جوانان و دانشجویان

دانشجویان ایران در میدان مبارزه با برخوردها و اقدام‌های سرکوبگرانهٔ ارگان‌های امنیتی

با وجود تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی و محدودیت های موجود برای شرکت در فعالیت های اجتماعی بدلیل تهدید ناشی از واگیری کووید-۱۹ در کشور، اخیراً تظاهراتی وسیع علیه سیاست‌های رژیم را شاهد بوده‌ایم که جوانان و دانشجویان در برپایی آن‌ها نقشی اساسی داشته‌اند. شوراهای صنفی دانشجویان کشور در بیانیه‌ای در ۲۶ آبان‌ماه ۱۳۹۹، به تغییرات تازه در مصوبه‌های صندوق رفاه دانشجویان کشور اعتراض کردند. در این بیانیه از جمله آمده است:
” … و در این میان دانشجویانی که پیش از کرونا نیز با هزینه‌های سرسام‌آور تحصیل مواجه بودند بیش‌ازپیش با مشکلات مالی و هزینه‌‌‌های تحصیلی در دوران آموزش مجازی مواجه می‌شوند. در این مدت مصوباتی از جانب نهادهای اجرایی حوزه‌ی آموزش‌عالی ابلاغ شده‌اند که تنها می‌توان نام مصوبات ضد‌ دانشجویی را بر آن‌ها نهاد، مصوباتی که در وضعیت وخیم معیشتی حاکم بر جامعه بیش‌ازپیش اندک توان معیشتی باقی‌مانده را نیز نابود خواهند کرد.”
بیانیه سپس به‌تفصیل تغییرات تازه در مصوبات صندوق رفاه دانشجویان کشور را بررسی کرده و این‌گونه نتیجه‌گیری می‌کند:
“هم‌صنفی‌های گرامی، تصویب موارد اشاره شده توسط صندوق رفاه در حالی است که تسهیل فرایند اخذ وام در دوران آموزش مجازی یکی از مطالبات ذکر شده در نامه‌ی ارسالی شورای صنفی دانشگاه کردستان به مسئولین دانشگاهی بوده است. اجرایی‌سازی چنین مصوباتی در شرایطی به‌وقوع می‌پیوندد که شوراهای صنفی موجود در دانشگاه‌های کشور در حالتی تضعیف شده نسبت به گذشته قرار دارند.”
گزارش‌ها از اوضاع دانشگاه‌های کشور، در آستانه ۱۶ آذر، روز دانشجو، از برپايی تجمع‌های اعتراضی از سوی برخی دانشجويان و كاركنان دانشگاه‌ها و همچنين تهديد مقام‌ها نسبت به هرگونه برپايی تحصن و اعتراض دانشجويان حكايت داشتند. انتشار نامه تهديدآميز ميترا راه‌نجات، مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی، به انجمن دانشجویان آزاداندیش در کانال تلگرام دانشجویان متحد که در آن اعلام شده برگزاری هرگونه برنامه مجازی مرتبط با جنبش دانشجویی با تبعات قانونی همراه خواهد شد خبر ساز بوده است. سپهر صمدی‌راد،‌ دبیر انجمن دانشجويان آزادانديش، در حساب توییترش نوشته اشخاص حقیقی و حقوقی دانشگاه برای فشار بر او و انجمن به تماس و تهدید اقدام کرده‌اند. در بیانیه‌ای که اين تشكل دانشجويی منتشر كرده آمده است، دیگرپناهی برای دانشجو وجود ندارد و امروز، هم دانشگاه و هم حتی قانون، در برابر دستگاه استبداد زانو زده‌اند.
منابع خبری دانشجویی همچنين از تجمع اعتراض‌آميز دانشجويان دوره دكترای دانشگاه‌های تهران در كوی دانشگاه در تهران در اعتراض به شرايط خبر داده‌اند. در جنوب کشور، کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد ماهشهر نسبت به دريافت نکردن حقوق آبان‌ماه و دريافت نکردن افزایش حقوق سالانه‌شان مقابل ساختمان مرکزی این واحد تجمع اعتراضی برپا کردند.
