سخنرانی سخنگوی کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران در همایش مجازی حزبهای کمونیست و کارگری مدیترانهٔ شرقی، خاورمیانه، و منطقهٔ خلیج فارس به مناسبت روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین
در واکنش به برخی تحوّلهای خطرناکِ ماههای اخیر که پیامدهای سیاسی قابلتوجه و مهمی در کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا، و در مبارزهٔ خلقهای این کشورها در راستای صلح و پیشرفت داشته است، هفتهٔ گذشته همایش مجازی حزبهای کمونیست کشورهای شرق مدیترانه، خاورمیانه، و منطقهٔ خلیج فارس به ابتکار و دعوت کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست یونان برگزار شد. این همایش مصادف با روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین، ۲۹ نوامبر، در روز ۹ آذر برگزار شد. هیئت نمایندگی کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران نیز با پذیرفتن دعوت حزب کمونیست یونان در این همایش شرکت کرد. علاوه بر نمایندگان حزب ما، نمایندگان حزبهای کمونیست یونان (سازماندهنده و میزبان)، اردن، ترکیه، قبرس، اسرائیل، فلسطین (حزب مردم و حزب کمونیست)، سودان، و بحرین (تریبون ترقیخواه دموکراتیک) در این همایش حضور فعال داشتند.
در آغاز همایش، رفیق دیمیتریس کستومباس، دبیرکل حزب کمونیست یونان، پس از خوشامدگویی رسمی به نمایندگان حزبهای برادر حاضر در همایش، دربارهٔ دلایل ضرورت سازماندهی چنین همایشی چنین توضیح داد: “رفقا، در ابتدا میخواهیم از مشارکت شما در همایش امروز حزبهای کمونیست و کارگری منطقه تشکر کنیم. این همایش از راه دور و تحت شرایط بیسابقهٔ همهگیری کنونی انجام میشود، امّا این امر بههیچوجه نمیتواند همبستگی قاطع ما را با مبارزهٔ عادلانه ملت فلسطین و همچنین ضرورت تبادلنظر در مورد اوضاع منطقهمان تحتالشعاع قرار دهد. همبستگی و تبادل نظر ما یکی از شرایط اصلی هماهنگی در مبارزهٔ مشترک ما است. ما نمیتوانیم به این امر بیتوجه باشیم که حمایت هماهنگ و مداوم ایالات متحد آمریکا و اتحادیهٔ اروپا از اسرائیل به زیان حقوق مردم فلسطین و سایر مردم همسایه، به شدیدتر شدن تجاوز جنایتکارانهٔ دولت اسرائیل علیه فلسطین و در گسترهٔ وسیع منطقه منجر شده است.
اقدام تحریکآمیز مایک پُمپئو، وزیر امور خارجی آمریکا، به “مشروعیت” دادن به شهرکسازیهای غیرقانونی اسرائیل در اراضی اشغالی در کرانهٔ غربی، و همچنین تعدادی دیگر از تصمیمهای دولت ترامپ در همین ارتباط، که قابلتوجهترین آنها انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به اورشلیم است، این امر را اثبات میکند که اسرائیل “قویترین متحد آمریکا در منطقه” است و نیز پشتیبانی کلی بورژوازی آمریکا از اسرائیل را نشان میدهد.”
رفیق یونانی در ادامهٔ سخنرانی مفصل و همهجانبهٔ خود، مشخصههای اصلی تحلیل حزب برادر از اوضاع منطقه و سیاستهای امپریالیسم در منطقه را تشریح کرد:
“عجلهٔ امپریالیستهای ایالات متحد آمریکا، ناتو، و اتحادیهٔ اروپا برای حل مسئله فلسطین و سایر مسائل در منطقه بخشی از تصویری بزرگتر از تشدید و تعمیق رقابت بین بورژوازیهای رقیب و انحصارهای عظیم انرژی [نفت و گاز] است که در خاورمیانه، شمال آفریقا، خلیج فارس، و مدیترانهٔ شرقی درگیرند؛ رقابتی که باعث گسترش خونریزی در منطقهای وسیع از سوریه و لیبی گرفته تا یمن و غیره شده است.
