بحران کرونا؛ وضعیت مخاطرهآمیز زندانیان سیاسی و عقیدتی
بهرغم هشدارهای مکرری که از سوی سازمانهای حقوق بشری، حزبها، و سازمانهای سیاسی میهن ما در هفتههای اخیر، رژیم هنوز حاضر نشده است بهسبب شیوع کرونا و بهمنظور دور نگداشتن آنان از خطر جانی این ویروس همهگیر، بسیاری زندانیان سیاسی و عقیدتی، فعالان صنفی، مدافعان حقوق کودکان، مدافعان حقوق زنان، مدافعان حقوق کارگران، روزنامهنگاران، نویسندگان و هنرمندان، فعالان محیط زیست، مدافعان حقوق بشر، و وکلا را از سیاهچالهای جهنمیاش آزاد کند.
با توجه به محیط بستهٔ زندان، تغذیه نامناسب، نبود امکانات بهداشتی و پزشکی لازم، تراکم بالای جمعیت زندانیان، جان شماری از هموطنان اسیر در چنگال رژیم در خطر است. با وجود اینکه برخی از زندانیان در زندان ها مبتلا بودنشان به بیماری ناشی از ویروس کرونا در تأیید شده است هنوز اعزام این افراد به مرخصی با کارشکنی دستگاههای امنیتی و قضایی روبرو است. قوه قضائیه مدعی است که در این زمینه مشکلی وجود ندارد، اما واقعیت امر مغایر اظهارات مسئولان قوه قضائیه است. خبرگزاری “خبرآنلاین” گزارشی دربارهٔ شیوع کرونا در زندان قرچک شهرری منتشر کرده است که اظهارات مسئولان قضایی را زیر سؤال برده و از این خدعهگری خطرناک پرده برداشت. پیشتر از این نیز آقای جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، به ممانعت مسئولان از اعزام زندانیان سیاسی به مرخصی بهرغم خطر ابتلای آنان به ویروس کرونا اشاره کرده بود و رعایت حق بهرهمندی همه زندانیان سیاسی از امکان مرخصی را از مسئولان خواستار شده بود.
پایگاه اینترنتی خبرآنلاین، ۲۸ فروردینماه ۱۳۹۹، بهنقل از آقای محمد مقیمی، وکیل دادگستری و کارشناس ارشد حقوق بشر، درخصوص وضعیت بهداشتی و درمانی بند زنان زندان قرچک نوشته است: “موکلان او از درون زندان خبر دادهاند اقلام بهداشتی بعد از شیوع کرونا بسیار محدود شده و زندانی باید مواد اولیه بهداشتی موردنیاز خود را به چندین برابر قیمت رسمی از فروشگاههای زندان بخرد.” او همچنین افزوده است: “در ماههای پس از شیوع کرونا، زندانیان در ایران نهتنها از آزادی محروم شدهاند بلکه به حداقل استانداردهای بهداشتی و پزشکی در زندان دسترسی ندارند. “
آقای محمد مقیمی همچنین میگوید: “در شرایط فعلی مسئولیت جان زندانیان برعهده کل حکومت است. ” در ادامه گزارش خبرآنلاین آمده است نهتنها امکانات بهداشتی در زندان قرچک همچنان با کمبود روبروست، بلکه از غربالگری زندانیان و اقدامهای پیشگیرانه دیگر هم در این زندان خبری نیست!
خانم عذرا بازرگان، مادر نرگس محمدی مبارز حقوق بشر و آزادیها، در آخرین اقدام خود یعنی ارسال چهارمین نامه سرگشاده به رئیس قوه قضائیه رژیم، به وضعیت زندانیان اعتراض کرده و درباره تهدید جانی نرگس محمدی در زندان زنجان هشدار داده است. خانم نرگس محمدی، نایبرئیس کانون مدافعان حقوق بشر، که به ۱۶ سال زندان محکوم شده و در زندان زنجان محبوس است به بیماریهایی گوناگون ازجمله فلج عضلانی و آمبولی ریوی مبتلا است. در نامه سرگشاده مادر نرگس محمدی آمده است: “نرگس نگران وضعیت روحی و روانی زندانیان عادی در زندانهاست و میگوید در شرایط حاکم بر زندانها، زندانیان عادی تحت فشار روانی شدید هستند. … نرگس میگوید در زندانهای عادی بهدلیل عدم بودجه کافی، وضعیت تغذیه بسیار بد است و غذای کافی، بهخصوص میوه و سبزیجات وجود ندارد و سلامت جسمی زندانی در خطر است. من در مدت سه ماه و نیمی که در زندان عادی زنجان هستم دعواها و زدوخوردهای شدیدی را شاهد بودم، اما وضعیت روانی زندانیان این روزها خیلی بدتر شده است. چند شب پیش بعد از ساعت خاموشی شاهد خودزنی هولناکی بودیم. شبهای بعد شاهد تهدید زندانیان توسط یک زندانی دیگر با تیزی بودم که روی پوست گردن و دست بچهها میکشید و میگفت میخواهد دو سه نفر را بزند. این خانم همان زندانی است که نورخانتر من را نیز تهدید جانی و جنسی کرده بود. “
در ارتباط با کارشکنی قوه قضائیه در مرخصی زندانیان سیاسی و جلوگیری از شیوع گسترده کرونا در زندان ها، ۲۷ فروردینماه ۱۳۹۹، هشت تن از فیلمسازان و کارگردانان نامدار سینمای کشور ما در بیانیهای آزادی زندانیان سیاسی را خواهان شدند. “محسن امیریوسفی”، “جعفر پناهی”، “کیومرث پوراحمد”، “علیرضا داودنژاد”، “رضا درمیشیان”، “محمد رسولاف”، “داریوش مهرجویی”، و”مجتبی میرطهماسب” امضاءکنندگان این بیانیهاند. آنان در این بیانیه مشترک نسبت به تأمین بهداشت و سلامت زندانیان عقیدتی، سیاسی و فعالان محیط زیست هشدار دادهاند. آنان نوشتهاند: “در این روزهای سخت ما سینماگران وظیفهی خود میدانیم تأمین بهداشت و سلامت زندانیان عقیدتی، سیاسی و فعالان محیط زیست را هشدار دهیم. همچنین اعلام میکنیم، تداوم در زندان نگهداشتن این افراد میتواند عواقب جبرانناپذیری را بههمراه داشته باشد. شایسته نیست مردم و خانوادههای این عزیزان با اشتباهی از سوی تصمیمگیران، شاهد مخاطرهی جانی آنان در زندانها باشند. “
بهگزارش خبرگزاری هرانا، ۱۳ فروردینماه ۱۳۹۹، شیراحمد شیرانی، زندانی سیاسی تبعیدی در زندان اردبیل، پیشتر در نامهای سرگشاده در مورد وضعیت زندانیان سیاسی و وجود خطر جانی برای آنان باتوجه به شیوع ویروس کرونا در کشور تأکید کرد. او مینویسد: “اگر مسئولان عالی قضایی و امنیتی، اقدامی عاجل و فوری در جهت حفظ سلامت و جان زندانیان سیاسی و تسهیل شرایط اعطای مرخصی به آنان و مخصوصاً زندانیان سیاسی حبس سنگین که تاکنون هرگز در طول مدت زندانشان به مرخصی نرفتهاند، تدبیری اتخاذ نکنند بدون شک بسیاری از این زندانیان درنهایت مظلومیت و پیش چشم جهانیان قربانی خواهند شد و آن وقت تاریخ درباره عمدی بودن این فاجعه قضاوت خواهد کرد.”
رژِیم ولایت فقیه همچنین برای ایجاد رعب و وحشت بیشتر در جامعه، “مصطفی سلیمی”، زندانی سیاسی کُرد و عضو پیشین حزب دموکرات کردستان ایران را در زندان سقز اعدام کرد. حزب توده ایران ضمن محکوم کردن این جنایت هولناک و همدردی با خانواده و بازماندگان این زندانی جانباخته، از همۀ نیروهای مترقی و آزادیخواه جهان میخواهد تا با بلند کردن صدای اعتراضشان، جلو ادامه کشتار زندانیان سیاسی و عقیدتی در زندانهای رژیم جمهوری اسلامی را بگیرند.
مواردی که برشمرده شد، مشت نمونه خروار است. نمونههای بسیار دیگر نیز وجود دارند که ما بهکرات درباره آنها سخن گفتهایم. باید مبارزه در راه نجات زندانیان سیاسی و آزاد ساختن آنان از سیاهچال های رژیم را دوچندان کرد. بسیج افکار عمومی در ایران و جهان و سازماندهی گسترده کارزارهای اعتراضی به این سیاست های ضد انسانی از جمله راهکارهایی است که می تواند به نجات جان زندانیان سیاسی میهن ما یاری رساند.
به نقل از «نامهٔ مردم»، شمارۀ ۱۱۰۲، ۸ اردیبهشت ۱۳۹۹