همچنین به‌گزارش سه شنبه ۲ دی‌ماه شورای صنفی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز برای به‌رسمیت شناخته شدن حضور دانشجویان در شورای آموزشی دانشگاه همراه با خواست ادارهٔ شورائی دانشگاه تجمعی اعتراضی برگزار کردند. در این تجمع، دانشجویان این دانشگاه مداخله در تصمیم‌های آموزشی از طریق حضور نمایندگان انتخابی‌شان در شورای آموزشی دانشگاه را خواهان بودند. آنان در ادامه تجمع‌شان در نشستی که با معاون آموزشی دانشگاه داشتند، آیین نامه‌ای را که طی کار مداوم چندین ماهه تهیه کرده بودند تا چگونگی حضور و مداخله نمایندگان دانشجویان در شورای آموزشی دانشگاه مدون شود را به معاون آموزشی دانشگاه ارائه دادند. دانشجویان در این تجمع پلاکاردهائی با شعارهای: “نه پادگان، نه بنگاه، درود بر دانشگاه” و همچنین شعار: “عدالت آموزشی، اداره‌ی شورایی آموزش” در دست داشتند.
همچنین به‌گزارش خبرگزاری‌ها، به‌دعوت کارگران شرکت نیشکر هفت تپه، روز چهارشنبه ۳ دی‌ماه، ده‌ها گروه و تشکل کارگری، دانشجوئی، معلمان و بازنشستگان با تجمع در مقابل ساختمان دادگستری در تهران و انتشار اطلاعیه‌ای از خواست کارگران هفت‌تپه مبنی بر برگرداندن مالکیت این واحد تولیدی به دولت حمایت کردند. محل این تظاهرات به این علت در مقابل دادگستری تهران برگزیده شده بود که هیئت داوری در این محل تشکیل جلسه داده بود و در پایان به‌تعویق خلع مالکیت این واحد تولیدی رأی داد. شعارهای مطرح شده از طرف حامیان کارگران هفت‌تپه از جمله چنین بود: “خلع ید یک کلام”؛ “نان، کار، آزادی، اداره‌ی شورایی”؛ “دانشجو، کارگر، اتحاد، اتحاد!”. طیف تشکل‌ها و گروه‌هایی که از این فراخوان پشتیبانی کرده‌اند از وجود دیدی روشن به‌منظور اتحاد، ادامهٔ مبارزه و گسترش آن از سوی تمامی تشکل‌های مردمی از جمله کارگران، دانشجویان، معلمان، بازنشستگان و دیگر تشکل‌ها حکایت دارد.
کارگران هفت‌تپه که این تجمع به‌دعوت آنان برگزار شد، بعد از پایان تجمع با انتشار بیانیه‌ای با عنوان: “اعلام تقدیر و تشکر از تجمع کنندگان در تهران”، خاطرنشان کردند: تجمع امروز در مقابل وزارت دادگستری برای تأکید بر خواست خلع ید از بخش خصوصی فاسد و جنایتکار هفت‌تپه، به‌واقع برگ پرافتخاری در تاریخ مبارزات مشترک کارگران هفت‌تپه، دانشجویان، کارگران، و بازنشستگان در خارج از خوزستان بود.
لازم به یادآوری است که گروه اتحاد بازنشستگان هم دراین اجتماع حضور داشتند و اطلاعیه‌ای در حمایت از خواست‌های کارگران نیشکر هفت‌تپه منتشر کردند. در بخشی از اعلامیه این گروه که به معرفی خواست‌های کارگران نیشکر هفت‌تپه اختصاص دارد، چنین می‌خوانیم:
کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه برای جلوگیری از تکرار سرنوشت شومی که نهادها و مسئولان ضد کارگر برای این شرکت رقم زدند، خواست‌های فوری خود را اعلام کرده اند:
خلع ید و سلب مسئولیت از تمام کارگزاران مدیریت سابق. مدیران شرکت باید مورد تأیید کارگران باشند.
به‌رسمیت شناختن نمایندگان منتخب کارگران در زمنیۀ نظارت بر شرایط ایمنی و بهداشت کار، جلوگیری از سوانح، رعایت ساعات کار و غیره.
بازگشت همه کارگران اخراجی به کار و پرداخت حقوق و مزایای دوران بازداشت و یا اخراج آنها.
پرداخت فوری تمام حقوق و مزایای عقب افتاده.
به‌رسمیت شناختن تشکل‌های مستقل کارگری و به‌طور مشخص سندیکای کارگران هفت‌تپه از سوی دولت و کارفرما.
به‌رسمیت شناختن حق اعتراض، اعتصاب و راه‌پیمائی.
در پایان، اعلامیه اتحاد کارگران تا دستیابی به تمامی خواست‌هایشان را خواهان شده است.
مواردی که در بالا به آن‌ها اشاره شد تنها نمونه‌هائی از موج اعتراض‌های دانشجویان به ظلم و بی‌لیاقتی‌ها و همچنین پشتیبانی‌شان از مبارزات دیگر قشرها و طبقات زحمتکش مردم در ایران علیه بی‌عدالتی‌ها و ظلم حاکمان است. دستگاه‌های قضائی و امنیتی جمهوری اسلامی که به نمره ردی کارنامه بیش از چهل ساله‌شان آگاه‌اند، برای بقای نظام‌شان جز دست زدن به شدید‌ترین اعمال سرکوبگرانه علیه مردم و به‌خصوص دانشجویان چاره‌ای دیگر نمی‌بینند. آن‌ها هرگونه اعتراضی را به‌شکلی سرکوبگرانه همراه با شدیدترین مجازات‌های قضایی پاسخ می‌دهند. نمونه‌های زیر تنها اقدام‌هایی است که علیه دانشجویان صورت گرفته که به‌خودی خود گویاست:
صبح روز یکشنبه ۲۵ آبان‌ماه بالغ بر ۱۰ مأمور اطلاعات سپاه به منزل مرتضی داداشی دانشجوی ارشد شیمی کاربردی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و برادرش مجتبی داداشی دانشجوی ارشد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبائی یورش برده و پس از تفتیش خانه، تمامی وسایل تحصیلی ایشان، حتی دفترچه‌های یادداشت و جزوه‌های درسی‌شان را با خود بردند. در این یورش هر دو برادر به احضار و برخورد امنیتی و قضایی تهدید شده‌اند.
محمد شباهتی فعال دانشجویی دانشگاه تهران و عضو سابق شورای‌صنفی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، در فرایندی کاملاً غیابی، به‌اتهام اجتماع و تبانی به‌منظور اقدام علیه امنیت ملی به پنچ سال حبس تعزیری محکوم شد. این درحالی است که کلیه روند رسیدگی از جمله تفهیم اتهام، صدور کیفرخواست، برگزاری جلسه دادرسی و صدور حکم بدون اطلاع این دانشجو و به‌صورت کاملاً غیابی انجام گرفته و هم‌اکنون در مرحله اجرای حکم است.
الهام صمیمی، دانشجوی انسان‌شناسی دانشگاه تهران که پیش از این منزلش از سوی نیروهای امنیتی تفتیش شده بود، روز ۳ آذرماه بازداشت شد.
نازنین محمد‌نژاد، دانشجو و فعال دانشجویی سابق دانشگاه‌های تهران و علامه طباطبائی، روز ۱۸ آذرماه با یورش نیروهای امنیتی به منزلش بازداشت شد.
هانیه قره اوغلانی، خواهر حامد قره‌اوغلایی دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی که اکنون دوران محکومیتش را در زندان ارومیه می‌گذراند، روز ۲۵ آذرماه، از بارها تماس تهدیدآمیز و درنهایت احضارش به اداره اطلاعات ارومیه خبر داد.

نمونه‌های اشاره شده در بالا تنها مشتی از خروارها برخورد و اقدام ایذائی و فراقانونی دستگاه‌های امنیتی و قضائی جمهوری اسلامی نسبت به فرزندان برومند مردم ایران است، برخوردها و اقدام‌هایی که ترس و وحشت این دستگاه‌ها از برآمد جنبش ضد دیکتاتوری و آزادی‌خواهانه مردم ایران به‌روشنی نشان می‌دهد. مردم ایران و جوانان و دانشجویان راهی جز ادامه و گسترش مبارزه علیه دیکتاتوری و در راه آزادی کشور در پیش رو ندارند.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۲۰، ۱۵ دی ماه ۱۳۹۹

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا