کارگران و زحمتکشان

کارگران صنعت ساختمان، امنیت شغلی، و منافع آنان

در سال ۹۸، سالی که ولی ‌فقیه رژیم آن را با اسم بی‌مسمای “سال رونق تولید” نام‌گذاری کرده بود، ما رکود عمیق در صنعت ساختمان و بیکاری هزاران کارگر ساختمانی را شاهد بودیم. اکنون در سال ۹۹ که باز هم از سوی خامنه‌ای “سال جهش تولید” نام‌گذاری شده است، علاوه بر بیکاری هزاران کارگر ساختمانی، بیکاری میلیون‌ها کارگر دیگر به‌خصوص کارگران خدماتی به‌علت تصمیم‌گیری‌های ضد انسانی رژیم ولایی را هم شاهدیم.

خبرگزاری ایلنا، ۲ فروردین‌ماه ۹۹، گزارش داد: “بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد کارگران ساختمانی قم به‌دلیل شیوع کرونا ویروس، بیکار شده‌اند.” مطابق همان گزارش، به‌رغم “توزیع اقلام بهداشتی در شهر قم… این اقلام کمتر در مناطق کارگرنشین قم” توزیع شده‌اند. در شرایط خطرناک شیوع ویروس کرونا، کارفرمایان در ساختمان سازی‌ها، ماسک، دستکش، و مواد ضدعفونی کننده در اختیار کارگران ساختمانی شاغل قرار نمی‌دهند، و کارگران باید با درآمد ناچیزشان این وسایل بهداشتی را دولا پهنا از بازار آزاد تهیه کنند.

بسیاری از کارگران ساختمانی بیمه نیستند و حتا آنانی هم که بیمه‌اند و هرماه حق بیمه‌شان را از درآمد ضعیف خود باید پرداخت ‌کنند “در زمانه بیکاری، بیمه بیکاری به آنها تعلق نمی‌گیرد” [!]. کارگران با پرداخت حق بیمه‌شان، صاحبان واقعی سازمان تأمین اجتماعی هستند. درمان بیماران به‌واسطه شیوع ویروس کرونا، وظیفه حاکمیتی رژیم و وزارت بهداشت آن است. اما با وجود آنکه دولت مبلغ کلان “۲۵۶” هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بدهکار است و درحالی که کارگران بیکار شده ساختمانی به‌علت شیوع ویروس کرونا بیمه بیکاری هم دریافت نمی‌کنند، مدیرکل سازمان تأمین اجتماعی تمام بیمارستان‌های این سازمان را برای درمان بیماران کرونائی در اختیار دولت گذاشته است [ایلنا، ۲۲ اسفندماه ۹۸]. به‌عبارت‌دیگر، درحالی که دولت بدهی کلانش به تأمین اجتماعی را پرداخت نمی‌کند و برای پرداخت مستمری ناچیز بازنشستگان که چندین مرتبه زیر خط فقر است، سازمان مجبور به گرفتن وام با بهره‌هایی بالا از بانک است و کارگران بیکار شده ساختمانی هم هیچ مقرری‌ای بابت بیمه بیکاری دریافت نمی‌کنند، مدیرکل تأمین اجتماعی تمام امکانات سازمان را در اختیار دولت قرار داده است. تا تاریخ ۲۲ اسفندماه ۹۸ دو تن از پرستاران تأمین اجتماعی به‌دلیل “کمبود امکانات ایمنی” جان‌باخته بودند  اما وزارت بهداشت حتا “امکانات و تجهیزات هم  به این بیمارستان‌ها” نمی‌داد.

بنا به گزارش‌ ایلنا- ۲۶ و ۲۷ اسفندماه ۹۸، رژیم ولایی قصد دارد دو بسته حمایتی یا “یارانه کرونا”ئی به کارگران بیکار شده ساختمانی ارائه کند. مبلغ بسته حمایتی برای خانوارهای یک‌نفره ۲۰۰ هزار تومان و برای خانوارهای پنج‌نفره یا بیشتر صرفاً  ۶۰۰ هزار تومان خواهد بود. نوع دوم “یارانه کرونا”ئی برای کارگران ساختمانی و فصلی بیکار شده هم “خریدِ اعتباری” به‌میزان یک تا دو میلیون تومان با “کارمزد ۴ درصد است.” اقساط خرید اعتباری “بعد از اینکه وضعیت [از نظر شیوع بیماری کرونا] به حالت عادی برگشت از یارانهٔ افراد [اعتبار گیرندگان] کسر” خواهد شد. کارگزاران حکومت درحالی که ۸ ماه پیش سبد معاش خانوار ۳٫۳ نفره را ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه کرده بودند حالا انتظار دارند یک خانوار ۵ نفره یا بیشتر بتواند نیازهای زندگی خود را با ۶۰۰ هزار تومان تأمین کند یا کارگری که چندین ماه بیکار بوده است بتواند وامی به‌مبلغ ۱ تا ۲ میلیون تومان با “کارمزد ۴ درصد” بگیرد و معیشت خود و خانواده‌اش را تأمین کند. کارگران ساختمانی در وضعیتی ناگوار قرار دارند و سلامتی و امنیت شغلی‌شان در تهدید خطری جدی است.

 به نقل از ضمیمهٔ‌کارگری «نامهٔ مردم»، شمارۀ ۳۱، ۱۱ فروردین ۱۳۹۹

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا