعتصاب سرتاسری فرانسه، و اتحادیه کارگری کنفدراسیون عمومی کار فرانسه (ث ژ ت)، بر ضد دستورالعمل دولت امانوئل ماکرون و اتحادیه اروپا و بهمنظور پایان دادن به بهرهکشی سرمایهداری از طبقه کارگر فرانسه اعلام اعتصاب کرد. در این اعتصاب سراسری، بخشهایی مهم از اقتصاد کشور، بهخصوص حملونقل، تجارت، آموزش، انرژی، خدمات عمومی، پالایشگاهها، صنعت غذایی و کشاورزی، بخش جمعآوری و حمل زباله، صنعت ماشینسازی، آتشنشانان، بنادر و رسانههای عمومی شرکت داشتند. روز دوشنبه، ۲۵ آذرماه، دبیرکل فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری در دیداری یکساعته با سفیر فرانسه در آتن، همبستگی و حمایت قاطعانه این فدراسیون از مبارزات طبقه کارگر فرانسه را اعلام کرد و بازپسگرفتن بیدرنگ طرح اصلاح قانون بازنشستگی از سوی دولت فرانسه را خواستار شد.
ضمن همبستگی و حمایت قاطع از مبارزه برحق زحمتکشان فرانسه علیه بهرهکشی نظام سرمایهداری و تأکید روی اهمیت این مبارزه برای طبقه کارگر جهانی، ذکر این نکته هم ضروری است که کارگران و زحمتکشات میهن ما نیز با مشکلات مشابهی درگیرند. سیاست های ضد مردمی رژیم ولایت فقیه و وابستگان آن در تاراج اندوختههای کارگران در سازمان تأمین اجتماعی و استثمار سبعانهٔ کارگران در اقتصاد بهاصطلاح “آزاد” ایران که قیمت مواد مورد نیاز کارگران تقریباً معادل با بازارهای اروپا آمریکا است، در مجموع شرایط بسیار دشواری را برای کارگران و زحمتکشان ایرانی ایجاد کرده است. در حال حاضر دولت ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار است. باوجود بدهی ۴۰ هزار میلیارد تومانی این سازمان به بانکها و اجبار آن به گرفتن وام از بانک با بهرهای ۳۰ درصدی بهمنظور پرداخت مستمریهای بازنشستگان که حداکثر ۲۰۰ یورو در ماه است، دولت نیت بدهیاش را به تأمین اجتماعی نمیپردازد. رژیم ولایی در هفته سوم آذرماه ۹۸ و در بهاصطلاح “کارگاه هماندیشی” برای تحمیل اصلاحات سبعانه “پارامتریک” جهت افزایش سن بازنشستگی و یورش شدیدتر به مستمری بازنشستگان، اجازه “طرح نظر” حتا به رهبران تشکلهای دستساز خود را نیز نداد. بر اساس گزارشهای ایلنا و ایسنا، با گسترش دامنه اعتصاب سرتاسری در فرانسه، روز ۳ دیماه کنفدراسیون عمومی کار فرانسه (ث ژ ت) مقدمه “توقف فعالیت یکی از مهمترین پالایشگاههای نفت” فرانسه را فراهم کرد. قدرت کارگران و زحمتکشان در جهان، در اتحاد، همبستگی، و سازماندهی نهفته است. مانند طبقه کارگر فرانسه، میتوان غارتگران رژیم ولایی را به عقبنشینی واداشت. درس مهم اعتصاب کارگران فرانسه تا کنون، اتحادِ عمل گسترده در جنبش سندیکایی با وجود تنوع نظر، ایستادگی بهمنظور تأمین حقوق زحمتکشان، و بهکارگیری مؤثر سلاح اعتصاب است.
به نقل از ضمیمهٔ «نامهٔ مردم»، شمارهٔ ۲۸، دوشنبه ۱۶ دی ماه ۱۳۹۸