امروزه، به غیر از اشغال سرزمینهای فلسطین، لبنان، و سوریه توسط دولت اسرائیل، ما شاهد اشغال سرزمینهای سوریه توسط ترکیه و آمریکا، و همچنین مداخلهٔ نظامی بسیاری از نیروهای دیگر در منطقه هستیم.
ایالات متحد آمریکا و اتحادیهٔ اروپا عقبنشینی نمیکنند. آنها تسلیم نمیشوند و به طور مداوم روی برنامههایی جدید برای تقویت کردن نفوذ ژئوپلیتیکی خود در منطقه کار میکنند. آنها نهتنها از اسرائیل، بلکه از سایر رژیمهای متحدشان نیز در جنگ قدرت با سایر نیروهای قدرتمند رقیب بهره میگیرند.”
در ادامهٔ همایش، نمایندگان همهٔ حزبهای کمونیست حاضر صحبتهایی کردند. متن سخنرانی نمایندهٔ حزب توده ایران در همین شمارهٔ “نامه مردم” آمده است.
در پایان همایش، رفیق جیوورگوس مارینوس، عضو هیئت سیاسى حزب کمونیست یونان، ضمن جمعبندی گفتوگوهای انجام شده، به اقدامهاى تحریکآمیز دولتهای آمریکا، اسرائیل، و عربستان سعودی در ارتباط با جمهورى اسلامى ایران در ماههای اخیر و از جمله به ترور محسن فخریزاده اشاره و آن را محکوم کرد. رفیق یونانى هدفِ این اقدامهای تحریکآمیز را دامن زدن به جنگی جدید در خاورمیانه علیه ایران ارزیابی کرد که در صورتى که رژیم ایران واکنشی حسابنشده به این اقدامها نشان دهد، ممکن است دربگیرد. گفتنی است که در روز شنبه ۱۵ آذر نیز نشریهٔ حزب کمونیست یونان بخشهایى کلیدى از اطلاعیهٔ حزبمان دربارهٔ ترور محسن فخریزاده را در کنار تحلیل مفصل خودِ در همین مورد منتشر کرد.
سخنرانی سخنگوی کمیتهٔ مرکزی حزب تودهٔ ایران در همایش مجازی حزبهای کمونیست و کارگری مدیترانهٔ شرقی، خاورمیانه، و منطقهٔ خلیج فارس
رفقای عزیز،
اجازه میخواهم از رفقای خود در حزب کمونیست یونان بهخاطر ابتکار عملشان در برگزاری این همایش مجازی اینترنتی تشکر کنم که فرصتی برای تبادل نظریات و تجربیات در مورد مهمترین مسائل منطقهٔ ما فراهم کرده است.
ما نمیتوانیم تأثیر ویرانگر همهگیری کووید–۱۹ را بر جامعهٔ بشری و بهویژه در زندگی طبقهٔ کارگر در سطح جهان نادیده بگیریم. امروزه تمام ما درگیر بحرانهای اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی ایجاد شده بر اثر شیوع ویروس سارس-کوو-۲ هستیم. چالشهای ناشی از همهگیری کنونی برای مردم و جنبشهای کشورهای فقیرتر و ملّتهایی که تحت حکومت رژیمهای فاسد، طرفدار سرمایهداری، و دیکتاتوری مانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه قرار دارند، بیشتر بوده است.
طبیعی است که یکی از نکات اصلی تمرکز همایش ما در روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین، ۲۹ نوامبر، بررسی چگونگی و تقویت همبستگی حزبها و جنبشهای کارگری و کمونیستی و نیروهای مترقی جهان با مردم فلسطین و مبارزهٔ عادلانه آنهاست.
مداخلههای امپریالیستی در سالیان متمادی موجب شده است که مردم منطقهٔ ما همچنان با سرکوب سیاسی، مشکلات اقتصادی، و درگیریهای مداوم نظامی روبرو باشند. سرنوشت مردم فلسطین نمونه بارز این سیاستها و مداخلههای مخرّب است. آنها رنجهای عظیمی را تحمل کردهاند. کاملاً آشکار است که در سالهای اخیر، مبارزات مردم و نیروهای مترقی فلسطین هدف توطئههای بسیار هماهنگ امپریالیسم و همچنین نیروهای ارتجاعی منطقه قرار گرفته است.
سیاستهای پیش روی دولت کنونی آمریکا برای سلب مشروعیت از هدفهای مبارزات مردم فلسطین هم ارتجاعی و هم خطرناک است. دولت ترامپ در هماهنگی نزدیک با متحدان ارتجاعی خود در خاورمیانه و اروپا، سیاستها و استراتژیهای پیشرفتهای مانند «معاملهٔ قرن» را در پیش گرفته است که هدف اصلی آنها از میان برداشتن مسئلهٔ مطالبات عادلانهٔ مردم فلسطین از دستور کار جامعهٔ جهانی است.
باید اذعان کنیم که نیروهای ارتجاعی در رخدادهای خاورمیانه نقشی بیسابقه و شرمآور داشتهاند و آشکارا از طرحهای امپریالیستی استقبال کردهاند. رژیمهای مرتجع و استبدادی در عربستان سعودی، امارات متحد عربی، بحرین، مصر، اردن، و قطر آشکارا با طرحهای آمریکا موافقت کردهاند و در تلاشاند تا خواستهای تاریخی مردم فلسطین برای داشتن کشور مستقل و قانونی را از میان بردارند. همچنین، شایان ذکر است که ظهور “اسلام سیاسی” در چهار دههٔ گذشته، تأثیری مخرّب بر منطقهٔ ما داشته است و فقط در خدمت منافع نیروهای ارتجاعی و امپریالیستی در برابر نیروهای مترقی و چپ و مبارزهٔ آنها بوده است.
حزب تودهٔ ایران بر این باور است که در ماههای اخیر، کشورهای مرتجع عربی مبارزات قهرمانانه و مطالبات عادلانهٔ مردم فلسطین را کنار گذاشته و هدفهای و سیاستهای دولت نژادپرست و فوق ارتجاعی اسرائیل و امپریالیسم آمریکا در منطقه را برای ایجاد خاورمیانهای طرفدار امپریالیسم، پذیرفتهاند. این واقعیت که در روزهای پایانی دولت ترامپ، آمریکا بمب افکنهای بی-۵۲ خود را در هفتهٔ گذشته برای انجام مأموریت بر فراز خلیج فارس فرستاد، و همچنین دیدار اخیر و بیسابقهٔ بنیامین نتانیاهو و مایک پمپئو و محمد بنسلمان، که گویا در مورد بمباران هدفهای استراتژیک در ایران بوده است، هشدارهایی جدّی در مورد خطرناک شدن وضعیت است.
رفقای عزیز،
همانطور که میدانید، در روز جمعه ۲۷ نوامبر، محسن فخریزاده، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران، با آگاهی و پشتیبانی کامل دولت ترامپ، توسط عوامل اسرائیلی در تهران ترور شد. حزب تودهٔ ایران ضمن محکوم کردن این گستاخی دولت ترامپ و متحدان منطقهیی آن در نادیده گرفتن قوانین بینالمللی، معتقد است که برای جلوگیری از تشدید تنش که میتواند به درگیری نظامی فاجعهباری در منطقه منجر شود، باید تلاش نمود. یادآوری این نکته نیز مهم است که همهٔ جنگها و درگیریهای نظامی در خاورمیانه فقط به نفع نیروهای ارتجاعی و ضدمردمی در منطقه و جهان، و در تضاد کامل با منافع کوتاه و بلندمدّت زحمتکشان ایران و منطقه است. حزب تودهٔ ایران از همهٔ نیروهای مترقی و صلحطلب در ایران، منطقه، و سراسر جهان میخواهد که در این روزهای پایانی دولت ترامپ، تلاش خود را برای بسیج کردن افکار عمومی به منظور مقابله با خطر تشدید و افزایش تنشها و درگیریهای خطرناک نظامی در منطقه ادامه دهند.
همانطور که اطلاع دارید، دیکتاتوری مذهبی در ایران با سیاستهای اقتصادی نولیبرالی خود شرایط اقتصادی و اجتماعی فاجعهباری را برای اکثر زحمتکشان کشور ما ایجاد کرده است. امروزه، حتیٰ طبق آمار خودِ حکومت، دهها میلیون نفر در ایران در زیر خط فقر زندگی میکنند و هرگونه اعتراض، بهویژه توسط کارگران مبتلا به فقر که ماههاست حقوق دریافت نکردهاند، به طرز وحشیانهای سرکوب میشود.
ما بر این باوریم که بر اثر سیاستهای این رژیم، نهفقط نیروهای مترقی و چپ در ایران در معرض غیرانسانیترین سرکوبها به قصد نابودی آنها قرار گرفتهاند، بلکه این نیروها در سراسر منطقه و بهویژه در فلسطین، بر اثر حمایت رژیم از نیروهای ارتجاعی و فرقهگرا، ضربه خورده و ضعیف شدهاند. بهرغم شعارهایی که جمهوری اسلامی ایران سر میدهد، سیاستهای آن هرگز ضدامپریالیستی نبوده و، همانطور که تجربه نشان میدهد، زمانی که به سودشان بوده است، از جمله در حمایت از تجاوز امپریالیستی در افغانستان و اشغال عراق، با آمریکا همکاری کردهاند.
مردم ایران هزینههای سنگینی برای سیاستهای ارتجاعی و ماجراجویانهٔ جمهوری اسلامی پرداختهاند. تحریمهای غیرانسانی آمریکا، اقتصاد ملّی ایران را کاملاً فلج کرده است و به تعطیلی واحدهای تولیدی، بیکاری گسترده، و فقر شدید منجر شده است. از سال ۲۰۱۸ تا کنون، ایران صحنهٔ دو قیام بزرگ در صد شهر کشور، و به دنبال آن، شاهد اعتراضهای گستردهٔ كارگران صنایع مهم با حقوقهای عقبافتاده، بدون ایمنی شغلی و همراه با فقر، بوده است. بهرغم این اعتراضها، ما از مذاکرات پنهانی و از سر عجز حکومت ایران با دولت آمریکا بهمنظور کاهش فشار و با هدف نهایی حفظ آیندهٔ این حکومت اطلاع داریم.
ما امروزه در ایران با رژیمی روبرو هستیم که مدافع منافع بورژوازی انگلی بزرگ تجاری و بوروکراتیک است و طی چندین دهه، سیاستهای مخرب اقتصادی نولیبرالی مورد نظر صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی را اجرا کرده است.
حکومت فاسد و ضدمردمی ایران، مانند بسیاری دیگر از رژیمهای مرتجع در جهان، با سوءمدیریت کامل همهگیری کووید-۱۹، ایران را به کانون شیوع کرونا در غرب آسیا تبدیل کرده و موجب بروز فاجعه انسانی بیسابقهای شده است. حزب تودهٔ ایران از همهٔ نیروهای مترقی در ایران دعوت کرده است تا باهمکاری و اتحاد در جبههٔ ضددیکتاتوری، حکومت استبدادی مذهبی را وادار به عقبنشینی کنیم، تا زمینه برای تغییرهای اساسی دموکراتیک و پایدار فراهم شود و به مردم ایران این فرصت داده شود تا از تمامیت ارضی کشور خود در برابر امپریالیسم آمریکا دفاع کنند. ما معتقدیم که آیندهٔ کشور ما باید از راه مبارزهٔ خودِ مردم ما با رژیم دیکتاتوری حاکم تعیین شود. بنابراین، ما بهشدّت مخالف هرگونه دخالت خارجی در امور کشورمان هستیم. ما اطمینان داریم که مبارزهٔ دشوار ما با موفقیت روبرو خواهد شد و از این طریق، به توسعهٔ خاورمیانهای عاری از جنگ و نظامیگری کمک خواهیم کرد.
در پایان، بار دیگر همبستگی پُرشور حزب توده ایران را با مبارزات مردم فلسطین برای دستیابی به حقوق برحق خود و داشتن کشور مستقل فلسطین با مرزهای قبل از ژوئن ۱۹۶۷ و با اورشلیم شرقی به عنوان پایتخت آن، ابراز میکنیم.
زنده باد همبستگی بینالمللی
۲۹ نوامبر ۲۰۲۰
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۱۸، ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۹